[Frissítve] A HTC és a Motorola megerősítették, hogy ők nem fojtják vissza a régebbi eszközeiket (a Samsung és az LG sem)

A kialakult Apple akku botrány miatt a The Verge megkereste több androidos eszköz gyártóját, hogy megtudakolja, ők is alkalmaznak-e a régebbi eszközeiknél visszafojtást (throttling). Elsőként a HTC és a Motorola erősítette meg, hogy nem alkalmaznak ilyen megoldást. Megkeresték a Google-t, Samsung-ot, LG-t és Sony-t is, de egyelőre csak a Sony és a Samsung reagált a HTC és a Motorola mellett. A Sony szóvivője az ünnepekre hivatkozva jelezte, hogy lassabban tudnak reagálni a megkeresésre. A Samsung válasza pedig az volt, hogy utánanéznek a dolognak. A Samsung és az LG közben jelezte, hogy nem alkalmaznak az Apple-éhez hasonló praktikákat.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

> A Samsung válasza pedig az volt, hogy utánanéznek a dolognak.

A kerekített sarkú téglalap után megvan a következő Apple vs Samsung jogi háború casus belli-je: melyik gyártónál van prior art a throttlingra? :)

Úgy látom még itt is azonos következtetésre jutott más is.
(Nem olvastam végig a többi hsz-t amikor az előzőt írtam)

Mennyi is az Apple A soc-ok utasításszélessége magonként? Mennyire skálázható egy ilyen szörnyeteg pont ott ahol valóban fontos a fogyasztás optimalizálása?

Vannak kérdések, amire nemigen jönnek válaszok. Pl. ha én egy 3+ éves androidos telefonra felteszek egy LineageOS-t - ami jó eséllyel nem throttle-zik - akkor hogy a véresbe' nem kapcsolgat ki nekem állandóan? Ja, hogy a terheléshez megfelelő méretű és minőségű akkut tettek bele... Jaaa, lehet, hogy eeeez...

Csak az iPhone 6 és 7 az, amiben mágikus módon elöregszenek az akkuk 1 év alatt. Mondjuk lehet, hogy azért, amit a HWSW feszegetett:

"A panaszcunamira két megoldással reagált az Apple, egyrészt a cég bejelentette, hogy a 6s készülékek egy korai szériája gyengébb minőségű akkumulátorral került piacra, amely probléma orvoslására csereprogramot hirdetett a cég."

Alultervezett. Gyengébb minőőőőssséééégűűű?? Az APPLE-nál? KIZÁRT!

Meg a többi is, amelyikkel probléma volt. Süket duma a többi.

--
trey @ gépház

Már párszor tisztáztam feléd: a te kérdéseid és a stílusod nem ütik meg azt a szintet, hogy veled beszélgessek. Ahol és akivel nem kívánok társalogni, annak jelzem.

Én ontopik kérdéseket tettem fel olyanoknak, akik nem jelezték, hogy nem kívánnak velem beszélgetni. Ezt te pontosan tudod.

Utoljára jelzem, hogy nem kívánok veled beszélgetni. Kérlek bookmarkold el magadnak ezt a kommnetet és ha úgy érzed, hogy a felém intézett mondandódra nem érkezik válasz, vedd elő és oszd be magadnak.

--
trey @ gépház

Haha. Vicces amikor ilyesmivel vádolják az embert tekintve hogy lassan tíz éve nem nyúltam Microsoft termékhez csak ha nagyon muszáj volt (akkor is hatalmas anyázások közepette). Még az is előfordult hogy nem csak desktopon, hanem mobilon is megszállott Linuxos (Android) voltam. Kb 2016 nyaráig (tehát 6 évet töltöttem az Androidos vonaton). Sőt, még a LibreOffice fejlesztésében is részt vettem egy röpke fél évig még az indulásakor.
Jó lehet ilyen beszűkült szemmel tekinteni a világra. Jómagam mindazonáltal azért jártam ide mert rengeteg hasznos olvasnivaló volt. A címlapon is. Olyan témákban, amiket máshol nem nagyon találtál meg hazai fórumokon. Az hogy most már egy n+1-edik mobilos fanservice az oldal, meg nem csak én tettem már szóvá (mobilarénáról is leszoktam, ott is csak a fikázás megy, nem csak iOS és Android között, hanem kb mindenki vs mindenki között, mert a Samsungos rühelli az LG-t, a stock Androidos az mindenkit stb...). Persze kell a klikk...

Mindazonáltal ahogy jópár linux desktopot használó ismerősőm (legyen az fejlesztő, vagy sysadmin) kipróbáltam a mac-et, mert miért ne? Valamiért mindegyik ott is maradt, és azóta is elvan Mac desktop, Linux szerver felállással. Nem vesztek össze. Úgyhogy ez a szarozás csak itt divat... Sőt, az asztali gépemen mai napig Linux desktop van és nem is tervezem lecserélni. Az maximum itt negatívum ha valaki több platformmal is képben van, mert kapásból fanboy-nak van kikiáltva. Ekkora elvakultság még az Apple fórumokon sincs...

(Egyébként nem tudok róla hogy lenne másik accountom :-), de ezek szerint ez itt a hupon mára bevett szokás... )

Eddig az volt az Apple mantra, hogy bezzeg az Apple A procik nem a sok magra hajtanak, mert a kevesebb de erős mag jobb. Android mobilok simán leveszik a cpu magok órajeleit ha nincs rájuk szükség. Van amelyik egyetlen gyenge mag kivételével le is tudja kapcsolni a többi cpu magot.
Most a csúcsterhelés miatt bukik az Apple. Kapzsiság megbosszulja magát. A többszörösen túlárazott iPhoneból sajnáltak egy androidon középkategóriás aksit is. Az a gyanúm, hogy az Apple batterygate-nek még lesz folytatása aminek a végén kiderül, hogy sok helyen férges az Alma.

Jelenlegi iPhone-omban pont akkora akksi van mint a legutolsó Androidos készülékemben (2700 mAh). Mégis 2x jobb üzemidőben. Előző iPhone-om (i7) 1960 mAh-os akksija meg 1,5-ször volt jobb nála üzemidőben, pedig ott már generációs különbségről sem beszélhetünk (még a képernyőfelbontás is ugyanakkora). Nexus merült 5-10%-ot overnight, iPhone meg 0-1%-ot (az 1 év 3 hónapos i7 is!). Találós kérdés: Melyik fogyaszt vajh többet? Melyik is van alultervezve? +1: Melyik akksiban lesz több töltési ciklus? Mert az tudjuk hogy az átlag lithium akksik 300-500 ciklus kezdik kilehelni a lelküket. Oszt van akinél ez fél év, másnál meg 2,5.

Ez jogodban áll :D. Én meg azt nem hiszem el, amit te írsz, mert veled ellentétben nekem van releváns napi tapasztalatom mindkét platformmal, nem csak fröcsögök. Overnight merülésben, ahol tényleg a spórolásról szólt minden, az Apple mindig is jobb volt. Ezt már masszív Androidosként is elfogadtam.

Azért merül, mert csinál valamit. Anno a Samsung Note telefonnal csináltam tesztet, SIM kártya került bele, factory reset, mindent letiltottam és telefonként használtam. 21 napig bírta egy töltéssel. Ha akarod, csinálok tesztet a Nexus 5X-el, nem az a merülős fajta telefon. :)

Pedig akár hihető is lehet. Én egy Sony Z5 Compactról váltottam iPhone SE-re és a kisebb akku ellenére az akkuidőm messze jobb lett (legalább másfél-kétszeres), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Sonyt naponta töltöttem, az SE-t átlag kétnaponta, a használati szokásaim nem változtak. (tudom, hogy a kisebb felbontás határozottan jót tesz az akkunak, ezzel együtt is jobb)

Van valami diszkrét bája annak, hogy egy olyan cikknél ami arról szól, android gyártók nem fojtják vissza régebbi mobiljaikat szemben az Apple-lel, amely épp most bukik az iPhone-ok gagyi aksijai miatt, Apple fanboy-ok hozzászólásokban erősködnek: bezzeg milyen jó az iPhone aksi.
A slusszpoén amikor az ultima ratio hivatkozás más fórumok hozzászólásai.

Nem írtam, hogy az iphone akksija jó (azt sem, hogy rossz). Azt írtam, hogy az telefonom üzemideje jobb, mint a korábbi droidos (Sony).
Ha a szemedben ettől fanboy-já váltam, az a te dolgod.

Viszont azt nem értem, hogy a személyes tapasztalatomra hogy illik a más fórumra hivatkozás, mint ultima ratio. Ugyanis az én postomban semmi hivatkozás nem volt.

Nekem pont fordított tapasztalataim vannak. Az iPhone mindig rövidebb ideig bírja mint az androidos mobil. Nem egy iPhone árának harmadába kerülő androidról van szó. Bár sanszos, hogy még abban az árkategóriában is található olyan android ami akkuidőben ráver az iPhonera.

családban:

GOOGLE nexus 4 2 évesen: 1,5-2 naponta volt töltve új korában mindig, szóval nem volt benne 8932749823798 ciklus és random kikapcsolások, fagyások és fél-1 napos üzemidő. :) teljesen stock android, és kb 3-4 user app.

haverom galaxy s4 2 éves korában naponta 2x töltős volt, melegedett, fagyott, gyári samsung FW. nem rootolt, max 10 user app.

ja. tisztán látszik ebből, hogy tovább bírja. vagy hogy hol rontottuk el? fel kellett volna rakni rá valami custom fw-t?

Mondjuk elsőre mindenki ezt mondja.

--
robyboy

Na és kit érdekel? Nem fognak több Motorola meg HTC telefont eladni ettől még.
Főleg mivel fos a support rá. Melyik 2 éves eszközük az, amire már van Android O? Ja, hogy egyik sem.

Hát igen, az Androidosoknak nem szokott tetszeni, de a platformot náluk is a csúcskészülékek vásárlói tartják el (más kérdés hogy a droidos csúcskészülékek gyártói is csak igáslovak, a fő haszonélvező itt a Google). Ők vásárolnak jódrágán telefont, appokat, szolgáltatásokat, nekik tudja a google eladni a reklámokat stb. A többi csak kolonc, ami legalább jó nehéz is mert a teljes fragmentáltság miattuk/nekik van. De legalább a részesedés megvan (más kérdés hogy mennyire lehet egy kalap alá venni a Google féle droidot egy bármilyen gyártó tákolt cuccával, bár véglis GAPPS van, azalényeg). Ügyesen elhiteti a Google hogy van választási lehetősége a júzernek.

A jó szomszédi viszony érdekében néha a kínaiaknak is engednek egy-két backdoor-t :-). Oszt majd ha a végletekig utált Apple eltűnik a színről (nyilván nem fog, de nyilván sokan szeretnék), akkor majd mindenki választhat hogy Google, Google, vagy esetleg Google készüléket vásárol, és akkor eljő a világbéke meg a kánaán.

Náci-e vagy? :)
Erről jut eszembe, valamelyik elmeroggyant internetes futóbolondnál láttam már szvasztikás fekete Apple logót. :) Egyedi jelenségnek gondoltam, de talán ez is a sajátos almás szubkultúra része.

Te komolyan büszke vagy arra, hogy egyazon oprendszert használsz a repedt sarkú ribancokkal? Ijesztően lepukkant arcoknál látni mostanában iPhonet.

Félrement a hozzászólásod. Valójában dozsi-nak szól a mondandód. :) Láthatóan korán kezdődik nála a szilveszteri buli.

Ami a kettővel ezelőtti hozzászólásomat illeti, csupán felhívtam a figyelmedet a tényekre részesedést illetően. Erre jöttél ezzel a zaza etióp dumával. Ami tényszerűen még csak nem is igaz. Mit lehet egy ilyen komolytalan hsz-re válaszolni?! :)

A HTC-nek hiszek, mert amikor az enyémben elöregedett az akku, akkor random kikapcsolt épp amikor kellett volna a kraft. Sony detto.

A felhasználók átlátható működést várnak el hazugságok helyett. Az Apple is "rátalált" a helyes útra, bocsánatkérő levelében ott a megoldás (lehet, hogy olvasták, amit korábban írtam ;):

"Early in 2018, we will issue an iOS software update with new features that give users more visibility into the health of their iPhone’s battery, so they can see for themselves if its condition is affecting performance."

--
trey @ gépház

Úgy rémlik épp' az átlátható működést hiányolták nemrégiben a John Deere felhasználók is a mezőgazdaságban. Ott is "egyszer csak megállt" a gép. Pedig aratáskor jobb politika lett volna a teljesítmény fokozatos visszafogása a gyártó részéről.

Gondolom az is el lett simítva valahogy.

"Dokumentált vs. nem dokumentált"

Igen, ez jogos követelmény, abszolút elvárható.

De ha kicsit túllépünk a konkrét ügyön, ha bármit vesz az ember ott sincs minden apróság (ok, ez relatív) papíron részletezve.

Egy csomó működésbeli sajátosságot évek alatt ismer ki az ember, legyen az egy sütő vagy egy autó. Kiismerjük, aztán tudomásul vesszük: "Hát ez ilyen" és kész.

Kellő tapasztalat után már kalkulálunk vele a jövőben, ennek tudatában használjuk tovább. Mondhatjuk persze, hogy nem egészen így képzeltük, de azért még nem kell becsapottnak érezni magunkat.

Így is fel lehet fogni.

Pont múltkor néztem egy érdekes tesztvideót elektromos autóknál. Leírják ugye h mennyi a hatótáv. Na azt távolról sem tudja a kocsi. De ami még jobb, hogy a 0% az néha tényleg 0, máskor még több tíz kilométert tud menni. Télen meg hopp 20%-kal kevesebb a kapacitás. Ember legyen a talpán aki ezt le bírja dokumentálni. Nem is fogják. Majd megszokod...
Kíváncsi vagyok a Teslát meg a BMW-t mikor fogják emiatt perelni. (Bár lehet hogy csomagolnak melléjük egy Fizika általános iskolásoknak könyvet.)

Az összes akkus telefonodnál tapasztaltad, hogyan működik egy akkus telefon. Az Applenek egy checkboxot kellett volna rakni a beállítások közé, és akkor most nem hogy ügy nem lenne, hanem az applebuzik verhetnék a farkuk a nagyszerű Apple funkcióra, és mindenki boldog lenne, kivéve az androidbuzikat a hirtelen kikapcsoló telefonjaikkal.

:)

Lehet dokumentált, csak amikor bérelsz Izlandon egy terepjárót, elmész a világ végére ahol a madár se jár hetekig, aztán közli az autó, hogy "bulb error" és nem megy tovább, akkor azért nem lapozgatod túl nagy örömmel a kézikönyvet... mindenféle apró faszság miatt ugyan már ne akarjon az út szélén hagyni a technika.

De az autó közölte, hogy "error van, vészüzembe kapcsolok". A felhasználó értesült arról, hogy az autónak problémája van, tőle a max. teljesítménye töredékét kapod most, irány a szerviz.

Az Apple meg kussolt a felhasználók felé, azok meg nem tudták, hogy WTF van. Nehezen lehet itt bizonyítani, hogy nem

a) tervezési probléma van, viszont akkor full ingyenes visszahívás járna az akkukra
b) tervezett elavulásra játszottak
c) mindkettő (szarul volt tervezve, de olyan zseniális ez a "workaround", hogy kettőt egy csapásra!)

Ha pedig le van írva a szervizkönyvben, akkor a szerelők vagy üzemeltetők (és nem feltétlenül a végfelhasználók) tudnak róla. Magyarul, ha gond van, akkor a szakember tud mire támaszkodni.

Az Apple cigánykodása pedig úgy derült ki, hogy valaki rájött. Utána ment a kussolás, majd amikor a balhéval már tele volt az internet, utána jött a mea culpa.

--
trey @ gépház

"De az autó közölte, hogy "error van, vészüzembe kapcsolok"."

Nem, nem vészüzembe kapcsolt, hanem szoftveresen nem indult el, amíg a tisztelt felhasználó nem jelezte, hogy tudomásul vette a kockázatokat, csak ehhez kézikönyvet kellett olvasni, mert nem adta magát teljes természetességgel a megoldás. Ha pedig épp nincs kézikönyved, mobil interneted vagy telefonos segítséged és ott állsz, ahol a kutya nem jár, akkor ez szopás. Ez bőven a ló másik oldala.

"De volt jelzés a hibáról?"

Jelzés volt. És én is jelezném, hogy szenzorhiba miatt leálló kombájnról van szó, nem az telefonról.

"Ha megáll egy 1200-as Lada ilyen körülmények közt, akkor is szopás. Mit itt a hír?"

Egy 1200-as Lada nem tagadja meg az indulást azért, mert kiégett az egyik tompított izzó. Ne vegyük már egy kalap alá a súlyos motorhibát és egy kiégett izzó miatti megállást, aminél tulajdonképpen csak jogi okokból jelezned kell, hogy tudomásul vetted a kockázatot.

Elég ha elreped a gyújtáselosztó fedele, beég a megszakító stb. rossz helyen. Nem kell itt beálló motort vizionálni.

A szenzorhiba miatt leálló kombájn nem jó dolog. Korábban más cikknél kifejtettem. Azt arra hoztam példaként, hogy volt visszajelzés, tudod mi történt.

Az Apple hazugsággyárában sajnos ez kimaradt, de jövőre már lesz! Kár, hogy nem ezzel kezdték.

--
trey @ gépház

"Elég ha elreped a gyújtáselosztó fedele, beég a megszakító stb. rossz helyen. Nem kell itt beálló motort vizionálni. A szenzorhiba miatt leálló kombájn nem jó dolog. Korábban más cikknél kifejtettem. Azt arra hoztam példaként, hogy volt visszajelzés, tudod mi történt."

Értem, de ismét leírom, hogy ez egy kiégett tompított izzó miatt _nem_ induló autó volt, aminél jogi okokból rögzíteni kellett, hogy tudomásul vettem a kiégett izzó miatti kockázatokat. Hiába dokumentált "feature" a kézikönyv százvalahányadik oldalán egy kis felkiáltójeles dobozkában, aránytalan túlzás.

Nyugtass meg, hogy érted, hogy honnan indult a beszélgetés, mert kezdesz nagyon messze kalandozni.

A kérdés leegyszerűsítve - és innen indultunk -, hogy melyik jobb:

a dokumentált vagy a nem dokumentált működés

Te melyikre szavazol? Hogy le legyen írva a könyvbe, legyen a dashboard-on visszajelzés vagy legyen nagy kuss, fogalmad se legyen róla, hogy mi történt?

--
trey @ gépház

Az én beszélgetésem innen indult: "Ha le volt írva a kombájn kézikönyvében, hogy elmulasztott szervizciklus vagy elromló szenzor miatt a gép le fog állni, az nem ugyanez a tészta."

Erre írtam a példát, hogy ezen a téren is már túlmentek már az ésszerű határon a gyártók, hiába jól dokumentált, felesleges szopatás.

Röviden: Attól, hogy minden apró faszsággal napi szinten jól dokumentáltan szopat az autód, a telefonod vagy a tévéd, attól még nem fogsz neki örülni.

frankó a hasonlat, de ezért van az, hogy a semmi közepére nem megyünk városi terepjáróval, hanem defendert használunk hozzá, -vagy hasonlót - ami kényelmetlen zajos és ráz, kevés benne az elektronika, de a sivatagban is meg lehet csinálni rajta egy motorgenerált, ha van 2 csavarhúzód, meg egy csillag-villáskulcs készleted.

mint ahogy ha megbízható telefont akarsz, nem veszel 300e forintos telót mert azok még jó esetben is, a beta típustesztet sem élték túl, de leginkább épp rajtad tesztelik :)

"A felhasználók átlátható működést várnak el hazugságok helyett."
Tenyleg? :)
Najo ez kicsit talan szemelyes offense de altalaban a juzerek magasrol tesznek ra, hogy hogy mukodik valami.. En is csak hasznalni akarom az eszkozeimet mar, kinottem a kockasagbol.. Persze sok mindennek meg utana jarok mert erdekel/utana kell jarnom de azert nem mindenki informatikus.

De pl en sem tudok semmit az akkumulator mukodeserol, feszultsegenek valtozasarol es hogy mennyire terhelheto egy bizonyos toltottsegi szinten. Ezt rabizom azokra, akiknek ez a dolga.. ha meg allulmereteztek, amit lehet igy is fogalmazni, akkor meg allulmereteztek.. Errol viszont tudomasom van, amikor iPhone-t veszek, hogy mekkora benne az az akku. Amugy ez mindig is meglepett, hogy tenyleg 2/3 vagy fele akkor akksikkal adjak ki az iPhone-kat osszehasonlitva a hasonlo telefonokkal.
Ismetelten nem azt allitom, hogy nincs sar az apple fulei mogott, de ezen az akku botranyon aki kiakad az erdekes figura szerintem.

"En is csak hasznalni akarom az eszkozeimet mar, kinottem a kockasagbol.."
Pont ma kaptam meg erre trey-től, az inkább előny hogy egy készüléken custom romokkal kell szórakozni, mert a gyártó tojik rá. Hiába no, mások vagyunk. Én mondjuk inkább nem telót setupolok munkaidőben, amikor épp el kéne érnie egy ügyfélnek. Otthon meg van hasznosabb teendőm. Persze romolás csak egy klikk, nem pedig hosszú napokat elpocsékoló próbálgatás a különböző szoftverekkel, és kernelbeállításokkal :-), ez is kiderült ma. Eddig rosszul tudtam.

Az en hozzaszolasom tenyleg egy kicsit szemelyes offense volt.. :)
A magam reszerol en is banom, hogy az apple egy zart okoszisztemat hozott letre, de hat ez az uzleti modelljuk resze. Bar itt nem arrol beszelek, hogy szivesen lecserelnem az iOS-t androidra egy iPhone-n, hanem az osszes app-juk apija/protokollja zart.

Ez az, amit most a halál faszára kívánnak az Apple userek, ugye?

Igen, ez. :o)

Tök jó lenne, ha a gyártók szétválasztanák a feature és security updateket. Pl az animált szar emojit is tartalmazó update helyett szívesebben raknám fel csak a bluetooth javító updatet... Az első nem érdekel, a második meg fontos lenne.

Félig-off: Valaki járt-e úgy, hogy dec 15. körül eljátszotta a random kilépkedést appokból 1 perc után, meg ujjlenyomatos azonosítást kért folyton az iphoneja? Iphone SE és 6S-nél láttam ilyet, azonos időszakban más usernél. Mindkettőnél mágikusan megoldódott ios11-re frissítéssel. Előtte-utána hibátlanul működtek/-nek.

Nem néztem utána, de gondolom lett volna hír, ha tömeges probléma, de most már kíváncsi vagyok, ha így feljött, hogy más is látott-e ilyet.

Sőt.
Megkérdezték az összes mobilgyártót, hogy alkalmaznak e A10-es processzort?
Kiderült, hogy csak az Apple, így komoly a gyanú, hogy SoC-ban keresendő a nem etikus működés oka.
A belső vizsgálatot már elindították, a processzortervező részleg a felelős, és nem a menedzsment.
Eszem faßom megáll, mindenki ezt a nyamvadt hullámot próbálja meg lovagolni!?

Mekkora hirig lenne, ha nem lenne throttling, és a kuncsaftok 1-2 év után azzal szembesülnének, hogy fél napig megy csak a csicsa telefonnak látszó tárgyuk?
Amiről persze tudniuk kellett már a vásárlás pillanatában, hogy nem triviális bennük az akksi csere.
És még csak nem is az Apple gyártja azokat!

Én logikusan csak egyetlen dolgot várok el,- többek között, - az akkumulátorok minőségétől (is!), - főként ha kifejezetten drága eszközt vásárolok a megbízhatóbb működés és a hosszabb élettartam érdekében.

Azt, hogy ha 5 évvel ezelőtti készülékekben az akkumulátorok élettartama kb. 4 év volt, akkor semmilyen mai készülék akkumulátora ne dobja be a kulcsot 2-3 év alatt. Ez számomra a technikai fejlődés minimumának kritériuma.

Szerintem a felhasználók "szabványosíthatnák" ezt az elvet. Főként azzal, hogy hagyják rárohadni az ennek az elvnek meg nem felelő készülékeket a gyártókra. Ebből a szempontból mindegy is, hogy Apple vagy nem Apple. Értelmes lény mivoltában, elvárható minden felhasználótól, hogy szar, elavult, a korábbi megoldásnál rosszabbat hozó, minőségben alulmaradó készülékekre, ne pocsélkolja a pénzét feleslegesen. Ha sok van, vagy ha kevés van, akkor is...!

(És tudatosulhatna mindenkiben, hogy a felhasználó "(tüzes)vize" az úr, nem a gyártóé és nem a nyúl hordja a vadászpuskát!)

:) - Boldog új(-abb) és még sikeres(-ebb) évet minden fórumtársamnak!

Az a baj, hogy ehhez a felhasználóknak kb. 3-4 évet előre kéne látni az időben, másként honnan tudják, hogy a most megvenni kívánt eszköz akkuja meddig fogja bírni? :)

Már az is előrelépés lenne, ha a felhasználók nem vennék meg azokat az eszközöket, amelyeknek nem bírja az akkumulátoruk a legalább 2 napos üzemidőt stabilan.

Egyik okostelefonmulti marketingje undorítóbb, mint a másiké. Valahogy sejthető volt, de nem mintha az Apple nem érdemelné meg. Popcorn előkészítve.

Na jó persze, de az így nettó butaság. Az okostelefont kikapcsolt funkciókkal nem nagy dolog életben tartani hetekig, de akkor mi értelme volt a 3210 lecserelésének? Ok, nyaraláskor jól jöhet vagy túrázáskor, de a napi használatban pont az a lényeg, hogy mindenféle értesítés jön a telefonra.

Volt egy defy+ telóm évekkel ezelőtt, néhány hónappal a megjelenés után vettem meg. Érdeklődtem a gyártónál, hogy mikorra várhatók a következő android verziók megjelenései. A motorola válasza az volt, hogy erre a készülékre egyáltalán nem fognak újabb verziókat, tehát biztonsági frissítéseket sem kiadni. Szerencsétlen telefon mára ott tart, hogy hardreset után, sim kártya nélkül is sok másodperc, amíg a semmilyen adatot nem tartalmazó gyári alkalmazások elindulnak. Félperc csak a számológép... Mi a jó fenétől lassult be ennyire, ha a gyártó semmit nem módosított a gyári firmwaren, hiszen nem is érkezett rá. Új akksit is vettem bele még a lecserélése előtt és az sem segített. Tehát menjenek a fenébe ők is. Samsung szintén mehet, ahogy a többi is. De elégé gyanús, hogy az alkalmazásfejlesztőket is fel kellene lógatni, miért képtelenek normális programokat készíteni.

Remélem ezzel egy olyan bili borul végre az asztalra, frankón összekeni az összes mobilgyártót és a sok bírság kifizetése után felhagynak a jelenlegi gyakorlattal. Érhetetlen számomra, hogy az okostelefon alapfunkciói (kontaktok, email, sms, számológép, fényképezőgép) hogyan képes folyamatosan romló teljesítménnyel működni. Nehogy már csak az akkukímélés miatt... Az érthető, hogy egy 4s-en vagy defyn a 4k videók szaggatnak el sem indulnak, de egy számológép mi a fenéért lassul be? Egyre nehezem összeszorozni két számot egy sokmagos procival vagy mi? A kontaktok száma sem nő exponenciálisan évről évre. Érthetetlen...

Érdekes, hogy az ipadnél pl nem látszik ez a fajta performanciaromlás. A néhány hónap különbséggel vásárolt air és 5s esetén, pl az 5s-en már látszanak az "elbutulás" jelei.

Ha már a defy-t említed, az utolsó rendszer nálam KitKat volt rajta. Teljesen jól működött vele. CM természetesen. A Motorola csapnivaló mobilokat adott ki szoftveresen. Nem véletlenül tűntek el már jó régen a mobil világból. Ennek ellenére CM androiddal használható szinten lehetett tartani a defy-t. Egy vele azonos korú iPhone viszont már jó ideje csak papírnehezékként használható.

Timi, igen, ezeket én is végig jártam. :o(

Mindenesetre nem az a megoldás, hogy CM-et rakunk egy telefonra, hogy használható legyen, hanem az hogy a készülék a gyári cuccal működik megfelelően. Arra gondolok itt, hogy amikor 3G-ről váltottam defyplusra, akkor elképesztően gyors volt a defy. Amikor leraktam, akkor indult a calc majd fél perc alatt (hardreset után is!!!), ilyen nem volt a kibontáskor, hiszen pont a gyorsaság tetszett benne.

Tehát mi történt a defyvel? Már a rootolás és cmezés is azért kezdődött, mert kezdett lassú lenni. :o(

Általános megoldásnak valóban nem való normál usereknek. De legalább van ez a megoldás, ami iPhone világban egyáltalán nem létezik. Motorola már régi történet, ma már válogatni lehet a pozitív hozzáállású gyártók között, akik rendszeresen adnak ki minőségi android frissítéseket. Vagy a Google kezébe adják a frissítéseket. A cm megoldotta nálad a defy problémáit?

természetesen egy ideig meg, de hol a gps nem ment, hol a bluetooth döglött meg egy-egy frissítés után. Végül, akkor untam meg, amikor egyszer navigálás közben felhívott a csajom és a teló újraindult tőle, aztán kb 10 perccel később tudtam csak visszahívni. Ennyi idő kellett a restarthoz... Valóban a custom romok jó alternatívák, de nem normális dolog. A defy akkor a vízállósága miatt tűnt jó vételnek, most is szeretném vissza, ha nem lenne teljesen használhatatlan, illetve a használt programok még működnének rajta. Tökéletes méretű volt számomra. :o(

Nekem a mérete miatt tetszett. Az utóbbi évek mindenben pozitív változásokat hoztak mobiloknál egyet kivéve: a méret. Sajnos ma a jó mobil automatikusan hozza magával a tepsi méretet.
Én cm-mel egyik hibát sem tapasztaltam. Igaz nem is frissítettem rendszeresen. Kétszer frissítettem cm-mel. KitKat annyira jól működött vele, hogy nem piszkáltam tovább.