Adatvesztést okozó bug miatt visszavonta a ZFS on Linux projekt a v0.7.7-es kiadást

 ( trey | 2018. április 10., kedd - 7:47 )

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez más mint az OpenZFS?
Vagy ez a Linuxon implementált OpenZFS?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Utóbbi.

Köszi.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerencsére Debianban 0.7.6 van.

Egy fájlrendszernél, föleg ami szerverekhez, storage-okhoz van kitalálva kb. ez a legnagyobb szívás, ami csak elöfordulhat.

--
robyboy

Teal’c szavaival élve: Valóban
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egy hete tanulmányozom a ZFS-t és dicsérem, erre jön ez.
Remélem nem olvassák a többiek. :)

Ettől nem kevésbé jó. Frissíted és használod tovább, amennyiben OpenZFS-t használsz, ahogy én tettem. Nincs hibátlan software, ahogy kész sincs...
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Azért nem teljesen értek egyet.

Ebből a hibából kiderült pár dolog: szar a code coverage, nem tesztelnek rendesen, szar kódokat engednek commitolni (a linkelt bugban azt írták rá, hogy horrible), és olyan súlyos problémáik is vannak, amikor egy művelet hibára fut, és rendes rollback helyett inkonzisztens állapot lép fel, ami totális káoszra utal.

OK, ezt is el tudom fogadni fejlesztőktől. A bugot én is végigolvastam, de jóval kevesebbet fogtam fel belőle. Én "csak használom", de az elmúlt években tényleg szinte semmi hibára nem futottam rá (erre sem, igaz, csak 4 napig használtam az érintett verziót), és amikor mégis, elsőrangú támogatást kaptam a közösségtől a megoldáshoz.

EDIT: Igazából azt akartam mondani, hogy a ZFS maga nem kevésbé jó; a ZoL, mint implementáció, hagy kívánni valót maga után.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Ez ok, csak az szokott lenni az érv a ZFS mellett Linuxon (pl. a BTRFS-el szemben), hogy milyen kiforrott meg betonstabil. Ez a mostani bug azért erősen rácáfol erre.

Az, hogy az xy OpenSolaris utódon amúgy lehet, hogy tényleg fasza a cucc nem túl releváns. "Works4me" anekdotákat meg bármilyen fájlrendszerre könnyű találni.

Kifelejtetted a FreeBSD-t :)

- 10 éve jöttek ki a ZFS portjukkal, kb. 8 éve production ready.
- Élő projekt, kurrens hardveren is fut (kicsit azért jobban körül kell nézni, mint Linux esetén).

Disclaimer: Works4MyWorkplace.

Rendben - személy szerint még sosem neveztem sem kiforrottnak, sem betonstabilnak a ZoL-ot. Emellett nem csak "OpenSolaris utódokon" fasza a cucc, ahogy már mások is említették. (Egyébként relatíve sokféle filerendszert használok jelenleg is jártamban-keltemben, és még többet láttam a pályám során. Általában véve mindegyik használható, eltérő problémákkal és erősségekkel. Az én tapasztalataim szerint, valamint számomra a ZFS a legjobb a szabadon elérhető kategóriában, kereskedelmiben pedig a VxFS. YMMV.) Ha nem szimpatikus, ne használd! Business-critical production környezet közelében pedig Linuxon szintén ne.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

A legutolsó mondatoddal nem értek egyet. Linux is tud betonstabil lenni, csak meg kell választani a fajtáját. Business-critical production környezetben a RHEL pl. nagyon jól helyt áll.

Amellett, hogy mondhattam volna azt is, amit olvastál, nem azt mondtam :) "Linuxon (a ZFS-t)", nem "Linuxot"!
------------------------
{0} ok boto
boto ?