iPhone-nal készült Soderbergh legújabb mozifilmje

 ( trey | 2018. február 24., szombat - 9:10 )

Az ismert rendező, Steven Soderbergh úgy döntött, hogy Unsane című thriller-jét nem a megszokott filmkészítő felszerelésekkel, hanem iPhone-nal forgatja. Mint nyilatkozta, bizonyos szempontokból sokkal könnyebb dolga volt, mint a hagyományos kamerákkal, mert az iPhone kicsi, könnyű, jó minőségű képet rögzít és azonnal látni lehet a képernyőjén a felvételt. A méretéből fakadóan sokkal könnyebb volt vele filmezni, mert anélkül tudtak dolgozni, hogy falakat kellett volna fúrni vagy súlyos felszereléseket kellett volna mondjuk a plafonra rögzíteni. Más részről viszont a kis méret nehézségeket is okozott, mert a készülék nagyon érzékeny a vibrációra, rázkódásra. Mindenesetre, Soderbergh-nek bejöhetett a mobiltelefonos filmezés, mert azt nyilatkozta, hogy a tapasztalatok után nehéz lesz a visszatérés a hagyományos, kamerás filmkészítéshez.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Meglepődtem, mert pont ő az egyik olyan rendező, aki operatőrként is dolgozott, nem tudom, hogy csak a saját filmjein, vagy másokén is, de ez meglepett. Azt hittem csak egy próba arra, hogy hogy is néz ki mondjuk egy selfie-film, vagy hasonló, remélem az is marad.

Filmes kézikamera és iPhone összehasonlításról:
https://filmbuzi.hu/archives/2017/06/01/iphone-7-vs-hollywood-movie-camera-arri-alexa/

Volt mar olyan horrorfilm (talan az Idegleles), amit direkt gagyi kameraval forgattak, es ez a tortenetbe is jol beleillett (amator dokumentumfilmes csapat bajba keveredik). Ilyen esetben siman el tudok kepzelni hasonlot.

Peldaul egy olyan filmben, ahol egy nagyobb AAPL boltot lemeszarol egy lancfureszes, vagy tuszdrama az AAPL uj irodahazaban (a rendorseg felderitodronja meg razuhan a napelemekre), vagy valami hasonlo.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Tökéletes videó, elég megnézni az első 2 percét, teljes mértékben látható a lényeg. Nem is kommentálom.

Micsoda hasznos teszt... az arri alexa 65 kamera lencse nélkül olyan 150 ezer usd, venni nem is nagyon lehet meg minek is, 1000 usd/nap körül bérlik forgatásokon. Saját raw formátuma van, 24 fps-nél 850MB/sec tempóval nyomja ki a szenzorrendszeréből az adatot (65 mm formátum ami már közelíti az imax 70 mm felé). Egy rá való arri lds vagy fujinon/hasselblad mozi objektív hasonló árfekvés. Az IMAX-os társaság ezt a kamerát alakította át a Captain Americatol kezdve IMAX formátum blockbusterek forgatásra. Laikus kezében viszont színhűségben alighanem szarabb, bár a szenzorrendszer+lencse miatt mindenképp tisztább és finomabb rajzolatú képet csinál, mint egy point-and-shoot kameraprogram az iphoneon.

Ha nem a {h|b}ollywoodi mainstream vagy az adult iparról van szó, akkor jó világítással vagy beállítással 1080p teljesen jó egy újabb iphone vagy egy pixel. A jó filmnek nem feltétele hogy csakis gyenge fényben felvett jelentei legyenek, ami tiszta és tűles képű az UHD TV-n 50 cm-ről is.

Régen volt pár érdekes v. figyelemre méltó, fiatalos-alternatív filmes próbálkozása, de nem hiszem, hogy mostanában lett volna anyagi hasznot is hozó sikerfilmje. (Az "Ocean" sorozat óta nem is tudok róla semmit.) - Lehet, hogy unatkozik némiképp és "kis költségvetéssel'" valahogy mégis agyonüti az időt.

Én nem annyira lepődtem meg. Gondolom a szivar mélyebben is ért hozzá, és lehet eleve úgy voltak a jelenetek is megkomponálva, hogy belül maradjon a gép limitációin, meg talán hekkelt is rajta, hogy jobban nézzen ki (akár csak postprocessingben). Nem azt mondom, hogy szifonos felvétel sose lesz olyan jó, mint egy profi filmes kamera, de szakavatott kezekben biztos lehet vele jobb felvétel csinálni, mint amit egy laikus tud vele.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Mar megint az iPhone fikazo cikkek

Oh wait

:DDDD

most mondjam azt, h 4 eve a videoklipunket is a rendezo maga forgatta iphone-nal? :)
https://www.youtube.com/watch?v=3GohCqAeITg

Nagyon jó a klip és a zene is! :)

Kosz. Bar ez izles(ficam) kerdese, arrol meg nem vitatkozunk :D

Ja hát ha a minőség nem követelmény :)

Van az a pénz... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

de vajon miért nem oneplusal vették fel?

Azt Trey tuti elhallgatta volna :P

Mint ahogy szinte minden hollywoodi filmben ott a már-már szánalmasság határát súroló Apple reklám, nem tartanám annyira valószínűtlennek, hogy ebben az esetben a nem túl sikeres hollywoodi rendezőnek kicsit korpásodott a haja, amire az Apple-nek volt megfelelő samponja.

Nyilvánvaló, hogy nem a képminőség miatt állt neki bohóckodni mobiltelefonnal.

--
trey @ gépház

A gazorat en azzal fenykepezem arra kivalo.

Meglepődnél, hogy értő kezekben egy szar fényképező is csodákra képes:

Nánási Pálnak adtak egy szar gépet:

Profi fotós vacak géppel: Nánási Pál (x)

A szar képekről a legtöbb esetben a készítője tehet és nem a technika.

--
trey @ gépház

Azért ez nem akkora kihívás. Profi felszereléssel, statikus környezetben...
Próbálna ezzel a harcikutyámról, természetes fényben jó fotót csinálni naplementekor, amikor épp rajta van a duracell-kutya üzemmód! :)

Egyébként érdemes e témában rákeresni a "purciur" névre, talán még meg lehet találni a régi, kezdőként, szappantartóval készített fotóit.

Stimmel. Kb. ennyire volt kihívás iPhone-nal holliwoody filmet forgatni. Gondolhatod, hogy ott a profi felszerelés, profi csapat megléte nem volt kérdéses.

Egy profi egy krumplival jobb képet csinál, mint én egy 1 milliós géppel.

--
trey @ gépház

azt állítod, hogy filmet forgatni nem kihívás ha van mellé profi felszerelés? nice!

Ez már tényleg zombi módú trollkodás. Arról volt szó, hogy ha a körítés (pl. világítás, helyszín) kellő színvonalú, akkor a rögzítő eszköz szinte bármi lehet, feltéve, hogy a tudás és/vagy tehetség is megvan hozzá.

Már jeleztem korábban, hogy alapvető szövegértési problémái vannak. Szerintem hagyd.

--
trey @ gépház