OnePlus vásárlás utáni bankkártya visszaéléseket vizsgál ki a OnePlus Inc.

 ( trey | 2018. január 16., kedd - 9:25 )

Több ügyfél is arra panaszkodik a OnePlus fórumában, hogy miután nemrég hitelkártyával vásárolt a OnePlus.net oldalon, kapcsolódó számláján csalásra utaló tranzakciók bukkantak fel. A cég minden egyes bejelentést kivizsgál. Közben egy FAQ-t hozott létre, ahol nyomon követhetők a fejlemények.

A FAQ megtalálható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én is (virtuális) bankkártyával vásároltam, semmilyen visszaélés sem történt.

Mindenesetre, aki interneten nem olyan kártyával vásárol, amelyiken csak éppen annyi pénz van, amit az aktuális tranzakció megkíván (aka. virtuális kártya) + nem használ SMS számlakontrollt, az sütnivaló bolond.

A cégnek meg kutya kötelessége megbízható rendszert üzemeltetni, az ilyen bejelentéseket komolyan venni és ha valóban bizonyíthatóan hozzá kapcsolódó visszaélések történtek, akkor kártalanítani a károsultakat.

--
trey @ gépház

Én olyan kártyát használok, amelyen nem csak éppen annyi pénz van, azaz nem virtuális bankkártyát, de minden tranzakciót leellenőrzök, igaz nem sms-t kapok róluk hanem push üzenetet, viszont eddig több készüléket és kiegészítőt vásároltam, de nem tapasztaltam semmilyen visszaélést.

Akinek nincs virtuális kártyája, annak ott a Paypal. Egy regisztráció és máris proxyzva van a kártyája. Kíváncsi leszek, hogy ezeknek hol szivárgott ki az adatuk, ha egyáltalán. Én spec. nem szeretem a PayPal-t.

Ettől függetlenül, minél több biztonsági és kontroll elemet építesz be a fizetési folyamatba, annál biztonságosabb a tranzakciód.

--
trey @ gépház

nekem a paypalt huztak le... valami mexikoi webshopba vasaroltak vele. sikerult undo-zni szerencsere, de azt se mondanam 100% biztonsagosnak

100% biztonság nincs. Mindenkinek a maga dolga a saját értékeinek a biztonságba helyezése. Én erre egy olyan kártyát használok, amire mindig pontosan annyi pénzt utalok, amennyit éppen online fizetni fogok. Nyugodtan terhelgessék, vihetik a 0 forintot, ami rajta van.

Én nem bízok senkiben. Sem a OnePlus-ban, sem a Paypal-ban, sem a nagynevű biztonsági cégekben, sem az atyaúristenben. Még a processzorokban sem bízok, nem hogy az azokon futó szoftverekben, amiket emberek tákolgatnak össze...

Mindegyikkel kapcsolatban volt már pofára esés. Ha bizonyíthatóan mindent megtettél annak érdekében, hogy ne lophassák el a pénzed és ennek ellenére ellopták, a bank kártalanítani fog.

--
trey @ gépház

Van 2FA paypalhoz, azzal húzzák le, ha tudják.

Nem tudom, miért de sok-sok évvel ezelőtt úgy jött ki, hogy az internetkártyámat (aka. virtuális) a paypallal kötöttem össze. Az "éppen csak annyi pénz" + paypal + SMS ráerősítés kombó tökéletes biztonságot ad(ott eddig), remélem így is marad.

Így kell ezt csinálni. Én is így csinálom a Paypal-on keresztüli vásárlásokat. Az azon kívülit pedig ugyanígy, csak a Paypal marad ki.

--
trey @ gépház

Pont ezt csinalom en is.

Én soha nem adnám oda a paypalnak a fizikai bankkártyámat, maximum virtuálisat, amin korlátos pénz van. A paypalt semmiféle hatóság nem ellenőrzi. Ha viszik a lóvédat igy vagy úgy, akkor beszoptad. Lehet is erre google-özni. De van egy jó lehetőség is. A paypalnak van saját magyar bankszámlája, amire utalhatsz. A közleményben lesz a saját azonositód. 1-2 nap után a paypal fiókodban lesz a pénz, amit levásárolhatsz.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Neked így működik a paypal? Bankkártya nélkül? Pont így akartam a minap a paypalt beállítani, de ha kitörlöm a kártyám, akkor a paypal "megáll működni", hiába teszek rá pénzt banki átutalással.

Yep. Ez az évek alatt többször változott az instant pénzküldési lehetőség paypal-ra, de a Top up lehetőség mindig megvolt és most megvan- ennek az átfutása több nap is lehet. Most van ez a Trustly-s instant küldési lehetőség, de nekem a hátam fázni kezd tőle - ti. a pénzösszeg és bank kiválasztása után be kell lépned / meg kell adnod a netbankos hozzáférésedet... :/

Régen úgy volt, hogy a paypal-nek volt szinte minden nagyobb magyar bankban számlája és oda utaltál manuálisan lóvét, amit nem sokkal később jóváírtak a paypales számládon.

nekem ugy mukodik, hogy van penz a paypal fiokban, es a kartya menet kozben lejart(egy eve).
Ami rajta van penz, azt tudom kolteni.
En ebayes bizbaszok vasarlasara hasznalom igy.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Virtuális kártyát nem minden bank kínál. Az én bankomnál viszont háromféle limitet lehet állítani, kp. felvétel, vásárlás, és ún 'CNP - Card Not Present' limit, ez utóbbi gyakorlatilag egy virtuális kártyának felel meg, ha beállítod mondjuk 1 Ft-ra.

de ez amúgy nem szuper ciki? vagy extra gáz? ilyenkor hol vannak ezek a szavak?

nem a oneplus hibaja. rosszul tartotta a juzer a hitelkartyajat

+1

Apple legalabb nem huz be a payment page-ere mindenfele validalhatatlan JS dependency-t npm-bol. Sot, konkretan olyan szabvanyt teremtett az Apple Pay-en keresztul, amivel nem tortenik visszaeles.

De nem, "worksfortrey" es ennyi, de ot nem erdekelte, hogy nekem mukodik a Mac-em/iPhone-om :P

Szepen elterelodott a tema a hitelkartyakra, ennyi volt. Amugy a bankkartyas vasarlasi lehetoseget ideiglenesen felfuggesztette a ceg es nem csak visszaeleseket vizsgal, hanem teljes auditot rendelt el. Paypal mukodik csak. PayNTSC sajnos nincsen :D

https://www.engadget.com/2018/01/16/oneplus-halts-credit-card-payments-fraud/

Hitelkártyám van, direktben használom. Ha visszaélnek vele, a bank szalad utána, nem én. (Elvileg pont ez lenne az előnye a betéti kártyával szemben.)

^ this

Ez is egy opció. Én megszüntettem a hitelkártyáimat. Nekem nincs szükségem hitelre. Tukmálják a bankok, ilyenkor azt szoktam mondani, hölgyem, látja az egyenlegeimet. Ön szerint szükségem van nekem hitelre? 30-40%-os uzsorára, ha nem fizetem vissza időben?

--
trey @ gépház

Itt Svájcban a bankok tipikusan kétféle kártyát adnak: betéti V Pay (csak offline használható, nincs is 4x4-es kártyaszáma), és rendes MC/Visa hitelkártya. Be van állítva, hogy minden hónap végén teljesen vissza legyen fizetve. Így nem kerül semmibe. Eleinte nem örültem ennek a komplikációnak, de ez van, és ha tényleg biztonságosabb, mint a betéti, akkor miért is ne. Egyetértek, hogy aki hitelkártyával hitelez magának, ott valami baj van, és nem csak a magas kamat miatt, hanem úgy egyébként is (és ez az amerikai lakosság nagy része egyébként...).

Ha nem Mo-n elsz akkor elobb vagy utobb lesz hitelkartyad. Joleti tarsadalmakban a sporolas es penzkezeles ismeretlen fogalom igy hitelkartyaval "tanuljak" az emberek hogyan kell beosztani a penzt.
Ezt hitelcredit pontszammal jutalmazzak. Enelkul nem lehet nagyobb kolcsont felvenni.

Nálunk is ismert a jó adós és rossz adós fogalom. Szerencsére semmi köze ahhoz, hogy van-e hitelkártyád vagy sem. Nálunk nagyobb összeget jelzálogra adnak és ki van kalkulálva, hogy a bank mindenképpen a pénzénél lesz az jelzálogra bocsátott ingatlan elárverezésével. Ha külföldön hitelkártyához kötik az adósminősítést, akkor ott valami nem kerek szerintem. Azért mert időre visszafizetek piszlicsáré összegeket, abból hogyan következik, hogy 25 évre felvett sok milliót is vissza fogok fizetni?

--
trey @ gépház

+1. Ezt én sem értem. Angliában mondták, hogy legyen hitelkártyám, mert szarabb lesz az adós besorolásom és rossz lesz, ha házat akarok venni. Szerintem meg sokkal jobb, ha nincs hitelkártyám, az mutatja legjobban, hogy be tudom osztani a pénzt. Nem is lett hitelkártyám, Angliában divat a debit card. Amúgy 970 körüli credit score-om volt, mert beleszámított a közüzemi számlák időre fizetése is. És eszemben sem volna Angliában házat venni.

Jah, az egész brit meg az amerikai lakossági hitelezés a credit score rendszeren alapul, de _biztosan_ minden amerikai és brit bank hülye, mert szerinted nem kerek :D

Tehát azért nem hülye, hogy brit meg amerikai! OK :D

Ez legyen a brit meg amerikai bevándorlók és bennszülöttek problémája.

--
trey @ gépház

Az megvan, hogy az átlagos credit card debt az általad nagyratartott usákokban $10k körül mozog, ezek 60%-a lejárt?
És ez _csak_ a credit card, a kapcsolt adósságok (lakás, autó, &c hitel) nincs még benne.

Hát nem tudom, szerintem sem kifejezetten előnyös ez a rendszer. Érthető, hogy értelmes célból indult, de nagyon túl lett tolva. Az nem érdekli őket, hogy mennyi megtakarított pénzed van, ha rendszeresen nem veszel fel hitelt, majd törleszted időben, akkor "kockázatos ügyfél" vagy. Kb egy mobil előfizetést sem vehetsz, lakást sem bérelhetsz, ha nincs megfelelő credit history-d. Vagy csak nagyon rossz környéken durva kaucióval.

A szolgáltatók gyakrolatilag két tier-re váltak szét: a "normál" kategória normál piaci feltételekkel dolgozik, de nem kellesz mint ügyfél, ha kicsit is kockázatosnak tűnsz. A másik "alsó" kategória pedig pont azokra specializálódik akik emiatt kiszorultak a normál szolgáltatóktól, cserébe rossz feltételekkel, nagy kaucióval, nagy árréssel dolgoznak.

Nyilván a dologban benne van az, hogy a finnyás szolgáltatóknál nem keletkezik nemfizető ügyfelek miatt veszteség, így nincs mit szétteríteni a rendesen fizető ügyfelek között. Emiatt kis árréssel dolgozhatnak, ami versenyelőny. Az alsó kategóriás szolgáltatók pedig vastagon túlbiztosíthatják magukat a potenciális nemfizetőkkel szemben, nem kell árban versenyezniük a normál szolgáltatókkal. Kb mindenki jól jár kivéve a szar credit history miatt gyakorlatilag permanensen "gettóba" zárt ügyfeleket, ami egyben a legrosszabb érdekérvényesítő képességű csoport is, ezért ez a rendszer fennmarad.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

de jol leirtad, koszi.

Ennek érdekes történelmi okai vannak :) Nálunk a bankkártya (legalábbis a 'valódi', amire valamelyik nemzetközi társaság - a VISA rátette a logóját) devizaalapú volt még a 90-es évek első felében, és a magyar törvények szerint akkor devizában nem volt szabad hitelt nyújtani, és emiatt találták ki a betéti kártyát, ki lehetett váltani USD alapú VISA kártyát, amivel viszont - legalábbis elvben - csak a számlaegyenlegig volt szabad költeni. Aztán amikor megjelentek a forint alapú bankkártyák, akkor az is debit card volt. (korai kivétel volt a Dunabank, ami tényleg hitelkártyát bocsátott ki, forint alapon) Aztán ez terjedt el, a tényleges hitelkártya jóval később jelent meg.

"a bank mindenképpen a pénzénél lesz az jelzálogra bocsátott ingatlan elárverezésével."

Ezt 2008 ota tudjuk, hogy nem igaz...

"Kulfoldon" termeszetesen ismerik a jelzalog fogalmat, de mondjuk egy autonal, vagy altalanos szemelyi kolcsonnel mit csinalsz? Eleve nincs szemelyi szamod, csak egy NI numbered (UK-ben), de az meg sokat nem arul el arrol, hogy milyenek a penzkoltesi szokasaid. Illetve azt hiszem, az sem nagyon divik errefele, hogy az esetleges tartozasod raterhelik az ingatlanodra - ha megtalalnak lakcim alapjan (ez sem konnyu), jon a behajto, es viszi, amit talal. Ha nem talal semmit, akkor igy jartak.

"Azért mert időre visszafizetek piszlicsáré összegeket, abból hogyan következik, hogy 25 évre felvett sok milliót is vissza fogok fizetni?"

Nyilvanvaloan statisztikai alapon. Van N ugyfele a banknak, ebbol 0.00001% aki kilog a statisztikabol (a hiteltortenet ellenere nem fizet). En is eltunodtem az elso alkalommal, amikor valami 25 ezer fontos hitelkeretet akart a bankom hozzamvagni (NEM jelzalog alaput!), hogy csesszek meg, felveszem es futok :) De aztan gyozott a lustasag. Gyanitom, hogy az emberek 99.999...%-nal igy van.

A hitelkartyanal nyilvan ott a csel, hogy _megtehetned_, hogy nem fizeted vissza idoben a tartozasod, megsem teszed. Tudom, hogy hihetetlen - irtam mar ezt korabban is -, de az itteniek jelentos szazaleka nem birja megugrani ezt a szintet.

""Kulfoldon" termeszetesen ismerik a jelzalog fogalmat, de mondjuk egy autonal, vagy altalanos szemelyi kolcsonnel mit csinalsz?"

Az megvan, hogy itthon egy ilyenhez munkáltatói igazolást, saját lakcímet és közműszámlát kell bemutatni? A közműszámla pedig nem azért kell, mert kíváncsiak, hogy mennyi gázt fogyasztasz, hanem azért, hogy tudják, te vagy a tulajdonos.

Változnak a dolgok, ma már elég 1-2 százezer közös költség elmaradás, már basszák is rá a lakásra a jelzálogot (akár a közös képviselő is kezdeményezheti - helyesen), aztán ha nem fizeted ki, már jön is a végrehajtó (helyesen).

A kutyát nem érdekli, hogy neked van-e hitelkártyád.

--
trey @ gépház

Atugrottad az elso szot - "kulfoldon"... :) Magyarorszagon a hitelkartya uri huncutsag, ebben nincs vita.

(Mellesleg a kozmuszamlan megjeleno nev otthon sem jelent tulajdonjogot. Most futottam egy kort az ELMU-vel, hogy az elhunyt hozzatartozo neverol atirathassuk a villanyorat a mienkre. Az elhunyt hozzatartozo nevere erkeztek a szamlak, de nem volt tulajdonos.)

"Változnak a dolgok, ma már elég 1-2 százezer közös költség elmaradás, már basszák is rá a lakásra a jelzálogot "

ekkora összeg se kell, elég 90 napon túli tartozás :)

Az ingatlanod a fedezet amit vasarolsz plusz az onero amit befizetsz.
Az hogy ezt milyen feltetelekkel kapod a credit history alapjan dontik el.

A mennyit azt a fizud valamint az ingatlan ara hatarozza meg.

+1 23 évvel ezelőtt kiléptem egy kicsit az USÁ-ba, és az előttem érkező magyar pár minden szart hitelre vett, hogy legyen hiteltörténetük. Na, oké, ők kint is akartak maradni.

En is utalom a hitelkartyat, de szuksegem van ra, sajnos. Kocsiberles eseten van olyan tarsasag amelyik csak hitelkartyat fogad el a garancianak.


Sic Transit Gloria Mundi

Tudom, hogy vannak ilyenek. Én ezeket eddig sikeresen elkerültem. Pedig szoktam külföldön bérelni járművet. Igazából azért adtam vissza ~ 10 év után az Amex Gold-om, mert 10 év alatt 2 tranzakció volt rajta. De amikor rákérdeztem, hogy ez mikor lesz Paypass-os (hogy esetleg kihasználjam itthon valamire) és azt mondták, hogy nem lesz az, akkor mondtam, hogy ok, akkor dugják fel maguknak.

--
trey @ gépház

Jobb helyeken debit cardra is le tudják foglalni a kauciót, akkor van baj, ha nincs épp ott annyi pénzed, mert a debit card el fogja utasítani, a credit meg nem, és ez elég nagy összeg lehet (mondjuk több százezer forint).

Ahol en bereltem utoljara ott rakerdeztem emailben, es azt a valaszt adtak, hogy magat a berleti dijat kifizetni nincs megkotes, lehet credit card, debit card vagy akar keszpenz is, de a kauciora csak credit cardot fogadnak el. Lemondhattam volna a berlest es keresni mas szolgaltatot, amelyik elfogad mas modot is. Ha nem lett volna credit kartyam, meg is tettem volna.

Amugy milyen indokkal utasithatha vissza a debit card a kaucio lefoglalasat, amit a credit card nem tesz meg, ha a kivant osszeg ott van a szamlan?
Miert utasitana el a debit card?


Sic Transit Gloria Mundi

Mert pl a bankod nem engedi, konfig/szerzodes alapjan?

Szamlanyitas elott megkerdezem, hogy mennyi a kulonbozo napi limit, valamint szolok, hogy lesz kulfoldon is hasznalva a kartya. Nyilvan nem fogok megprobalni egy 1000 euros letetet fizetni, ha nincs ekkora a napi limit.

Update:
A napi standard limit ~4300 euro, de lehet novelni ideiglenesen. Viszont miutan mar nincs a penzre szuksegem, siman visszautalom a megtakaritasi szamlamra, amihez nincs kartya, es csak annyit hagyok rajta, amennyi a hetkoznapokban kell. Nem biztos, hogy szeretnek allando jelleggel egy 4300 euros hitelkerettel rendelkezo credit kartyat hasznalni, amelyen barmikor elerheto ez az osszeg. Masok szamara is, ha figyelmetlen vagyok...


Sic Transit Gloria Mundi

nice

Az Amex az egy tragyadomb, iszonyatos koltsegekkel az elfogado fele, ezert eleg keves helyen fogadjak el, epeszu ember nem hasznalja Europaban.

Szar-nemszar, ha kiküldetésen vagy, és a hotelszámlát kell kifizetni, a céges kártyád meg ált. bizony pont amex, akkor mit csinálsz?
--

Általában a hotelek szoktak lenni a kivételek, ott még sosem láttam olyat, hogy az Amex-et ne fogadták volna el. (Mivelhogy ugye az Amex az egyik legnagyobb üzleti utazásszervező cég is, nemcsak hitelkártyákat oszt.)

Biztosan van kivétel, de én még nem találkoztam vele.

Pardon: Azért nem használják épeszű emberek, mert az elfogadónak nagy a költsége? Majd még tömegtüntetéseket rendeznek a vevők, a kereskedők megsegítéséért.

+1, helyesen "azért nem fogadják el" lenne

Felvazolom ( -> = implikacio):

Amexnek nagy a koltsege a kereskedo fele -> kereskedo nem fogadja el -> epeszu user nem tud Amexszel fizetni a kereskedonel -> epeszu user nem hasznalja az Amexet, hasznal helyette Visat

Egy szot nem irtam arrol, hogy a kereskedoket (vagy az Amexet) sajnalni kene.

Azt nem tudom, a nagy koltsegnek pontosan mi az oka, talan mas celkozonsegre lonek, ahol a nagy koltseg eltunik, mint csepp a tengerben. Azt viszont soha nem ertettem, az OTP mit akart az Amexszel Magyarorszagon, talan most, a NER-lovagoknal lehetne valamennyi eselye, de a hetkoznapi embereknek a fentiek miatt ertelmetlen.

Az AmEx dollar alapu. Minden tranzakciot at kell valtani euroba, aztan helyi valutara, es mindkettot eleg szar arfolyamon. Jo, hogy magas a koltsege.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Jo sok baromsagot osszehordtatok. Ide reagalok, mert ez legyen a vege a threadnek.

AmEx - kartyakibocsato (mint Visa, Mastercard), de csak hitelkartyakat bocsat ki

AmEx (szinten) - hitelintezet USA-ban es Nyugaton, o maga is bocsat ki AmEx kartyakat.

De a bankoknak sajat maguknak is lehet AmEx kartyaja. Ami valthat tokre kozeparfolyamon is. Az AmEx mint hitelintezet terms and conditions-eben van az az USD+3% valtas. Lehet ezt vette at az OTP is otthon, nem tudom.

"AmEx egy tragyadomb mert tobbet von"

Nem. Az AmEx egy hitelkartya ami egyben pontgyujto kartya is. Azert vesz le 3-3.5%-ot a kereskedotol a szokasos 1-2% helyett (Visa, Mastercard), mert abbol a +2%-bol a user aki vasarolt (ugyanannyiert, mint Visabol tette volna), kapott gyujtopontokat. A nagyobb surcharge miatt nem fogadjak el sok helyen. Valaki meg mindig azzal fizet, mert £5000-et elkolt rola es van egy ingyen repulese pl. vagy egy ingyen szallasa. Az OTP-s AmExnel pontrendszer meg nem volt kiepulve igy szimplan 1-2% cashbacket kaptal.

Ezenkivul az AmEx volt anno az egyetlen kartyakibocsato 7 napos zarolassal, mig Visaval meg MasterCarddal szoptal hogy 30 napig nem lattad kocsiberleskor vagy rosszul cancellelt online vasarlaskor a kauciot/felig kifizetett osszeget. Ez az elony mar nem el, Visa es MC is levette 7 napra.

"Az OTP-s AmExnel pontrendszer meg nem volt kiepulve igy szimplan 1-2% cashbacket kaptal." 1-5%, de a többi stimmel.

fizesd vissza idoben es van szep cashback

Ismerem ezeket a behúzós trükköket. Ahhoz, hogy ezekkel fizessek, fel kéne mutatniuk valamilyen modern fizetési formát. Ez nálam a Paypass, vagy újabban a mobiltelefonos érintéses fizetés.

Amikor a bankban azt mondta a nő, hogy "de hát használhatja a Lidl-ben az Amex Gold-ot a fizetéskor, aztán ha eleget használja, akkor kaphat visszatértítést (max. pár tízezer per év) és az milyen jó.

Én meg megkérdeztem: ön szerint úgy nézek ki, mint aki ilyen PIN-ezős szarokkal akar szerencsétlenkedni a pénztárnál?

Tudom, csoportos beszedés.

Nekem ez a "szép" cashback nem vonzó. Csak egy nyűg.

Persze van, aki szeret ezzel bíbelődni.

--
trey @ gépház

paypass+pin kod. Ezen mi a bibelodes?
Nekem 3-4 havonta visszajon egy tank benzin ara es a kartyadijat is siman kitermeli.
Az egyetlen nyug a fel evente kapott marketing telefonok a banktol. na puff neki

Egy + PIN-nel több, mint amit szeretnék.

--
trey @ gépház

Bankkartyad PIN-jet tetszoleges ATM-ben megvaltoztathatod ugyanarra, mint amit mar megjegyeztel.

Raadasul Apple Pay-jel megy az AmEx (szerintem Android Pay-jel is)

Mondom, nem akarok PIN-t ütögetni! 2018 van, helló!

--
trey @ gépház

Az Apple Pay £30/HUF5000 folott SEM kér PIN-t hello

Majd kiköltözök Angliába, hogy legyen Apple Pay-em, helló! (ja, nem!)

--
trey @ gépház

btw azota megtudtam, hogy az Android Pay se ker pint. De nem tudom visz-e AmEx-et, de illene neki

Nem ismerem, de a Simple-be nem lehet akarmilyen kartyat regelni?

nem, nfc-s fizetéshez vagy otp fizikai kártyát kell regisztrálnod, vagy létre kell hoznod egy virtuálisat, amit aztán töltögetsz

Nem olyan kártyát kellett volna választani, amit itthon alig néhány kereskedő fogad el, cserébe a visszatérítés is az egyik legrosszabb a hazai kártyák közül. :)

Nem választottam, ingyen adták a prémium bankszámlámhoz. Nem érzem szükségességét a hitelkártyának.

--
trey @ gépház

Akkor pláne, gondolom nem véletlenül sózták rád ingyen.

Ezt sózták mindenkire. Teljesen mindegy. A kérdés az, hogy ha van mondjuk pár tíz misi kp-m, ennek a - "jó kamatoknak" (értsd: ~ 0%) köszönhetően - 10%-a folyószámlán, akkor mi a vérnek kellene nekem egy hitelkártya? Miért szórakoznék havi 1-2 ezer forint visszatérítéssel, ha abban az órában, amit havonta elbaszok erre, a többszörösét kereshetem meg?

--
trey @ gépház

„abban az órában, amit havonta elbaszok erre”

Nálam ez kb. havi 2–3 perc. Igazából kevesebb, mert mindig mást is intézek, amikor megbízást adók a tartozás kiegyenlítésére. De bruttóval számolva is kb. 1000-1500 forintos percdíj jön ki. Jó cég lehet az, ahol ennek megfelelő órabért fizetnek. :-)

Éves szinten mennyit keresel ezzel?

Csak arra vigyázz, hogy abba a hibába ne ess, mint egy ismerősöm, aki hostess munkát vállalt és kiszámolta, hogy ebben a hónapban 700+ ezer volt a keresete.

- "Hogy jött ez ki?"
- "Ma kerestem 25 ezret."
- "Tovább?"
- "Egy hónapban van 31 nap. Ha minden nap ennyit kapok egy hónapban, az 700+ ezer."
- "És egy hónapban mennyit dolgozol?"
- "Egy-két hétvégét."
- "OK. :D :D"

--
trey @ gépház

Tavaly 34 eFt-ot kerestem ezzel. Ebből lejön kb. 13 eFt költség, ami az összes számlám számlavezetési díjából, illetve az éves kártyadíjakból jött ki. Éves szinte kb. 30-40 percet töltők netes bankolással, amiben nem csak a hitelkártya visszatérítés van benne. Ha nem lenne hitelkártyám, akkor az éves költség kb. csak a fele lenne, de akkor visszatérítés sem lenne.

Nincs hitelkártyám: Éves banki költség 6 eFt.
Van hitelkártyám: 34-13 eFt = 21 eFt megtakarítás.

Tehát a -6 eFt áll szemben a +21 eFt-tal.

Kiegészítés, látva a lenti kérdésedet: Mennyit kell hozzá vásárolni?
Már maga a kérdés is rossz. Nem vásárolok semmit azért, hogy visszatérítésem legyen. Ha nem lenne hitelkártyám, akkor is ennyit költenék. Mindenhol hitelkártyát használok a vásárlásra. 2% a visszatérítés, de maximum havi 3000 Ft.

21 000 / 12 = 1750 Ft

Erre mondtam, hogy havi 1-2 ezresért nem állok neki ezzel bohóckodni.

Ha csak egyszer csúszol meg vele, már ugrott is az egész.

Ezek a nagy üzletek pontosan erre épülnek.

--
trey @ gépház

Van két számlám, amit vagy a postán, vagy banki átutalással fizetek be. Nincs csoportos beszedési megbízás. Nincs QR kód. Vagy posta, vagy átutalás. Ezeknek a befizetési határideje 5 nappal a hitelkártyaszámla törlesztési határideje elé esik.

Hitelkártya nélkül ez lenne: Belépek a bank oldalán, tranzakciómásolással átutalási megbízást adok az előző havi alapján. Megerősítem, jóváhagyom a két tranzakciót. Kilépek.

Hitelkártya bohóckodással: Mint az előbb, de a megerősítés előtt rákattintok a gyorsmenüben a hitelkártya opcióra, ott kiválasztom a hitelkártya törlesztés opciót, majd beírom az összeget. Utána a másik két tranzakcióval együtt megerősítem… Az átutalás dátumát sem kell beállítani, mert az automatikusan a határidő napjára áll be. Ez, a bohóckodás kb. 10 másodpercbe kerül, ha a menük lassan töltődnek be. Kb. annyi ideig tart, mint megfázáskor az orrom kifújása.

„Ha csak egyszer csúszol meg vele, már ugrott is az egész.”

Mint lentebb is írtam, mióta van okostelefon, el sem tudom képzelni, hogyan lehet csúszni.

Sok éve van hitelkártyám, összesen egyszer csúsztam meg vele. Az adott évem 'nyeresége' elment a kamatra. Belefér. Végül is van 15 napom rá, hogy a fordulónap és a visszafizetési nap közt feladjak egy határidős megbízást. A mobilbankban csak a csúszkát kell a teljes összegig húzni, minden más ki van töltve. Ennyi nekem bőven vállalható, ha neked nem, az a te dolgod. Valóban nem egy komoly összeg, de ha órabérben nézzük, akkor elég szép :)

+1

> Éves szinten mennyit keresel ezzel?

A hitelkartya lenyege a biztonsag. Azaz veszek egy repjegyet 2000 euroert, kesik 6 orat a gep, elkezd szivozni a legitarsasag, puff, visszakerem a banktol a penzt es majd ok leboxoljak.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Már régen nem kell ehhez hitelkártya. A munkatársam most kapott kártérítést késő gép miatt. Életében nem volt hitelkártyája. Európai Uniós rendelet (261/2004/EK).

--
trey @ gépház

Aha. Ez igy van, van ilyen rendelet. Tudod, mint mondott erre nekem egy legitarsasag multkor (nem hitelkartyas vasarlas)? Hogy hat ok nem fizetnek, es kesz, mert csak.

Mehetsz arbitralni az EU-hoz, vagy hasznalhatsz szolgaltatasokat, akik megoldjak neked a kompenzacio 30%-aert. Egyebkent a keso gep miatt Europan belul altalaban 250 eurot tudsz osszeszedni, azt hiszem (talan a Kanari-szigetekre meno jaratert 450-et), az meg vagy fedezi a jegyet, vagy nem. A konkret esetben az EU-s arbitralas veg nelkuli tokolesbe fulladt, az Airhelp.com megoldotta gyorsan.

Az EU-s rendelet kompenzal, nem visszafizet. 250 euro az vicc.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Oké, találtunk egy valid use case-t. Aki 600 ezer forintos repülőjegyet vesz napi rendszerességgel, annak nagyszerű a hitelkártya!

Azért engedd meg, hogy éljek a gyanúperrel, hogy az emberek nagy része nem vesz naponta 2000 eurós repjegyet.

De ha majd én is napi szinten repülök Ausztráliába, akkor majd kiváltom a hitelkártyát.

--
trey @ gépház

Ok. Egyebkent Londonba egy repjegy holnapra BA-val kb. 180 rugo. (Nem, nem mindent lehet honapokra elore megtervezni.) Nem Ausztraliarol van szo, hanem arrol, ha havi 2x repulsz Europan belul, akkor mar boven megeri.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Én 2014 óta használtam AMEX-et amikor tavaly ősszel elkezdték kivezetni. Abban igazad van, hogy voltak vele kellemeletlenségek, főleg, hogy sok helyen nem fogadták el. Erre mondjuk nekem volt egy MC duálkártya. Igaz az csak 0,5% visszatérítést adott... De mindegy is mert ennek a rendszernek már vége... Amióta az OTP bevezette a Bonus kártyákat az AMEX helyett azért elég más a helyzet. Mivel ez egy tök átlagos MC-ként használható és PayPass-os is így mindenhol elfogadják és megy az érintéses fizetés is. Ráadásul simán* megy a Simple-be felvett kártyként a mobilos fizetés... És nem a visszatérítés miatt vásárolok így, hiszen amúgy is kátyával szeretek fizetni ahol csak lehet, a különbség annyi, hogy nem az egyik hanem a másik kártyával fizetek. Év végén meg jóváírják a visszatérítést. Nekem 30 ezer a max vissatérítés. Decemberben ennyit írtak jóvá. Ez "bruttó", tehát ebből lejön a kártyadíj, meg a havi lezárási díj ami 267 forint. De még így kb 24 ezret kaptam azért ami amúgy is ugyanúgy csináltam volna, csak nem A kártyát használtam hanem B-t...

*Tudom, hogy nálad nagyon fényesen csillognak a Simple érdemei de én azért beleszaladtam egy-két problémába kártyától függetlenül... Sorozatos app hibák, meg nem tudnak működő kártyát legyártani elsőre...

Ez havi 2 ezer forint. Ok, nem sok, de mondjuk ezért már lehajol az ember, hogy felvegye (illetve befektet némi munkát). Ez a max. 30 ezer visszatérítés mennyi forgalom mellett jött vissza? Vagyis kb. mennyit költöttél havonta, hogy visszajöjjön a max. 30 ezer?

--
trey @ gépház

Most elgondolkodtam, hogy mekkora extra munka ez...de igazából 1 utalás/hó. Amit mobilról bekattintok űrlapból. 30 másodperc. Más egyebet én ezzel nem csinálok.

Ezt nem tudom megmondani fillérre pontosan. Mivel 1% az alap visszatérítés, és pár helyen van csak extra ezért pesszimista számítással 3 milliót kell egy évben költened, hogy kijöjjön ez a visszatérítés. De LIDL-be meg C&A-ba is van rendszeres vásárlás ezért ez kevesebb... Maradjunk a pesszimista vonalnál. Ez havi 250 ezer/hó átlag.
A múlt havi pont ennyi volt, de ebbe benne van az ünnepi időszak miatt töblet, meg vagy 70 ezer a 2 diákhitelre. Ebből az egyik ezzel le is lett tudva végre... Szóval ennyi nem szokott azért lenni... 170-250 között ingadozik mondjuk. De ősszel vettünk egy OP5-öt. Ott meg volt azért némi kiugrás...
Na de ez az éves összeg fedezett szó szerint minden költségünket amit nem kifejezetten KP-val kellett fizetni... Wc papírtól, tejig minden... Csak azt akarom érzékeltetni, hogy egy nem egy kiegészítő fizetési megoldásként van használva, hanem amit amúgy is meg kell venni, és van rá lehetőség azt mindent kártyával megy, és mostmár konkrétan ezzel... (De ez Bonus Blue kártya.)

Kb. ezt számoltam én is. Még a 30 ezret sem tudnám kipörgetni belőle, nem hogy az 50 ezret. Nekem nincs hitelem, nincs havi 70-100 ezer hiteltörlesztésem stb. Tankolni céges kártyára, kajára meg egyébre nem költök havonta 250-300 ezret. Főleg, hogy nagy kafetéria keretem van.

De az látszik, hogy annak "éri meg", aki mondjuk hitelt törleszt (hitelkártyával) és mondjuk nagy a család. Szóval van az a helyzet, ahol érdemes ezzel vesződni havi 1-2 ezer forintért és van, ahol nem.

--
trey @ gépház

Ahogy lattam Magyarorszagon is van WizzAir-es hitelkartya. Nekem annak a romaniai verzioja van. Itt a cashback melett jar hozza WizzAir-es discount club kedvezmeny, ami azt jelenti, hogy utazasonkent 10 euroval kevesebb a jegy, valamint 5 euroval kevesebb a csomag. En tavaly 3 alkalommal repultem WizzAir-el, ez 6 ut, igy 60 euro kedvezmeny. Valamint ez ervenyes 5 velem utazora is, es az egyik uton 4-en voltunk, igy nekik is jart osszesen 60 euro kedvezmeny. Mondjuk az nem maradt meg nekem, mert nem hajtottam be rajtuk, de papa-mama-gyerekek eseten mar csaladban marad. Csomagokkal egyutt kb egy olyan 140 euronyi kedvezmenyt es megtakaritast jelentett a tavaly. Mondjuk ezen kartya eseten a cashback nem konkretan penzt jelent, hanem WizzAir-er pontokat, de mivel idonkent repulok WizzAir-el, igy felhasznalom azokat is.

Mindettol fuggetlenul utalom a credit kartya kocepciojat :}


Sic Transit Gloria Mundi

Értem. Én meg semmilyen kupont, pontot, kupakot, kabátgombot stb. nem gyűjtök. Állandóan: "SuperShop kártya van?" nincs bazmeg, "ClubCard van" nincs bazmeg. Haladjunk.

Életemben nem utaztam WizzAir-rel. Van egy olyan elméletem, hogy ezeket a kedvezményeket valahol én meg fogom fizetni. Vagy a csomagon, vagy a kényelmen vagy valamin.

Szerintem ez nem nekem való. De ok, elfogadom, hogy valakinek ez bejött.

--
trey @ gépház

Azzal en is titsztaban vagyok, hogy nem a ket szep szememert kapom a kedvezmenyeket, es osszessegeben nyernek rajtuk a szolgaltatok. De ugy vagyok vele, hogy amig nem lep at egy hatart a raforditast, hogy nyerjek belole (hitelkartyaval fizetni, idoben rendezni a tartozast, stb), addig csinalom, mar csak azert is, hogy kibasszak veluk :}


Sic Transit Gloria Mundi

Idézet:
Van egy olyan elméletem, hogy ezeket a kedvezményeket valahol én meg fogom fizetni. Vagy a csomagon, vagy a kényelmen vagy valamin.

Így is fizeted. Másokét.

:)

-

Nem tudom, lehet hogy csak én sokallom itthon a banki költségeket.
De hitelkártyával a mindenféle költségem sokkal kevesebb, mintha lenne forint alapú debit kártyám.
(Citi's kártyából konvertált erste)

Időről időre megtalálnak hitelkártyások, egyiket-másikat végig is hallgatom, hogy miért lenne jó nekem a hitelkártya, de az arany fokozatú MasterCard debitemnél egyik sem tudott még jobb konstrukciót kínálni.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Mit tud az MC Gold, amit a többi nem? (Nekem is van, de amúgy a világ legnagyobb lehúzása, forduló előtt lesz majd downgrade)

> abban az órában, amit havonta elbaszok erre, a többszörösét kereshetem meg

Azért, mert egy CSBM-et beállítani egyszer három perc, nem pedig havonta egy óra.

> havi 1-2 ezer forint visszatérítéssel

Ne a magyar Amex legendásan gyenge visszatérítésével számolj.

Zavarjatok már valami konkrétumokkal légyszi, mert ez így csak levegőbe beszélés. Mennyi a kártyaköltség, mennyit kell hozzá vásárolni (költeni), mennyit kell vele szarakodni és mennyi a bottom line a végén?

Vagyis mi maradt ezen?

Azon elgondolkodtál, hogy a visszatérítés miatt költesz-e feleslegesen? "Jaj, ezt még megveszem, hogy meglegyen az évi max. visszatérítés"...

--
trey @ gépház

magyar bankok saját kártyái:
rafi onecard: 1-5% cashback, 5-20% azonnali discount partnereknél
erste max: 1-4% cashback
kh mc: 2% cashback

co-branded kártyák:
wizzair 2-4% repjegyre, csoportos WDC
upc 2-6% cashback

meggazdagodni pont egyikből sem lehet, de mondjuk egy wizzair kártya simán kiad évente két családi nyaralásra elegendő repjegyet

És akkor wizzair-hez vagyok kötve, ha meg disneylandbe mennék tavasszal, és az air france jobb ajánlatot ad, akkor így jártam.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Miután nem évül el (illetve nem gyorsan), így pont nem érdekel, majd jövőre wizzairrel mész.
Amúgy a "jobb ajánlat" is nehezen értelmezhető az ingyen repjegyre. :)

Akkor konkrétumok: havi 490 a kártyadíj és az általam vezetett visszatérítés napló alapján átlag kb. havi 4500 nettó visszatérítést kapok, miután a díjakat levontam. Mindez hosszú évek óta. Régebben citilife, most Erste Max, 4% visszatérítés minden szórakozóhelyen, étteremben, benzinkutakon, ruhaboltokban, 3 választahtó kategóriával.

Ha most csináltat valaki, akkor a kártyadíj kicsit magasabb, de ha odafigyelsz arra a havi 1db utalásra, amiben az elköltött összeget visszafizeted, csak bőőőven nyerőben jöhetsz ki belőle.

Nyilván ha valaki azért költ többet, mert visszatérítést kap, vagy olyan szórakozott, felelőtlen, hogy nem foglalkozik a havi rendszeres költségek visszafizetésével, annak nem ajánlanám.

Nekem citis^Werstes van,
- ossz-vissz havi 490 forintba kerul (nincs eves kartyadij, cseredij, letiltasi dij, semmilyen dij),
- nem tudsz veletlenul sem megcsuszni, mert automatikusan visszafizeti magat a fordulonapon
- atlag 2% visszaterites, igaz ujabban mar csak valami wizzair pontok formajaban
- paypass mastercard, SMS + mail ertesites, 5000 ft alatt nem ker PIN-t, elo sem veszem a tarcambol, csak mindenestul odatartom (ha kell valamit csinalni a mobiloddal a zsebbol elo es odatartason kivul, mittomen kepernyo bekapcsolas, stb., akkor elorebb vagyok kenyelemben)

Amig shellnel/lidlben levasarolhato volt a visszaterites megerte (hiszen a minden kartyanal kotelezo kivonat atnezesen kivul nulla foglalkozni valo volt vele), most, hogy csak a wizzair-nel lehet levasarolni (+ autoberles, hotel esete kulfoldon) elgondolkodtato, hogy megeri-e a havi 490.

Soha semmit nem vettem a visszaterites miatt feleslegesen, felkopnek es alaallnek. Az a fajta vagyok, aki az osszetevoket es az ar/kilot nezi a boltban...

Az a "szép" ezekben a történetekben, hogy nincs happy end. Ugye senki sem hiszi el, hogy van ingyen pénz?

--
trey @ gépház

Nem "ingyen" pénz, az én visszatérítésemet azok fizetik, akik nem tudják, mire való a hitelkártya. :)

Most ott tartunk, hogy havi 1700 Ft-ot sikerült ezzel összeokoskodni, amit céllövöldében meg a WizzAir-nél el lehet költeni nyalókára.

Komoly pénz.

--
trey @ gépház

"simán kiad évente két családi nyaralásra elegendő repjegyet"

De igazad van, ha 1700 forintot adna havonta, nekem sem kéne.

Melyik ez?

--
trey @ gépház

erste wizzair

En eves szinten 40-50 rongyot tisztan visszakapok az Erste kartyaval.

CitiLife jobb volt amig meg nem szunt: nem volt kartyadij es nem volt limit a koltesekre. Erste, Raifeissen es tsai egy bizonyos osszeg felett mar hiaba koltesz, adott honapban nem ad vissza tobbet. Ja es amig voltak 5-6%-os latra szolo banki kamatok, akkor a fasza az volt, hogy a fizubol nem koltottem semmit, csak hitelkartya, ho vegen raszamolta a kamatot es utana egyben visszatoltam a tartozast.

Ma mar... de amig kitermeli az arat (kartyadij), addig nekem edes mindegy, hogy credit v debit kartya pin kodjat gepelem be a terminalba.

azt vagod, hogy %-os a visszaterites? kolts ezzel mindent, rakd be beszedesre, aztan konkretan nulla percet kell vele foglalkoni.

azert, mert nem ertesz valamihez/lovesed nincs rola es nem is akarod megerteni meg nem biztos, hogy a concept hulyeseg.

Azt vágod, hogy általában évi 50 ezer a max. amit vissza lehet szedni? Azt vágod, hogy mennyit kell vásárolni ahhoz, hogy ebből értelmes összeg jöjjön ki? Utánaszámoltam, meghagyom azoknak, akinek nincs jobb dolguk, mint ilyesmikkel foglalkozzanak.

