A Mozilla VPN reklámmal kísérletezik a közeljöbőben

 ( trey | 2018. október 23., kedd - 16:32 )

A Mozilla körültekintő vizsgálat után a svájci illetőségű ProtonVPN-nel lépett partnerségre. Egyelőre kisszámú amerikai felhasználó számára jelenik meg majd a VPN ajánlat ebben a kísérletben.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Javítsátok ki ha tévedek, de az ilyen böngészőbe épített VPN nem arra jó hogy ne az Internet szolgáltatóm lássa mit nézek a neten, hanem az a cég aki a vpnt üzemelteti? És ha igen, akkor az miért jobb hogy nem A cég, hanem B cég kezében vannak az infók?

Ha az ISP és a vpn szolgáltató nem azonos országban/jogi környezetben található, akkor lehetnek előnyei. (pl Kína)

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Köszönöm, erre nem gondoltam. A reggeli csipától lehettem szűk látókörű.

Aztán jön egy ingyenes belépő az internetátnevelő táborba, aminek a végére még a bankodhoz is http-n akarsz majd csatlakozni. :o(

Még két gondolat az eddigiekhez, hogy mire lehet ez még jó:

1. Ha az ISP (pontosabban bárki a teljes útvonalon, amin keresztül kapod a netet - pl. wifi AP üzemeltetője, céges környezetben a céges IT) tilt valami olyat, amit szeretnél elérni. Nem feltétlen kell ennek illegálisnak lennie, egy komolyabban leszabályzott hálózatban egy sima "kifelé történő" ssh-kapcsolódás is problémás lehet (különösen, ha nem a standard porton lehet elérni a távoli eszközt).
2. A screenshot alapján ezt kifejezetten felajánlja (majd) az FF pl. titkosítatlan wifi-kapcsolat használata esetén. Ilyen esetben érdekes lehet, hogy "egy cég látja" vs. "bárki a környékeden látja", hogy milyen adatokat forgalmazol.

Nem feltétlen kell ennek illegálisnak lennie, egy komolyabban leszabályzott hálózatban egy sima "kifelé történő" ssh-kapcsolódás is problémás lehet

Komolyabban leszabalyozott halozatban nem nezik jo szemmel a trukkozest. Ha jol van leszabalyozva, akkor csak szabalyozott eszkozzel lehet racsatlakozni, es az eszkozon a bongeszo is szabalyozva van. Ha letiltanak valamit, annak oka van.

Termeszetesen ez nem a Mozilla elleni kritika, es remelhetoleg ezt a funkciot le lehet tiltani ceges kornyezetben (ha nem lehetne, akkor a Firefoxot tiltanak egy az egyben). Valamivel a Mozillanak is kell penzt csinalnia, es inkabb egy VPN reklam, mint a Google Chrome fele teljes palyas adatgyujtes.

--
"Never trust a computer you can't lift."

Komolyabban leszabalyozott halozatban nem nezik jo szemmel a trukkozest. Ha jol van leszabalyozva, akkor csak szabalyozott eszkozzel lehet racsatlakozni, es az eszkozon a bongeszo is szabalyozva van. Ha letiltanak valamit, annak oka van.

Egyértelmű. Az etikai és jogi vonatkozásai természetesen egy (több) más terület, ezt pusztán technológiai szempontból írtam. Illetve a tapaszalatom alapján nem is minden szigorúan leszabályzott hálózat jól leszabályzott hálózat. :)

A többivel egyetértek.

Egy sima kifele meno ssh tok jo arra, hogy egy port forwarddal befele lehessen rosszalkodni.

Egy komolyabban leszabalyozott halozatban egy ilyenert letorik a delikvens kezet, majd lassan (hogy fajjon) beleszurjak a hataba, mikozben kedvesen elbeszelgetnek vele arrol, hogy mi az illegalis.

Kevesbe leszabalyozott helyen csak addig utik UTP kabellel (lengovel, mert az jobban csip, hiaba olcsobb a fali) ameddig lathato jelet nem mutatja a problema megertesenek. Meg meg egy kicsit, pedagogiai okokbol.

(Jo, egy kicsit tuloztam. Valojaban csak kirugjak a delikvenst. Termeszetesen egy csapatepito trening kereteben, "Ez itt Spartaaaa!" felkialtassal az epulet tetejerol.)

Hasonló dilemma:

Mozilla is all to introduce two new features to its Firefox browser in its upcoming patch. Called as ‘DNS over HTTPs’ (DOH) and Trusted Recursive Resolver (TRR)

With Trusted Recursive Resolver (TRR) turned on as default, any DNS changes that a Firefox user configured in the network will be overridden. This is because Mozilla had partnered with Cloudflare and will resolve the domain names from the application itself through a DNS server of Cloudflare located in the US. This allows Cloudflare to read user’s DNS requests.

https://news.thewindowsclub.com/mozillas-new-firefox-update-puts-user-security-at-risk-with-trr-feature-92904/

Szerintem naivság azt gondolni, hogy a VPN/cloud szolgáltatók nem adják ki az adatokat. Sőt igazából leegyszerűsíti az ilyen adatigényléseket és még fals biztonságérzetet is ad.

Arra is jo, hogy a harom betus cegek lassak, kik sunnyognak.
Az egesz internetet draga megfigyelni, mert tul nagy a zaj, ezert celszeru ravenni a wannabe gengszterpalantakat, hogy jol lathatoan jelezzek a hatosagnak amikor rosszalkodnak.

20 eve az volt a mantra, hogy a mobiltelefon lehallgathatatlan.
Most a VPN a varazsmegoldas, mindenre, mindenhol, satobbi.

IMHO egy evtized mulva ezen is harsanyan fogunk rohogni.