Az Apple új termékvonalának gépeivel is előfordulhatnak beragadó billentyűzet problémák

 ( trey | 2018. július 13., péntek - 9:24 )

Miután több class-action pert is indítottak az Apple ellen a butterfly-switch billentyűzetek problémái miatt, amelyek egy kevés portól is képesek voltak használhatatlan állapotba kerülni, azt gondolhatnánk, hogy a vállalat új kínálatával javított billentyűzetek is érkeznek. De nem. Az Apple megerősítette a CNet-nek, hogy semmilyen új fejlesztést sem tettek annak érdekében, hogy a beragadó gombok problémát orvosolják. Az Apple egyébként nemrég (feltehetően a sokasodó perek hatására) billentyűzetjavító programot hirdetett, amelyben az érintett billentyűzeteket ingyenesen javítja.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Dolgoztam cégnél, ahol állandóan fújták a billentyűzetet, mert beragadt. Mondta az egyik, hogy van leírás is, hogy 75 fokos szögben kell tartani, rázni és fújni. Mondtam, hogy szerintem van szoftver az összes MBP-ben, ami figyeli, hogy mikor tartják rázva 75 fokban és bekapcsolja a kamerát, az Apple HQ-ban meg ki van vetítve, ahogy vörös fejjel fújják a billentyűket és mindenki rajtuk röhög.

LOL :D

:)

Sőt! Szerintem patent is van rá! :P

Az lep meg, hogy van egyáltalán aki ajánlja. Kipróbáltam több alkalommal is, iszonyat zavaró, hogy nem érzem az érintést, a mechanikát, így nincs visszajelzés a lenyomásról, kb. mint az érintőkijelzőn gépelni (rezgéses visszajelzés nélkül). Ezek után remélem ráeszmélnek, hogy ahogy a telefonoknál, itt sem a vastagság csökkentése kéne legyen a cél (lásd még aksik mérete).

Hat en a billbe lettem szerelmes (tekintsunk el a hibatol, az egyik gepnek sem volt a szalonba). Mar hogy ne lenne visszajelzes, benyomodik a bill, hangot ad ki, es egyaltaan nem hasonlit az erintokepernyore (hiaba simitom nem ir egy betut sem), hiszen van fizikai gomb, amit meg kell nyomni. Van ellenallasa a gombnak, viszont mikor attorod az ellenallast, azonnal nyomasnak erzekeli. Teny, hogy nincs olyan, hogy megnyomod de meggondolod magad, mert nincs holt ter.

-
Advanced testing of Golang applications

Örülök, hogy neked tetszik, viszont nagyon sok ellenvéleményt is látok, és a saját tapasztalatom is egybeesik ezzel, nehezen hiszem, hogy ez a többségnek jó. Az ellenállása közel semmi, lenyomáskor nem érzem, hogy lenyomtam biztosra. Nem a holttérről van csak szó.

Megszokás kérdése, én imádom, hogy kicsi vagy nulla a nyomástáv, halk, nincs visszajelzés a lenyomásról, szigetes, gépíráshoz pont jó, hogy csak meg kell tapintani a billentyűket és lehet minimum energiával gépírni, anélkül, hogy az ember keze elfáradna. Almás cuccokat én is utálom, de a billentyűzeteik, touchpadjaik, kijelzőik állatira bejönnek. Ezeket leszámítva túlárazott hypetermékeik vannak, de a felsoroltakban tényleg tudnak valamit.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szerintem is.
Hw fasza.
Sw 3 éves gyerekeknek való.
Minőségbiztosítás egyre szarabb.

Miért kellene javítani rajta? Több hétig tesztelték fejlesztők, és nem találkoztak ilyen problémával. Egyesek nyilván nem rendeltetésszerűen használják.

Még divat a hipszter fejlesztőknél a Mac vagy rájöttek már hogy mazochizmus?

Tudod, ez olyan, hogy a legfaszább gép, soha nem kellene más... aztán, amikor kijön az újabb csoda, amiben végre van valamennyi erőforrás is, akkor azért kicsúszik, hogy "amugy kurvajo a 16giga, veeeeeeegre nem kell szopnom ezzel".

Ez egy Dell XPS-re vagy tetszoleges thinkpadre nem igaz?

Nem is emlékszem már, mióta van legalább 16GB memória a laptopomban, olyan régóta lehetséges ez... :)

És 8gen Intel cpu belemegy? Macbookokban évek óta van 16gb memória.

16GiB lassan mobilokban van mar. Alap laptopokba lehet 32GiB-ot betenni.
Az enyemben is 24GiB van.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Legyen X tetszoleges forumozo laptopjaban levo RAM mennyisege.
Ennek alapjan az enyemben 2X mennyisegu RAM van es az apukam is erosebb a tiednel. :)


$ cat /proc/meminfo
MemTotal: 24547896 kB

$ sudo dmidecode -t memory

Handle 0x0008, DMI type 16, 23 bytes
Physical Memory Array
Maximum Capacity: 32 GB
Number Of Devices: 2

Handle 0x0009, DMI type 17, 40 bytes
Memory Device
Size: 8192 MB

Handle 0x000B, DMI type 17, 40 bytes
Memory Device
Size: 16384 MB

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Edigital Top20 PC laptop: 4GB RAM: 15db, 8GB RAM: 5db

a kérdés csak az, hogy melyik mezei usernek van szüksége több mint 16gb ram-ra és átlagos felhasználónak mire kell több mint 16gb memória?

Fentebb még grafikáról volt szó. Kevés memóriával azért hamar ki lehet fogyni, ha az ember nagyobb képekkel dolgozik. :)

Jelentem 16gb mindenre elég, pedig nem képekkel, hanem komplett weboldalak látványtervével dolgozom (akár egyszerre többön is). Bár én egy grafikust nem sorolnék az átlagfelhasználók közé. Ízlés kérdése... :)

"Jelentem 16gb mindenre elég"

Ja. Amikor 4G volt a lehetőség, akkor meg ezt hallgattam, hogy 4G mindenre elég. Nyilván. :D

"Bár én egy grafikust nem sorolnék az átlagfelhasználók közé. Ízlés kérdése..."

Ja, átlagfelhasználónak elég mondjuk 10-15 aktív böngészőfül ahhoz, hogy telítse.

Szerintem gondold át amit írtál. Már egy 2007-es macbook pro-ba is bele lehetett tuszkolni 6gb memóriát: https://eshop.macsales.com/memory/maxram Nem hiszem, hogy 2007-ben bárkinek szüksége lett volna többre.

Én átgondoltam... nyilván bárkinek szüksége volt többre, akkor mást vett, nem 6GB volt a csúcs azért 2007-ben sem. :)

Vagy szívta a fogát, amíg elérhető nem lett több memória. Igen, mindig lehet mondani, hogy nincs többre szükség, az egy nagyon jól használható indok... évekig azt hallgattuk, hogy nagy kijelzős iPhone-ra sincs szükség, aztán meg hogy-hogy-nem, azt veszik. :)

off

2007-ben én az Office Communications Server 2007-et 256 vagy 512 MB RAM-os windows server 2003-on használtam lab környezetben (nyilván közel 0 userrel), és hasított! :-)
Az éles szerver kb. 100 userrel is talán 512-es gépen futott utána, szintén faszán.
--

> Ja, átlagfelhasználónak elég mondjuk 10-15 aktív böngészőfül ahhoz, hogy telítse.

Ez a gaz, nem az, hogy az MBP-ban csak 16G a max...

Nézd, ennek annyi az oka, hogy ha több layer van egy weboldalon, amit FullHD vagy 4K kijelzőn nézel, akkor bizony ennek kell a memória. Ezt ugye súlyosbítja az, hogy mostanában divat az oldal újra-nem-töltése és ilyenkor minden ott van, csak elrejtve, hogy azonnal meg tudjon jelenni, ennek is kell memória.

Egy üres Chrome tab az ~35-40MB memóra. Egy Facebook oldal letölt ~6 MB adatot hard reload használatával, a memory footprint pedig ~350M lesz. És még nem kattintottam sehova... ha fél percet görgetek lefelé, akkor letölt még ~50 MB adatot és ~1 GB lesz a memory footprint. És csak görgettem... :)

Ez van. Szóval bullshit, hogy az átlagos felhasználónak nem kell memória.

Főleg hogy pont most kapcsolt be a Chrome egy feature-t, aminek köszönhetően ezentúl 10-20%-al több memóriát fog enni.

