Az Adobe Premier Pro agyonvágta a gépe hangszóróit, az Apple 600 dollárért meg is javította

 ( trey | 2019. február 7., csütörtök - 11:52 )

Szerencsétlen flótások csak klippet akartak szerkeszteni a Premiere Pro-val, de többüknek is maradandó hangszóró károsodásuk lett. Az egyik esetben a károsult javíttatta a gépét az Apple-lel. A számla 600 dollárra rúgott, mert az Apple kicserélte a hangszórókat tartalmazó teljes felső borítást, a billentyűzetet, a trackpad-et és az akkut is. Szóval vigyázzunk, mert drága mulatság lehet egy kis felelőtlen audioszerkesztés Apple/Adobe földjén! Hogy kinek a hibája (Apple, Adobe vagy mindkettő), azt még nyomozzák.

Részletek itt. Panaszáradat az Adobe fórumon itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Minőségi bagázs!

--
trey @ gépház

Nos, valamiből élni kell, és a székház is még csak félig van kész, a közepe tök lukas, oda még be kell szabni egy bazi nagy vízálló ponyvát, és fel kell tölteni vízzel, hogy meg legyen a medence ahova zsenicsajokat céges engedéllyel lehet bedobálni a tetőbulin.
Az úri nép igazán összedobhatja ennek a költségeit 600 dollárjával, elvégre aki hallatni akarja a hangját, az perkáljon.
A B terv, hogy stadiont csinálnak az Apple főépületből, azt meg csak nem akarjuk...

Ponyva?
Víz?

Már azt vártam mikor állítják fel és tárcsáznak rajta valami csillagkapu kapcsolatot. :)

USA. 90 nap garancia van mindossze, cserebe olcsobb.
EU-ban ilyet nem lehet. Kotelezo a 2 ev gari, raadasul a jotallas idotartama alatt a fogyasztot vedi a torveny.
Csak ebben a franya nagy globalizacioban elveszik neha, hogy az Apple USA az bizony nagyon mas, mint az Apple EU.

(BTW, a TTIP -re emlekeztek meg? szerencsere sikerult megfurni, de annak tobbek kozott az lett volna a celja, hogy osszeboronalja a nyugati vilag szabalyozasat, ami a gyakorlatban nagyjabol az amerikai rendszert jelentette volna. Baromira figyelni kell az ilyenekre!)

van helyette másik egyezmény ami ugyanezt készíti elő (angolok által vezetett tárgyalássorozat kanada-eu között, amire a brexit körüli megállapodás ötleteiket alapozták.. hogy-hogynem a kanadai fél számára előnyösebbre sikeredett XD)

Amerikai árak mellett nem biztos, hogy akkora probléma lenne az a 90 nap.

Kapcsolódó cikk: https://qubit.hu/2019/02/06/az-ember-aki-puszta-kezzel-nekiment-az-apple-nek

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Nem ismertem. Nagyon tetszik a sztori.

Igazából csak azt nem értem, hogy ha az Amerikai Vámhivatal azért cseszteti a srácot, mert Apple logó van a kábelen, akkor miért nem rendel logó nélkülit? Szerintem a kínai kollégák minden további nélkül átlátnák a probléma lényegét és cselekednének.

---
Science for fun...

Jó ideje követem a youtube-on a srácot, ügyes. Cuki macskái is vannak :)

+1
Egyebkent az egyik kedvenc videom tole mostanaban:
https://www.youtube.com/watch?v=_a7X9845ORc

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nekem a sa kedvencem mikor a kisgyereknek benyogtek, hogy x csillio dollar, mert alaplapot meg mindent kell cserelni, aztan kozben egy koszdarab volt a kijelzo magneses erzekelojenek egyik laban, ami miatt mas fesz. ment at es folyton azt hitte be van csukva. Lepoccintette a koszt es minden jo lett :)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ugyanez megy pl. a John Deer traktorokkal is egyébként.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Igen, említik is a cikkben.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Kíváncsi vagyok, hogy mi történt, de valahogy az az érzésem, hogy ha szoftver bármi olyat tud csinálni, amitől hardver megmakkan, ott a hw a hibás.

Vagy szerintetek az általános, hogy a gyárilag beépített hangkártya olyan jelet tud kiküldeni a gyárilag beépített hangszóróra, hogy az károsodjék? És egész idáig csak az OS és az alkalmazások jóindulatán múlt, hogy nem hullottak a hangszórók tucatjával?

Ha a kimenetet véletlenül visszaküldöm a bemenetre, akkor lehet rövid idő alatt is olyan gerjedést generálni ami túlvezérelheti a hangrendszert és akár a hangszórót is kinyírhatja. Ez a profi hang szakmában is játszik mint komoly hiba lehetőség. És amire a profi monitorokban aktív túlvezérlés végelemmel szokták védeni az erősítő-hangszóró rendszert.
Vagyis lehet hogy nem az Adobe a hibás ebben, csak a kezdő hangászkodó felhasználó, plusz az Apple mert nem épített kellő túlvezérlés védelmet a laptopja hangrendszerébe. Ami persze innentől jogos kérdés hogy mennyire is felel meg a professzionális felhasználás szinteknek, ha már annak hirdetik és annak is árazzák be a gépet.
De persze lehetett mindez más miatt is.

Idézet:
Ha a kimenetet véletlenül visszaküldöm a bemenetre, akkor lehet rövid idő alatt is olyan gerjedést generálni ami túlvezérelheti a hangrendszert és akár a hangszórót is kinyírhatja.

Valaki, aki ért elektronikához, hangtechnikához, leírhatná nekem, hogy ez hogy működhet.

Én azt feltételeztem hozzá nem értőként, hogy egy erősítőnek a kimenetén van valami maximum jel erősség. Feltételezném, hogy egy ennek a max. jel erősségnek az ismeretében választott hangszóró ezt a hangot ki tudja adni károsodás nélkül. Lehet, hogy torz lesz, meg baromi hangos, de nem szakad szét tőle.

Nem értek ehhez a témához, de középiskolából az rémlik, hogy az erősítőnek az volt az elve, hogy a bemenet függvényében nyitotta a kaput egy a bemenetnél erősebb jel előtt. Feltételeztem, hogy a max. kimeneti jel erősség akkor lép fel, amikor a kapu teljesen nyitva van.

ha a hangszóró mögött nincs normális védelem és a végerősítő teljesítménye erősen megközelíti a hangszóróét akkor igazából nem olyan nagy kunszt bedarálni a hangszórót. meg kell találni a hangszóró ill. a köré épített doboz sajátfrekvenciáját és megküldeni egy ezzel egyező frekvenciájú szinusszal ahogy a csövön kifér.

persze ahhoz hogy ezt meg lehessen csinálni a következőkből kettőnek teljesülnie kell:
- ócska minőségű és/vagy "túlcímkézett" hangszóró
- rosszul kialakított hangdoboz, tehát mondjuk közel akusztikai rövidzár van valahol vagy a doboz légtere nincs arányban a hangszóró akusztikai teljesítményével
- túl nagy teljesítményű vagy maximális kivezérlésnél "túllövő", azaz a névlegest meghaladó kimenő teljesítményű végfok.

namármost ha ezek közül bármelyik is előáll az egyértelműen valami tervezési hiba vagy egyszerűen a hozzáértés hiányának a tanúbizonysága.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Egyébként nem biztos, hogy leég a hangszoró tekercse, legalábbis a híradás nem részletezi, hogy hogyan vált "használhatatlanná" a hangrendszer. Elképzelhető, hogy a membrán annyira szélsőséges helyzetbe van kényszerítve, hogy utána nem tud visszatérni az eredeti középállásba. Pl erős DC jelet kap - ha történetesen nem AC-csatolt az erősítő. Utána már a deformálódás miatt mindig felütközik/surlódik, vagyis szól még valamennyire, de nagyon rosszul.

Azzal viszont egyetértek, hogy ez mindeképpen hw tervezési hiba - és gyanítom, hogy spórolás volt mögötte.

Valószínűleg egy D-osztályú "táptól-tápig" kapcsolóüzemű erősítő IC van benne energia és helytakarékossági megfontolásból (nem kell hűtőborda), aminek nincs előállítva dedikált kis tápfeszültség (nem kell extra buck konverter), hanem valamelyik alapból rendelkezésre álló tápsínről, mondjuk 5V-ról van járatva. Hiszen az erősítő lényegében maga is egy lépésben "megoldja" a DC-DC step-down konverziót, csak vigyázni kell, hogy ne legyen túlságosan kivezérlve.

Ha egy 4 ohm-os hangszórót 5V-ról megküldenek (mondjuk egy hangfrekvenciás négyszögjellel), akkor elvileg max 6.25W-ot kap, ami bőven több, mint amire egy mini notebook hangszóró méretezve van (mondjuk 0.5W).

(Mielőtt Bucko mindjárt jönne, hogy hülyeséget mondtam, jelzem hogy természetesen a 6.25W egy sima U^2/R becslés, ami nem veszi számításba egy tipikus D-osztályú erősítőkapcsolás összes praktikus körülményét, csak a nagyságrendet hivatott érzékeltetni.)
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Tipp: valamiért összegerjed a mikrofon és a hangszóró. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy az Adobe Staff azt javasolja a ilyen gépek tulajdonosainak, hogy vegyék vissza a mikrofon inputját.

--
trey @ gépház

Szóval ha titokban nem hallgatózna a MAC akkor nem lenne gond... Mert film vágás közben mi szükség lenne "bekapcsolt" mikrofonra?

Siri úr talán tudja a választ.

--
trey @ gépház

Siri csend!

Nap kommentje

Ha altalanossagban beszelunk akkor ezt a “HW a hibas” velemenyt atgondolnam. Ha HP lezerprintered van otthon, aki ert hozza felgyujtja a lakasodat 5e km-rol. Vagy random Jozsi szethajtja az SSD driveodat egy nap alatt. Regen milyen volt a CIH virus?

Szerintem itt amugy az tortent, hogy loszar sem tesztelte le a szoftvert ezen a vason mikozben az Apple loszart sem mondott arrol, hogy sry gyerekek megint ujitottunk. Ismerve a jelenlegi felallast lesz meg par hasonlo problema egyeb brandekkel is :))

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Neeem teeszteltééék? Ha az Adobe szarjait Mac-en nem tesztelik - amiről állandó áradozásokat hallok, hogy milyen szipi-szupi együttállás, már-már sziámi ikreknek tekinthetők és balfasz aki mással használja - akkor min?

--
trey @ gépház

ideje lenne kicsit updatelni az infóidat, mert manapság már senki nem mondja ezt aki kicsit is képben van.

Hagyd rá, apple szar.

Ezek szerint mar az is szar. Van meg barmi amiert erdemes kifizetni ezt a rakas penzt?

Haat... szemmel lathatoan nem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Idézet:
Ha HP lezerprintered van otthon, aki ert hozza felgyujtja a lakasodat 5e km-rol

Én erre is azt mondanám, hogy hibás a hardver, ha szoftverből úgy tudok neki parancsokat küldeni, hogy annak tűz lesz a vége.

Jogos de csak részben, hiszen a világon minden elektronikai eszköz afelé halad, hogy maga a hardver egy 900 lábú és néhány szenzor, minden más egy oprendszer meg egy ganaj célszoftver.

Mondhattam volna más brandet is, mert nem ettől függ, hanem az alkalmazott technikától. Szó nincs arról, hogy a fűtést biztosan lekapcsolná akár egy (vagy két) bimetál. Egyszerűen a hőszenzor jelet kap, a beágyazott rendszeren futó célszoftver meg nézi ezeket az adatokat. Amikor elér mondjuk x Celsiust, akkor lekapcsol. Mondjuk egy retek .ini fileban adott érték mellett van egy szép nagy 0. Nos, azt az értéket én átírom 1-re, ártó szándékkal. Hadd fűtsön tovább jeah. Hiába kezelték a házat trifenil-foszfáttal, lángolni fog rendesen. Demózták többször, hiszen a nyomtató fw frissíthető, így egy kompromittált fw-t kell rányomni a gépre és kész, esetleg egy erre írt 15kbyteos célszoftverre bízni a full automatikus módosításokat röptében.

Uhh de jó téma lesz ebből. Figyelj. A mikrohullámú sütőd otthon szépen lassan csupán egy magnetron, egy motor, egy kijelző, egy ~900lábú. Lassan az internetre is kapcsolódik. Hmm a szoftverébe belenyúlok távolról ártó szándékkal úgy, hogy arra figyelek mikor felejted bent a kajádat reggel. Azt keresem amikor elmentél melózni, a cucc meg bennmaradt a sütőben. Nem működik okés, de most jön a buli: ilyen feltételek esetén kapcsoljon már be, menjen jó sokáig full teljesítményen. Bármi van bent, abban az olaj és zsír 500 Celsius felett fog forrni. Az már el tud rendezni egy-két dolgot.

Van pár kocsi a közelemben ami internetre kapcsolódik. Csak játsszunk el a gondolattal: ártó szándékkal a külvilág felé néző szenzorait használjuk fel, nézzük meg hány autó van körülötte a pályán és közben nézzük az átlagsebességeket is. Ha az autó fényszenzora vaksötétet jelez mondjuk éjjel, van körülötted vagy 10 autó, mentek vagy 150-el akkor mondjuk kapcsoljanak le a fényszórói és a fékerőt tegyük előre amennyire csak lehet, közben kapcsoljon be az ablaktörlő leggyorsabb fokozaton és spriccelje az ablakra a folyadékot, hogy semmi esélyed le legyen látni. Ebből biztosan baj lenne. Teslákkal már játszadoztak, menet közben vették el a kontrollt egy haladó autótól (egy másik autóból).

Szóval ez egyik sem utópia, nagyon egyszerű példák. Nagyobb összeget tennék rá, hogy Ahmedék prioritása rövidesen nem az AK47 lesz. Elég lesz leülnie egy PC elé, valami random gyökér úgyis publikál egy 0day exploitot mert nyemmkappppott érte pééézt brühühü az eppöltőől vagy mikróószofttól, vagy mer a góóglé is leszarrta jáááj jááj.

Arra akarom kihegyezni ezt az egészet, hogy végül is mindegy: HW vagy SW is lehet, szerintem a kulcs az ártó szándék. Az is meggyőződésem, hogy az okosszarok (lassan már a villanybojler is interneten lóg saját oprendszerrel /o\) teljesen felkészületlenül törtek ránk. Nem volt átgondolva rendesen, el is lett sietve, közben meg praktikusan el is lett kényelmeskedve. Én méretes támadási felületet látok a legtöbb ilyen eszközben.

** Ui tudom, darázsfészekbe nyúltam.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Értem, hogy van ilyen. De továbbra is hibásnak gondolom.

Ugyanakkor különbséget érzek aközött, hogy úgy módosítom a firmware-t, hogy a gyárilag beépített szoftveres védelmet kiiktatom, és aközött, hogy egy felhasználói program ilyen-olyan jelet vagy utasítást küld az OS-en keresztül, mire baj lesz.

+1 Szerintem is ha túlméretezett az erősítő a hangszóróhoz mérten - lásd XMI elméletét, akkor a legalább a driverbe kellett volna védelmet tenni. Aki meg Linuxszal használja (mert mondjuk felpattint rá egy uborkát), az magára vessen.

"valami random gyökér úgyis publikál egy 0day exploitot mert nyemmkappppott érte pééézt brühühü az eppöltőől vagy mikróószofttól, vagy mer a góóglé is leszarrta jáááj jááj."
A gyártó a felelőtlen ha az ilyesmit leszarja a 'gyökér' meg valószínűleg nem a wc-n ülve nyögte ki magából az eredményt :) és sokkal jobb ha publikálja a 0day-t (amit lehet hogy már vmelyik hárombetűs aktívan használ, esetleg ők rakták bele..) mint ha eladja vmi privát oldalon vagy hagyja h csendben megüljön rajta a gyártó (pl mikróFOS).
google discosure policy sem véletlen fix időkkel dolgozik..

Mire is gondolsz a lézerjani felgyújtásakor? A kikapcsolhatatlan SNMP-n keresztül elkezded fűteni valamelyik hengert vagy mi?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

nem is annyira életszerűtlen mint amilyennek hangozhat elsőre.

meglepően sok olyan hardver van ahol igazából csak a szoftver szab gátat annak hogy egy kreatívabb hackerpalánta némi ügyeskedéssel csak szoftverből tönkrevágja a cuccot hardveresen.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Így van, és nem kell palánta sem. E pillanatban is 0day-t publikálnak többen. Van aki azért teszi, mert szellemileg nincs ott a szeren, van aki meg ebből lesz dollármilliomos.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Eszembe jut egy a DOS -os időkben terjedő hoax, miszerint az akármilyen vírus úgy öli meg a gépet, hogy a monitoron az elektronsugarat nem engedi pásztázni, hanem low level utasításokkal berögzíti a képernyő közepére, és az ettől berobbantja a képcsövet egy kis idő után. :-)

a berobbantás hoax, viszont pixelt tényleg nem nagy kunszt kiégetni ilyen módon.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Nem teljesen igaz.

Monitorfüggő, igazából kevés korai típust érintett. A legkorábbi multisync CRT monitorokban nem volt beépített védelem HSYNC frekvenciatartományra. Ha a VGA kártyát úgy programoztad fel, hogy a monitor a támogatott legnagyobb sorfrekvenciánál nagyobb frekit kapott, akkor a sorkimenő trafón nagyobb feszültség indukálódott, mint amit a szigetelés elbírt. 20-30 kV-okról beszélünk. Tudtommal fel nem robbant - ennyiben igazad van - de átégett a szigetelés és némi kiszálló füst kíséretében teljesen tönkrement az - akkoriban meglehetősen drága - monitor.

Ehhez hasonló probléma volt egyes régi 8 bites gépeknél is: Killer Poke
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ubazz!
Két évtized elteltével tudom meg, hogy a kamu amin eddig röhögtem, az nem is kamu?!

Kész. Megyek sírni....

Vagy az oprendszer, mert hagyja.

Igen.

Ebből baj lesz! 3 Apple ekézős hír is kint van...

Dehogy! Már 10x leírta, hogy nem érdekli... :D

--
trey @ gépház

Lassan belinkelheted a https://www.macrumors.com -ot index.html-nek :)

--
robyboy

Na ne túlozzál, Róbert.

A főoldalon 20-ból 3 cikk van Apple témában. Kettőt ma ki se tettem, nehogy besokalljatok. Pedig istenigazából, szerintem megérte volna azokat is. Ez itt csak a jéghegy csúcsa.

--
trey @ gépház

Felölem jöhet, én élvezem egyébként ;)

--
robyboy

szerencsére androidon nincs ilyen. :D

These Android Apps Could Secretly Be Recording Your Screen

nyilván az apple hibája a kínai helyzet is. ők találták ki a cenzúrát. :D

Az elsot nem igazan erzem problemanak. Libek vegtelenjei nyujtanak ilyen analitikai szolgaltatast. Rettento sokan hasznalnak ilyet, a vendorok oldalan meg lista is szokott lenni a nagy nevekrol. En ezt ismerem, hasznaltam is mar Androidon es iOS platformon is: https://www.appsee.com/docs Egesz konkretan ez pont arra jo, hogy lathato/visszajatszhato az userek munkamenete vizualisan. Maga az SDK lehetoseget nyujt szenzitiv adatok maszkolasara, de nyilvan ezt vagy vegrehajtja a fejleszto vagy nem. Kepernyokep mentesehez egyik platformon sincsen szukseg extra jogosultsagokra. Vajon miert most, 2018-ban robbant ez ki? 2015-ben jutott eszembe, hogy vissza kene nezni, hogy ki hogyan hasznalja az appokat, en akkor talalkoztam eloszor ezzel, az AppSee-vel (latszolag, nem is akkor kezdtek a dolgot).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

az is elég szomorú, hogy ezt meg kell magyarázni egy informatikusnak. :(

Hmm... engem is érdekelne, hogy miért most :) ...habár már 2019 van :)

Hat szerintem olyat barmilyen laptopon produkalok, hogy kitekerem a beepitett mikrofon gaint, melle felterkerem a hangszoro hangerejet nyilvan osszegerjed. Egy kis idovel akar le is eg a hangszoro tekercs. Ha ez volt akkor inkabb felhasznalo hibanak tartom.
A nagy hangrendszereknel is ha beforditod a mikrofont hangfalba gerjedni fog... fizika... Hulyeseg ellen nincs vedelem.

--
vati

ezért szarrá fognak itt szedni de őszintén a felhasználói hülyeségből eredő hibákat pont az apple termékek esetén nem tartom túl meglepőnek, ismerve a felhasználói bázis lényegi összetételét...


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Ha fussa majomra fussa bananra is
------------------------
uint8_t *data; // tipussal megszorozzuk az adatot. wtf?

Thejóisthen! Nem hittem hogy ennyire sz@r lett az almából... Sosem tartottam sokra, de azért ez túlzás.

Hát a régi kalózokból is mi lett mára. A kalózkapitány is oda már rég.

Mindkét arrogáns oligarcha megérdemli, hogy a hangszórók sorsára jusson. Ha lesz valaha tudatos vásárlás a tech-világban, ez be is fog következni.

+1 erre
Achievement unlocked!

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin