Az Apple elismerte a MacBook Pro throttling problémát, elnézést kért, megérkezett a javítás

 ( trey | 2018. július 24., kedd - 20:23 )

Az Apple az megerősítette a MacBook Pro problémát, elnézést kért érte:

Idézet:
Following extensive performance testing under numerous workloads, we’ve identified that there is a missing digital key in the firmware that impacts the thermal management system and could drive clock speeds down under heavy thermal loads on the new MacBook Pro. A bug fix is included in today’s macOS High Sierra 10.13.6 Supplemental Update and is recommended. We apologize to any customer who has experienced less than optimal performance on their new systems. Customers can expect the new 15-inch MacBook Pro to be up to 70% faster, and the 13-inch MacBook Pro with Touch Bar to be up to 2X faster, as shown in the performance results on our website.

A kiadott macOS High Sierra 10.13.6 Supplemental Update for MacBook Pro (2018) javíthatja a problémát. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szoftveresen javítani a hibát? Ez emlékeztet at Iphone 4S Wifi hibájánál történtekre.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Nesztek, itt a pozitiv hir:)

Most akkor egy fel evig ne legyen rinya:))

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

:-D

Csak azt mondja meg nekem valaki, hogy

a) miért nincs 32GB RAM a 13"-es modellhez?

b) Miért kerül egy fullra specelt 13"-as annyiba, mint egy kb. azonos speccel rendelkező 15"-ös (i7-es CPU, 16GB RAM, 2TB SSD)? Csak éppen a 15"-ben jobb kijelző és egy Radeon is van...és még hozzádobhatsz +16GB-t, mivel az ember dolgozni is szeretne...

Tényleg tepsivel kell járni, ha az ember most akarna MBP-t venni?

Milyen munkát lehet végezni 13"-on amihez 32GB RAM szükséges?

Bármit?

A macOS pazarlo memoriakezelesehez mar a bongeszes + IDE futtatas + VM harmashoz is erezheto a kulonbseg 16 es 32 G ram kozott

szerintem te valami másik mozit nézel mint én :)
--
Gábriel Ákos

Elkepzelheto, de ez csak ugy lehetseges, hogy te rossz mozit nezel :P

Ezt mondjuk én sem értettem, mi az a pazarló memóriakezelés? Kétszerannyi memóriát ad egy programnak, mint amennyit az kér?

Ave, Saabi.

File cache-be minden szar bekerul es hamarabb kezd el swappelni/memory-t compress-elni minthogy kihajitana valamit onnan (kivetel /sbin/purge )

Swappiness Linux-szal ellentetben nem allithato, compressed memory-t sem lehet kikapcsolni, marpedig random odakerulnek olyan dolgok, amiktol alapdolgok valnak nevetsegesen lassuva.

Nagyjabol ennyi

menet közben hasznos a kis méretű eszköz, nem olyankor tervezed a házat archicadben, elég a 13". Irodában, otthon dokkolod és dolgozol, nem nagy magic ez :)

--
openSUSE - KDE user

macbookhoz van dokkolo? Vagy hogy kell ezt elkepzelni? Mint thinkpadeknel: egy mozdulat?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

egy mozdulattal rádugod usb-c -re.

Hogy miiireeee?!?!? :D

--
trey @ gépház

"Egy gyenge Lightning utanzatra" na...

Muhahahahaha. Ja, láttam már, az új iPhone-on is az lesz.

Ennyit erről is.

--
trey @ gépház

Azzal se ertek egyet, ahogy azzal se, hogy a MagSafe eltunt. Nem is beszelve a vilagito almarol.

a vilagito alma eltunese szamomra onnantol ertheto, hogy lattam egy Airen a napot atsutni az alma logonal

Igen, az sajnos nem idealis, de ha lehet valasztani, akkor inkabb a mindket oldalon vilagito alma logot valasztanam az egyik oldalon se vilagito helyett.

Mire hasznalod?

Hasznalni semmire. Viszont tetszik.

Kéne gyártani öntapadós led-es, gombelemes és világítós alma logót.

Az se rossz!

En mondjuk ilyet raknek ra szivesen majd: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51XjQc6XraL._SX425_.jpg

Nahát! Manapság már jós is vagy?

Yep, 2018-ban már nem akkora csoda az első normális USB csatlakozó. Tudod, amit nem kell háromszor megpörgetni, hogy egyszer bemenjen... Egyetlen kábellel csatlakoztatod a monitorodhoz, amin keresztül jön a töltés, az adat a külső merevlemezekről és persze megy ki rajta a kép a monitor(ok)ra. Csoda, hogy hol tart már a technika...

Várj, ehhez 3 aljzat kellene. :)

Vagy a monitoron van egy usb-c hub. Vagy van egy usb-c dokkolód.
--
Gábriel Ákos

Daisy chain. Már a Thunderbolt is tudta.

Ave, Saabi.

Konkretan meg az USB-A/B 2.0 is tudta, nem hogy az USB-C

Óvatosan vele:

"Tracking down the exact circumstances in which these particular kernel panics occur hasn’t proven easy. While some users have reported that they seem to occur when daisy-chaining storage devices, others have said they had nothing connected at all when it happened. The problem doesn’t seem to be related to hardware faults specific to the machines in question, as some users report that Apple replaced their machine – sometimes twice – but the issue continued with the new ones."

--
trey @ gépház

"While some users have reported that they seem to occur when daisy-chaining storage devices, others have said they had nothing connected at all when it happened."
Tehát most nagyon óvatosan csatlakoztassak vagy még óvatosabban ne? Hát, ez nekem leginkább FW hibának tűnik. Ami ciki, de ez van. Ezekszerint a laptopokkal is úgy van mint a telefonokkal, várjunk a megvásárlásukkal pár hetet, hónapot a megjelenés után.

Ave, Saabi.

az Apple összes termékénél érdemes várni 1-2 generációt. :D

Igen, mert elég kis tőkéjű cég, ilyen 1-2,5 milliós vételárú gépeknél nem fér bele az, hogy normálisan letesztelve adják ki, hogy legalább ilyen legalapabb dolgok, mint a throttling rendben legyenek, meg kernel panicot ne kapjon az arcába a kedves user, ha egyszer prémium termékért fizetett. Vagy ha ezt nem tudják megoldani, adják 5-10 millióért, és oldják meg abból a proitszintből.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Pontosan tudom mi az, már azon a telefonomon is az volt, amire a mostanit cseréltem. Azt sem tudom melyik évben volt :D

--
trey @ gépház

Ja bocs, hogy feltételeztem, hogy nem csak kötekedni akarsz.

Van: https://hengedocks.com/
--
openSUSE - KDE user

Dell dokkolókkal is tökéletesen megy, pl. WD15, DA200 biztosan jó, és minden működik rajtuk.

+1, a céges Lenovo USB Dock 3.0 is tökéletesen ment vele

Azzal lehet, most megnéztem, nálunk K17A a Dell dokkoló típusa, és azzal semmit nem csinál a töltésen kívül.

Driver van hozzá? A Lenovo dockhoz kellett (generic DisplayLink driver elég volt hozzá), utána működött simán.

Hmm.

Akkor lehet, hogy ezek Linux alatt is működnének?

Van egy Targus USB3-as dokkolóm, de az Win alatt driver telepítését kérte, és Linuxra kötve csak a portok mentek alapból, a külső monitor nem.

De most akkor elgondolkodtam, lehet, hogy valami generic driverrel jó lenne?

DisplayLink cucc? Akkor Ubuntura van hivatalos driver is: http://www.displaylink.com/downloads

Nem igazán értek a MacOS-hez (sok minden új még benne, nem régóta van macbookom), szóval semmi nincs hozzá. De majd teszek vele még egy próbát.

BTW, a DA200-at nagyon ajánlom a "szatyornyi dongle" jelenség elkerülésére. Már több mint fél éve használom, teljesen ok. Néha el lehet csípni hwaprón bontatlanokat 6-10eFt közötti összegért. Van rajta hdmi, vga, 1G ethernet, usb-a. Egyetlen apró gondom van vele: sleepből ébresztve a gépet eltűnik néha az ethernet, ilyenkor egy kihúz/bedug megoldja. Egyébként ezt a WD15 is csinálja.

Nekem WD15-tel olyan gondom van, hogy a rajta lévő power gomb nem mindig kapcsolja be a gépet, illetve hogy az OS betöltődése előtt semmi nem működik rajta, szóval a grub menü külső billentyűzettel felejtős. A gyártó válasza: ott a papírban, hogy nem támogatott.

Na, azt még soha nem próbáltam (igazából eddig nem is tűnt fel, hogy van rajta gomb :D), mert amint bedugom, be is kapcsol, pontosabban felébred sleepből a gép. Boot folyamatot sem láttam még rajta, mert ugye mindig csak sleepelek, rebootot igénylő frissítéseknél meg kimegyek kávézni :) De ki fogom próbálni mindkettőt.

Pedig ha becsukva akarod az asztalra tenni, akkor hasznos az a külső gomb. Én ritkán hurcolom, szeretem betolni a monitor alá az asztal sarkára, ott meg csak így fér el. Ha be akarom kapcsolni, akkor ki kell húznom és felnyitni.
Nálunk tűzvédelmi előírás, hogy éjszakára mindent áramtalanítani kell, ezért nem teszem sleepbe, hanem kikapcsolom.

Azert nem teszed sleepbe, mert kotelezo kikapcsolni v. azert nem teszed sleepbe, mert mindent aramtalanitanak?

Kötelező kikapcsolni, de ha nem lenne, akkor sem szívesen hagynám úgy külső táp nélkül, mert azt gondolom, hogy feleslegesen csökkenteném vele az akku élletartamát.
Tudom, hogy filléres tétel amit ráadásul nem is nekem kell kifizetni, inkább a felesleges hulladékgyártás része zavar a dolognak.

Elgondolkoztattál és elővettem a szekrényből egy HP USB 3.0 Port Replicatort és nagyjából működik. USB, hálózat rendben, a kijelzőn vagy dolgoznom kell még, vagy nem fog működni.

Ave, Saabi.

Kódolás, Java, Maven/Gradle, IDEA, Docker, SQL szerverek, da bum ts.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

> miért nincs 32GB RAM a 13"-es modellhez?

Battery life miatt:
Apple is retaining LPDDR3 RAM on the 13-inch MacBook Pro. It has shifted to DDR4 RAM on the 15-inch MacBook Pro refresh, to accommodate the new 32GB model. However, LPDDR3 RAM compared to DDR3 RAM uses ~70% the active power usage, but 10% the standby usage.

> Miért kerül egy fullra specelt 13"-as annyiba, mint egy kb. azonos speccel rendelkező 15"-ös

Mert a fullra specelést úgy szokták értelmezni a gyártók, hogy: "shut up and take my money"

Igazából ez nem igaz, csak az Apple állítja, hogy többet fogyaszt a több RAM. Linus Tech Tipsék pont emiatt a nyilatkozat miatt lemérték másik laptopban, a 16 és 32 GB RAM között elenyésző fogyasztásbeli különbség volt, olyan kicsi, amin semmi nem múlik. Lemérték idle-ben és teljes terhelésen is (mikor RAM stress test futott rajta).


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Emlekeim szerint, ok 16 DDR4 vs 32 DDR4 kozott vizsgalodtak.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Nem a 16 v 32 hanem a DDR4 vs LPDDR3 a kulonbseg (sima DDR4 es sima DDR3 kozt nem nagyon lenne kulonbseg, de LPDDR = "Low Power DDR"). LPDDR3-bol meg az Intel 16 G-t tud max kezelni.

Az egy elbaszott teszt volt: "LinusTechTips attempted to do an analysis on the extra power that would be required to support more RAM, but unfortunately it has the fatal flaw in that they only compare DDR4 (16GB) to DDR4 (32GB), making their results mistaken. Which is surprising, usually it’s a high quality information source."

Ők is elismerték, hogy nem voltak elég alaposak.

Micron's testing shows that DDR3L will give ~11 days of standby, while LPDDR3 yields ~55 days of standby. Micron says DDR3L and DDR4 are similar

Kösz a korrekciót, jó tudni. Bár még mindig nem értem, hogy akkor most LPDDR3-ból nem támogat a proci 16 gigánál többet (csak DDR3-ből vagy DDR3L-ből), vagy támogatna, de a fogyasztás miatt nem tették bele?

Egyébként gáz 2018-as gépet DDR3-mal adni. Akkor is ha LPDDR3, meg akkor is ha LXZIFOFNJFEPIWNFSUPERDDR3XXXL. Már rég a DDR4 a jövő. Almáéknál olcsóbban lehet erős workstation laptopokat kapni, amiknek normális hűtésük van, nem throttlingol a proci, és 32 GB DDR4 fölött is támogatva vannak a mememóraméretek, és a memória is szabadon cserélhető bennük, nincs semmilyen alkatrész odaforrasztva.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Sot! Nagymellu, jo feneku csajokat is lehet talalni, akik vegigbulizzak veled az ejszakat!

De nem feltetlen arra vagysz, ha egy hosszutavu, gyumolcsozo kapcsolatot akarsz, akit esetleg meg a csaladnak, baratoknak is be mersz mutatni :)

Hirtelen most elkezdtem szerencsesnek erezni magam, hogy bemutathatom apameknak az izgalmasabb egyejszakas lanyokat is. :P Mashol ez tenyleg problema?

Akar a faszom egy hideg es unalmas lannyal randizni (vagy ahogy magukat hivjak: "classy") csak azert, mert "csak azt mutathatom be otthon" ;)

Örülök, hogy minden héten bejelented, hogy nem randizol unalmas lányokkal. Már-már létszükségletű információ.

:)

Az Intel csak 16GB-ig támogatja az LPDDR3-at és nincs LPDDR4 support. Ha lenne, akkor elég valószínű, hogy azt használná az Apple, mivel pl az iPhone -ban is LPDDR4 van.

Egyebkent mostanaban miket csinal az Intel? Mert processzort nem fejleszt az tuti...

Van valami titkos modem projekt, amirol nem tudok es megoldja a ceg jovojet? :-P

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nem gondolod ha teljesen fogalmatlan vagy valamihez akkor inkabb a litaniak helyett a helyes ut az, hogy csondben vagy?

Elismerem, hogy a RAM fogyasztáshoz nem értek. Ezt be is ismertem, megköszöntem a korrekciót fentebb. Csak annyit tudok, hogy más notigyártók megoldották DDR4-gyel. Lehet nem 10 órás akkuidővel, de ahogy mondani szoktam, hiába nagy az akkuidő, ha a gép használhatatlan. Ha teljesítmény kell, akkor úgyse akkuról használja az ember. De ha valakinek a hosszú akkuidő a vágya, akkor legyen boldog a LPDDR3-mal. Végül is mindenkinek mások az igényei, nem vagyunk egyformák. Nem véletlen, hogy én pl. soha nem vennék Apple-t, sem telefonból, se laptopból, se desktopból. Írom ezt úgy, hogy nekem a 16 GB RAM bőségesen elég lenne mennyiségileg az én teljesen átlagos felhasználásomhoz, az viszont zavarna, hogy ha később mégis szeretném bővíteni, nem tudom, nem csak a fogyasztás miatt, hanem amiatt is, hogy bele van forrasztva, ez nálam nem fér bele, nem csak Apple cuccnál, de más gépekben sem.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

> hiába nagy az akkuidő, ha a gép használhatatlan. Ha teljesítmény kell, akkor úgyse akkuról használja az ember

És nincs olyan use case, hogy szeretnél egy közepesnél kicsit jobb üzemidőt (mondjuk 10 óra), de néha szükség van a teljesítményre is, de ekkor adsz neki külső tápot?

ebbol a litaniabol az elso mondat volt a lenyeg

Idézet:
Elismerem, hogy a RAM fogyasztáshoz nem értek.

a tobbit felesleges is volt leirnod, hiszen nem hogy ahhoz nem ertesz, de ahhoz se, hogy a googlebe beird

Igen, tudom, hogy nem engedted meg. Most szégyenteljesen kérek engedélyt elkullogni. Legközelebb majd akkor írják, ha személyeskedés nélkül valami érdemi hozzátenni valód van a témához.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

ahelyett h csondbe maradtal volna...

> Miért kerül [...] annyiba

Mert megveszik.

> Miért kerül [...] annyiba

Mert megveszik.

Az ar 80%-a igy a ketteras SSD. Nezd meg egy reasonable 512-es SSD-vel, ugy kb tenyleg egy CPU-nyi+GPU-nyi arkulombseg lesz, de szazalekban is tobbnek tunik esszerubb SSD valasztas mellett.

A mostani gépemben 1T-s SSD van, és kevés...mások a use case-eink szerintem.

Nekem is keves lenne ha nem lenne hozza csapva egy 3T-s kulso merevlemez.

Minden assetet SSD-n tarolni pazarlas. Az rendszermappaknak es binarisoknak van.

iPhonedo készített is egy tesztet a javítás telepítése után, elég meggyőző. Nyilván gáz, hogy ilyen hibával kezdték el szállítani a terméket, de ha már megtörtént, legalább gyorsan reagáltak.

Louis Rossmann: This new Macbook is becoming a meme.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin