10 év támogatást jelentett be Mark Shuttleworth az Ubuntu 18.04 LTS-hez

 ( trey | 2018. november 16., péntek - 13:16 )

I'm delighted to announce that Ubuntu 18.04 will be supported for a full 10 years," [...] "In part because of the very long time horizons in some of industries like financial services and telecommunications but also from IoT where manufacturing lines for example are being deployed that will be in production for at least a decade.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az M$ is csak foltozgatni akar. Ubiék is erre készülnek? Alapvetően nem baj. A verziószámugrás úgy is csak reklám.

Következő lépés vélhetően az éves rilíz a féléves helyett - több értelme is lenne szvsz. ==> Szűkül netán a pénztárca? :)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Semmi sem indokolja egyébként a félévente új Ubuntu verziót.

--
robyboy

Aztán kíváncsi leszek, hogy mikor lesz végre java 11 benne. Merthogy most felrakod a java11 openjdk csomagot, aztán meglepődsz.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/openjdk-lts/+bug/1796027
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-release/2018-February/004275.html

"It is a major change and will take some time to prepare. There is no need to ask for it to be done since it will be done."

Ez azt is jelenti vajon, hogy, ha stabil verzió jön ki a Nautilus-ból, vagy Gnome-ból, akkor azokat automatikusan is megkapjuk a frissítésekkel? Mert eddig nem így volt. Kell az új Nautilus? Válts distro-t vagy gányold fel magadnak...

Szerver oldalnak szól elsősorban. Desktopon vannak más lehetőségeid.

--
trey @ gépház

Ha összevetjük a 10 évet a Linux desktoppal akkor vagy irgalmatlanul elavult lesz a cucc már félúton, vagy kivételt tesznek és azt a részét valahogy megfrissitik.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ha látsz ez 10 éves Windows server desktopot, az is elég érdekes tud lenni...

Ti láttok arra bármilyen esélyt, h a 18.04-ben meg fog jelenni a GNOME (3.30?) legújabb verziója? Először használok LTS verziót és nem váltanék, mert stabilabb összességében.

Viszont vannak hátrányai, mint a kérdésben említett dolog updatelése. Ilyen esetben majd a kövi LTS verzióban számítsak egy upgrade-re vagy várhatóan megjelenik majd ebben is?

-------
It is our choices that define us.

Használj Arch Linuxot és nem lesznek ilyen problémáid :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Azon működnek kifogástalanul az nVidia driverek (szal nem tart órákba, amíg telepítem/ráhackelem a rendszerre) úgy, h major verzióugráskor sem omlik össze a rendszer tőle? Mert akkor komolyan mondom, váltok rá.

-------
It is our choices that define us.

Igen, mennek. Telepítéskor megmondod rakja fel és kész.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Az nvidia driver pont olyan amivel sose volt problémám, kb annyit kell csinálni hogy telepíted tarolóból és kész.

A kollega szerintem arra célzott hogy mivel az arch linux rolling distro, simán kitolnak ~hetente egy minor kernelt, ~havonta meg egy majort. Ebben az esetben gondoskodni kell arról hogy az nvidia (és más) kerneltől függő komponensek tesztelve/karbantartva vannak-e, és a válasz igen.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

+1

-------
It is our choices that define us.

Igen, a mindenkori stabil ágat úgy tartják karban, hogy a benne levő pl. kernel és bináris nvidia driver(ek, mert ugye számos van) egymással működjenek.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Az én gépemen az Arch alapú Antergos van és eddig egyszer volt vele problémám frissítés után. Úgy emlékszem az xorg-server csomagot kellett downgrade-elni.
A Manjarot is próbáltam, de annál egy éven belül háromszor volt frissítés után fekete képernyő. Harmadjára helyre sem tudtam állítani. (Ugyan azon a gépen próbáltam mindkettőt.)

Nálam a nagyon komoly kategóriába tartozó hibák száma talán egy vagy kettő volt az elmúlt 5 évben. Nagyjából hetente 3-5 alkalommal frissítem a rendszert. Csak az egyikre emlékszem konkrétan, elszúrták a GDM frissítést, és fekete képernyő volt login helyett. De 2-3 órán belül megérkezett a frissített csomag, addig meg valami kerülőúton jelentkeztem be.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Mivel OpenStack konferencián hangzott el, így a szerver (ahogy trey is írta) a fókusz. És hát az OpenStack rendszerek jó része bubuntun fut.
Q-ra nem érdekli őket a desktop, az nem hoz pénzt. Szóval pont le fogják xarni a GNOME-ot.

:(

-------
It is our choices that define us.

Közvetlenül talán nem, de a userbase fejlesztése, fenntartása miatt az is nagyon kell nekik.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

+1

Szerintem kb. akkor tettek le a desktopról végleg, amikor a telefonvonalat is feladták.

--
robyboy

Vicces látni oly gyakran az igényt, hogy az alap rendszer maradjon a régi, csak pont azokat a csomagokat frissítsék már be, amikre az illetőnek épp szüksége van. Kinek java, kinek gnome, kinek python, kinek a kernel, kinek mi egyéb szíve csücske... :)

Az Ubuntu pedig ezeket az igényeket szinte mindet folyamatosan kielégíti; nem egyenkénti opcióként, hanem egyszerre, mert egyenként kismilliószor nagyobb munka lenne mindegyiknek mindegyikkel való együttműködését tesztelni. Az eredményt pedig úgy hívják, hogy a mindenkori legfrissebb kiadás, most éppen 18.10. :)

Kiadják majd a friss cuccokat snap-pel vagy valahogy konténerizálva, az alap OS meg halad majd a maga tempójában.

RHEL-nél legalább a kernel fix volt major release-ben. (OK, backport hegyek.)
A 4.15 még csak nem is LTS. Hogy a pékben fogják ezt 10 évig supportálni?

-hew kernelek szevasztok!

Jó kérdés. Kíváncsi leszek, mit csinálnak 1 év múlva a kernelükkel. A 4.9-esnek van support-ja 2023-ig, illetve a 4.4-es CIP kernelnek legalább 2036-ig. Csinálnak majd ők is valami saját SLTS kernelt, vagy folyamatosan frissítgetnek?

Erre találták ki a HWE-t.

--
robyboy

meg a read only accountokat

Nagyon jó hír és biztosan kapcsolatban van a Red Hat felvasarlassal is.

Sokan vitatkoznak itt a témában, de nem az a célja ennek, hogy örökre öreg rendszered legyen, hanem, hogy ha egy rendszert, szolgáltatást egy nagy környezetbe telepítesz alapvetően virtualizálva akkor 5 év múlva nem kell dist upgradeet vagy service migrationt végezned. Szerintem a Centos pont erre és csak erre jó, nem jó azonosan hibákat tartalmazó rendszeren retro csomagokat használni, de lehet, lehet mert fokozzák.

Alapvetően a pénzügyi területen lévő ügyfelekkel van kapcsolatban, ahol azért a hosszú távú támogatás alapvető elvárás. Már régóta tervben volt, szóval nincsen köze az RH felvásárláshoz, most lett bejelentve.

Akkor én már csak ezt telepítem szervernek és akkor kitart addig amíg nyugdíjba megyek! :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox