A OnePlus 3T Open Beta elküldte a vágólap adatokat az Alibaba tulajdonában levő szervereknek

Címkék

Egy szemfüles OnePlus 3T tulaj észrevette, hogy a legfrissebb open beta szoftvert futtató készüléke a kínai Alibaba tulajdonában levő szerverekkel kommunikál. Az Android Police megkereste a gyártót, amely a következőket közölte:

Our OnePlus beta program is designed to test new features with a selection of our community. This particular feature was intended for HydrogenOS, our operating system for the China market. We will be updating our global OxygenOS beta to remove this feature.

A cég szerint egy, a HydrogenOS-be szánt funkcióról van szó. A HydrogenOS az OxygenOS kínai belső piacra szánt verziója. Az OxygenOS bétából el fogják távolítani ezt a funkciót. Sajnálatos módon nem ez az első eset, hogy a gyártót adatszivárogtatáson kapják és magyarázkodnia kell.

Hozzászólások

hol van ilyenkor evone amikor szukseg lenne ra?

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Csak én nem értem, hogy milyen oprendszerbe épített feature lehet az, ami az alibabának forwardolgatja a vágólap tartalmat?
Elég gyenge lábon áll ez a magyarázkodás.

Nincs erre magyarázat. Nyálazzák meg a szőrös golyóimat.

1) Ha Kínában ezek a praktikák elfogadottak és törvényileg rendben is vannak, válasszák szét határozottan a belső piacra szánt HydrogenOS és a világ többi részére szánt OxygenOS fejlesztését
2) Legyen rendesebb QA, ne kerüljön be ilyen funkció még a bétába se
3) Legyen intő jel számukra, hogy ha ezt nem véletlenül tették be, úgyis ki fog derülni, hiszen tudják, a OnePlus felhasználók az egyik leginkább techie közösség az okostelefon felhasználók közt, pontosan tudják, hogyan szedjék ízekre a rendszert

Kis megjegyzés: a cég vezetői az utolsó megállapítással tisztában vannak, többször is lenyilatkozták, hogy nehéz a OnePlus közösséget kielégíteni, mert technikailag messze képzettebbek, mint a többi rendszer felhasználói. Maga a tény, hogy sokan azért választották a OnePlus-t már az elején, mert CyanogenOS volt rajta stb. Sokan pedig azért, mert úgyis LineageOS-t tesznek rá. A LineageOS statisztikák szerint a OnePlus készülékek a legkedveltebbek.

Emiatt is gondolom, hogy inkább hanyagság miatt került bele az OxygenOS-be ez a funckió, mint szándékosan.

A HydrogenOS-re meg teljesen más dolgok vonatkoznak. A kínai törvények teljesen máshogy állnak a privacy-hoz. Ezt az Apple és a Google is kénytelen volt megtanulni, ha ott érvényesülni akar.

Természetesen minden adatgyűjtés és -lopás elfogadhatatlan.

Sajnos olyan rendszer nem nagyon van, amivel kapcsolatban nem merült volna fel még adatlopás, szivárogtatás vagy adateladás esete. Így csak azt lehet tenni, hogy mindenki résen van, ilyen esetben rákoppint a felhasználói közösség a cégre, ami vagy változtat a praktikáin, vagy ott kell hagyni a picsába.

Illetve, OnePlus esetén LienageOS-t kell telepíteni és reménykedni, hogy az nem fog adatot szivárogtatni senkinek.

--
trey @ gépház

Hahahahaha! :DD

A kedves ügyfél két platform közül választhat. iOS-en feltételezhetően az amerikaiakon kívül más nem "hallgatja le", az Android rugalmasabb, ott lehet választani amerikai és/vagy kínai megfigyelés között.

Én kötelezővé tenném a telefon első bekapcsolásakor, hogy checkboxokkal a fogyasztó kiválaszthassa, melyik ország titkosszolgálata, illetve jelentős piaci erőfölénnyel rendelkező vállalata kapja meg az érzékeny adatait. Tudjátok, mint ahogy egy desktop oprendszeren is lehet böngészőt választani. Mindent a piaci versenyért!

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”