Figyelmeztetés jön a Windows 10-be, ami Chrome vagy Firefox telepítésekor bukkan fel ...

 ( trey | 2018. szeptember 12., szerda - 18:53 )

... és helyettük az Edge-t ajánlgatja. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Helyes!

Mondjuk ha leallnak a telemetriaval, meg akar a privacy-t is felhozhatnak elonykent, de tudja fene mi mostansag az MS uzletpolitikaja.

Addig elolvastad az angol cikket, hogy ez csak a W10 betaban van és nem úgy néz ki, hogy le fog csorogni a hivatalos Windows 10 kiadásokba?


Normális HUP-ot használok!

Egyaltalan nem olvastam :(

Nem tartom valószínűnek, hogy lesz ebből valami éles kiadásban. Pláne BrowserChoice.EU után 8-ban.


Normális HUP-ot használok!

Ja ertem! Koszi :)

Amugy csak azert orulok ennek, mert nem artana a Google elleneben felmutatni valami nagyagyut, mert elegge kezdenek elkanaszodni a Chromemmal, meg a szatellit Firefoxszal. A Safari meg pont nem eleg ellensulyozni, tekintve, hogy alma only mostmar.

Oszinten: sose hasznaltam Edge-t, nem is all szandekomban, de ha anno a browser valaszto ablak jogos volt, akkor most az is jogos, hogy a minimal szazalekon levo megprobalja kiegyenliteni a jatszmat a kvazi monopoliumban levo Google ellen.

Böngészőből még csak van kínálat Chromium forráskódra vagy Blink-re épülő böngészőkből. De igazi hiány ma az alternatív ChromeOS. Legalábbis nem tudok olyan életképes projektről ami ChromeOS nyílt kódjaira építene valami hasonló stabil rendszert, mint a LineageOS (leánykori nevén CyanogenMod) AOSP-re.
Pedig egy Google független PC-re szabadon telepíthető ChromeOS-fork akár be is előzhetné a Google hivatalos Chromebookjait, Android kompatibilitása miatt pedig a leg-átlaguser-barátabb Linux disztrib lehetne.


Normális HUP-ot használok!

Hat most igy hirtelen arra tudok gondolni, hogy a ChormeOS-en kivul nincs igazan szukseg felhos OS-re, ami nem tablet OS.

Semelyik masik nagy ceg nem kinal csak felhos megoldasokat, kiveve a Microsoftot, de nekik ott a Surface tablet.

Az android kompatibilitás miatt ebben nagy potenciál van. Egyébként Gentoo Linux forrásból és természetesen nagy adag saját patchből gyártja Google. De mintha direkt nem akarná Amerikán és Anglián kívül eladni másoknak. Pedig itt nagyon sikeres.
Ki kellene venni a Google korlátozásokat, visszaállítva a teljes értékű Linux desktopot, de megtartva olyan jó ChromeOS funkciókat mint a folyamatos, szinte észrevehetetlen update vagy az Android app integráció. Illetve felhős szinkron, de Google mellett ownCloud-ba, Dropbox-ba vagy MS OneDrive-ba, stb is. És természetesen szabad telepíthetőség minden PC-re.


Normális HUP-ot használok!

Ezzel egyet tudok érteni, de amíg az Edge a közelében nincs a Chromenak, addig ez csak a felhasználó szivatása.
Eddig is, ami Win7 alatt egy kattintás volt, az itt előbb 2, majd 3 majd 4 lett, és most lenne 5. Ha már elkezded letölteni, (jó esélylel pont edge alatt) majd telepíteni, nem azért csinálod, mert nem vetted észre, hogy van edge, meg hogy az az alapértelmezett.
Ezen egy ilyen képernyő sem változtat, csak motivál, hogy kéne egy épkézláb OS-t is keresni.

Szánalmas...

Windows 10 telepítés előtt nem akarnak figyelmeztetést feldobni, hogy lehetne ettől jobbat is telepíteni? :)

Nem biztos, hogy van értelme, ha azon is csak egy {{view.otherOperatingSystemsLink}} fog díszelegni... https://i.imgur.com/307yiXr.png

Hehe. Én is ezt csinálom.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Tekintve, hogy a Microsoft böngészőjét ma már a weboldalak 1%-a sem támogatja, ez nem meglepő. :-)


Normális HUP-ot használok!

Szerintem nem tudsz olyan oldalt találni, ami nem jelenítődik meg rendesen Edge-en.

Nekem azért sikerült. Próbálkozom mindig az edge-el hátha, de nem sikerült pl vmware vcenter webes felületébe életet lehelni sehogy, HP storage-ok webguija is halott vele, F5 féle loadbalancer oldala is széthullik. Biztos találnék itt mást de nekem itt lett elegem (legfrissebb W10, céges környezetben).

De hogy otthonit mondjak ne csak melóspecifikust akkor ott van pl a routerem webes felülete ami még IE-vel is megy, de edge-en széthullik.

Igazi anti-Enterprise bőngésző :)

Szerk: mondjuk éppen most kerestem Windows Server 2016-ban és most állapítottam meg, hogy annak nem része. De az hagyján, ha elkezdem gépelni, akkor "Nincs találat a következőre: edge", vagyis még csak fel sem ajánlja, hogy innen-onnan telepíti.

W10-ben viszont az "Edge"-t begépelve, kiírja, hogy "Microsoft recommended browser".

Kicsit lehetnének következetesebbek.

--
trey @ gépház

BBB-vel (BigBlueButton) készített webkonf felvétele W10 alatt IE-vel pörgő pálcika, Egde-zsel még annyi sem. Rendszeresen megszopjuk, amikor olyan helyen kellene bemutatni, ahol valamiért se Chrome-ot se Firefox-ot nem telepítettek az életben se.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

haha :D

elég kemény cringe faktora van de a maga uta módján vicces.

egyébként tartom magam az eddigi véleményemhez miszerint az az operációs rendszer amin használni kell a böngészőt egy új szoftver telepítésére az még nem érett meg a desktop felhasználásra sem.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Van ez a Windows Store nevű dolog - vannak szoftverek, amiket böngésző nélkül is lehet telepíteni.

Vicces a figyelmeztetés telepítés előtt, hogy 'van Edge böngésző a gépen'. A felhasználó feltehetőleg tudja, mert másként nehezen tudná letölteni. Vagy van a store-ban is?

Múltkor egész meglepődtem azon az újításon, hogy csak akkor enged telepíteni, ha előtte megkeresem azt az opciót, hogy engedjen telepíteni a store-on kívül is. Korábban ilyeneket nem csinált.

Vajon a kikapcsolás lehetősége mikor lesz csak a Pro-ban elérhető!?

Pont fordított a stratégia. Pro-ban kell majd fizetni a kikapcsolásért a Microsoftnak még Home-ban vagy ingyen kikapcsolható lesz vagy be sem lesz kapcsolva.


Normális HUP-ot használok!

Ja, értem! Azt a tehenet kell fejni, amelyik úgy is tejel! Jogos!

Szerencsére nálam store sincs.


Normális HUP-ot használok!

Jaj de jó, hogy az Opera meg a TorBrowser telepítések nem fog feleslegesen felizgatni.

Ez szánalmas.

Mondjuk megnéznék egy ugyanilyet chromenál, hogy ők "hogy adják el a böngészőjüket" Faster Safer lesz ott is ...

Pont ezt csinálja a Google/Chrome is, csak sokkal idegesítőbben: ha meglátogatsz bármilyen google oldalt, akkor pár naponta azzal nyaggat, hogy "Google recommends using Chrome Try a fast, secure browser with updates built in"

Sőt jó ideig az inbox.google.com csak chrome-on ment.

A Google esetén például a YouTube új, modern kialakítása olyan, hogy Edge vagy Firefox alatt ötször lassabban renderelődik az oldal, mint Chrome alatt.
http://fortune.com/2018/07/25/youtube-slow-mozilla-firefox-chrome/
"YouTube page load is 5x slower in Firefox and Edge than in Chrome because YouTube's Polymer redesign relies on the deprecated Shadow DOM v0 API only implemented in Chrome."

És persze, ha alternatív (nem Chrome) böngészővel nézed meg az oldalaikat, ők is reklámozzák, hogy nézegesd Chrome-mal, mert az jobb, olcsóbb, szárazabb, biztonságosabb.

Ha ez igaz lenne, akkor ez a Microsoft próbálkozás már beta hamvába holt kísérlet a láthatatlan Edge böngésző felemelésére. :-)


Normális HUP-ot használok!

Ez bizony igaz, ki is mérheted magadnak, Firefoxon is, ott is lassú, nem csak Edge alatt az új YouTube.

Az a baj, hogy a Firefoxon szinte minden érezhetően lassabb...

Nem minden. Amikor változott a sávszélességem, csináltam egy speedtestet. Chrome alatt kevesebbet mértem, mint a növelés előtt, talán ha a 100 Mbitet elérte. Még szerencse, hogy mielőtt reklamáltam volna, megnéztem Firefoxszal, ott megvolt az 512. Ilyen különbség azért durva.

speedtestet ?

Esetleg olyan "mérést" is csináltál (bár azt elég nehéz), hogy napi átlagos használat mellett mennyi a különbség? betöltési időbem tabokban, stb. ?

Mert a speedtest az lófasz meg esti fény.... semmi más. Normál használatra meg nincs rendes mérő eszköz, csak saját magunk :)

Ezt nem tudom, én ilyesmit nem láttam.
De nem is a downloadról beszéltem, hanem a renderingről. Egész egyszerűen több CPU ciklust eszik meg, mire elkészül az oldal. És mivel a CPU nálam korlátos (nem mai a gép), így tök érezhetően lassabban jelennek meg az oldalak - nem mintha a Chrome a közelében lenne az Opera 12-nek...

ezt ki fogom próbálni hogy agent spooferrel vajon milyen eredményeket kapunk...


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Nem az agent spoofer a lényeg. A YouTube material design alapú felülete Shadow DOM v0-t használ, ami már régóta deprecated API, emiatt a Firefox és Edge nem implementálta, csak a Chrome.
Így ezeken a böngészőkön a YouTube polyfillt használ, ami nagyon lassú.

A lényeg:
- van egy DOM API, ami régóta deprecated, de a Chrome implementálja
- mivel deprecated, más browser nem implementálja, mert felesleges
- A YouTube ezt az API-t használja. Chrome-on kívül polyfillel, ami lassú

Azaz Chrome-on normális sebességű a YouTube, máshol nem, mert egy Chrome-only API-t használ. És ezen nem segít a user agent, nem azt nézi, hanem a Shadow DOM v0 API meglétét.

Ugyanezt csinálja a google évek óta, az összes saját cuccán keresztül.
--
"Sose a gép a hülye."

helyes.

--
GPLv3-as hozzászólás.

hianypotlo

Demokrácia Windows alapokon.

--
robyboy

Rég volt már antitröszt-per, megint bepróbálkoznak. Mondjuk én régimódi vagyok, én az Edge-et használnám arra, hogy webböngészőt töltsek le. Vagy ezt nem a store-on keresztül csinálja?

Pont erre jó.
Nem kell hozzá store.
És amikor alapértelmezetté akarod tenni a nem E böngészőt, még bepróbálkozik 1x.

Azt akarjátok mondani, hogy ti tényleg rendesen Windows 10-et használtok fő oprendszernek? :)

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Hehe, én Androidon használok Edge-t egy ideje, és jö!

--
robyboy

Az megvan, hogy az a háttérben a Chrome motorját használja? :-)
https://blogs.windows.com/msedgedev/2017/10/05/microsoft-edge-ios-android-developer/

Nem volt meg, de akkor már értem, hogy miért jó :)

--
robyboy

A mostani céges laptopomon csak Win10 van.

Az magán laptopomon Wind10 és Linux. De pont most vettem észre, hogy a januári telepítés óta nem indítottam még el újra a Windowst. Augusztusban elindítottam, csodálkozva észrevettem, hogy azt állítja, hogy nincs regisztrálva, plusz nincs rá telepítve a Steam, amiben meg akartam nézni valamit (meg egyébként semmi más sincs rá telepítve), ezért vacakolás helyett csak kikapcsoltam.
Szerintem ha majd egyszer eszembe jut, csak letörlöm majd. Ha ennyire nem kell, minek foglalja a helyet az ssd-n?

Mihez viszonyítva "safer, faster"? Ez így üres marketing bullshit.

Azt, hogy a win 10 alatt a Firefox rendszeresen összeomlik (néha viszi magával a win 10-et is), nem az m$ csinálja véletlenül direkt?

"Azt, hogy a win 10 alatt a Firefox rendszeresen összeomlik"

Napi rendszerességgel használom ezt a kombót munkahelyi gépeken. Nem tudom megerősíteni.

--
trey @ gépház

Én sem. Az otthoni gépemen is így van, meg a munkahelyi laptopon is.

Lehet az Avast is bekavar.

Vagy az a baj, hogy jogtiszta a windows 10?

Avast-ot nem használok, sose használtam.

A W10 itt is nyilvánvalóan jogtiszta.

--
trey @ gépház

nagyon sötétben tapogatsz

Firefox meg tud borulni, de Windowst nem viszi magával.
Ha nagyon tekeri a procit, lelassul, időnként kiírja, hogy nem válaszol, akkor bezárom.
Vagy vége lesz és lehet újra indítani, vagy jön a mozilla crash reporter, és lehet újra indítani.