Linus: "Nem igazán vagyok még mindig a legempatikusabb ember. De remélem, hogy legalább színlelni tudom, amig azzá nem válok."

 ( trey | 2018. szeptember 28., péntek - 10:59 )

Egy érdekes cikk Linus véleményeivel a visszalépéséről, a CoC-ról, a politikai korrektségről, az őt támadókról stb. Elolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tudom, de kíváncsi lennék, hogy ebben a mai világban ki kíváncsi pontosan Linus (vagy bárki) belsö lelki vívódásaira?
Sajna ott tartunk, hogy szerintem az ilyen jellegü megnyílvánulások elöbb-utóbb megnyírbálják adott személy beszámíthatóságát, bizalomvesztés, akármi.

En biztosan nem dobálnám a világ képébe, hogy paraszt voltam, az is vagyok, de valójában nem szeretnék az lenni, azok után, hogy év(tized)ek óta az voltam.

Színlelés? Jézusom. Ez sem pozitív egyáltalán.

--
robyboy

Szerintem kommentelés előtt el kéne olvasni azt a cikket.

--
trey @ gépház

Nos, ha egy közösség egyre bunkóbb hangnemben kommunikál egymással, akkor az ember három dolgot tehet:

1) felveszi a stílust, amibe persze bele lehet "fáradni"
2) leszarja az ember, és aszerint ténykedik
3) kilép az egészböl

Linus annyira belejött, hogy nem tudja abbahagyni, de akarja. Ez dícséretes. De színlelni akkor sem kell semmit.
Olyan ez, mint a cigizés: van aki szimplán leteszi és kész, van aki meg reklámozza, hogy le akar szokni, de nem tud soha.

Nem tudom melyik a jó válsztás, talán egyik sem. Egy biztos: újabb szög a nyílt forráskód koporsójába, amikor már a kommunikáció sem tud értelmesen folyni, mit várjon az ember a terméktöl?
Sok egoista köcsög próbál egymásra licitálni, hogy ki a nagyobb arc, ahelyett, hogy a termék lenne a fókuszban az egó helyett.

--
robyboy

No, de el kell olvasni az interjút. Azért bunkó, mert szar kódot küldenek be az emberek, és amikor szólnak nekik, hogy fixálják meg,
mert így nem lesz befogadva, akkor még nekik áll feljebb. Na, ilyenkor szokott Torvalds-nál elgurulni a gyógyszer :) Ettől még
persze lehetne MÁSHOGY is kommunikálni, de nem azért, hogy "inkluzívabb" legyen. Mert azok, akik "inkluzivitásért" rinyálnak, az
esetek 99.999%-ban SEMMIT nem adnak hozzá. És ez nem csak Linux, hanem 1000 másik témában is megjelent.

Èrtem én, de lássuk be, ha munkahelyröl beszélnénk, és ö lenne a fönök, akkor kirúghatná az alkalmazottait. Ennyi.
Az OpenSource világ fene nagy szabadsága már csak ezért sem használ a terméknek, meg valójában a készítöinek sem.

Szükség van a hierarchiára, hogy müködjenek a dolgok. A szabadsággal nem tudnak az emberek normálisan bánni.

--
robyboy

Itt pedig lehetőség van arra, hogy nem fogadja be a commit-okat. Mint ahogy különböző csoportokból én is
kihajítom azokat, akik nem képesek normálisan viselkedni. Egyszerűen azért, mert ezek az emberek
szétcseszik a komplett közösséget. Ha meg nem tetszik nekik, csináljanak sajátot.

Pontosan. De ez sem tesz jót a terméknek, mert írtózatos fragmentációt okoz. Ha körülnézünk a "piacon", azt látjuk, hogy a közösségben lassan mindenki csinál magának egy ultimate linux-ot (distro-t).
Ami miatt még létezik a cucc, az a céges támogatás. Szerencsére talán már eljutott arra a szintre a linux, hogy pár köcsög hiánya nem dönti be az egészet.

Sajna mindettöl függetlenül sem kíváncsi a világ -szerintem- Linus lelki problémáira. Sokkal fontosabb, hogy a linux látja kárát annak, hogy kivonta magát belöle, még ha csak átmenetileg is.

--
robyboy

Részben egyetértek. Szerintem pont az van, hogy a rinyálók jó része NEM csinál semmit, tehát ő nem fog fregmentálni, mert
a munkához meg nem akar odaállni. De a szája, az jár.

Jobban járnánk, ha a rinyálók összeállnának egy bandába és megcsinálnák a Linux mikrokerneles forkját :D
Mindenesetre a legtöbbjüknek büntetésből ezen kellene dolgoznia :D

hibátlan.

"Itt pedig lehetőség van arra, hogy nem fogadja be a commit-okat. "

De attól még áradnak neki a levelek, pull requestek.

Már rég túlnött a kernel Linus-on, be kellett volna rég látnia. Van az a pillanat, amikor a gyerek felcseperedik, és el kell engedni.
Amúgy sem egészséges egy olyan fejlesztési modell, ahol egy ember kénye-kedvének kell megfelelni. Audit?

--
robyboy

Te mirol beszelsz?

:)

Respekt Linus-nak, hogy eddig bírta... én már biztosan hagytam volna jó rég a f@szba az egészet.

--
robyboy

A linux azért nem commitee-sodott még el (vö: bikeshed effektus), mert Linus kézbentartja.

Yepp, elég problémás olyan eseteket felhozni amikor Linus olyasvalakinek szólt be aki jó minőségű patchet küldött be. Aki pedig gyenge kódot küldött be az hajlamosabb volt a sértődésre.

Érdekes lesz látni, milyen irányt vesz fel a kernel fejlődése, ha Linus végleg kivonul majd egy nap a témából.

--
robyboy

Ha úgy gondolod, hogy ilyen jellegű problémák egy hierarchikus szervezetben nem fordulnak elő - vagy jobban megoldhatóak - akkor erősen tévedsz.

újabb szög a nyílt forráskód koporsójába

Szog? En nem lattam benne meg egy szoget sem. Sot, meg a koporsot sem. Te egy masik meccset nezel szerintem.

+1

A linux legnagyobb sikereit az olyan rendszereknek / cégeknek köszönheti, ahol kemény pénzek és fejlesztöi, támogatási bázisai vannak.
Ld. pl. az Android-ot, vagy a RedHat-et, SUSE-t, stb...

Lehet, hogy bazi sokan fejlesztik még így-úgy kvázi hobbiként, de ez a szint már rég nem hobbi, és olyan hozzáállást is igényel.
A gyerekes picsogás, meg egymás baszogatása különbözö fejlesztöi fórumokon nem felel meg az elvárt szintnek, és nem is segíti a linux továbbfejlödését.

--
robyboy

Ha nem lenne nyílt forrású, vajon akkor is ennyi cég fejlesztene egy közös kódot, amiből aztán mindannyiuk tud profitálni, miközben ingyenesen is elérhető marad? :)

Másik tábornak szurkol.

Èn már rég nem szurkolok egyik tábornak sem. Az egyik szar, a másik fos.

--
robyboy

Elolvastam.
Az utolsó 4-5 bekezdésből nekem az jött át, hogy Linust eltávolították, vagy legalábbis nagyon szeretnék eltávolítani, és támadások alatt áll. Ő ebbe nem nyugodott bele, megpróbál alkalmazkodni, és egyben támogatókat keresni. Vagyis pár nap gondolkodás után arra jutott, hogy érdemes fölvenni a kesztyűt.

"I'm actively also trying to find a professional therapist to talk to as well."
Nagyon csodálkoznék, ha tényleg kezeltetni akarná magát. Legföljebb majd ezt is eljátsza.

Van egy önfejlesztési trend, miszerint: fake it till you make it. Egyfajta viselkedésterápia, ami szerint ha egy viselkedést magadra erőltetsz, akkor előbb-utóbb internalizálod, és olyanná válsz, ahogy viselkedsz. Azt nem tudom, hogy mennyire működik :-).

Nagyon sokan kivancsiak arra, hogy mi megy Linus fejebe, peldaul en. Es nekem nagyon szimpatikus amit a cikkben leir. Nem akar tovabbra se kertelni, csak megprobal nem szemelyeskedni es nem karomkodni. Ennyi.
Szerintem ez a cikk abszolut pozitiv es megerositette bennem, hogy nem jott el a vilag vege, nem vettek at a SJW-k a hatalmat a Linux folott, stb. nincs miert piccsogni, Linus siman rajott (vagy ravezettek, mind1), hogy ugy is lehet egyenes, oszinte, sot nyers, hogy nem karomkodik, uvoltozik illetve szemelyeskedik kozbe.
--
:wq

+1

+1

+1

Senki nem kíváncsi. Nem is hinném, hogy sokat vívódik lelkileg. Nem is azért fizetik, hogy empatikus legyen, meg mindenkit szeressen, mint Teréz anyu. A kernelfejlesztésben jó, csinálja úgy, ahogy neki tetszik. Ha valakinek ez nem jön be, hagyja ott a projektet, és járuljon hozzá pénzzel vagy kóddal más projektekhez. Nem a Linux kernel az egyetlen fontos open source projekt, amibe be lehet szállni, van még kismillió.

Nekem kifejezetten bejönnek az agresszív beszólásai, aranyat érnek, kár, hogy az utóbbi időben tényleg finomított rajtuk. A régi F*** nVidia szintet már nem érik el a nyilatkozatai :D Meg mikor a Gnome-osokat küldte el anyukájukba nagyon polkorrekten évekkel ezelőtt :D


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

+1

Szerintem nagyon jó interjú, bár zavar, hogy a kérdések ki vannak szerkesztve, és úgy tűnik, mintha monológ lenne. Kicsit megvilágítja, hogy miért csinálta, amit csinált, miért most ... etc.

A lényeg az utolsó mondat. Ezek után nem aggódok :)

+1 :)

Inkább legyen valaki bunkó, de őszinte és korrekt amúgy!

Polkorrektség egy faszság, lehessen bátran elküldeni a picsába azt, aki fasz. Néha nekem is erőt kell vennem magamon és szépen körbeírni a dolgot, mert ott akkor annak nem lehet a képébe vágni, de ez rengeteg plusz energia ami sokkal hasznosabb dolgokra is elmehetne.

Nem lesz könnyű dolga, mert a saját példámon a kor előrehaladtával pont fordítva alakul nálam ösztönösen. Egyre kevésbé vagyok empatikus. :)

--
Tanya Csenöl az új csatorna

Nálam például pont fordítva van, egyre empatikusabb leszek.
Bár azt hiszem inkább a 4. gyerek hozta ezt ki belőlem mint a 40+

--
Gábriel Ákos

Vagy mert csökken a tesztoszteron szinted...

Oh, szoval a ferfi akkor ferfi ha bunko? Vagy tesztoszteron kizarja az empatiat?
--
:wq

Á, ne legyen bunkó. Bár #define bunkó ?

Ha egy bunkó paraszt stílusban válaszolgató emberrel találkozol akkor nyilván azt te is zokon veszed, magát a stílust.

IT cég "pultba" eltöltött / supportban sok évet eltöltöttként tudom mondani azt, hogy igen, van az hogy a user (committer, tökmind1) felbasz agyilag és van -amit te is írsz- hogy nem lehet elküldeni a picsába "bunkó" módon. Nem csak azért mert nem teheted meg (mittudomén felettes, osztályvezető, termékcsoportmanageeer, stb) , hanem mert saját magadban is megszólal egy csengő, hogy hopp, azért na. Mert ha pl egy egyszerű ügyintéző lenne , akkor se küldenéd el a picsába (sorry a kifejezésért) nem ?

Ehhez évek alatt simán hozzá lehet szokni és kezelni lehet ezeket a dolgokat / ügyfeleket. Diplomatikusan is olyan szépen el lehet valakit "k.ldeni az anyjába" hogy észre se veszi :)

Nyilván lehet erősen / erősebben fogalmazni bizonyos kérdésekben, de mondjuk Linusnál szerintem pont az a gond, hogy neki rengeteg "szöveg" alapú cucc fut be. Ami valljuk be, a mostani internet esetén, bárki bármit leír, elküldi az anyjába a másikat úgy hogy nem is ismeri, ezt valóban nehéz lehet kezelni.

Ezért kell a "személyes support" háttér, mert ott A<->B között szóban megy a kommunikáció, ott pedig mindig sokkal jobban megválogatja az ember a szavait. És szerintem nem a *pící* miatt válogatja meg az ember a szavait. Ez 10+ éve is így volt (mikor a pící még sehol se volt) meg most is így van. Ez ember függő. 10+ éve én se úgy álltam az ügyfélhez hogy "ne akarjál már olyat baszki, mert az egy halom szar, amúgy se kell neked az, húzzál a faszba"* :)

Just my 2 cent :)

Lehet, hogy követnie kéne a nagy elődöt:

Mark Twain

https://mult-kor.hu/felesege-cenzurazta-mark-twain-irasainak-illetlen-reszeit-20171130

Megalapozott egzisztenciával megnősült, neje a lármás és faragatlan vadnyugati újságírót, a kifejezéseit nem válogató, torzonborz, hanyag öltözködésű, nyughatatlan fiatalembert minden módon saját úri társaságának tónusához szelídítette.
_Emellett férjének minden kéziratát cenzúrázta, és az "illetlen" szavakat átíratta._

Ebben a cikkben lehet valami (az IT vilaga US kozpontu,
es a viselkedesmodjukat eroltetik mindenkire).

Amikor eloszor talalkoztam amerikaiakkal annyira meglepett, hogy ugy orultek nekem, atoleltek, mintha legalabb 4 fesztivalt vegigfetrengtuk volna egymas hanyasaban:)

Aztan az egesz mu. Mint az a cukros szines fankjuk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem mind mű. De magyar szocializációval nagyon nehéz megkülönböztetni a műt az igazitól.
És borzasztó keserű csalódás amikor kiderül, hogy mű volt az egész.
Tudom, átéltem.

--
Gábriel Ákos

Keep Smiling Culture, kurvára idegesítő tud lenni.

Ebben van sok igazság, de szerintem nem talál.

A linuxnak nem az a baja, amit a cikk ír, hogy eddig egy erős ember kezében volt, és most szétszabadlják majd. Ezt valószínűleg Linus is tudja, és azt is, hogy nem lehet örökké ő a Linux sikerének záloga.

Szerintem nagyon sokan félreértik most őt, és szerintem nagy meglepetéssel fog visszatérni. Le is írta, hogy ez most olyan lesz, mint amikor a git-et kellett neki megcsinálni, és most is valami ilyesmivel készül.

Ugyanakkor tudnak jól működni dolgok erős központi irányítás nélkül is (pl. wikipedia). Én simán el tudom képzelni, hogy az lkml-t fogja lecserélni valami korszerűbbre, ami a linuxnak hosszú távon is jó lesz. Ugyanis IMHO az összes projekt-menedzsment rendszer hulladék, lehet épp valami ilyenben fog most nagyot alkotni.

A linux fő problémája szerintem egyszerűen az IT átalakulása. Abban a közegben, amiben született, még rengeteg ember volt, aki értett a hardverhez, főleg az x86-hoz. A hardverek lényegesen egyszerűbbek voltak.

Ma ki tanul C-t, és kerül ki ezzel az egyetemről? Aki tanul, az sem ismeri a vasat olyan mértékben, és a vas is olyan bonyolult lett, hogy a reverse engineering már kevés. Max. beágyazott irányon, de az a linuxon sokat nem segít. Szerintem utánpótlási probléma van, ez sokkal jobban fenyegeti a linux jövőjét, mint az, hogy esetleg egyszer majd nem Linus vezeti a fejlesztést.

"A linux fő problémája szerintem egyszerűen az IT átalakulása. Abban a közegben, amiben született, még rengeteg ember volt, aki értett a hardverhez, főleg az x86-hoz. A hardverek lényegesen egyszerűbbek voltak."

Nem tudom, hogy ki szerint mi a Linux fő problémája ma, de nekem úgy tűnik, hogy élőbb mint valaha. Annyira, hogy a fő konkurense felhőjét is szépen felzabálja.

https://hup.hu/cikkek/20180929/a_linux_dominalja_lassan_a_microsoft_azure-jet

Nekem nem úgy tűnik, hogy bármiféle baja is lenne.

Jó, hogy egyesek a már a temetésére készülnek, de érdemes lenne körülnézni, hogy mi a helyzet valóban a világban.

--
trey @ gépház

Ne érts félre, nem arról van szó, hogy rossz lenne a linux, vagy hogy ne fejlődne.

Csak amit sokan kritizálnak, vagy legalábbis felismertek, hogy már rég nem hobbiprojekt a linux, hanem fizetett programozók tolják bele a kód jelentős részét.

Szerintem ebben van nagy szerepe annak, hogy ma már a hobbistákat - egy két kivételtől eltekintve - nem egy kernel mozgatja meg.
Viszont ezek a kóderek próbálják beletolni a céges kultúrákat is, és ez okoz egyesenek lelki törést, valamint veszi el a projekt eredeti jellegét.

"Ugyanakkor tudnak jól működni dolgok erős központi irányítás nélkül is (pl. wikipedia)."

Az pont, hogy nem. Elég megnézni a magyar aloldal admin maffiáját.

Rossz hírem van Torvalds úrnak. Sajnos nem lehet empátiát "növeszteni". Személyes tapasztalat.
De természetesen lehet kulturáltan kommunikálni. Főleg írásban, amikor az ember végig tudja olvasni elküldés előtt.

Első olvasatra úgy tűnik, hogy Linus kiáll a jelenleg meglevő meritokrácia mellett, és ez ami igazán lényeges. Még a CoC ténye sem katasztrófa. Sajnos a CoC amit elfogadtak nagyon nem jó. De ezt már többen több-helyütt leírták. Végeredményben pedig a gyakorlati alkalmazása lesz majd igazán érdekes.

Addig is javaslom neki, hogy olvassa-el, vagy -újra Ayn Rand - Atlas Shrugged c. könyvét, afféle ellenpontként a világban jelenleg tapasztalható PC nyomással szemben. A személyes céllal amit megfogalmaz, egyetértek. Magam is küzdök vele. De ez nem szabad hogy az ember integritásának a rovására menjen.

### ()__))____________)~~~ ########################
# "Do what you want, but do it right" # X230/Arch

"Rossz hírem van Torvalds úrnak. Sajnos nem lehet empátiát "növeszteni". Személyes tapasztalat."

Nekem úgy tűnik, hogy ő ezzel teljes mértékben tisztában van. Megadja a kritikusoknak, hogy "megpróbáltam" és kész.

Mielőtt olvastam ezt a cikket, próbáltam megtippelni, hogy mi van nála a háttrében. Pontosan erre számítottam.

Szerintem a 4.19 kiadása után visszatér a pozíciójába és minden megy tovább.

Max. annyi változik, hogy otthon fog magában káromkodni a sügérek miatt és jobban figyel majd arra (szarkasztikusan megjegyezte, hogy hisz a toolokban, legfeljebb ír egy kimenő mail filtert - pl. badwords), hogy nyilvánosan ne küldjön ki olyan leveleket, mint korábban.

--
trey @ gépház

+1

Esetleg ugyanez humánban: a munkaadója alkalmaz neki egy személyi titkárt, aki a badwordsos leveleit átfogalmazza :D