"Így változtat a szoftverfejlesztésen az Apple"

 ( trey | 2018. február 14., szerda - 10:19 )

"Gurman írása szerint Craig Federighi, illetve az általa vezetett, az operációs rendszert is fejlesztő csapat az iOS 11 fiaskója után belátta, hogy korábbi gyakorlatuk már nem tartható. [...] A probléma alapja, hogy az Apple-ön mostanra túlnőtt az iOS korábban lefektetett ütemterve. A vállalat iPhone kínálata sosem volt még ennyire széles, az iPhone SE mellett két iPhone 6s, két 7, két 8, illetve egy iPhone X támogatását kell megoldani, miközben az iOS 11-nek még három korábbi készüléket (iPhone 5s, 6 és 6 Plus) is ki kell szolgálnia. [...] Gurman némaságba burkolózó forrása szerint az Apple az elmúlt nagyjából egy-két évben szembesült vele, hogy már képtelen tartani a saját maga által lefektetett ütemtervet, a betervezett funkciók vagy csúsznak, vagy rosszabb esetben hibásan kerülnek a nagyközönség elé. A Bloomberg cikke szerint ezért Craig Federighiék januárban egy új fejlesztési módszertan alapjait fektették le. [...] A két szoftveres ökoszisztéma közötti eltérést remekül mutatják a számok. Jelen állás szerint az iOS-t futtató aktív eszközök több, mint 90 százalékán az operációs rendszer legutóbbi két főverziója, tehát az iOS 10 és 11 valamelyik kiadása fut, miközben Android esetében az arány csupán 30 százalékos. A két szoftver között egy alapvető különbség, hogy a Google sosem volt nagyon szigorú az új Android kiadását illetően, ha szükség volt, néhány hetes vagy akár hónapos csúszást is megengedett magának a vállalat minőségbiztosítási célokra.

Az Apple erőltetett menetének is köszönhető az iOS 11 kiadásából kerekedett panaszáradat, amely lassulások mellett leginkább lefagyásokról, illetve más, a termékek rendeltetésszerű használatát megkeserítő problémákról szólnak."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

már egyszer eljátszották ezt a macos-nél, és személy szerint nem igazán láttam változást stabilitásban. a közösség vélményét olvasva még inkább rosszabb lett a helyzet.

Remélhetőleg ez azt jelenti, hogy több bugfix és kevesebb Animoji jön a frissítésekkel.

--
trey @ gépház

A pislogó szarra gondolsz?

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Ebből a cikkből semmit nem lehetett megtudni, ami érdemi információ lenne.

Szerintem ez a cikk pontosan alátámasztja azt, amiről itt a HUP-on sorozatosan flame-ek voltak. Ha gondolod, majd kifejtem, de most -> ebéd.

--
trey @ gépház

Aha, szoval 11 fajta telefont kell kiszolgalniuk, amibol egyik sem igazan gyenge, vagy regi. Nagy problema. Erre gondolom, az android feljesztok gyak elnezoen elmosolyodnak :D

A cikkben azt írják, hogy a Gugli azért képes sok készüléket kezelni, mert az Android szar.
"... a Google sosem volt nagyon szigorú az új Android kiadását illetően, ha szükség volt, néhány hetes vagy akár hónapos csúszást is megengedett magának a vállalat minőségbiztosítási célokra."
Ellentétben az Apple-lel. ;)

Ez azért egy egyedi interpretáció. Szoftveres technológiában az Apple rendesen le van maradva a Google mögött. Fényévekre van az Alma attól, hogy Safariban működjenek az iOS alkalmazások.
Olyan Android One mobilokon amiken az android rendben teszi a dolgát iOS el sem indulna. Android Go még szélesebbre húzza a mobil skálát.

LoL

--
openSUSE 42.2 x86_64

++
Ezt a maroknyi készüléket igazán supportálhatnák normálisan, pont ez az iOS nagy előnye a fejlesztőik részére. Ez marha nagy szégyen, hogy erre hivatkoznak szerintem... szó szerint fogalmuk sincs hogy milyen jó dolguk van, hogy csak ennyi készülékkel kell kompatibilsnek lenniük. Ha ez nekik problémát okoz, akkor az Alma tényleg lejtmenetben van, ami roppant szomorú ... mert igazából marha jó pozícióban vannak rengeteg kihasználatlan potenciállal, innen elqrni elég nagy szám, de nem lehetetlen, és nem is lenne egyedi.

igen, a seggüket a földhöz verhetnék jó dolgukban, hogy csak tizenegy, ráadásul saját készüléknek kell megfelelni és nem végtelen számú mindenki más által egy dzsunkán gyártott cucchoz.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ahhoz kepest, amikor volt egy szem iPhone (mondjuk a 3G és az volt AZ iPhone), ez pont 11-szer több. Semmi más nem történt, mint ami várható volt. Ahogy növekszik a szám, úgy lesz egyre nehezebb támogatni.

--
trey @ gépház

A nullához képest meg végtelenszer több az egy, mégis azt mondod, az volt AZ iphone. Persze előbb túloztam és várható, hogy több készülék támogatása nehezebb, de szerintem szomorú, hogy összesen 11 saját tervezésű és gyártású telefon kifog rajtuk. Gondolom pénz és erőforrás van. Arc is. Akkor hogy?


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Min fogott ki? Milyen problemakrol beszelunk?

Idézet:
a betervezett funkciók vagy csúsznak, vagy rosszabb esetben hibásan kerülnek a nagyközönség elé.

Write only?

Konkretumokat kertem, nem lozungokat.

Szeretnem latni, hogy mik azok az iOS 11 hibak, amik annyira kiakasztjak az itteni iOS hasznalok nagyjat.

En beszallok a picit laggolos UI-jal. Gondolom vannak komolyabb problemak is, annyian sirnak-rinak keresztul-kasul az interneten.

1-2 oldalt visszaolvasol, azert voltak/vannak gaz hibak: https://hup.hu/Apple
Javitgatjak oket szep lassan, de nem csodalom, hogy ilyen date bug meg autocorrect bug miatt "sirnak-rinak keresztul-kasul az interneten" :)

Egyszerűsítem, szerintem szomorú, hogy 11 termék esetén ez történt, ezt kommunikálni kell, hogy egyszerűen ez hír. Itt nem konkrét hibákról van szó.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Meg ez az otvar duma, hogy eroforrasokat kellene atcsoportositaniuk.... Mintha olyan nehez lenne (tetszoleges szamu) apple-hez fejlesztoket felvenniuk, vagy epp anyagi megterheles lenne nekik fejlesztoket felvenni, mikor ilyen profittal dolgoznak.

Egy nagyobb rendszeren egy ma felvett fejlesztő csak egy év múlva lesz kb. hatékony.
--
https://naszta.hu

Lehet, hogy meg vannak szorulva anyagilag, de talán vesznek majd fel fejlesztőket / tesztelőket, és akkor lesz erőforrás a termékre magára is.

Hát nyilvááán ez a probléma... Mivel mint mind tudjuk kilenc nő egy hónap alatt..... ;)

Nem. Egy nő vs. két nő 9 hónap alatt... ;)

Ezt vicces volt egy filléres kínai telefonon olvasni, amin egy olyan OS fut, amit lelkes önkéntesek faragnak rá a kb. 100 fajta támogatott készülékre, összesen kevesebb felhasználónak, mint amennyien az alma egyetlen egy készüléktípusát megvették. Ha nem is tökéletes, de valami csodával határos módon mégsincs tele buggal, teljesen jól használható mind a készülék, mind a rendszer.

Egészen siralmas, hogy ennyi pénzből nem képesek normálisan supportálni a maréknyi készüléktípusukat.

egy scam-nél ne várj teljesítést :)

Mas az ertekrend... ha neked nem mukodik valami rendesen, akkor mar vagy megszoktad, vagy elintezed azzal, hogy "hat onkentesek faragtak ossze, nem tokeletes, de nagyjabol oke".

Mig az Applenel, ha egy animacio egy pillanatra belaggol mar temetik a ceget.

3-400e Ft-os eszközzel szemben az elvárások is magasabak, mint egy 40-50 ezressel szemben.

Pláne ha a 40-50 ezresen kevesebb hiba mint mint 3-400 ezres iPhoneon. Az előbbiek gyártói és persze mentoruk tudja hol van a takaró határa. Akik nem tudták mára kihullottak a piaci versenyben.

Milyen iOS hibakrol beszelunk konkretan?

Most hogy mondod ezt a temetoset, leesett, hogy Trey amugy meg a jobbik eset. Kedvenceim azok a "gazdasagi" portalok akik lehozzak evek ota minden honapban, hogy "hamarosan csod szelere kerulhet az Apple". Foleg mikor az indoklas: "lassult a novekedes uteme". Meg "tul nagy az Apple keszpenzallomanya, mi sokkal jobban be tudnank fektetni, ez a benazas mar a haldoklas jele".

Engem nem érdekel az Apple gazdasági helyezete különösképpen. Az sem, hogy milyen adóparadicsomokban parkoltatja a pénzét. Ezért szót emelnek mások:

https://twitter.com/MacRumors/status/963090797850587137

--
trey @ gépház

Ami jogos az jogos :)

Igazan adozhatnanak az EU-ban is rendesen. Kar, hogy valszleg inkabb hazaviszik :(

Ezert kudos a Googlenek (vagy beszartak Brusszeltol, ami azert szegyen lenne...), hogy ok legalabb visszacsurgatnak (a jogeros birosagi dontes elott? Utan?).

Vagy egyaltalan, eddig akkor nem volt QA? Nem volt jovobelatas, terv? Csak majdcsak-lesz-valahogy(tm)?

>Mig az Applenel, ha egy animacio egy pillanatra belaggol mar temetik a ceget.

Hát azért erősen nem erről van már szó.

Olyan (volt) ismert hazai almás (reklám?)arcok, "zászlóvivők" is köpködnek már az Applere a különböző hibák, szerencsétlenkedések miatt, mint a Handras vagy a Magyarósi, meg olyanokat mondanak, hogy kb. egyedül a vendor lock-in és a profi eszközök megszokása, ami visszatartja még őket a más platformra váltás elől.

Ilyenek után azért nehéz lesz a szőnyeg alá söpörni azzal a problémákat, hogy "neked biztos még szarabb, csak nem akarod észrevenni"...

Az olyan hibákra, amikre a fentebb említett úriemberek panaszkodni szoktak az utóbbi időben, vagy éppen itt olvasok kommentek között (szóval most direkt nem a trey által cikkezett, néha tényleg csak felfújt bugokra gondolok) csak pislogni szoktam. Nálam ilyen gondok _tényleg_ nincsenek, nem "megszoktam" őket.

Igazából én 2 dologtól kaptam/kapok az iPhone-on agyf@szt az utóbbi időben:

- iOS 11-től 11.2-ig sokkal kevesebb ideig bírta az akkumulátor. Egy teljes napot sem ment az i7-esen, miközben előtte 1.5-2 napig ment az én használati szokásaim mellett. Most 11.2.5-tel már egész jó, újra,
- a wifi/BT-t a gyors gomb csak leválasztja a telefont a hálózatokról, ki nem kapcsolja őket. Meg nem tudom érteni, hogy erre miért nem lehetett a 2 érzékenységű gombot használni (ha nem kell, kikapcsolom teljesen őket, nem tud érdekelni a GPS pontosság, ami eleve ki van kapcsolva szinte minden app felé).

A többi hibáról is tudok, jár is értük a nyafogás, de engem nem nagyon érintettek a napi tevékenységemben (pl.: számológép).
--
https://naszta.hu

A lelkes amatőrök mellett azért ott van a google is pár milliárd dollárral és a fejlesztőivel (mert gondolom android vagy valamilyen fork a példa), de valószínűleg sok más cég is foglalkoztat saját alkalmazottat a projekten.

Nem azt írtam, hogy 0-ról faragták rá. ;)
De igazad van, a munka oroszlánrészét az AOSP fejlesztői tolták bele a történetbe természetesen.

már képtelen tartani a saját maga által lefektetett ütemtervet, a betervezett funkciók vagy csúsznak, vagy rosszabb esetben hibásan kerülnek a nagyközönség elé

A 2015-ös Jobs film szerint már 30 évvel ezelőtt is az volt az almás módi, h. press release-re mókolt/manipulált bemutatók voltak előadva, nem volt készen soha semmi időre. Vagy rosszul értettem, és a mostani eset más a 30 ével ezelőttihez képest?
--

Annyi változott, hogy valaki azt gondolta, hogy mégse lesz ez így jó. :-)

Nem kell ilyesmihez 30 évvel ezelőtt az almánál lenni — ma az egyik piacvezető telco cég szinten élt ilyen húzással nem egyszer.
-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Ha az almánál 30 éve ez a bejáratott koreográfia, akkor mit csodálozik a nép ha ez még ma is pont ugyanígy érvényes és érzik a bőrükön a mai napon is? Miért hírértékű h. az alma kamuzik, timkuki hazudik az újságírói bemutatókon?
--