--
trey @ gépház

De mit kell vele foglalkozni? 1 db utalás havonta mindig ugyanazon a napon, és majdnem 5 ezret kapok cserébe. Ez olyan macerás, teljesíthetetlen, nagy odafigyelést igénylő dolog? Számomra abszolút nem, de én a közös költséget, villanyszámlát stb. is mindig egy napon rendszeresen intézem. 4 éve van hitelkártyám, soha nem voll késés miatt büntetésem.

Kártya éves díja mennyi? Mennyit költesz vele havonta? Nem kell válaszolni, költői kérdések voltak.
Az biztos, hogy a hitelkártyák túlköltekezésre motiválják a tulajdonost, ez is pont a céljuk.

--
robyboy

A sör meg berúgásra motivál, aztán mégsem szoktam öntudatlanul ébredni az árokparton. :)

Nincs mindenhol árokpart.

:)

"a hitelkártyák túlköltekezésre motiválják a tulajdonost"

Ebben ketseg kivul van valami, elfogadom. Rakd be azt a karton sort meg, megvehetjuk most is a komodot akar, nem kell varni jovo honapig, stb. Ez a psziches dolog biztos, hogy benne van.
Tetelesen lehet, de nagysagrendileg azert nem koltunk tobbet csak a hitelkartya miatt. Aki ebbe a csapdaba esik, annak mar a visszafizetessel is gondjai lesznek.
Ezzel egyutt viszont teny, hogy esszel hasznalva evi 40-50 rongyot siman meg lehet ezzel takaritani. Nem beszelve arrol, hogy a cashflowt is kicsit ki lehet vele simitani (most a bank penzet koltom - most a sajatomat)
Az ilyen nevetseges kifogasokat mint jaj, ha nem fizetem vissza idoben vagy jaj +1 pin kod hagyjuk mar, akinek ez tenyleg gondot jelent az egy Tesco arufeltoltoi pozinal bonyibbat ne vallaljon.

Ez változó, nekem pl. mindig 4 ezer felett jön havonta tisztán belőle.

Sose volt, az eladok kifizetik es beepitik mindennek az araba. Amig a lidlben levasaroltam arra, amit amugy is es amugy is ott vettem volna meg, addig jo volt.
Most, hogy mar csak a wizzairnel hasznalhatom el, kezd szorulni a hurok, lassan vissza kene adni/tipust valtani.

Félelmetes, hogy hány embert megvezetnek ezekkel a szarokkal, hipnotizáltan, hogy mennyire jó is ez, stb...

--
robyboy

Túlmisztifikálod ezt. Nyiss egy excelt, az egyik oszlopba írd bele a kiadásokat, a másik oszlopba a bevételeket. Ne feledkezz meg a rejtett költségekről (pl. a szabadidőd ára) sem. Ha a bevétel oszlopnál nagyobb szám van mint a kiadásoknál, akkor megéri. Ha fordítva, akkor nem.

Pár éve van már hitelkártyám, évi 50 rugónál szerintem még sosem kaptam kevesebbet. Talán kétszer nem fizettem vissza időbe, mindkét esetben jött valami hirtelen kiadás, és _olcsóbb_volt_a_hitelkártya_ kamata arra a kb 1 hónapra, mint amennyibe került volna egy befektetést likvidálni.

Ugorjunk.

„ha nem fizetem vissza időben?”

Hitelkártyától függetlenül: 1996 januárjában vettem egy Psion 3a-t, és azóta nem fordult elő velem, hogy valamit elfelejtettem volna befizetni. Sőt, azóta a névnapokat sem felejtem el. Ugyan a Psion már nem működik, de azóta mindig volt valamilyen naptárat is tartalmazó hordozható eszközöm.

Azt el tudom képzelni, hogy valakinek nincs semmilyen naptárképes hordozható eszköze (bár ezt már a butatelefonok is tudták), de azért ez egy IT-s portálon nem túl valószínű.

Megint altalanositasz. A legtobb helyen charge card van: https://en.wikipedia.org/wiki/Charge_card

--
L

Nekem a bank fizet havonta több ezer Ft-ot, hogy használjam a hitelkártyáját, hülye lennék nem elfogadni. Persze tudom tudatosan kezelni a pénzügyeimet, így 0% a kamat sok éve.

Ha szerinted a hitelkartya azoknak valo, akiknek hitelre van szukseguk, akkor nem neztel elegge utana ennek a kerdeskornek.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

+1

Hitelkartyat pont csak annak ajanlanek akinek amugy van penze. De onmagaban az a koncepcio is teves, hogy a hitel azoknak kell csak akiknek nincs penzuk.

Igazad van.

Akinek hitelkártyára van szüksége, meg tudná fizetni a szolgáltatás árát. Helyette fizeti neki a sok megcsúszott hülye, akire rátukmálták a hitelkártyát. Plusz mindenki, mert a visszatérítéseket a bank az egyéb díjakból fedezi, az egyéb díjakat meg a kereskedők fizetik, akik a mindenkiből élnek.

:)

A hitelkártya azoknak való, akik szeretnek túlkölteni, csak azért, mert megtehetik. Ennek a nyertese meg a bank. Csak nézd meg a kezelési költségeket, levonásokat a számládon.

Aki addig nyújtózkodik, ameddig a takaró ér, azt nem érik meglepetések.

Hitelre néha bizony szükség van. Leginkább ingatlanvásárlásnál/épitésnél, mert ott olyan összegekről beszélhetünk, amik meghaladják a lakosság 90%-nak anyagi lehetőségeit.

Én már autót sem vennék sosem hitelre, újat meg pláne nem.
Tejet, tojást, stb. meg végképp nem.

A hitelkártya a bankoknak jó, azért tukmálják ezerrel mindenkire.

--
robyboy

A bankoknak és a pénzügyeikben tudatos embereknek. Szeretem ezeket az elmosós "nézd meg a kezelési költségeket, levonásokat" általánosításokat. Leírom ide is, egész pontosan havi 490 a levonás, ebben kártyadíj is benne van. A visszatérítés pedig szinte mindig 4 ezer, néha 5 fölött, a max kihozható havi 8 ezer. Az se kizárt, ha pl. egy nagy csoportos vacsorát vagy repjegyet te fizetsz kártyával. Figyelni meg egyetlen dologra kell, megnézni egy nyomorult számot havonta egyszer mindig ugyanakkor, és azt beírni az utaláshoz, ami a telefonomról intézve 30 másodperc szokott lenni.

Kizárólag annak javasolnék hitelkártyát, de azoknak mindenképp, aki nem hónapról hónapra kicentizett költségvetéssel él, ne azért kelljen a hitelkártya, hogy akkor majd most többet költhet a bank pénzén. Ugyanannyit költsön mint anélkül, lehetőleg a fizetése keretein belül és a banktól egy jó kis paypassos kártya használatáért havi fizetést kap.

Ez az egesz hitelkartya koncepcio nem Magyarorszagra van kitalalva.
A hitelkartyanak az a lenyege Mo-tol nyugatra, okos hasznalat eseten hogy:
- mivel nem a te penzed igy ha fraud esemeny van, 100% hogy a te oldaladon fog allni a bank (debit kartyanal kb. le vagy tojva).
- epited vele a credit score-odat, es ha mondjuk hazat akarsz venni akkor komolyat fog dobni a hitelbiralatodon hogy latjak a credit cardodon sok eve nem volt egy filler tartozas sem, annak ellenere hogy hasznalod rendesen.
A tobbi, a cashback meg az egyeb ilyen hulyesegek alap kartyaknal altalban csak homok a szembe, a magasabb szintu kartyaknal viszont vannak ertelmes ajanlatok.

Értem, de én itt élek. Mit érdekel engem, hogy mi van a Bermuda-háromszögben?

--
trey @ gépház

detto, persze ez csak olyan embernél müködik aki nem észnélkül vásárol hanem tudja mennyi fedezete van... amugy szép kis kamatot lehet fizetni...

*****
Off Topic:
nem rég láttam egy jo elöadást Frank Abagnale-el (Catch me if you can...) a Google Talks-on, a végén ezt a témát is érinti:
https://www.youtube.com/watch?v=vsMydMDi3rI

Paypallal fizettem. :) De egy magyar cégen kívül (PPO ha esetleg rémlik még valakinek) amúgy se volt problémám nem jóváhagyott terheléssel.

online limit állítás, szerintem már minden bánkártya tudja, nekem a mastercard igen

Ez a legegyszerűbb, fapados módszer. Ennél sokkal jobbak is vannak. Akik 100-200 ezres tranzakciókat bonyolítanak __az interneten keresztül___ világ másik végén levő vállalatokkal, azok gondoskodjanak a megfelelő védelemről. Nem kell spúroskodni, elő kell fizetni a bankoknál havi 1-2 száz forintért az elérhető legmagasabb biztonságra.

--
trey @ gépház

Az elerheto biztonsag sem mindig olyan egyertelmu, sajnos. En direkt ugy csinaltam szamlat, es kertem kartyat, hogy legyen 3D Secure hozza. Naiv fejjel azt felteteleztem, hogy innentol kezdve egyetlen tranzakcio sem tortenhet a jovahagyasom nelkul (SMS-ben kapom meg a jovahagyo kodot). Tevedtem. A 3D Secure hasznalata nem kotelezo, a kliensek eltekinthetnek tole. Mondjuk eddig egyetlen olyan oldal volt, ami ezt megtette: Paypal. Hiaba irtam nekik, hogy marpedig engem nem erdekel a kenyelmetlenseg, hogy minden tranzakciot meg kell erositenem, en azt akarom, hogy hasznaljak. Jott a marketing mese, hogy ok kurvabiztonsagosak, es nem kell aggodjak...


Sic Transit Gloria Mundi

Feljebb leírtam, hogy milyen biztonsági megoldások léteznek.

Egyszerűen nem tudnak megterhelni egy olyan bankkártyát, amin nincs pénz. Csak a levétel előtt utalok rá egy perccel. Ha abban az egy percben sikerül valakinek ellopnia, akkor bemegyek a bankba és rájuk borítom az asztalt. Vissza fogják fizetni.

--
trey @ gépház

Itt Romaniaban meg nem hallottam virtual bankkartyarol, de utana fogok erdeklodni. Mondjuk meg Simple kellegu alkalmazas sincs, hogy lehessen telefonnal fizetni. Pedig van OTP itt is. Igy csak annyit tudok tenni, hogy kulon szamlan tartom a penzem, es a kartyan csak annyit hagyok, amennyi atlagos hetkoznapokban szukseges. Ha netan nagyobb vasarlas jon be, akkor gyorsan mobilrol utalok meg penzt a kartyahoz tartozo szamlara.


Sic Transit Gloria Mundi

OTP-nél WebKÁRTYA a termék neve. Így kérdezz szerintem rá!

--
trey @ gépház1

Esetleg Revolut, ha paypal-szintű dolgot akar valaki.

+1. Tessék elfelejteni a sarki bódéban és bankban történő pénzváltást.

Penvaltasra CurrencyFair meg Transferwise is kivalo.

ennyike

Van revolutrol valami hiteles info, miert tunik biztonsagosnak?

paypalrol van?

+1

Tudom triviális, da azért fontos, hogy még véletlenül se legyen hitelkeret a kártyán :)

--
robyboy

Az én bankom minden limit módosításért 250 Ft-ot számol fel. (Érik is szépen a bankváltás gondolata.)

Mert ez - meglepően - nem erre való.

--
trey @ gépház

Ettől függetlenül, ezt normális helyeken rablásnak hívják.

Orulj neki, hogy hajlandoak elfogadni a penzed, forgatjak, es elfogadjak az ugy nyert nyereseget, es radverik a keletkezett veszteseget.

És azt minek hívják, akik tudatában ennek, naponta többször kiraboltatja magát?

--
trey @ gépház

Vadásznak.

"Vadász, vadász..."

jó kis bank lehet, biztos kézzel csinálják :))

nálam a zárolás feloldás is ingyenes, egy gombnyomás a mobil appban :)

Lehet hogy csak számlacsomagot kéne módositani. Az én egyik számlám CIB-es. Ha feladok egy átutalást hajnali 2kor, majd 10 perc múlva visszavonom, akkor az 1000 (!) forintbe került. Pedig az az átutalás csücsült a bankon belül reggelig. Persze ez azért van, mert ez megtakaritási számla, amiben erősen büntetnek minden olyan műveletet, ami ellentétes az egyenleg növeléssel. Más számlákon valószinüleg nem kerül pénzbe / kevesebb.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

OFF

Latom, emlitettetek paran az Erste-s Wizz kartyat, kerdesem: ha nincs semmilyen egyeb szamlad a banknal, kapsz-e a kartya melle online netbank feluletet, amin kovetheted a kartyahasznalatot es visszafizetesi hataridot?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Igen.
Erste Max kártyám van, azon kívül semmi Erstés cucc.
Kaptam netbankot.

Talan trivialis, de ha mar konkretan felmerult: hiaba kotsz "ugyanarra" a termekre szerzodest, mas felteteleket kapsz, mint a regiek. Pl. az en cititol migralt kartyamhoz van automatikus visszafizetes a hatarido napjan opcio, de ugy tudom a nem citi-s/ujonnan kotott kartyakhoz nem ad az erste.

Persze, ismerősnek is így működik a Wizzel. Nekem is csak hitelkártyám (Max) van náluk, szép is lenne netbank nélkül. Amúgy mindig jön SMS is a záráskor a visszafizetendő összeggel, ha nagyon nem akarnám soha oda se kéne néznem a webre, csak azt az összeget elutalni.

Ha már úgyis offtopik, megosztom a sztorimat: van egy csomó mindenféle kártyám, mindenből Gold vagy a legfaszább. Világosan emlékszem, hogy a selling point a biztosítás volt, és az, hogy sürgősségi pótkártyát tudnak biztosítani szinte bárhol a világon. Nos újévkor kiraboltak Bangkokban, és kiderült, hogy ezekből semmi sem igaz, vagy lehet, hogy valamikor az volt, de el kéne olvasni az apróbetűs változásokat. Az egész eredménye egy kisebb vagyonnal felérő letiltási-pótlási költség lett, rengeteg értelmetlen telefonálgatás, és ülnek egy rakás pénzen (letiltott kártyára érkező visszatérítés a légitársaságtól - RÖGTÖN szóltam nekik, hogy lesz ilyen, jelezzék, ha gond lehet vele, mert akkor intézkednem kell - minden nap felhívom őket azóta, mindig visszahívást ígérnek).
A Wizzair kártya letiltása - pótlása meglepő módon 0 Ft-ba került, így ezt fogom megtartani, a többi megy a kukába, biztosításnál meg marad az EUB, amivel jó tapasztalataim vannak.

Nekem is járt biztosítás a hitelkártyámhoz, egyszer elolvastam az apró betűs részt, kijött belőlem egy "LOL", majd egy "ROTFL". Aztán kötöttem egy biztosítást.

--
trey @ gépház

Az a baj, hogy amikor igényeltem, akkor minden fasza volt vele, ezért is választottam. El kellett volna olvasni a változásokat. :(
Befizettem egy Revolut Premium-ra, pár ATM-es levételnél visszajön az ára, ezen kívül ők tényleg pótolják bárhol a kártyát ingyen (ahova DHL Express-el lehet küldeni).
Remélem jön Magyarországra a többi is, N26, stb., hogy aztán jól betiltsák őket, ha a bankok hisztiznek :D

Ez az a vonal, amikor ellopjak a kocsibol (feltorik) a laptopokat, mobiltelefonokat, fenykepezogepet, kis dront, nemi keszpenzt, amig furdesz a tengerben? (kar kb. 2 MFt)

Azokra, amiknek az erteke a 150eFt-ot meghaladja, vagy keszpenz, nem jar biztositas.
Igy maradtak a ruhak:). Viszont, mivel az oldalso ablakot tortek be (errol van foto is), a biztositas, meg csak arra vonatkozik, hogyha a csomagtartot torik fel, igy a ruhak is ugrottak.

Es itt egy mosolyt el is engednek :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azta!

Ez a patkánykodás viszont nem a hitelkártyás biztosítók sajátja, ugyanezket meg lehet szívni manuálisan kötött utasbiztosítással.

Gondolom okosan ott maradtak az értékek a hátsó üléseken... no comment. Soha semmit nem szabad látható helyen hagyni, ez alapszabály. Még üres táskát sem, mert nem tudják, hogy üres, és azért is feltörik az autót.

--
robyboy

Arrol folyik a beszelgetes, hogy valakit bizonyos kar ert, amirol ugy gondolta, hogy fedezni fogja a biztositas. Igy tunik, hogy vannak helyzetek, amikor ez a feltetelezes teves, mert a biztositas az aprobetus reszek alapjan mukodik, nem pedig a reklamozott modon. Nem az a tema, hogy hogyan lehet csokkenteni egy problema megtortenesenek az eselyet, vagy hogy ki a hibas, ha megis megtortenik.


Sic Transit Gloria Mundi

" amirol ugy gondolta, hogy fedezni fogja a biztositas. "

Gondolta? Ha nem olvasta el a szerzodest, nem biztos, hogy a biztosito a hulye.
----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Egyetertek azzal, hogy ha valaki alair egy szerzodest, akkor legyen tisztaban annak a tartalmaval, es vallalja a feleloseget, ha valamit nem megfeleloen ertelmezett.

Viszont arnyalja egy icipicit a kepet, hogy a legegyszerubb szerzodesek is tobbnyire tobb oldalasak. Fitness terembe csinaltattam berletet, es a szerzodes 3 oldal. Amikor internetet kotottem be, a szerzodes tartalma ennel is tobb volt. Az eletbiztositasomhoz osszevissz 33 oldalnyi szoveget kaptam. Es nem csak a hossza a problema, hanem a nyelvezete is. Atlag ember szamara, szerintem, eleg nagy resze az ilyen szerzodeseknek nem egyertelmu, es nem tudjak felmerni, hogy pontosan milyen korulmenyeket irnak le a kulonbozo pontok. Ezzel szemben a reklamok/prospektusok/szorolapok nagyon egyszeruen elmondjak, hogy ez pont az ami neked kell kicsi csillagocskaval mellette, amit lentebb reszleteznek, hogy a pontos feltetelek a szerzodesben. Valoban nem mondjak ki, hogy ez pontfix az ami nekem kell, de azt sugalljak. Lehet vitazni rola, hogy ez mennyire korrekt es etikus, de, amig nem torvenytelen, addig az atlagember fogja tobbnyire megjarni es nem a szolgaltatok.


Sic Transit Gloria Mundi

Amikor legutóbb biztosítást kötöttem, felhívtam az ügyintézőt, elmondtam mire gondoltam. Erre ajánlott két biztosítást, mindkettőnek az ászf-ét, és a szerződés mintáját elküldte emailben, és megbeszéltünk egy időpontot. A megbeszélt időpontig átolvastam az anyagokat. Eldöntöttem, hogy melyik a szimpatikusabb, de voltak kérdéseim. A találkozón fel is tettem a kérdéseket, amit megválaszolt, megmutatta, hogy az ászf melyik része ír erről. Bólintottam, aláírtam.

Ha valaki nem ért valamit, akkor kérdezzen. Még az aláírás előtt. Ha az egészet nem érti, akkor ne írjon alá, amíg valaki, akiben megbízik, el nem magyarázza neki a részleteket.

Én úgy gondolom, hogy a HUP olvasói az átlagembernél értelmesebbek szövegértés és lehetséges buktatók felmérése terén, még akkor is, ha vannak érdekes világnézettel bírók is köztük. Viszont az átlagember nem ennyire tudatos, megfontolt és előrelátó. Ha ilyen lenne több szolgáltatás megszűnne, például a hitelkártyák.


Sic Transit Gloria Mundi

Nagyon régen az emberek többsége analfabéta volt. Még az 1800-as évek végén is nagyon sokan 3 keresztel, vagy plusszal jelezték az aláírásukat. Most már kevés analfabéta van. Viszont még mindig sok a funkcionális analfabéta. Ők azok, akik el tudják olvasni a szöveget, de nem értik, hogy mit olvastak. Ahogy régen nem az volt a reakció, hogy tiltsuk be az írást, mert sokan nem tudnak olvasni, most sem lenne helyes, ha előírnák, hogy x sornál nem lehet hosszabb a szerződés. Majd idővel a funkcionális analfabéták száma is csökkenni fog. Ha nem 20 év múlva, akkor majd 50, vagy 100 év múlva. Esetleg 500 év múlva. Addig marad az, hogy aki nem érti, az kérdezzen meg valakit.

A funkcionalis analfabetizmus problemaja fel sem merul, ha el sem jutnak oda, hogy elolvassak a szerzodest, mert hianyzik az emberekbol a jozan paraszti esz es tajekozottsag az ilyen vilagi dolgokrol, senkinek sem gyanus, hogy egy cegnek fix osszegert megeri korlatlan szolgaltatast nyujtani...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

+1

Józan paraszti ész, ez lenne az elvárt minimum. Ha valamit nem értek, nem irom alá. Ilyen egyszerű (lenne) a képlet.
Megkérdezni valakit sem működik, mert az ember általában ismerőst kérdez, bizalmi alapon, és ha az sem érti, de mond valami baromságot, aztán megbiznak benne, ebből sem fog semmi jó születni.
--
robyboy

Ezt az „apróbetűs” dolgot lassan el kellene felejteni. Mostanában legtöbb cég már nem kockáztatja meg azt, hogy apró betűkkel írjon be a szerződésbe ilyen részeket. Általában pont ugyanakkora betűkkel szerepelnek ezek is a szerződésben, mint a szerződés többi része. Csak aki a szerződés láttán csak annyit kérdez, hogy hol kell aláírnom, az legfeljebb az aláírás feletti mondatot olvassa el.

Ez világos volt elsöre is, de be kell látni, hogy a hülyeségre nincs biztosítás. Finomabban megfogalmazva: a biztonságot magunknak kell elsösorban megteremtenünk, enélkül a biztosítás sem ér semmit. Ld. pl. lakásbiztosítás feltételeit. Ha nyitva hagyod az ajtót, ne csodálkozz, ha kirabolnak, azon meg pláne ne csodálkozz, hogy nem fog fizetni a biztosító. Ès ez baromira nem apróbetüs rész.

--
robyboy

Itt most a beszélgetés lényege az lenne, hogy sok ilyen hitelkártyának az a selling point-ja, hogy milyen fasza, mert van benne biztosítás. De ha elolvasod, az ezek a biztosítások olyanok, hogy gyakorlatilag semmire sem jók. Mégis ezzel akarják neked kecsegtetővé tenni.

--
trey @ gépház

Ez is tiszta. Ki ír itt alá olyan szerzödést, amit nem olvas el aláírás elött tüzetesen?

--
robyboy

Nekem az MKB a MC debitre is azt mondta, hogy jár hozzá biztosítás. Amúgy sose értettem, mi köze egymáshoz a kettőnek. Én kártyával fizetek, biztosítást meg biztosítótól veszek.

Igen, egy ismerősöm ezért tartotta fenn az MKB-s Visa kártyáját. Sosem kellett neki szerencsére, így sosem derült ki, hogy mennyit ér. Javasoltam neki, hogy olvassa el mit fed le. Nem szólt vissza.

Te képben vagy vele? :)

--
trey @ gépház

Nem vagyok képben vele. Ha gáz van, majd talán ránézek, mire jó. Vannak más biztosításaim, amikre számíthatok.

a biztositasok meg nagyobb atveres mint a hitelkartyak. amikor usa-ba mentem egyenileg, gondoltam csak kene valami biztositas, ott eleg draga tud lenni egy baleset vagy barmi... utazasi irodabol elhoztam 3 vagy 4 biztosito szorolapjat, azokon ment a parasztvakitas ezerrel, soroltak mire hany millio az ertekhatar. csak az a sok kis csillag :))) ezutan letoltottem a 200+ oldalas pdf-eket a webrol, kitalaltam par tipikus/eselyes problemat (pl. borond elveszett utazaskor, fogfajas) rakerestem a vonatkozo reszre ezekben es elolvastam azt a par oldalt, hat mindig volt valami kibuvo ami miatt igazabol nem sokat ernek, meg a gold csomagok se. pl fogorvosnal csak a huzast fizetik, mast nem. hat koszi... borondnel is valami olyan dereng hogy vehetek 1db inget es 1db fogkefet, azt fizetik ki szamla elleneben max 100e ertekhatarig. mondjuk jo draga ing lehet akkor... szorolapon azert jol mutat hogy poggyasz elvesztese 100eftig. csak nem mindegy mire vonatkozik...

A'rpi

Vagyis semmi ertelme baleset biztositast kotni mondjuk nyaralaskor vagy egy situra elott?

szerintem nem sok. apropo situra: azt irta mindegyik biztosito, hogy ha a baleset az altalad vegzett tevekenyseg miatt kovetkezett be, akkor nem fizet. csak ha a fejedre esik varatlanul egy viragcserep, akkor. ha megbotlasz, arrol mar te tehetsz...
ja es termeszetesen sport balesetekre egyik se vonatkozik, arra kulon kiegeszito biztositast kell kotni...

Ez természetesen nem igaz. Pl. én egyszerűen síbiztosítást kötöttem, ami az utasbiztosítás egy fajtája, és természetesen fizetett a síelés közben bekövetkező balesetre. Igaz, jobban örültem volna, ha nem kell letesztelni :) Ja, és semmivel sem volt drágább, mint ugyenennyi időre kötött egyszerű utasbiztosítás.

de az egyszeru utasbizt. nem fizetett volna, es en arrol beszeltem

De, van ertelme, csak el kell olvasni a felteteleket. Situra elott kotelezo, ha osszetorod magad es helikopterrel hoznak le, siman kifizettetnek veled par millat.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

+1, az ÁSZF olvasásra és a szükségességre is

Még csak helikopter sem kell hozzá, "fejlett országokban" az is külön tétel (több száz dollár btw) ha szirénázott a mentő

Az, hogy ki mit mond, tök irreleváns. Az a lényeg, ami a szerzödésben, illetve a hírdetményben van. Ez utóbbi a legfontosabb. Ezt nem szokták az ember orra alá dugni, mert abban tényleg minden benne van. Neten minden banknál megtalálható, összehasonlítható, stb...

Az ügyintézök általában csak a szépet adják elö, tisztelet a kivételnek.

--
robyboy

az ertekek a csomagtartoban voltak.

De van olyan kocsi ahol a hatso ulessor eloredontheto....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem a minimálkoncept sokkal célravezetöbb: minél kevesebb "szolgáltató", annál kevesebb probléma.

--
robyboy