Belátta a Microsoft, hogy nincs sok értelme azonnal ráerőltetni a feature frissítéseket a W10 felhasználókra

 ( trey | 2019. április 5., péntek - 8:53 )

A Microsoft úgy döntött (feltehetően az elmúlt idők negatív tapasztalatai alapján), hogy újra nagyobb kontrollt ad a felhasználói kezébe a feature frissítések telepítése terén. A Windows 10 May 2019 Update-től kezdve csak figyelmeztetni fogják a felhasználót, hogy frissítés érhető el, valamint javasolni fogják a rendelkezésre álló adataik alapján a frissítés telepítését, de onnantól kezdve nagyrészt a felhasználón múlik majd, hogy mikor indítja a frissítési folyamatot. Azért nagyrészt, mert azoknál a gépeknél, amelyek a támogatás végéhez közelednek, vagy már ott vannak, továbbra is el fogja végezni a Microsoft automatikusan a feature frissítést, biztosítandó, hogy a gép támogatott maradjon és fogadni tudja a havi biztonsági frissítéseket, amelyek fontosak az eszköz biztonsága és az ökoszisztéma egészsége szempontjából:

Beginning with the Windows 10 May 2019 Update, users will be more in control of initiating the feature OS update. We will provide notification that an update is available and recommended based on our data, but it will be largely up to the user to initiate when the update occurs. When Windows 10 devices are at, or will soon reach, end of service, Windows update will continue to automatically initiate a feature update; keeping machines supported and receiving monthly updates is critical to device security and ecosystem health.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

mgabor küldte be:

Idézet:
A Windows 10 májusi frissítéssel (részben) visszakapjuk a kontrollt a windows update felett

Úgy tűnik a Microsoft végre meghallotta a felhasználók (egyik)kérését, mivel a következő nagyobb update-el visszakapjuk a lehetőséget, hogy mi irányíthassuk a frissítések ütemezését. A lehetőség azonban csak a nagyobb kiadásokat érinti (feature update), így a biztonsági frissítések letöltése mellett nem lesz kötelező ugrani az újabb funkciókkal rendelkező kiadásokra. A Home és Pro verziók tulajdonosai is ezentúl megtehetik, hogy elhalasztják a frissítést akár 35 napig is és intelligensebb lesz az úgynevezett aktív órák beállítás is mivel az operációs rendszer érzékelni fogja ha dolgozunk épp és nem kezd bele egy windows update-be.

További információk itt.

--
trey @ gépház

Probaltam rendesen bekonfigolni a Win 10 Prof-omat, GP-vel, Scheduler-ek kiiktatasaval, de meg mindig meg tud lepni neha egy friss session-nel, mikor felebresztem sleep-bol. De legalabb mar nem hetente, hanem par havonta.
Az elejen volt picit zavaro, mikor hatizsakban, elpakolva dontott ugy, hogy tol egy dist upgrade-et.

Ha tudod, hogy szuicid hajlamai vannak miért tartod sleepben? :-)

---
Science for fun...

Az semmi ahhoz képest, amikor táskában kapcsol jeah. Akkor pl. egy reptéren meglehet másképpen gondolják a suicid hajlamot ahhaha.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez már-már annyira hihetetlen, mintha áprilisi tréfa lenne! De ha igaz, akkor jó ötletnek tartom.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

nekem az ubi és a macos is automatán frissül, nem tudom mit parázik ez a sok dózeres júzer/lúzer. Inkább örülni kellene, hogy a frissítéssel nem kell foglalkozni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A feature update az kb. egyenértékű a dist-upgrade-del. Erősen kétlem, hogy neked automatikusan dist-upgrade fut az Ubuntu-don.

--
trey @ gépház

...hátizsákban, sleep módban, áram nélkül... :-)

---
Science for fun...

a mi?

--
GPLv3-as hozzászólás.

hát nem tudom. Sztem a dist-upgrade-et inkább a win7-ről win8-ra vagy win8-ról win10-re gondolnám. Gondolom az senkinél nem automata.
Az hogy befrissíti magát az os az sztem sima frissítés bárhogy is híjják az m$ világban.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"win7-ről win8-ra vagy win8-ról win10"

Win10 óta nincs ilyen váltás. Van a Win10 és az frissül. A feature update a nagyobb frissítés. Hallottál már Windows 11-ről vagy 12-ről?

--
trey @ gépház

majd lesz.

(arm, s, meg még mittudom én milyen szarok készülnek még.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

Link?

Egyébként meg, most arról beszélgetünk, hogy mi van, nem arról, hogy mi lesz.

--
trey @ gépház

nézd trey, lehet hogy nem tudlak meggyőzni de sztem egy dist-upgrade komolyabb cucc, mint egy pont rilíz a dózerban.
(új kernel, új wm, architektúra eldobása, stb, te tudod a legjobban, mivel mindig logot csinálsz róla, hogy szinte egy új OS.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

Windows esetében pedig nem szinte, hanem egy új OS.

Üdv,
Marci

ja, amit úgy hívnak win10.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A nagy Win10 update-ek konkrétan tolnak egy teljes reinstallt a háttérben, és a végén importálja a cuccaidat a régiből. FYI

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Nem, nem úgy hívják, az csak marketing duma.

Win10 build 16299, Win10 build 17134, stb. Az egy komplett új OS build. Az "upgrade" folyamat pedig valójában egy reinstall, a gépen levő összes bináris lecserélésével, a registry újrainicializálásával, és az összes customizációd felülírásával (aminek aztán egy részét "visszatölti mentésből" a rendszer, másik része pedig szimplán elveszik).

Értelmes Win10 felhasználásnál amúgy az ember berendezkedik arra, hogy bármikor újra lehessen telepíteni a rendszerét - így viszont az "upgrade" kétséges kimenetele és durva időigénye helyett sokkal jobban jár, ha maga tol egy reinstallt, a neki megfelelő időben, BTW.

Hidd már el, hogy kellően sok dolog b@szódik el tőle. Ha nem is minden alkalommal, de minden 2ik :). Így egy ideje ha meghallom, hogy valakinél frissítés települ(t) és köv. 2napban rövid sürgős feladatom van, akkor céges belső háló ki, publikus netre fel amíg el nem végeztem vissza nem megyek :D ..
Pl szerdán tuti nem fogok ilyesmibe belevágni, mert mire 1-2-5.. [..]ödjére felküszködi a frissítést addigra eltelt egy fél nap, 1 nap mire újraimage-elik a gépet (ha kinyírja magát; volt rá példa) 0,5-1nap mire újra mindent összerakok rajta és marad egy péntek délutánom-estém, hogy megcsináljam amit kellett volna.. ..been there, done that.. not fun..

és így teremt a msft új munkahelyeket :)
--

Azért paráznak, mert a Windows update mindig tartalmaz némi downgrade jelleget, és nem csak nyomokban.

A legutóbbi nagy frissítés:
Visszavonta a Windows 10 frissítését a Microsoft
https://www.hwsw.hu/hirek/59484/microsoft-windows-10-1809-frissites-patch-kedd-adatvesztes-hiba.html

Foltozgat a Microsoft, tovább csúszik az "októberi" Windows 10 frissítés
https://www.hwsw.hu/hirek/59594/microsoft-windows-10-1809-hiba-keses.html

Elrajtolt a Windows 10 October 2018 Update
https://www.hwsw.hu/hirek/59633/microsoft-windows-10-1809-frissites-keses.html

Valamint sajnálatos módon ez a sok éves eszmefuttatás még mindig igaz:
Windows frissítés: izgalom-mint-szolgáltatás
https://www.hwsw.hu/hirek/54760/microsoft-windows-update-frissites-alairas-biztonsag.html

Eljutottunk oda, hogy az ember már azért nem fikázza a Windowst, mert már szánja szegényt. Nem irigylem azt a kutyát akivel így bánik a gazdája...

Ez a mostani döntés tökéletesen beleillik ebbe a sorba, csak ez épp nem egy update. Jegyezzük fel az évet: 2019, majd azt, hogy melyik év döntését vonták/vonják most vissza: 2018.

Az okés, hogy automatán frissül - csak itt a visszavont frissítések javított és újra kiadott változatának javított változatát annyira nem szeretjük. Főleg nem szó nélkül, hiszen szemmel láthatóan minden frissítés csak felületesen van tesztelve.

Amúgy ahogyan írtam a múltkor, ha a "Frissítések keresése" gombra kattintasz, kb. insiderré válsz ha akarod ha nem, és megkapod a bétás frissítéseket is.

Szóval sehogyan sem örülünk, nekünk minden szar. De azért, mert tényleg :))

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mazochizmusból tartok otthon egy iSCSI-ról bootoló Windows 10 oprendszerű gépet.
Mivel a feature upgrade nem egy egyszerű frissítés, hanem kb. egy OS reinstallnak felel meg, ezen a gépen garantáltan nem tud lefutni (pedig az iSCSI boot elvileg hivatalosan támogatott, csak úgy tűnik, hogy nem minden NIC driverrel). Ennek ellenére a Win10 minden bootoláskor feldobja a hurrá, frissítés van ablakot, elkezd a háttérben letölteni X GB állományt, majd megpróbálja telepíteni. Ilyenkor le kell másolni az egész vacakot egy helyi SATA meghajtóra, frissíteni, aztán visszatölteni. Felüdülés lesz, hogy mostantól nem kell ezt évente kétszer eljátszanom.

Olvastam olyanrol (tehat az is lehet, hogy nem igaz), amikor a user arrol panaszkodott, hogy a frissites derult egbol jott egy demo elott par perccel es eleg sokaig tartott. Ha tenyleg ez a default, akkor ez ciki. Nyilvan ha mindenfele policy-k kornyeken matat az ember, akkor tudtommal lehetseges a frissitesek elhalasztasa nemproduktiv idoszakra (e.g. kora hajnal stb.).

Csak azt felejted el, hogy míg Ubuntuból az egyszeri upgrade általában nem több 60-70 MB-nál, és rosszabb esetben is végez vele 2-3 perc alatt, addig a Windows letölt 2 GB-ot, és szüttyög vele vagy 2-3 órát legalább.

Igazából még egy do-release-upgrade is gyorsabb.

Ez a döntés már csak azért is jogos, mert az utóbbi pár évben már a havi frissítésekkel is egyre több gond van. Előfordul például olyan is, hogy nem lehet telepíteni őket.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Köszönjük szépen a 'hitkösség' nevében! Akkor lehet nem lesz ilyen gondom?!

lassan a windows is eljut odáig hogy használható desktop OS legyen, csak adjunk még neki pár évet.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."