A Turok 2: Seeds of Evil elérhetővé vált Linuxra és macOS-re a Steam Beta ágában

 ( trey | 2018. július 14., szombat - 10:45 )

Akik 1998 telén követték a FPS játékokat, biztosan emlékszenek még a dinoszauruszvadász Turokra. Egy kis nosztalgia: a Nightdive Studios a Steam-en bejelentette, hogy a Turok 2: Seeds of Evil elérhetővé vált tesztelésre a Steam Beta ágában Linuxra és macOS-re is. A portolást természetesen Ryan "icculus" Gordon segítette:

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kellett ez, mint egy falat kenyér :)

--
robyboy

Baromi ronda :)

20 éve csak ámultunk-bámultunk mit tudott egy 4MB RAM-os vudu1 640x480-ban az ótvarronda sw renderer-hez képest. Mai szemmel persze már megmosolyogtató az újdonságként először elérhető színes fények ízlésficamos túlzásba vitt használata, vagy a lowres-és-foltos de legalább-már-bilinearfilterelt textúrák látványa.
--

Meg ott volt a C64, ami egy egész generáció jövőjét határozta meg. Azóta sem játszottam akkorákat, mint azon a gépen, persze már én sem vagyok gyerek.

--
robyboy

Pedig ezek a játékok, mint a Q1, Q2, Half Life 1, Turok, Unreal, Descent és klónjai, stb. még ma is megállják a helyüket. Jó, a modellek low poligonosak benne, meg effekt sincs bennük túl sok, de magas felbontásban (max grafikát, triliniar filtering, max level anti aliasing, stb.), HD textúrapakkal felújítva, némi plusz effekttel (dynamic lighting) még most sem hányingerek, és szórakoztatók. Sőt, megkockáztatom szórakoztatóbbak, mint sok mai játék. Valahol a játékmenetet is megette néhol bennük az idő vasfoga, de még azzal együtt is megéri játszani velük. Nyilván ha ilyen Voodoo1-en nézed 640×480-ban, 16 bites alacsony felbontású textúrákkal, akkor igen, ma már ronda és primitívnek tűnik.

De pl. nekem a mai napig kedvencem a Re-Volt, az meg nagyon felújítást sem igényel. Van hozzá modern port linuxra is, RV-GL. Elég csak beállítani a felbontást és reszletességet maximumra, és még ma sem csúnya, és rettenet szórakoztató. Külön plusz pont, hogy ezeket ma már egy prociba integrált GPU meg egy irodai konfig is szépen viszi kimaxolt grafikán, vsync szintjéig kihajtható max. fps-sel.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

+1
Az eredeti Doom-ot kezdtem el játszani 2016-ban gzDoom alatt. Jó volt (level design tetszett nagyon sok helyen), valahol a második rész elején tettem el egyelőre.

Ja, az sem rossz, én a Doomesday portot szoktam használni hozzá, de a zDoomon kívül a Chocolate Doom is jó. Duke Nukem 3D-hez meg a EDuke32. Wolfenstein 3D Wolf4SDL-lel. Természetesen ha lehet, HD-s textúrapakkal és max. grafikával. Bár ezek még erősebben elavult játékok. 2,5 D-sek nem valódi 3D-sek (pálya csak 2D-ben van letárolva, ellenfelek és néhány objektum csak egyik oldalukat mutatják mindig, nem lehet őket körbejárni, perspektivikus torzulást is okoz a megjelenítése ezeknek a játékmotoroknak). Meg a játékmenet is annyiból elavultak, hogy túl labirintusszerűek a pályák és kicsit monoton már mai szemmel kulcsokat keresni a kijutáshoz, bár ez a Descent, Quake sorozatban is megvan.

Amiket eredetileg írtam, azok viszont valódi 3D-sek, és a játékmenetük is kevésbé avult el. Esetleg Doom3, Quake4, de azok meg nem annyira retrók még.

Ami még jó lenne, a Wolfenstein 3D-ben, Doom 1-2-ben, Heretic, Hexen, Blood-ban, Duke Nukem 3D-ben, Descent 1-2-ben az FM MIDI helyett MT-32-n, Roland Sound Canvas-on (SC-55, SC-88, VA software render), Yamaha MU80, vagy valami komolyabb Korg General Midi eszközön renderelt hangfájlt betenni, hogy áll-leejtősebb legyen. Esetleg előadók dolgozhatnák fel, úgy még nagyobbat ütne.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A MIDI-t támogató játékokból sokkal többet ki lehet hozni, mint amit a régi Roland cuccok tudtak (bár tény, hogy autentikusabb). Ha rádrótozod valamilyen modern GM kompatibilis szoft szintire őket, vagy egyszerűen csak egy jobb SoundFont alapú GM MIDI szoftverre normális hangszettel, csodákat lehet hallani (még az MT32-höz képest is). Legelterjedtebb a Timbres of Heaven soundfont erre a célra. Youtubon van is néhány feltöltés vele: https://www.youtube.com/watch?v=6txSvXWviX8, https://www.youtube.com/watch?v=mADROPK90b0

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Ha hardver akkor ott vannak dreamblaster X3M illetve X2 moduljai is, 64MB fér beléjük, dolgoznak is a GUD soundbanken.

Az említett Timbres of Heaven-t is ki kell próbáljam, kösz a tippet :)

mondjuk mt32 cuccom volt fizikai formájában, imádtam is, az atari st vonzotta a midi eszközöket, de manapság ha szedsz gyári romot hozzá, akkor sok program tudja használni a munt emulátoron keresztül. aztán volt egy korg 05r/w is, annak jobb hangja volt, a szintjükön :) komolyabb hangszer volt, de ahhoz még nem találtam emulátort.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ha karácsonyra meglesz, akkor pont 20 évet fog késni. Történelmi léptékben ez semmi.

Wine-nal túl lassú volt? Vagy mi lehet az indíték?

Én az Animal Super Squad-ot várom Linuxra.

ja, én is anno vettem meg dobozosan. Ocsó volt a médiamárktban.
Meg akkoriban nagy volt a dinoszaurusz láz is lol...
Ma meg már követni se bírom milyen láz van...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Jah, ha megveszem 20 €-ért, máris bétázhatok.

Emlékszem anno mikor először kipróbáltam, PC-n a katasztrofálisan alacsony fov (valami 60 fok?) megölte az egész játékélményt és nem is folytattam. Úgy látom ez azóta sem változott.

szerk: néztem még 1-2 gameplay videót, a fov most már állítható, lehet teszek vele egy próbát. ;)

az első részét adták a diamond monster 3d kártyámhoz, jó játék volt, a voodoonak köszönhetően gyors is. de ha ez a rész olyan lesz 2018ban mint a videó, nem tudom mekkora sikerre számíthat. :)


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Új emberek ezt nem veszik, ez nosztalgia. Nekem pl. megvan a Turok 2 (ki tudja már honnan) Windowsra, így ingyen tesztelhetném / használhatnám Linuxra. A Steam-en ez így megy.

--
trey @ gépház