Új Linux kernel komponensek és eszközök kódnyitásáról blogolt a Facebook mérnöki csoportja

Címkék

A Facebook mérnöki csoportja azokról a Linux kernel komponensekről és eszközökről blogolt a minap, amelyek nélkülözhetetlenek a közösségi hálózat alatt dolgozó rendszer működtetéséhez. Ilyenek például a BPF, a btrfs, Netconsd stb.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Össze vagyok zavarodva. A btrfs bináris blob, nem nyílt forrású kód? Valamint a vanilla kernel tartalmaz bináris állományokat? Jó, lehetnek firmware-ek, microcode, de ezektől eltekintve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor is át kell adnod a változtatásaidat, ha nem adod oda a felhasználónak magát a szoftvert, csak szolgálatástásként teszed számára elérhetővé.
Magyarul nem tudod a GPL-t "megkerülni" azzal, hogy nem terjeszted a szoftvert, csak online felületet adsz, és csak a saját szervereiden fut valójában.

Ezt annyiban túlzásnak érzem, hogy a software-t módosító úttörő becsületszavára van bízva a dolog szerintem, hiszen honnan tudná azt bárki megítélni, hogy valamit módosítottak a software-en, amellyel szolgáltatnak.

A GPL annyiban logikus, hogy a nyílt software maradjon továbbra is nyílt, s ha valakinek van kedve, affinitása, tovább hekkelhesse a termékét, pl. a TV-jét, ha abban nyílt software fut.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Biztosítani kell egy forráskód-letöltő szolgáltatást. Onnantól mindenki ellenőrizni tudja maga, hogy azonos szolgáltatás kap-e ha saját szerverén indítja el. Nyilván funkciókat nem érintő optimalizációval lehet trükközni. Viszont fontos, hogy még AGPLv3 licencnél sem kötelező mindenkivel a világon megosztani a forráskódot. Csak a hálózati szolgáltatást valóban használó userek számára kell biztosítani a forráskód elérhetőségét.

Normális HUP-ot használok!

Forkoltak es megnyitottak a forraskodjat az altaluk hasznalt de at nem nevezett forknak (lasd meg mysql-bol a facebook fele ami ugyanugy mysql neven fut felejuk).

Tehat ami tortent a cikk szerint az igy illeszkedik bele a valosagba.

Nyilt forrasu volt a btrfs
Forkolta a Facebook es lett "sajat btrfs"-e
Meg kellett volna ezt nyitni mar egy ideje licenc okokbol
Jofejek voltak, mert lehet, hogy a kod megnyitasahoz meg ugyvedi felszolitasig se kellett eljutni

Update: eszrevettem, hogy GPLv2-es, nem 3-as, lehet nem is volt kotelezo megnyitniuk

Nem feltétlen, lehet bájtkódot kézzel is írni :-) Engem is zavar, hogy GCC-hez nincs még most sem BPF target, máshoz meg nem használok clang-et, emiatt van fent a gépen.

Az is szép, amikor kernelben helperek vannak ami küldő LLVM-et hív, ha kellene BPF-hez: https://elixir.bootlin.com/linux/latest/source/tools/perf/util/llvm-uti…