Ugyancsak növeli a memóriaéhséget, hogy mostanában szinte mindenki webkit/js alapú desktop appokat fejleszt, aminek köszönhetően mindegyik futtatja a saját kis böngészőjét 5-6 processben. Slack, GOG, Github, Skype, Whatsapp, VS Code illetve hamarosan az Office is hasonló lesz

Aki ezeket akarja párhuzamosan futtatni annak lehet a 16GB is kevés lesz.

Pedig igaza van. 16 GB átlag felhasználásra + játszani elég. Linux alatt meg egyenes overkill, nekem is 16 giga van, és nem tudom kihasználni (pedig a /tmp/ tmpfs és a böngészőcache is memóriába van küldve, meg a kernel is befog pár gigát cache-nek, meg alkalmazásokat, böngészőfüleket sem nagyon zárok be lustaságból, meg a Gnome3 is tudja enni a memóriát rendesen). A spéci felhasználásokat hagyjuk, akinek olyan kell, a gép úgyis pénzkereseti eszköz, az vesz olyat, amit kitömhet akár 128 GB RAM-mal is, az ára meg nem lesz érdekes, mert kitermeli, meg ki is használja.

Igazuk volt azoknak is, akik szerint amikor 4GB volt az elterjedt, az mindenre elég volt. Akkoriban az alkalmazások is kevésbé voltak „bloat”-ak, meg még a web is, így akkoriban ugyanaz a 4 GB több mindenre volt elég, mint ma. Ma azt mondanám, hogy 8 gigával PC-n átlag felhasználónak jól el lehet lenni egy darabig. Odáig nem merészkedek, hogy „8 GB ought to be enough for anybody” © ®, mert ez nyilvánvalóban nem igaz általános és örök érvényű jelleggel, de 16 GB felett a legtöbb embernek overkill lesz még pár évig.

Pont nemrég láttam a YouTube-on egy veterán unixos faszit (Stephen's Machine Room vagy mi a csatorna neve), a gépében ott figyelt Linuxon a 8 magos AMD proci, meg a 32 GB RAM, meg a 16 GB swap (tudnám mi a ráknak), mikor csak Xfce-t és kis hardverigényű retrós rendszerek futtat virtuális gépeken vagy emulátorokon hobbi jelleggel. Ott látszott több videóján is a termináljában a free/top kimenetekből, hogy Xfce, Xorg, simh, Virtualbox, stb. használt összesen vagy 3 GB memóriát, kernel cache foglalt 1 GB körül, ott állt üresen 28 GB kihasználatlan memória, swap állt 0-án, meg a procimagok is unatkoztak. Magyarán bevásárolt durván a fószer, de nem használja ki, feleslegesen áll benne a pénze, amire használja, egy olcsó régebbi i5 is elég lenne 8 GB RAM-mal, amit használtan hozzád vágnak kb. 40-50 ezer forint körüli összegért. Jó, mondjuk amerikai, azok úgyis szarják a pénzt, nekik nem számít, ha feleslegre veszik, de átlag keresetű európaiaknak nem ajánlható ez a fajta pazarlás.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

> de nem használja ki,

de megtehetne:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nézd, egyrészt, ha keres havonta olyan kétmillió forintnyi dollárt, akkor hol érdekli az, hogy a gépébe plusz 40 ezer forintért 32 GB memóriát kapott? Másrészt nem tudhatod, hogy mi másra használja. Ha mondjuk szerkeszteni vagy vágni akarja a videóit, akkor igen jól jön +16 GB memória...

Videót alig vág rajta, mert bár YouTube-er, de csak hobbista (nem ebből él, nem szponzoráltak, reklámosak a videói), nem 4K-ban tolja (igazából csak a legújabb videói 1080p-sek, a legtöbb meg csak max. 720p-s), meg kevés olyan videója van, amit vágni kell, a legtöbb csak ilyen rögzített stream, amit meg sem vág, csak felveszi, ahogy terminálban ügyködik, feltölti, még hangalámondást sem csinál utólag. Neki még a 16 GB is overkill lenne egy i7-tel. Amikor meg vág is videót, csak alap vágás, semmilyen postprocess vagy effekt, meg nem resource hog windowsos gépen csinálja ilyen Adobe Premier meg Vegas-os hulladékokkal, hanem azt is Linuxon csinálja valami minimalistább alkalmazzásal. Persze, van neki ez az overkill hw, hátha majd egyszer jól jön valamihez. Azt nem tudom mennyit keres, rendszergarázda fazonnak nézem (azok nem minimálbért visznek haza), de abban egyetértek, hogy kihasználatlan plusz memória ára biztosan nem vágta a földhöz. Szerintem úgy volt vele, hogy kimaxolta, amit a gép fogad, aztán le van róla a gond később. Mire megéli azt, hogy kihasználja, addigra a gépe fog elavulni, amiben benne van, meg addigra a 32-64 GB RAM is olcsóbb lesz.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ha azt vesszük, hogy core2duo óta (cca 10-12 éve) már nem muszáj évente lecserélni a gépet, elég volt 10 éves laptopba is csak egy SSD-t rakni +4 Gb RAM és megtáltosodik, akkor ez amúgy nem is rossz befektetés kitömni RAM-mal, aztán nem kell vele többet foglalkozni.
--

SSD ma már kell mindenbe. A RAM meg drága, de 4GB önmagában nem olyan nagy pénz, főleg ha csak DDR2-es. Szóval igen, ilyen régebbi gépbe megéri bővíteni. A memória inkább 2×8 vagy 1×16 GB-tól drága DDR3, DDR4 esetén. Ráadásul olyan régóta fent van az ára, hogy nem is várható, hogy belátható időn belül újra lemennek az árak a régi szint közelébe. Így aki még régen vette, mikor olcsók voltak, annak megérte kimaxolni a gépet akkor is, ha nem használja ki. De aki most teszi bele a valag pénzt, annak érdemesebb annyival bővíteni, amit tényleg ki is használ. Pláne 64-128+ GB-os tételben horror pénzügyileg.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Na ez a nem használja ki szerintem hülyeség. Vannak pillanatok amikor hozzáad az élményhez és vannak amikor abszolúte nem kell.

TFH: Analóg példa egy férfi 40 év házasság után hetente maximum egyszer fekszik le a feleségével. A te logikád szerint az idő nagy részében nem használja ki a szerszámát így fasz sem kell neki. :)

ha az nem is, de asszony semmikeppen:)

Vagy addig megossza az asszonyt massal, oh wait... ez a szeretosdi:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én meg az ilyen házasságos meg autós hasonlatokat nem szeretem informatikai témáknál. A nem használja ki kitételt amúgy is úgy értettem, hogy szinte soha nem használja ki. Illetve kevesebb memóriánál mindig ott van az opció, és egy normálisan SSD-re tett swapba is belenyal a rendszer, ami azért nem olyan nagy tragédia, simán bevállalható, ha ritkán kell. Persze lehet kitömni a gépet 32 GB RAM-mal, senkit nem vitt még el a mentő amiatt, mert sok RAM-ja volt, csak kérdés az átlag embernek megéri-e azokat a nagyobb pénzeket beletenni, ha nem használja ki.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

imádom amikor okos emberek eldöntik mások helyett, hogy kihasználják-e a cuccukat, vagy sem. látsz az életéből pár percet/orat, latsz egy TOPot, és elődöntöd, hogy mire és hogyan használja. plusz meg a tarcajaban is kotorászol. ha mindenki a saját pénztárcájával lenne ugyanennyit elfoglalva itt magyarországon akkor már jobb lenne minden.

Egyáltalán nem. Átlag userekről beszéltünk most trendszerűen. Spéci felhasználásnál sokan kihasználják az isten RAM-ját is, professzionális videóvágók, nagy tételben virtuálgépezők, renderelősök, de pl. múltkor is volt a PH-n valaki, aki panaszkodott, hogy 16 giga RAM-ot hipp-hopp leeszik nála fejlesztéskor az Android Studio, és mivel nem fogad a lapja többet, ezért platformot kell cserélnie, addig meg zram tömörítéssel kínlódik. Vannak ilyen esetek is, de ha megnézed, hogy ez az összes user hány százaléka, akkor el lehet rajta gondolkodni, hogy ajánlható-e általános jelleggel. A legtöbb user csak böngészik, játszik, meg átlagos programokat használ (irodai szoftverek), irodai gépen meg csak böngésző és irodai szoftver megy. Ráadásul onnan indultunk, hogy volt itt kolléga, aki a saját spéci felhasználását akarta kivetíteni mindenkire, és kijelentette, hogy a 16 GB RAM a minimum ma már. Senki nem dönt el semmit senki helyett, tőlem mindeni arra költi a pénzét, amire akarja, ha attól boldog, hogy nézegeti free-ben, hogy 129.658.398 KiB memory available, hátha majd valamikor jól jön, annak lelke rajta. Vannak emberek, akik ettől értelmetlenebb dolgokra is költenek, pl. drogokra, szerencsejátékra, stb..


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Grafikuskent allithatom hogy nem hipsztersegbol hasznalunk sokan macbookot, imacet. Tobb olyan orogramot is hasznalok, ami semmilyen mas platformra nem elerheto.

Peldaul?

macOS

Osx pc-n is fut, úgy hívják hackintosh. Buktad a poént.

:(

Na, majd ellovom ujra par ev mulva!

Hol is kezdjem:
Sketch - osx only, ui tervező app, lassan ipari standard, photoshopot lenyomta népszerűsegben
Kb az összes ui interakciok készítésére alkalmas app: framer, flinto, origami studio, Principle

Tehát ui/ux designerkent ra vagy kényszerítve osx használatára... és állíthatom hogy nem mindenki hipszterkedesbol használja.

sok korlátolt ember van itt, aki ezt elképzelni sem tudja, mert nekik mindenre elég az Ubuntu. ha valaki másra használja, másként használja, vagy mondjuk szeretne egy szép minimal design gépet is emellé, akkor az egy hülye mazoista segg.

SZVSZ a MAC felhasználók kevesebb mint 1%-ka esetében lehet akár indokolt is a választás. A többinél valamiféle köd van, mintha gombát ennének.

Nem feltétlen nekem az asztalomon van egy iMAC, Win10 DELL Desktop és DELL Latitude mellett, 2x24" IPS LED monitor 1920x1200 - nagy azasztal :-)
Egyre többet használom az iMAC-et, szebb a képe fontok szinek is szebbek - lassan megtanulom a billentyű parancsokat, IntelliJ , Visual studio , stb.. használok és jobban tetszik iMAC -en .

NEM ESZEM GOMBÁT :-)

a DELL Lattitud-re már azon gondolkozom hogy teszek egy hackintos-t..

Programozás magyar bill kiosztás miatt adtam el nagyon gyorsan a mac-em anno.

Azt viszont látom, hogy egyetemeken ahol kell VS és mondjuk a user inkább valami Unix szerűbbet szívesebben használ, ott kb marad a mac. Bár a Windows mostanában abban belehúzott, hogy legyen felette egy Linux is. Ettől függetlenül nekem még itt is a dual boot plusz a Linux alól virtual a natív Win megoldás jobban tetszik.

Nyilván korlátolt az ember ha elvárja hogy:
- a profi felhasználásra szánt gép praktikus legyen. Ha egy morzsától megmegy a billentyűzet akkor ott valamit elszúrtak.
- minimálisan bővíthető legyen: ssd, memória, legyen rajta ilyen olyan csatlakozó is: sd, vga, hdmi, dp, táp, pár usb, analóg audió kimenet, ilyen ősrégi dolgok
- könnyen szerelhető legyen: egy normális laptopnál egy billentyűzetcserét olyan maximum 10 perc megejteni, sokkal egyszerűbb és 100x gyorsabb mint szervízbe küldeni (garanciától függően akár házhoz is jön a szerelő és megoldja)
- az elnyűhető (jé, a billentyűzet is ilyen, ki gondolta volna) alkatrészek lehetőleg ne kerüljenek a laptop árának felébe

retegigeny

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Biztosan. Attól még ilyen szempontok alapján válogatjuk az enterprise környezetbe vásárolt cuccokat.

Az iróniadetektorod mennyire könnyen javítható? :)

Általában működik :)

dupla, törölhető

az úgy megvan, hogy ezek a gépek nem feltétlenül enterprise szektorba készülnek? 10 évvel ezelőtt is mazoista dolognak számított már itt ha valami hülye macet használt ezen a fórumon. az új macbook prokon egyébként van 4 táp is, nem tudom miről beszélsz. meg analóg audio is.

a 4 éves Air-emen van dp,tb,sd(soha egyszer nem volt használva, volt h a létezését is elfelejtettem...), billentyűzetet sose kellett cserélni. aksi 90%-on van. a mai napig elégedett vagyok vele és sose járt szervizben. kicsit túl van kapva ez.

Nem tudom akkor hova, mert olyanok kezében látom. Plussz a startup réteg akik ezzel is villantani akarnak.
10 évvel ezelőtt nem tudom mi volt, de 5 évvel ezelőtt szerintem igen jó vélemény volt róluk, itt is. Azóta integráltak és vékonyítottak, most ez van.

Lehet hogy egyes dolgokat jobban válogatnak (nálunk pl. a Latitude akkuk kezdenek már kimúlni így három év után, csere 100 euró, egy csillagcsavarhúzó, egy darab plasztik és 5 perc). De hogy másokban teljesen mellélőttek az biztos. Ha szervízbe kellett volna vinni saját pénzen szvsz már rég kidobtad volna.

biztos igazad van. 3 thinkpadembol 3 folyamatosan szervizben volt az adott gép minden évében abból amit nálam töltött. az utolsó már NBD garis volt. az első kettőt vihettem fel Budapestre minden évben. aksi halt le(ez minden évben - sanyo aksi), billzet, hdd, alaplap, kijelző, cpufan. NBD garisnal 1,5 hónapot ültek rajta mire visssza kaptam. és ezek a gépek drágábbak voltak mint a MacBookom.

fontos hozzátenni, hogy pont azért választottam ThinkPadet elsőnek MacBook helyett, mert mindenki rinyalt, (és hagytam magam “átverni”), hogy vegyek business gépet inkább, mert az almában az első év után meghal majd minden, folyamatosan lehet szervizbe hordani majd, stb. mennyire király már az nbd gari is mert jönnek és pikk pakk készen van!4!4! hát nem.

plusz megjegyzés hogy a szervizesek minden egyes alkalommal megdicsérték a thinkpadek állapotát, mert nagyon vigyáztam mindegyikre, pont ahogy a macre is.

ennek ellenére nem dobtam ki a macnel drágább isten császár mindent 3 perc alatt lehet cserélni business notikat sem, pedig elég sokba volt a szervizbe járkálás.

erre esetleg tudsz valami hasonló értelmeset mondani?

Ez nyilván a te szerencséd. Középkategóriás Probook és Latitude gépparkkal nem látok ilyen gondokat (egy defektes LCD szériától eltekintve), 3 évre levetítve ha volt hasonló gond 1-3%-al. Tisztítás, akku, billentyű, lemez cserék voltak, szétkapom, megoldom, megy tovább, fel sem merült hogy szervízbe menne ezért. Lenovóval nincs tapasztalatom.

Vegyétek már észre kérlek hogy a Macbook is innen indult, csak közben vékonyabb és olcsóbban gyártható lett.

jaja, baromi nagy szerencse ám, hogy 3 high end business gépemből mindhárom megjárta minimum 3x a szervizt, és ezeket csak azért választottam, mert a rengeteg okos 100%ig biztos volt benne, hogy minden mac elromlik.

én egy szóval nem mondtam, hogy nem lehet hibája, vagy nem romolhat el, de nekem ugyanolyan felhasználás mellett semmi baja, és nem kellett szervizelni egyszer sem. bár én nem random vásárolok, vettem rá +2év applecaret (mint kiderült feleslegesen) valamint 2014-es Airt választottam ami kevésbé melegedik mint az elődei, plusz nem első gen, a gyermekbetegségek nagy részét kinőtte.

A villantassal kapcsolatos velemenyedre reagalnek: kerlek olvasd el a hozzaszolasom, abbol lathatod, hogy egy ux designernek miert kell almaval “villognia”.

errefelé nem ismerik a szakmád. itt enterprise rendszergazdák vannak, ezen a szakmán kívül minden hülyeség. nem tudtad?

Megkockáztatom hogy ez 1 a 100-ból. A többi azt szokta mondani hogy "de tart az akku egész nap" meg hogy szoftveres gond nemigen volt vele, amit el is hiszek. Fent volt egy Hackintosh tipp is, tudom hogy használnak nagy cégek (is) ilyesmit.

Mikor szoknak vissza a gyártók a használható billentyűzetekre?

Touchbar-os ESC-kel egyutt mehetne a kukaba ez is.

Hat az tenyleg borzaszto, meg a touchbaros hangero/fenyero szablyozo. Viszont maga a touchbart meg nagyon szeretem, tok jo dolgokat raknak oda az alkalmazasok, meg a random netes zenelejatszot tudom kezelni anelkul, hogy atugranek. Szerintem az a baromi nagy touchpad a felesleges, lehetne akkora, mint a regin (kb ugyanakkora feluleten hasznalom), es akkor kiferne a touchbar meg a funkcio gombok is egyszerre.

-
Advanced testing of Golang applications

https://www.theverge.com/2018/7/13/17570538/apple-macbook-pro-keyboard-design-patent-dust-dirt-liquid-resistant-ifixit

Na most akkor ki nem mond igazat?

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Hogy ki nem mondhatott igazat, arra többen is tippeltek tegnap:

https://ifixit.org/blog/10279/apple-macbook-keyboard-cover-up/

"Apple is in the middle of several class-action lawsuits for the failure of their keyboards, so of course they can’t just come out and say, “Hey, we fixed it!” That says there was a problem to begin with. But you’ve heard that clever analysis from John Gruber already. I’m just here to posit: the advertised boost in quietude is a side-effect of this rubbery membrane. The quiet angle is, quite literally, a cover up."

https://daringfireball.net/2018/07/new_macbook_pros

"The big question on many people’s minds is the keyboards: Do they resolve the reliability issues that have surfaced ever since Apple switched to butterfly mechanisms? Apple says no, that the only thing they were engineered for is being quieter. But I think only time will tell whether this is true or not. Maybe, as Apple says, the only problem they sought to solve was the noise. But, if they also sought to improve the reliability of the keyboards — to fix the problem where keys get stuck, among other problems — I think they would only admit to fixing the noise problem. Marketing-wise, I don’t think they would admit to a reliability problem in the existing butterfly keyboards (especially since they’re still selling second-generation keyboards in all non-TouchBar models), and legal-wise (given the fact that they’re facing multiple lawsuits regarding keyboard reliability) I don’t think they should admit to it. So whether they’ve attempted to address reliability problems along with the noise or not, I think they’d say the exact same thing today: only that they’ve made the keyboards quieter."

--
trey @ gépház

Természetesen. Nyilvánosan tagadta, belső szervizdokumentumban megerősítette.

https://twitter.com/MacRumors/status/1019947101206196225

--
trey @ gépház

Jo uzleti erzek!

Ha ezt én olvastam, a class action per bírója, a felperes ügyvédje is olvashatta. Innentől kezdve a per kimenetelének eléggé egyértelműnek kellene lennie.

--
trey @ gépház

Úgy érzem hogy továbbra sem tanulnak: "a torn membrane will lead to top cover replacement".

Igen, mert ahelyett, hogy beismernék, hogy ez egy szar konstrukció (még ha dizájnos is), inkább egy sérülékeny membránnal bonyolítják a dizájnt, ahelyett, hogy visszatérnének olyan megoldásra, ami kevésbé érzékeny az összegyűlt porra.

Inkább vigyázzon a szervizes, nehogy elszakítsa. Legfeljebb ha elszakítja, majd a cserealkatrészt levonják a fizetéséből/bónuszából.

Az Apple-t nem éri kár.

--
trey @ gépház

Vissza sírom a PRIMO-t. Az első generációsat. Annak a billentyűzete, az volt a valami! Nem mechanikus: kapacitív. Ha nem jöttél rá, hogy nem megbökni kell, hanem tapicskolni, esélyed se volt, hogy gépelj! Ellenben ha már tudtad, hogy kell "masszírozni"... :-) Nem is volt gond vele, hogy megy-e bele por vagy piszok! :-D
Na ez se ma volt!

Hali!

Anno primo masinákon tanultuk a basic nyelv "szépségeit"... persze csak a suliban volt gép, így a házi feladatot "kockás" (tudom-tudom: négyzethálós) füzetben írtuk... aztán a következő órán akit feleltetett a tanár annak be kellett pötyögnie a füzetéből a cuccot aztán jól kiderült működik-e :-)

Üdv:
Feri