A Purism véglegesítette a Librem 5 hw specifikációját, ház dizájnját és az ütemterv szerint halad

 ( trey | 2018. június 6., szerda - 22:05 )

Újabb lépéssel került közelebb a valósághoz a Purism privát szféra védelmét maximálisan szem előtt tartó, Linux-alapú telefonja, a Librem 5. A Purism szerint tartják az ütemtervet a 2019 év eleji debütáláshoz. A cég véglegesítette a Librem 5 hardverplatformjának specifikációját és megrendelte a gyártóitól a fejlesztői kiteket, amelyek hasonló specifikációval rendelkeznek.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kezd érdekelni, hogy mi sül ki ebből. A dizájn letisztult, egész pofás ahhoz képest, hogy mekkora cég állt neki. Akár még valami jó is kisülhet belőle hosszútávon.

--
trey @ gépház

Az OpenMoko-t ismerem, szerintem az messze van ettől minden tekintetben.

--
trey @ gépház

10 évvel ezelőtti pont ilyen menőnek számított. A tömegeknek nem lesz rá igénye ebből kifolyólag drágább lesz. Ebből következik, hogy akinek lesz rá igénye az is meggondolja az ár miatt. Ezzel a készülékkel csak a tudatos felhasználó járhat jól (szűk réteg) azt meg a vezetés nem szereti. Na majd meglátjuk, nekem tetszik mint annak idején az OpenMoko.

Van némi hasonlóság, kétségtelen. De az OpenMoko 10 évvel ezelőtt is egy bumfordi szarnak tűnt az akkori telefonok közt és tudásban sem volt párban azokkal.

Emlékszem rá, jó pár cikket írtam róla.

--
trey @ gépház

és hol a garancia kanári?

4 hét 3 óra és beszólogat?

Popcorn time! :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

En eldontottem, veszek egyet, ha es amikor megjelenik (de azert addig hiszem, ha latom).

Remélem befut, aztán majd jöhetnek a GNOME haterek ugatni. Ubuntu Touch is tetszett volna, de sajnos nekik nem sikerült. Anno még a OneplusOne-ra fel is raktam.

ok :)

Ezt nem értem. Miért ugatnának a Gnome haterek?

Elsőre ígéretesnek tűnt, de:

"Will the phone have a fingerprint reader, or other biometric access?
No, ..."

az én szememben ez plusz. egyébiránt meg elég erősen azt a réteget célozza szerintem akikre amúgy jellemző hogy a gyári fingerprint readert inkább kiszednék az eszközből.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

+1

Milyen okból rosszabb, mint a pin kód?

Pl. a PIN-kódot tudod változtatni és nem számít biometrikus azonosításnak, nem kötődik a személyedhez.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ez igaz, de ez mekkora probléma vagy kockázat a gyakorlatban? Az egyetlen valószínű forgatókönyv, hogy elhagyom a telefont. Az ellen, hogy ne kotorásszanak benne, az ujjlenyomat olvasó is tökéletes. A mindennapi életben pedig össze sem lehet hasonlítani a kényelmet amit az ujjlenyomat olvasó nyújt, a PIN-es makkolással.

Nem te vagy a célcsoport.

Volt mar ra pelda, hogy kisse leitatott/bedrogozott ismerosom telefonjat siman feloldottak, mert egy ~ajult ember ujjat vegighuzni rajta nem nagy moka. Onnan hozzafertek a two-factor authjahoz, privat kepeihez, levelezesehez, stb. Nem volt boldog. Egy PIN azert egy arnyalattal biztonsagosabb, mert ahhoz legalabb felig esznel kell lenni, hogy az ember elkotyogja.

Szinten ismerosi korben tortent pelda, bar nem telefonnal, hanem laptoppal, hogy a tehetos illeto egy alkalmi kapcsolata egy ferde ejszaka utan az alvo srac ujjlenyomataval feloldotta a laptopot, es muvelt utana csunya dolgokat.

Hirtelen ket pelda, a mindennapi eletbol.

De szinten nem legbol kapott az az eset sem, mikor a gyanutlan holgy/srac kisse talan tul feltekeny partnere el vissza az ujjlenyomat olvasoval, es oldja fel a telefont alvo partnere ujjaval, s ki tudja mit csinal aztan vele... lenyul egy rakas privat kepet? fontos leveleket torol? bizalmas adatokhoz fer hozza, azokat esetleg illetekteleneknek tovabbitja? Annyi mindent tarolunk az okostelefonjainkon, hogy ilyen egyszeru hozzaferest biztositani masoknak botorsag kene legyen.

Aztan megis errefele hajlanak sokan, mert hat a kenyelem...

--
|8]

Elismerem, hogy ezek valós problémák, nem gondoltam rájuk. Szerencsére rám egyik sem igaz jelenleg, de ha érzem, hogy az asszony neheztel, majd beállítok egy pint is, köszi a tippet. :D

Olyan viszont már volt, hogy elhagytam telefont, vagy legalábbis magára hagytam egy ideig, arra elég az ujjlenomyat is. Meg, ha valami történik velem, még jól is elsülhet, hogy az ujjam kéznél van. :D

+1

Felveteli egy kitalalt helyre

1. Te kit figyelnel meg?
A) azt aki atlagos telefont hasznal, normal appokkal
B) azt aki security orientedet kulonbozo titkositasi es anonimitast biztosito featureokkel

2. Ha szinte minden nagyobb security projektben van beepitett embered es mellesleg minden nagyobb ceg a zsebedben van (penzugyileg, zsarolas, torvenyek altal), akkor mit kozvetitenel a sajto fele?
A) fel tudunk torni mindent, mert backdoort tetettunk bele (vagy az alatta levo rendszerbe)
B) az a csunya gonosz ceg, mar megint nem tudtuk feltorni a telefonjat es nem ad ki semmilyen informaciot sem (az egy szuperbiztos telefon/uzenetkuldo/stb)

Ne feledd, hogy nem csak az aulufoliasapkás, hárombetűs-cég fóbiás konteófanok, valamint a maffia tagok (állami és maszek) számára érdekes eszköz, hanem azok számára is, akik csak simán el akarják kerülni a söréttel lövünk tipusú, mára már teljesen elfogadott támadásokat, pl. ransomware a windowsokon.

A populáris megoldások könnyen monetizálhatóak az ebben érdekeltek számára, de egy réteg terméket nem érdemes megtörni, mert a megtérülési mutató negatív.

Sok embert nem érdekel sem a külföldi sem a hazai simán titkos és nagyon titkos szolgálatok, lévén nem politizál (egzaktul idióta) ellenben nem akar az internetes vadnyugaton (mert te is ott vagy, ha hiszed, ha nem, gondolj csak a sok, váltott lovakkal (hostokkal) elkövetett tömeges adatbank rablásra, ahol az álarcos rablók után csak a virtuális ördögszekér gurult át a poros, elhagyatott útválasztók bal szélső interfészén, Morricone (nyílván lopott MP3) zenéje mellett) szóval hosszú ez a mondat, de még nem értünk a végére, miszerint, te is a vadnyugaton vagy, csak mindenféle hazug sales mérnökök átmosták az agyadat, hogy azt hidd, biztonságban vagy te is meg a pénzed is, pedig ez csak addig igaz amíg meg nem lopnak. Utána már nem annyira.

Én jobban érzem magam attól a tudattól, hogy a (már nem frissített) android telefonomról életemben nem nyitottam meg a webes bankomat. Elvégre amit nem írtam bele, azt nehezebb ellopni, nemdebár?

Valamint attól is jobban alszom, hogy otthon, a Qubes-OS alatt az a virtuális gép amivel bankolok, az még az index.hu -t sem látta soha, pedig az nem egy kimondottan csúnya warez olda, de mégis. Fene tudja, hogy ezen a héten melyik megbízható oldal, éppen melyik lopott domainről mutat nekem null day exploittal megspékelt reklámot, nagy örömmel. Mert ugye volt már ilyen is!
Igen, tudom, adblock. Ez is egy megoldás. De én jobb szeretném a megelőzést nem aktív védekezésként kezdeni, hanem inkább "csak" lekerülni a térképről, hogy ne legyen rajtam célkereszt. Úgy talán kevésbé lőnek p1csán a világ túlfeléről amikor az éppen aktuális botnet elindul vadászni, és rálő mindenre ami csak él és mozog, a zsír új sörétes flintájával.

Én ezért várom a Libre 5 -öt, mert szeretnék egy marokgépet amiben megbízhatok, - és nem azért mert havi rendszerességgel rendelek egy konténer kokót, hogy legyen mit adni a másik konténer maláj kurv4nak, ami árukapcsolással hozzácsapott a ruandai partner a heti fegyverszállításhoz.

Amióta van https valamit pgp, szerintem a hivatásos bűnözők meg tudják oldani a saját biztonságos kommunikációjukat, és nem az aktuálisan hypeolt chatet fogják használni. Ez olyan, mint amikor azt mondják, hogy a bitcoin az ördögtől való mert 10 szerv és drog kereskedők közül 9 ezt ajánlja, és nem foglalkoznak azzal, hogy a készpénz dettó ilyen veszélyes, ráadásul könnyebben érhető, és könnyebben elkölthető.

Dászípen megfogalmazott hozzászólás!

Hatalmas +1!