Raspberry Pi PoE HAT - Power over Ethernet tápmodul a RPi-hez hivatalos forrásból

Címkék

Out now! The Raspberry Pi PoE HAT ads Ethernet power and a cooling fan to the Raspberry Pi. Read all about it here https://t.co/3br9x2evvD pic.twitter.com/axRAVvhzdq

— The MagPi (@TheMagPi) August 20, 2018

A Raspberry Pi közösség kívánságlistáján régóta szerepel, hogy PoE-s switch porton keresztül lehessen táplálni a RPi lapokat. Mindenféle 3rd party hack létezett eddig is, de most hivatalos megoldást kínál erre a problémára a Raspberry Pi PoE HAT. Áttekintés itt.

Hozzászólások

Végre tudjuk az árat is ($20), abszolút elfogadható, hasznos cucc.

1. ennek a kapcsolasi rajz reszletnek semmi koze ahhoz, amire valaszoltam.
2. es ez nem is poe.

De sajat magad is meggyozodhetsz, de lehetoleg valami ertekeset dugj ra. Egy TV-t, vagy egy oszcilloszkoppal nezz korbe:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Rosszul fogalmaztam vagy felreertettel...

Minden ethernetes eszkozben ilyen levalasztas van, igy van koze, hisz az emlitett ertekes akarmiben is ilyen van! A tekercsen csak a valtakozo aram (pl: jel) fog "atmenni", igy nyugodtan ra lehet dugni a TV-t. Ezen felul rengeteg vedelem van beepitve meg az.

a dolog humoros oldala, hogy anno az első raklap pi-nél a kínai gyárban okosban transzformátor nélküli rj45-öket szereltek fel, mert olcsóbb. Van eszköz, ahol a boardon van rajta, azért létezik olyan is. Szóval az alapítvány szerencsére röntgennel is átnézte a terméket és visszaküldték lecseréltetni az összes aljzatot a megfelelőre az okos gyártónak :D
https://www.raspberrypi.org/blog/manufacturing-hiccup/

Gondolom a poe szabványosságában látja a hibát, bár a termékleírás szerint szabványos poe táplálást is képes 5v -ra alakítni.
Ahogy láttam hasonló volt már indigogon is
https://www.indiegogo.com/projects/raspoe-raspberry-pi-poe-shield#/

A pi 3b+ esetén meg gondolom csak arról van szó, hogy a transzformátor előtti állapotot kivezették a 4 új pinre, ezért nincs utp átkötés, és a pgio-ra teszi rá a tápot. Ahogy pl ez is teszi
http://www.ivmech.com/magaza/en/development-modules-c-4/poe-hat-for-ras…

Vicces ... latam en is olcsobb megoldasokat, amik mukodnek is nem zajos kornyezetben, de nem hiaba talaltak ezt igy ki na ... :)

Ez a cucc mUSB-s, nem keruli meg a pi belso tap reszet.

Egy TV-ben 99.99%, hogy szabvanyosan van megcsinalva (hogy a dugoban vagy kulon, az mind1). Meg amugy is nem a POE splittertol kellene felni, hanem inkabb az injector-tol.

Nem tudom ki hogy van vele, de az ARM SBC-ket én azért szeretem, mert csak annyit zabálnak és annyira melegednek, hogy passzív hűtéssel a keletkező hő elvezethető.

Ezáltal:
1. ha nem elég a passzív hűtés ---> nekem nem kell
2. ha elég a passzív hűtés, és "vegyél ventit rá" ---> parasztvakítás, nem kell

Egyébként az Odroid-XU4 is ezért lett némileg melléfogás. Sokunknak unszimpatikus volt az ARM+hűtőventi. Némi magyarázkodás után ki is hozták gyorsan a hatalmas hűtőbordás venti nélküli modellt, hátha jobban elfogadjuk. Aztán pedig a nagy alusínre szerelték az egészet HC1 néven és MC1 néven, hogy elbújtassák a hűtőbordát.

Azert 20 dodo szerintem sok ezert. Meg csak olyan fenykepet lattam, amin semmi nem latszik az alkatreszekbol - de ez igazabol mindossze egy flyback DCDC (minimalis PoE logikaval), a Raspberry PI meg egy rakas alkatresz (proci, RAM, eleg sok csatlakozo, stb.), es az 35USD - szoval ennyi penzbol egy komplett prototipust ossze lehet hozni (marmint akkor is eleg ra ennyi penz, ha osszesen egy keszul a cuccbol).

Tudja esetleg valaki melyik ceg PD IC-jevel epitettek (esetleg pontos tipust)? En eddig nem talaltam meg.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Mert van benne egy levalaszto transzformator, mig a fentebb linkeltnek a GND-ja +42V-on van (usb csati, hdmi, stb).

Az, hogy ez mekkora problema mindenki dontse el maga, de ketszer is gondolja meg hogy mit kot ra a raspberry pi-ra. Es ugye ra szoktak az emberek kotni ezt-azt, motort, kulso vinyot (fem haz:), vagy a tv-re is van meg ez-az radugva.

De ugy latom itt mindenki keni vagja a temat, a hangnembol itelve:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez saját tapasztalat, láttál olyat szétszedve, vagy csak feltételezés?
Elég nagy ahhoz, hogy beleférjen a leválasztó. És a termékleírás szerint az is 80.3af/802.3at kompatibilis. A külső egység a pi saját tápbementére megy, amelyen további elektronika van. A poe boardok meg közvetlenül a gpio-ra kötik a betápot.

Úgy látom 10 dolcsi körül adafruit-nál is kapni, igaz ott nem ígérik a gigabitet
https://www.adafruit.com/product/3785

A delej mehet spare-pair-en vagy lehet center tap (gigabit eseten ugye nincs spare-pair). De egyik esetben sincs ezaltal a PD elvalasztva a PSE oldaltol galvanikusan. A MagJack trafoja a PoE tapot nem valasztja le. A levalasztast flybacknel a flyback trafoja oldja meg, buck eseten meg nincs levalasztas - igy buck eseten az egyik oldalt (jobbara a PD-t) nem illik foldelni.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A hivatalos márkanév használat adja az ár nagyobb részét, meg némi garanciát, hogy elvileg jól együttműködik vele :)

Csak a szokásos, hogy a csupasz boardon minimális a haszon (bár valsz ez mostanra már ott is jól jövedelmez) és a kiegészítőkön, a csomagokon van az igazi profit. Amikor pár centes vackokat is eladnak 10-20 dolcsiért hozzá. Sokan megveszik a kiteket, mások meg fillérekért magunkak összevadásszák a megfelelő kiegészítőket kínából.

érdekességképpen részletes bemutató videó
EEVblog #1122 - Raspberry Pi 3 PoE Hat FAIL Investigation
https://www.youtube.com/watch?v=Tpvjo6wDFUA

50mA terhelés felett az usb porton lekapcsol az usb, mert túlterhelést hisz a vezérlő chip, amikor a hivatalos poe táplálja.
100-150 fokos diódák vannak a poe boardon működés közben.

Nem minden panasz jogos. Avagy a kivágások nem elektromos izolálás miatt vannak, hanem a kamera flex kábelnek :)
Sajna a végén egy baleset éri a poe boardot, szóval most nem derül ki, hogy pontosan miért okoz hibás működést a pi-nél a hivatalos poe.

El van nyujtva mint a retesteszta es Rick and Morty hangja van:-(

Igy mar vagy 2 eve nem nezem, vagy csak ha linkel valaki egy momentumot a videojaban.
Az osszes videojat 1:4-ba minimum ossze lehetne suriteni 0 informacioveszteseg nelkul.

Szoval mely idoszeleteket erdemes megnezni?:-P

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ott ahol mér, a lényeget szövegben kiemeltem.

De azóta látom a hivatalos pi fórumon is megy a csata
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=45&t=220984&start=100

Csak az elejét meg a végét olvastam, de abból az derült ki, hogy az alapítványosok kétféle gyártó termékét is használták és hogy, hogy nem, hát az egyik nem vált be, s pont azt a változatot nem is tesztelték.

Valaki konkrétan leírta, ez csak mese. Valójában tervezési hiba, a referencia dizájnhoz képest fele akkora kapacitású kondenzátorokat használtak a tápegységhez, ráadásul azok sem tudják ilyen megoldásnál tartani a névleges értéküket. Konkrét értékekkel és mérésekkel alátámasztva. Természetesenek ezt szükségtelen összefoglalásnak tartja az alapítvány képviselője, hiszen ők már megmagyarázták a probléma okát :D Csodálkozom, hogy nem törölték ki, mert a kritika megfogalmazásáért törlés vagy ban jár általában náluk, mert ők tévedhetetlenek és sérti az üzleti érdekeket, ha valaki beszél róluk :D

A korábbi hibákhoz pluszban jön hozzá, hogy némelyik példánnyal a hálózat is leszakad bemelegedés után.

Egyébként valahol az elején talán arról is beszélnek, hogy a Hat érdekes működése miatt az usb vezérlőnél sikerül úgy feltölteni pár kondenzátort, hogy valóban jogosan tilt le a túlterhelés védelem. Hihetetlen, hogy mindig sikerül valami hardver glitchet beletenni.

Az első generációs pinél is elnéztek valamit az smsc chip tápnál, ami miatt a nyomorult chip adta a 3.3v-ot a soc-nak a tápáramkör helyett, azért melegedett olyan mocskosul. Az eredeti polifuse-os védelem is az usb-nél... Aztán a chippel vezérelt usb kimenet táp is csinált érdekes, dokumentálatlan dolgokat. Aztán a tokozás nélküli fényézékeny chipek... meg a hdmi dc vonal tranzisztor kisülése (ami végülis szabványos volt, csak a való életben meg sokan hdmi-vga adapterekkel használták ezeket, amitől kiégtek). Azt a nyomorék microusb betápot meg továbbra sem okosítoták meg ellenállásokkal, hogy az okostöltőkkel is megbízhatóan működjön, mégha okos táp vezérlő chipet nem is tesznek rá. A lényeg, hogy a saját márkás kiegészítőket megvegyék hozzá.

offtopik: anno csinaltam a legelejen egy kiegeszitot hozza. Meg ifju voltam es boho;)
Irtam nekik, hogy ugye nem gaz ha rateszem az malnas logot es hivatkozok rajuk?

Igazabol mar megvolt minden, kisszeria legyartasa, arkalkulacio, kampanyvideo.

Nem tudom, hogy szazalekot vagy konkret osszeget kertek, csak arra emlekszem sok volt. Be is buktam, dehat ilyen az elet;)

Azota amikor valami kiegeszitot latok naluk (ujsagjukban, oldalukon), akkor onkentelenul arra gondolok, hogy vajon mennyit tejeltek nekik.

De meg ilyen hozzaallassal is az oveke a legjobb a piacon...

(bar azert amikor a wiringpihez masik kernelverziot kell feltenni mert bugos es kifagy, azert elbizonytalanodok)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vitathatatlan az, hogy megváltoztatták a cégek hozzáállását, már úton útfélen vannak mindenféle boardok. Korábban senki sem látott benne széles piacot.

Viszont, mivel nekik ez kőkemény üzleti vállalkozás is egyben, ezért minél több tartalékot képeznek, annál inkább alá tudnak tenni a konkurenciának. Például az odroid-w és a c.h.i.p. ellen eléggé felléptek, hogy kicsinálják az olcsó és komolyabb szintű konkurenciát. Ehhez megfelelően arrogánsak és hazugok, ha az üzleti érdekeikről van szó.

2017 végére 22 millió fontra nőtt a tőke. 3 misi csak a készpénz jellegű likviditás.
https://static.raspberrypi.org/files/about/RaspberryPiFoundationReport2…
Az alapítvány tulajdonában van a raspberry pi ltd, amivel az üzletet intézik. Nameg ott az alapítvány sem ugyanazt jelenti, mint itthon.