A Samsung pert kapott a nyakába a félrevezető "vízálló telefon" állításai miatt

Az egyik ausztrál fogyasztóvédelmi felügyeleti szerv pert akasztott a Samsung nyakába, mert úgy találta, hogy a vállalat félrevezeti a vásárlókat telefonjai vízállóságával kapocslatos állításaival. A hivatal úgy találta, hogy noha a Samsung reklámok állítják, hogy a telefonokat lehet tengervízben és úszómedencékben használni, az IP68 besorolás sem a sós vizet, sem az úszómedencékben található vizet nem fedi le. Az Australian Competition and Consumer Commission szerint a Samsung olyan helyzetekben használva mutatja be Galaxy telefonjait, amelyekben nem szabadna. Teszi ezt azért, hogy vásárlásra csábítsa a fogyasztókat.

Részletek itt.

Hozzászólások

Most aztán rettenetesen meglepődtem! Elpofáztam már itt párszor, hogy az IP rating egy lófasz, nem vízállósági fokmérő. Aki elhiszi, hogy az iPhone-ja, Galaxy telefonja vízálló, az egy kötözni való bolond.

A Rolexem, az vízálló. Nem ezek a szarok, bazmeg.

--
trey @ gépház

A "lehet, hogy kibírja" nem egyenlő a "biztosan kibírja". A probléma itt nem a vízzel van önmagában, hanem annak nyomásával, só és klórtartalmával. Könnyen belátható, hogy a klór és a só mennyire káros tud lenni. Egyrészt, nem megyek motorral tengerpartra, mert a tenger sótartalma szétkorrodálja az egészet a picsába. Nem kell sok hozzá, elég egy hét a tenger mellett és megjelennek a korrózió nyomai.
Elég a levegőben levő pára plusz só, pusztít. A tengervízben ugyanez. Megesz mindent. Szó szerint. A gyengébb acélnak is nekimegy. Még a 904L-es rozsdamentes acélból készült cuccra is írják, hogy tengervíz után alaposan öblítse le a paraszt, mert annyira káros.

Ugyanez a klór. Megzabál mindent. A fürdőgatyát is képes megenni. A tömítéseket a telefonokban egyszerűen elintézi. Pedig ott a tömítések nincsenek olyan erővel ráhúzva, mint egy csavaros búvárórán.

Na, most amikor az okostóbiás jön, hogy de hol az IP plecsi, mert az ő szarán van, akkor elkap a röhögés. Ja, jó is az. Otthon a lavórban játszódni. Kb. arra való.

--
trey @ gépház

Tudod az a baj, hogy meghal a mai középkorú népesség olyan 20-30 év múlva. Akik utána élnek majd, azoknak már nem tanították meg a józan paraszti ésszel gondolkodást a szüleik. Elhiszik a hazugságot a reklámokban, csak mert a néger-kínai-arab nő ott vigyorog hogy mékitposszible.
--

Ellenben az előző generáció az milyen okos volt, kivéve hogy az nevelte a mostanit. Vagy nem nevelte, és ezért tartunk itt.

Az nem józan paraszti ésszel gondolkodás, hogy ha azt mutatja a videó, hogy medencében fotózok, akkor is bevágom, hogy de hát olyat nem is lehet, úgyse tudták klór-állóvá tenni. Honnan tudod, ez ilyen univerzum alappillére szintű elv, hogy hát olyan nincs amit ne enne meg a klór? Legtöbb embernek lövése nincs a klór hatásairól, ezek szerint mindegyik hülye? Nem lehet, hogy csak a kedves cégnek nem kéne pont úgy és ott reklámoznia a terméket, ahol nem működik? :)

A tengeri só aggresszív állat. Ahogy búvárkodás után is mindent el kell öblíteni édesvízzel, hogy a só ne marja szét, ugyanígy a telefont is el szoktam öblíteni csapvízzel, ha a tengerparton voltunk és sós vizes kézzel megfogdostam, sós vizes fürdőnadrág zsebébe a parton beletettem, sós víz ráfröcskölt, akármi. Ugyanígy ha beleesne a vízbe vagy belegázolnék a tengerbe a zsebemben a telefonnal, szintén jól elöblíteném.

Szerintem senki se gondolja, hogy búvárkodni lehet a telefonnal.

Az viszont jó, hogy ha koszos lett, túl sok rajta az ujjlenyomat, akkor az ember lemossa a csap alatt.
Az is jó, hogy úgy lehet a kádban nézni rajta mondjuk egy filmet, hogy nem kell azon aggódni, hogy csak bele ne essen a vízbe.
Meg frankó, hogy mondjuk egy medencében lehet fotózni, filmezni a gyerekeket közelről is, és nem kell rájuk szólni, hogy ne fröcsköljenek.
És igen, olyan is volt már, hogy medencébe ugrottam a gyerek után, és utána vettem észre, hogy a zsebemben volt a telefon.

Viszont ha direkt úszni megyek, kiveszem a zsebemből. Nem hiszem, hogy tönkremenne tőle (a felszínen úszom, nem búvárkodásról beszélek), de úszás közben nincs szükségem telefonra, szóval minek legyen nálam?

Ezek a telefonok fröccsenés és véletlen belemerülés ellen védettek bizonyos fokig. Ugyan a cégek (beleértve a Samsungot is) a honlapjaikon, a sitemap jó mélyén alaposan leírják, hogy mire értendő a "vízállóság", sajnos a reklámjaik nem ezt sugallják.

A per pedig biztosan nem úgy kezdődött, hogy a fogyasztóvédelmi watchdog-nak nem volt semmi dolga és keresett magának egy témát, hanem úgy, hogy voltak károsultak, akik visszavitték a telefonjaikat a Samsunghoz, az elhajtotta őket, hogy erre nincs jótállás, garancia akármi, azok meg a fogyasztóvédőkhöz fordultak, hogy nekik a reklámban nem ezt ígérték.

Vagyis, _volt_ aki a reklám hatására úgy gondolta, hogy ezzel majd ő Cousteau-kapitányt játszik. Aztán amikor se kép, se hang nem jött a telefonból, tágra nyílt szemmel csodálkozott.

--
trey @ gépház

Én pl. most jártam meg hasonló esetben (nem nagyon, csak kicsit). Vettem egy porszívót, aminek a dobozán volt egy kis piktogram egy villásdugóval meg egy zsinórral és 8.8 m felirattal.
Furcsa volt nekem, mert nem szoktak hozzá ekkorát adni.

Otthon persze kiderült, hogy 6 m-es a vezetéke... a piktogram alatt ugyanis valami "range" szerepelt, amibe már a szívócső hosszát is beleszámolták :D

Értem ezt a logikát én, de akkor ne egy dugvillás piktogramot tegyen már oda.

Az én kínai telóm simán vízálló. Beleviheted akármilyen IP ratinges vízbe, és a víz állni fog benne, át lehet alakítani akváriumra.

Azt viszont nem értem, hogy a gyártók minek erőltetik ezt a vízállósági vonalat. Esőt az bírta 10 éve is mindegyik, klotyóba ejtve egyik sem éli túl, fürdeni meg senki nem fog vele.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Akinek kifejezetten erre van szuksege, vegyen strapa telefont!
Ott van az Ulefone Armor sorozata, a CAT elegge vegyes minosegu eszkozei, meg egy par masik gyarto. Ha a 24 oras savas kornyezetet kibirja, valoszinuleg egy kis klort/sot is elvisel.
Egyebkent meg klorfurdo utan le kell mosni kevesbe kloros csapvizzel, es ennyi.

szerk:
"I'd say it was water resistant, rather than water proof," The sales assistant said. "There's a subtle difference."
"I realise that," I told him. "I think we'll look for a submarine elsewhere."

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nemrég vettem egy Ulefone Armor 6E-t. Beázott.
Persze én voltam a hülye, mert „Water-resistant and dustproof based on IP68 Rating, which tests submersion up to 2 meter for up to 120 minutes.” és az időt szinte biztosan túlléptem. Fiammal strandoltunk és jól jött, hogy tudok képeket és videókat készíteni róla, pihenés közben elintézhetek pár dolgot, na meg egy fontos hívást is vártam. Amikor nem volt rá szükség, akkor simán betettem az úszónadrágba. Szerintem az se tett jót neki, hogy a videókészítés közben felmelegedett a napon, ezért beletettem a vízbe lehűlni. Ekkor már kb. 3 órát lehetett a vízben (nem egyhuzamban, pár percre kivéve), valószínűleg ekkor szívott be valamennyi vizet a csatlakozók gumidugóinál, mert addig hibátlan képeket és videókat készített, utána kezdett elromlani. Amúgy ezt a készüléket ajánlják vizisportokhoz és a kialakítása is elég masszív.
Egy hét alatt maradéktalanul kiszáradt, de azért intézem a cserét, Banggood elég készséges (30 dollárig átvállalják a postaköltséget, de csak sima posta lehet, EMS és DHL nem). Szerintem nézek egy vízálló tartót neki, illetve ha hosszabb strandolás lesz, akkor a csatlakozókat talán le kellene ragasztani valami vízzáró, de maradéktalanul eltávolítható ragasztószalaggal. A klóros, vegyszeres vagy szimplán sós vizet pedig használat után le kell öblíteni az ilyen készülékekről és nem fogja szétmarni.

Ui.: Amúgy jó teló, megszerettem. Mondjuk olyan súlya van, hogy agyon lehetne verni vele egy teknőst és elég nagy is, viszont gyors eszköz és kényelmes rajta gépelni. AZ UV szenzorért pedig nálam külön pont jár.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

En inkabb azert perelnem oket szarra mert bar van egy ip plecsni rajta de mind az iphone mind a samsung eseteben nulla garancia van arra ,hogyha beazik. Inkabb ez a megteveszto...

Ha beázott, akkor nem IP-izé szerinti környezetben volt. Nem azt mondták, hogy 79 méter mélyen vízálló, vagy hogy nem eszi meg a só, azt mondták IP-izé szerinti környezetben. Az egy másik dolog, hogy ezek a jelzők akkor is jeleznek, ha IP-izé szerinti környezetben MÉGIS beázott, de hát nem tudtad, hogy a gyártónak mindig ( igaza van / több ügyvédje és szakértője van )?

A rolexnél vigyázz! A termálfürdő nem tesz jót neki.

Sony Z1C, sok képet és videót készítettem annó vele miután megvettem. Természetesen az első akksi csere óta ezzel már nem játszom. A telefon most 4 éves és hibátlanúl működik.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó