A legújabb W10 frissítés eltöri a Windows Media Player-t (és úgy általában a Win32 alkalmazásokat)

 ( trey | 2018. november 27., kedd - 14:31 )

A visszajelzések szerint folytatódik a vesszőfutás a Windows 10 frissítésekkel kapcsolatban. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pont azon vagyok mostanában, hogy egy Windows-t rakok a gépemre. Eddig 10-ben gondolkodtam, de csak problémákról olvasok folyamatosan.

Ezek ugye a 7-et és a 8.1-et nem érintik? Azok megfelelően működnek?

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

7-et lehet nem fogsz tudni modern chipset-es gépre rakni. Egyszerűen nem ismeri fel a HDD-t.

Hát, a Win 10 meg lehet hogy felismeri a HDD-t, de 99% hogy irgalmatlanul lassú lesz vele; kell neki az SSD.

Ezt nevezhetjük egyébként fejlödésnek?
Merthogy Win10 alatt sem vagyok semmivel sem hatékonyabb, stb, mint Windows7 alatt voltam.

--
robyboy

hogy én mennyi minden ilyesmit nem nevezek fejlődésnek. de komolyan.

a visszafejlődés is fejlődés... egyfajta előrelépés negatív irányba :D

troll on
Emiatt nem kell csüggedni, szép képes dokumentumokat lehetett csinálni win31+winword.exe kombóval, 80486 alapú gépen, most ugyanezt megteheted egy sokkal erősebb gépen, sokkal nagyobb méretű programmal, sokkal több erőforrást használva.
troll off

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nem a HDD-t, hanem a Kaby Lake-től felfelé nem fog működni a Windows Update:

https://www.howtogeek.com/311743/how-and-why-microsoft-blocks-windows-7-updates-on-new-pcs/

Megkerülhető (talán pont itt a HUP-on találtam) 8.1-en ugyan ott virít belépéskor az "Unsupported hardware" ablak, de egy OK-ra eltűnik, és a frissítések tökéletesen működnek

Ismerve a csodálatos winupdate eseményeket a közelmúltban ez nem feltétlenül rossz :)

Már lassan 6-7 éves notebookról van szó, AMD A8-4500M-es processzorral. Eredetileg 8-al és 8.1-el kompatibilis. Windows 10 is volt rajta, meg egy nagyon rövid ideig 7-es, de ott úgy emlékszem az ACPI vezérlőhöz nem találtam akkor driver-t.

Tehát kompatibilitás nem számít most. Csak az érdekel, hogy a 10-nél hallott sok macera és elszúrt frissítések érintik-e a 7-et 8.1-et, mert azok felől nem hallok ilyeneket.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Nyugi, hónaprol-hónapra gondoskodnak róla, hogy ne legyen ott sem minden fenékig tejföl. Kihalásra ítélt verziók, nem igazán érdekli őket a régebbi "home"-felhasználók "nyomora". Mivel a nagy pénzek a céges felhőszolgáltatásból érkeznek, ezért kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy egy ingyenesnek is tekinthető desktop oprendszer megbízható fejlesztése legyen a fő cél. (Ezért hát, ha az MS-fejlesztőknek a sok meló mellett marad rá idejük, rontanak rajta kicsit. Ahogyan a WP-ről is leszoktatták a "nagyérdeműt", a végcél itt is ez. - Adnak erre a felismerésre egy kis időt minden jelenlegi Win-felhasználónak.)

Remélem tévedek... :)

Mikor unják már ezt meg? Már nekem égő, amit csinálnak... Mi lesz itt, ha kifutnak az alatta lévő rendszerek támogatásai?

Itt csapódik le, hogy a Microsoft megvette a magyar oktatást. A diákok egyszerűen nem ismernek alternatívát. (sokszor a tanárok sem...)

Apámnak akkor cseréltem le a W10-et linuxra, amikor a W7-ről frissített W10 egy hónapon belül kétszer hányta össze magát úgy, hogy csak újratelepítés rakta helyre.

Azóta is boldog megelégedettséggel használja (Linux mint 19). Ja, legutóbb beüzemelte rajta a nyomtatóját. Akkor dobtam egy hátast :)

Azért ez a cím elég erős túlzás. Az eredeti cikkben arról írnak, hogy néhány win32 program nem állítható be alapértelmezett alkalmazásnak.
Az nagyon durva lenne, ha csak úgy megszüntetnék a win32 programok futtatásának lehetőségét.

> Az nagyon durva lenne, ha csak úgy megszüntetnék a win32 programok futtatásának lehetőségét.

Pláne ha épp a 32-bites verzióját használja valaki a win10-nek.

őőőő, a 64 bites valamint az ARM-os bináris is lehet Win32, ez egy API a windows-os natív programoknak a Windows NT óta, csak közben jött a .net és a modern appok is, úgyhogy minden Windows verzión nagy szívás lenne, ha úgy lenne igaz, ahogy elsőre értelmezni lehetett.

Ja, hogy itt az API-t értették alatta? My bad, én úgy értelmeztem, hogy a 32-bites windows alkalmazásokra vonatkozik.

Szerintem nem érted az "eltöri" szót. Az nem azt jelenti, hogy megszünteti, hanem azt jelenti, hogy hanyagságból (minőség-ellenőrzés hiányából) ideiglenesen elbassza. Átlag user szemszögből nézve az, hogy "nem úgy használható, ahogy tegnap", az pont azt jelenti, hogy eltörte.

--
trey @ gépház

Titkárnő Gizike szempontjából mindenképpen, egy kockább kicsit bosszankodik, majd elindítja a programot és abból tallózza be a doksit.

Most megtörtem, de nagyon a Windows Media Playert kb. azóta nem használom mióta a Windows-ok része. Nekem hiányozni fog.

Ha ez az egész csak a WMP-ről szólna... De ez itt arról szól, hogy már a Windows pártoló oldalak is minden idők legszarabb frissítési érájáról beszélnek. Pedig az előzők sem voltak kutyák.

--
trey @ gépház

Igen. Valamennyire optimisták csak azok lehetnek, akik még az 1709-est nyúzzák. (Ott még eddig nálam a folyamatos frissítés mellett sincs nagyobb baj.)

Azt adom, hogy amit a Microsoft A Windows 10 frissítéseivel mostanában csinál az már tényleg a vicc kategória.

Én sosem használtam, de ugyanez lett sorsa a "calc.exe"-nek is, és úgy tudom a képmetsző is így jár a következő frissítéssel.
Szerencsémre sosem használtam a windows beépített programjait, mert valahogy nem voltam velük elégedett, de azt a keveset, amit mégis, azt meg kiszedik.

Nagy Péter
www.ddo.hu

Windowst csak ha elkerülhetetlen, és csak célfeladatra. Static IP + olyan route tábla, hogy csak a LAN-ra lásson ki (vagy esetleg egy fix ip-re). Jobb a békesség.
--
ulysses.co.hu

Miért nem csodálkozunk ezen már vajon? :)
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Ha valaki fizetősen használja az kérhet visszatérítést?

Nos, nemrég jelentette be a Microsoft, hogy 2023-ig támogatja továbbra is az Win7-et, ha jól emlékszem.
Végeztem egy kísérletet: Windows 7 Ultimate 64 bit telepítése kb. 6 éves Core i3-as laptopra, 8 GB ram és 120 GB SSD-re.
Első lépés: UEFI Boot visszaállítása CSM-re. Mit veszítettem? Semmit.
2. lépés: telepítés elején kézi partícionálás az optimális alignment miatt.
3. Telepítés, driverezés, windows update.

Eredmény: gyors, működő, naprakész rendszer.
Semmi sem hiányzik a 10-ből.

--
robyboy

Az a baj, hogy hiszek neked. Ki kell kényszeríteni Windows 10-en a feature freeze-t és mostantól két évig csak a hibákat és a teljesítményproblémákat lehessen csak orvosolni. Kéne ehhez valami világpetíció.

Az is finom lenne, ha tömegesen elkezdenének a cégek, magánszemélyek Windows 10-röl downgrade-elni 7-re.

--
robyboy

Attól tartok, hogy ez nyomokban wishful thinkinget tartalmaz. Épp az ellenkezőjét csinálják.

Üdv,
Marci

Nem mindenütt.

Azt leshetjük. Egy nagy cégnél hosszadalmas folyamat (tesztelés) a váltás, és he egyszer meglépik, a büdös életben nem mennek vissza.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Tudom, csak álmodik a nyomor. Vicc, hogy egy bejáratott, kvázi évekig élesben "tesztelt" (ld. használt) rendszert mindenki felad az ismeretlen kedvéért csak azért, mert valaki mindenhol megmondja, hogy ezt KELL tenni.
Holott pont az lenne a lényeg, hogy valójában NEM KELL.

Szóval lehetne a piaci körülményeket gondolkodó ügyfélhozzáállással keményen alakítani, és nem birkamódon meghajlani a multik akarata elött.

Mert mondhatja azt a Microsoft nyugodtan, hogy 2020 után nem támogat ezt-azt, kit érdekel? Egyébként a támogatás szó müszaki tartalmán is lehetne csámcsogni sokáig, mit is jelent valójában.
Ha puszta félelemböl nem menekülnének bele a felhasználók globálisan a hülyeségbe egyfolytában, nem lenne itt semmi gond. Sem a termékkel, sem a támogatással.

De minden szart simán letolnak az emberek torkán.

--
robyboy

A 2000-es években volt valami eléggé beteg elképzelés Michael Robertson internetes kalandor gondozásában. Lindows majd Linspire, ezen a néven még ma is létezik. Amellett, hogy eredetileg root user volt a default ami igen rossz ötlet, volt egy másik különlegessége. Desktop user szemszögéből rendszerszinten integrált wine. Így az innen-onnan letöltött exe fájlokat valóban el lehetett indítani rajta kattintással. A wine akkori kompatibilitási szintje némiképp rontott azon ami ezután következett.
Meg különben sem volt egy épelméjű elképzelés.
De ma, ilyen Windows updatek mellett talán még ez az ötlet is újra előkerülhet kisebbik rosszként.

Azt gondolom, hogy ma már minden az okostelefonok körül mozog. Elszipkázta rekordidő alatt a sok korábbi desktop felhasználót. Megszűnt meghatározó piacnak lenni a klasszikus desktop. Innét kezdve üzletileg totál érdektelen, hogy milyen a desktop operációs renszer. Az a csoda, hogy van még egyáltalán valamiféle 2d-s őskövület kattintgatós cucc, millió szükségtelen háttérszolgáltatással, ami úgy ahogy működik.

Ha a Microsoftnál tartunk, én az alábbi mérföldköveket látom:

MS-DOS 5.0
Windows 2000
Windows 7

Kb. ez a 3 alapvetően jó rendszerük volt a maguk idejében. A köztes verziók ezeknek a csicsázásai voltak.

Linux?

Az egy kernel.

Distro?

Kismillió, amiből van talán 2-3, amivel lehet komolyabban számolni. Na jó, legyen öt. És persze van amire alkalmas, és van amire nem. Ez egyébként a Windowsra is igaz.

Android? Spyware
iOS? Spyware

--
robyboy

--

Nálam egy kicsit kimaradt ez a Windows 7 támogatás kinyújtás. Kerestem, de nem is találtam most.

A Microsoft oldalán, amit most novemberben frissítettek, ott az áll, hogy a Windows 7 még mindig csak 2020 január 14-ig támogatott. A Windows 8.1 meg 2023. január 10.

Szerk.: Közben megtaláltam. A Business támogatás él 2023-ig. Tehát ha fizetsz érte.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Egészen pontosan 2020.01.14- ig támogatja a Windows 7-et:
https://support.microsoft.com/hu-hu/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

Akkor még 2 évig van használható és támogatott Windowsunk.

--
robyboy

[OFF]
eltöri???

Elrontja, hasznalhatatlanna teszi, tonkre teszi, mukodeskeptelenne teszi, kihereli(:-), stb....
[/OFF]

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

[OFF]
Avagy eltöri, mint jóképességű a záró teget.
[ON]

+1

Eltörő hír!

Nálunk nem túl rég, új HP gépek (7. genes i3, i5) térdelt le egy update miatt. Boot során BSOD updatelt keyboard driver miatt :) Egyetemi szinten több száz gépet érinthetett a dolog.

---
http://www.vultr.com/?ref=6814182

Nekem a touchpad drivert baszta el tegnap annak ellenére, hogy a system properties-ben arra van állítva, hogy ne basztassa a drivereket.

Sőt a Windows update service is disable státuszon volt és még a logon fülön is át volt állítva felhasználói szintre biztos ami biztos alapon, de valahogy visszaállítódtak ezek a beállítások és restartkor váratlanul az "Updating windows" üzenet fogadott.

Valakinek van valami megbízható módja az automatikus update-ek leállítására?

Válts Debian-ra, sokkal ritkábban romlik el...

Ezt használom én is jó ideje, xfce-vel. Ez még mindig egy jól összerakott és használható rendszer. Remélem így is marad még jó sokáig.

--
robyboy

Valakinek van valami megbízható módja az automatikus update-ek leállítására?

Igen. Elveszed tőle az internetet. No default route a javaslatom, és fehérlistás proxy szerver. Ha van default route, csak nem jut ki, akkor durván megbosszulja (akár 10 percig is képes pl. az install közben arra várni, hogy majd megnő az internet).

Ide irtam a velemenyem, aztan kitoroltem. Legalabb kovetem a topicot :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mai frissítés eredménye: első újraindítás után eltűnt a hátterem, második újraindítás után a képernyő fényereje minimumon...

Te legalább tudsz frissíteni...
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065