Az Android 8.1 meg tudja mondani már a csatlakozás előtt, hogy milyen gyorsak a publikus WiFi hálózatok

 ( trey | 2018. január 23., kedd - 10:40 )

A publikus WiFi hálózatok gyér sebességűek lehetnek. Hogy ne kelljen totózgatni, hogy érdemes-e hozzájuk kapcsolódni, az Android 8.1-től kezdve már a sebességükről is tájékoztatást kapunk. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Paranoia on: ez nem jelent veszélyt az androidos készülékekre? Vagy nem úgy mér, hogy rákapcsolódik a publikusnak gondolt ap-kra?

Offtopic: publikus wifit használni szerintem eleve necces...

+1

Nem beszélve arról, h megint olyan dologról beszélünk, hogy a Google önkényesen csatlakozik olyan hálózatokra, amire nem szeretném, hogy csatlakozzon.

Még ha ezt szeretném is; Milyen hatással lesz vajon az akkuidőre?

-------
It is our choices that define us.

Mit is vár az ember egy olyan cégtöl, aki pl. a Chromecast-al túlterheli a router-eket?

--
robyboy

Erről tudsz valami infót adni?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Hirtelen egy német cikket találtam:

https://www.heise.de/newsticker/meldung/Bugfix-Google-behebt-Patzer-in-Chromecast-und-Google-Home-3946037.html

A lényege az, hogy bizonyos google eszközök alvó mód közben is létrehoznak "annocierung" (Annotation) csomagokat (mDNS), amikkel ébredés után elárasztják a router-eket. A TP-Link szakemberei fedezték fel a jelenséget. Szóval gyakorlatilag Sleep Mode után csapatnak egy DoS-t.

Router-ekhez is adtak ki emiatt Firmware Update-et, meg a Google is frissít, jó kérdés, hogy mit és hogyan pontosan.

Na mindegy, a lényeg ez Volt.

--
robyboy

Azért a routereknek is eléggé bizonytalannak kell leniük, ha bedőlnek attól, hogy nagy a forgalom. Igaz, régebbi tp-link eszközöknék is erősen javallott volt alternatív fw használata, mert állásukban is lerohadtak :) Normális routerek nem fekszenek meg ettől, legfeljebb lassabb lesz a hálózat a felesleges forgalom miatt.

Nyugi, a mai belépő/olcsó tplinkek ugyanannyira szarok mint bármikor. Kettő darab 841n fordult meg nálam. Egy v8 és egy v12. Az előbbi magától felfordult (power on, se kép se hang), a másik meg időnként nem tud rendesen bebootolni, ezen kivül egy 100 mbites kapcsolatot belassit 40 mbit körülre úgy, hogy switchként van csak használva. Nettó hulladék.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Persze, hogy szar a TP-Link, nem is kérdés, de a Chromecast is szar.

--
robyboy

Nem mindegyik, az 1043nd -k már elég jók. Persze az nem 5 ezer forint újonnan. :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nekem amúgy semmi gondom nem volt a WDR3600-assal, amíg használtam.

--
robyboy

A javítás szerint az nem a cast készülékek küldték meg a forgalmat, hanem a kliensek. Amelyik router nem bírja el, az netezés közben is összedőlhet bármikor, ha épp le akarsz tölteni egy nagyobb fájlt :)

ezen mondjuk meglepődtem, mert eredetileg mintha magukat a chromecast eszközöket hibáztatták volna, s végül meg a sima klienseken futó play services lett a hunyó.

nem nagyon értem, miért csatlakozna olyan hálózatokra amikre nem akarod?

Hat valahogy merni kell, hogy mekkora a sebesseg. Ahhoz ra kell kapcsolodni a halozatra, sot! ott valami kulso cucchoz is kapcsolodni kell, mert a sebesseget ott tudod merni.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Sajnos az tényleg nem derül ki a hírből, hogy mikor, hogyan, mit mér a droid.
Nekem pl úgy tűnt, mintha az eszközök (mobil - AP) közti sebességet mérné, ami függ attól is, hogy milyen távol vagy, mennyi a fizikai akadály stb.

De volt itt olyan vélemény is, hogy a ténylegesen rákapcsolódó kliensek küldik fel a google-nek és az ebből származó átlagot látod.

"mobil - AP" De az nesze semmi fogd meg jol

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

gondolom ha valaki felcsatlakozik rá akkor majd méri. nem értem, hogy miért baj ez igazából.

"h megint olyan dologról beszélünk, hogy a Google önkényesen csatlakozik olyan hálózatokra"

Megint? Mikor volt még ilyen? Illetve tudjuk, hogy ténylegesen így működik? Vagy csak fröcsögünk jó előre a guglira valamiért, amit mások (lásd lejjebb, Samsung) már csinálnak egy ideje.

Pár hónapja volt egy cikk is róla valahol, hogy androidban akkor is aktív marad a location service, ha te amúgy kikapcsolt állapotban tartod a GPS-t. Most persze nem találom, majd este megpróbálom megkeresni megint...

------
It is our choices that define us.

A location service 3 fele modon mukodhet:
- High accuracy (GPS+Wifi+Mobil cella)
- Battery saving (nincs GPS, csak a tobbi)
- Device only (csak GPS)

Amire te gondolsz az a Battery saving mode. Termeszetesen ki lehet kapcsolni mindenestol a Location service-t.
Ez mar eleg regota igy mukodik, mar a 6-os Androidban is igy volt.

Épp erről volt szó, hogy kikapcsolt location service mellett is trackkel.

A kikapcsolt wifi mellett is gyüjti wifi hálozatokat hogy fejlesszék a location servicet, ezt irja a keszulek is

De a multkori botrany viszont az volt hogy a cellainformaciokat felkuldi kikapcsolhatatlan modon, ugy hogy errol semmi tajekoztatast nem ad.
https://index.hu/tech/2017/11/21/google_android_helymeghatarozas_maganelet/

Javaslom ha valamire nem emlekszel, legalabb egy gyors keresest engedj el, mielott frocsogesezni kezdesz, nehogy a vegen te tunj ugy, mint aki frocsog.

https://duckduckgo.com/?q=google+wifi+scandal&t=ffab&ia=web
https://www.wired.com/2014/04/threatlevel_0401_streetview/

"The company’s fleet of photo-snapping cars is equipped with Wi-Fi hardware to record the names and MAC addresses of nearby routers to improve Google geolocation services."

A fenti kijelentésem arra vonatkozott, hogy a Google mit csinál a telefonodon, mivel egész eddig arról volt szó, hogy mi történik a telefonon. A fentiek másról szólnak.

> "The company’s fleet of photo-snapping cars is equipped with Wi-Fi hardware to record the names and MAC addresses of nearby routers to improve Google geolocation services."

Ez hogy jon ide? Vagy veletlen, hogy nem az ez utan kovetkezo mondatot idezted?

"From 2008-2010, those vehicles were also capturing tiny snippets of internet traffic from countless thousands of routers that weren’t employing encryption, turning every Street View vehicle into a rolling spy machine." (Es ezert a legfelsobb birosagig kellett menniuk.)

> A fenti kijelentésem arra vonatkozott, hogy a Google mit csinál a telefonodon, mivel egész eddig arról volt szó, hogy mi történik a telefonon. A fentiek másról szólnak.

Az en valaszom pedig a mikor tortent ilyesmi kerdesedre vonatkozott (nem gondoltam, hogy erdemes egy eszkozre szukiteni ugyanannak a cegnek a tevekenyseget), meg hogy erzesem szerint kisse hamar frocsogozted le az elozo hozzaszolot. Hogy technikailag nem ugy van, ahogy gondolja az meg nem frocsoges.

Akkor elbeszéltünk egymás mellett.

Szerintem a megint az "önkényesen" szora vonatkozott. Arra meg kivancsi lennek, hogy A-B-C topologiaban hogyan mered B es C kozott a sebesseget A-rol, ha nem kapcsolodsz ra.

-
Kiterjesztések írása Go nyelvi környezetben

Egyébként van olyan funkció is Nexuson és Pixelen, hogy automatikusan csatlakozik a gyors nyitott hálózatokra, de ilyenkor ezt VPN-en keresztül csinálja (és Magyarországon még nem megy): https://support.google.com/pixelphone/answer/6327199?hl=hu

Ezt a Samsung már régóta csinálja csak szarul. Menet közben is pontozgatja a wifi hálózatokat, a jelszavasokat is. Ezért van az, ha leszakad a Samsung egy wifiről mert mondjuk elmentél a mobiloddal már nem hajlandó visszacsatlakozni mert már lepontozta. Csak ha újraindítod a mobilt. Akkor kezdődik minden elölről.


Normális HUP-ot használok!

Nekem eddig három samsungom és egy huaweiem volt, de ilyet sohasem tapasztaltam.
Igaz, fixen egy AP-t használok, idegent nem szoktam -> roaming nincs...

Nem kell rákapcsolódnia. Ahogy most is minden user, minden wifi csatlakozásakor felküldi az adott wifi jelszavát, gps koordinátáját, bssid-jét stb, most majd feltölti még a sebességadatokat is. (vagy maga végez idle time-ban néha egy speedtest féleséget, vagy amikor a user letölt/feltölt figyeli, hogy milyen sebességet ért el)

A többi usernek aki az adott wifi környékén lesz a jövőben meg szépen elküldi, hogy más userek milyen sebességet értek el az adott wifi-n és kész.

Ez önmagában egyáltalán nem veszélyes. A második mondatban részletezett dolog már elég veszélyes, de azt az idők kezdete óta csinálja, jobban mondva lopja a jelszavakat, ssid-ket, koordinátákat és tárolja mindezt cleartextben, de ez már egy másik történet.

Én csak abból indultam ki, hogy az összes nyitott AP-t a telefonon nyilvántartani kicsit sok helyet igényelne, online meg értelme nincs, mert net nélkül (jó, tudom,mobilnet) nem tudja lekérni. Akkor meg marad a mérés élőben.

Miért lenne sok offline tárolni? Egyszerre nem kell az egész világ összes AP-járól minden infó, elég csak a környezetedben lévőkről, abból is az ingyenesekről. Ha jól számolom 44 bájtba belefér minden szükséges infó (sávszél, koordináta, ssid), 5 megabájtban elfér több mint százezer rekord.

Wifit lekapcsolom, reptér, cél nyújork, bekapcsolom, ingyen wifit keresek, és nem működik ez a funkció. ;)
De ettől függetlenül: ezek a sebességadatok csak real time mérve érnének valamit szerintem.
Hogy másnak két éve milyen volt, az most miért érdekeljen?

"és nem működik ez a funkció. ;)"

Hasonlóan ahogy a wifi assisted gps sem működik, na és? Értem, hogy vannak corner case-ek, amikor nem működik, de attól még működhet az esetek jelentős részében. Nyilván amúgy sem fog 100% pontossággal működni soha, mert az elérhető sebesség sok faktoron múlhat.

"Hogy másnak két éve milyen volt, az most miért érdekeljen?"

Mert nyilván ilyen extrém távlatokban kell gondolkodni :)

Rólad feltételeztem, hogy ismered a költői túlzás fogalmát. ;)
Hogy tegnap milyen volt, az mennyivel relevánsabb?
Persze az is igaz, hogy életemben kétszer használtam nyílt AP-t, egyszer sem volt fontos a sebesség.

"Hogy tegnap milyen volt, az mennyivel relevánsabb? "

Már hogyne lenne relevánsabb. Lehet, hogy nem naprakész az infó, és pontatlan, de nagyjából sejteni lehet, hogy mire számíts. Az infrastruktúra, a hálózat mögötti net sebessége nem szokott változni, úgyhogy egy egy napos adat (vagy több egynapos adatból összevont statisztika) nagyjából sejtet valamit.

Ne felejtsd el, hogy a sok közül egy esetről beszélünk, ahol nincs interneted egyáltalán, hogy a friss adat megérkezzen. Azért párszáz mega mobilnet szokott lenni azoknál is, akik egyébként wifin neteznek elsődlegesen, és ahol lehet kihasználják a hotspotokat. Szóval egy corner case-ről beszélünk, férjen már bele egy kis pontatlanság.

Úgy csinálsz, mint ha elfogadhatatlan lenne ebben a formában, közben pedig mások azért anyáznak, hogy a gugli hogy merészel egy hálózathoz csatlakozni a nevedben. Senkinek semmi se jó, csak picsogni mindenre. Az megy.

Nem, úgy csinálok, hogy sejtésem szerint olyasmit csinál a google, ami veszélyes lehet a mobilok egészségére.

Pont ezért fejtegettem egy olyan megoldást, ami nincs veszéllyel. Igaz nem is száz százalékos.

"Hogy tegnap milyen volt, az mennyivel relevánsabb? "

Azért pont a google-ből nézzük már ki, hogy ismeri a statisztika fogalmát. Valószinű sokszáz vagy sokezer mérési eredménye lesz jó nagy időtávlatban minden egyes nyilt wifiről. Nyilván nem úgy fog működni, hogy hogy ha pistike egyszer járt egy wifi-n és volt egy db jó mérési eredménye akkor onnantól mindenkinek évekig fogja ajánlgatni. És ugyanez forditva, azért mert valakinek szar volt a sebessége 1x, még nem fogja lehúzni azt az AP-t.

Gondolj csak a google maps forgalmi adataira, ott is elég jól működik a sokezer user tapasztalataiból készült statisztika egy adott hely pillanatnyi forgalmi helyzetére. Valószinű ugyanaz lesz a működési elv.

Ott is ugyanúgy kijön, hogy ha sokzáz autó megy 70-el, de két szerencsétlen épp egymást vontatja 20-al, attól még nem lesz piros az útszakasz.

Legyen igazatok... azért én még tartok tőle, hogy ebből lesz még biztonsági probléma.
Csak abból indulok ki, hogy a térerőt sem statisztikai átlag alapján mutatja a mobil (akár wifi, akár telefon), hanem méri.
És ugye itt open, tehát ha jól értem, jelszó nélkül működő AP-k a "célközönség".

Csatlakozás előtt hogy fogja ellenőrizni az uplink sebességét? A részletek alatt nem láttam erre vonatkozó infót.

Tippek:

a) A google adatbázist épít a publikus hotspotok sebesség adataiból, és ez alapján dönt. Nem példa nélküli, lásd pl használnak wifi hotspotokat a geolokációhoz is.

b) Egy alrendszer csatlakozik mégis csak a háttérben úgy, hogy ne befolyásolja az appokat, és megnézi mizu.

Es mikor jon az a feature, hogy 1000 ms ping folott magatol eldobja? (iOS-nek se artana ez a feature)

A "Wi-Fi Assist" opcio szerintem pont erre valo (Settings/Cellular; appok listajanak a vegen).

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Nem eleg jo, raadasul sok app ilyenkor ugy viselkedik, mintha wifin lenne es a mobilnetedet zabalja le

Jó, de ha nem akarsz mobilnetet használni, akkor teljesen mnindegy, hogy wifin vagy, csak nem működik, vagy pedig nem vagy wifin.

Nem

Bizonyos appok nagyobb bitrate-et esznek (akar 10x akkorat) vagy nekiallnak minden nagy file-t syncelni mert

getNetworkStatus() == NETWORK::STATUS_ON_WIFI

Masreszt akarom a mobilnetemet hasznalni. Csak nem youtube streamre 4k-ban, meg nem a 10 uj 4k videom feltoltesere amit ma csinaltam, hanem mondjuk pl egy Facetime hivasra vagy egy netbankos atutalasra, vagy egy hupko komment megirasara es ha mar ehhez is instabil a wifi, dobja le.

Az a baj, hogy nekem ez az opcio be van kapcsolva, de szerintem sohasem lattam meg mukodes kozben. Mostmar tenyleg kivancsi vagyok, hogy a Reachability hogyan reagal erre.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

+1.

ez maximum a középiskolás mekiben és tescoban netező fiataloknak lesz érdekes

lol +1

Miért is?

Szoktam Tesco hotspotot használni, természetesen ingadozik a sebesség, amíg nem csatlakozok fel nem derül ki milyen gyors. Ha az Android 8.1 felhasználók rá sem csatlakoznak majd eme remek funkció miatt, annak örülni fogok, több sávszélesség jut nekem ;)

... olyat meg még mindig nem tud az android, hogy rácsatlakozok egy wifi-re, és ott marad akkor is, ha talál gyorsabb/erősebb hálózatot. ha 1 épületen belül van 2 (vagy több) hálózatom, és nekem pont az kell (kéne), amelyik a gyengébb, akkor különösen idegesítő az automatizáltsága.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Na valami ilyet hiányoltam. Ezt kipróbálom...
-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba