A szülők nem használhatják a Face ID-t arra, hogy jóváhagyják a családi vásárlásokat

Címkék

Több Apple témájú hírportál is arról számol be, hogy iPhone X userek frusztráltak amiatt, hogy nem használhatja a Face ID-t a család által kezdeményezett vásárlások jóváhagyására. Az Apple support fórumának idevágó szála itt. Az Apple feltehetően amiatt tiltotta le ezt, nehogy a gyerekek képesek legyenek a szülőkkel mutatott hasonlóság miatt maguk jóváhagyni a saját arcukkal a maguk által kezdeményezett vásárlásokat. Az Apple korábban már kénytelen volt egyezségre jutni class action perben szülőkkel, mikor is azért citálták bíróság elé, mert gyerek képes volt több ezer dollárnyi in-app vásárlást elkövetni szülői engedély nélkül.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Minden biztonsági megoldás hatékonyságát a leggyengébb láncszem adja. Ennyit a Face ID biztonságáról. Az Apple hazudott, hogy biztonságosabb az ujjlenyomatnál. Jelen formájában még egy gyerek elől sem tudja biztonságba helyezni a vásárlásokat.

--
trey @ gépház

trey levezette, hogy a FaceID szar, mert a gyerek tud venni csillamponira extra csillamot csillio forintert.

Ez igaz, es gaz is. Ezt most workaroundoltak azzal, hogy kell a passcode a vasarlashoz, ami nem az igazi, de megoldja a problemat.

Viszont az nem igaz (szerintem), hogy az Apple hazudott volna, hogy a FaceID biztonsagosabb a TouchID-nal. De amugy ez megint Nirvana-erv, hiszen almat az almaval (haha!) kene osszehasonlitani, es ebben az esetben a piacon levo (fokent Androidos) megoldasok csunyan elvereznek, amit ugye meg akar egy fenykeppel is ki lehet nyitni.

A FaceID nem tokeletes, de eddig a legjobb. Nyilvan mas gyengesegei vannak, mint a TouchID-nak, de ezek valoszinuleg a kesobbiekben orvosolva lesznek, mig az Androidos gyartok egyelore azt se tudjak merrefele kapkodjak a fejuket meglepetesukben, hogy ez a techonologia alapvetoen hasznalhato, igaz, nem abban a fillerbaszo konstrukcioban, ahogy a soher gyartok eleinte kepzeltek.

Mondjuk nem kötelező arccal feloldani, de ez legyen kibaszott first world problem.

"Az Apple nem hagyja, hogy az arcommal hagyjam jóvá, amikor a gyerekem lecsapolja a pénztárcámat, brühühühü!!!444!!4!!"

Faszom, talán foglalkozz a büdös kölökkel.

Múzeumi boltban dolgozom, és ott - még - nincsen kártya terminál, és ennek látom szülőnevelő hatását. Nap, mint nap látom azt, hogy gyerekek mennyire nem értik a pénz értékét. Minden kell nekik, tök mindegy mennyiért, és simán van olyan szülő, aki megvenné - ha lenne terminál. Van, aki ezen kiakad, de van, aki megpróbálja megmagyarázni a gyereknek, hogy nem megy - legalábbis most.
Na, az ilyen szülőnek simán lenulláznák a pénztárcáját a fizetős fingáshang extrákkal. És a szülő még jóvá is hagyná.

A Face ID nem szar, csak nem biztonsági megoldás (mert hiányzik belőle a biztonság), hanem egy kényelmi funkció. Mivel nem biztonságos, pénzzel és egyéb értékkel kapcsolatos funkcióktól el kell zárni és csak kényelmi funkcióként kell marketingelni, úgy, ahogy más gyártó azt tette.

"A FaceID nem tokeletes, de eddig a legjobb."

Kényelmi funkcióként. Lásd: annyira jó csak mint a leggyengébb pontja. Kényelmi funkciónak pedig sem a legjobb, más gyártó _kényelmi funkcióként_ sokkal gyorsabb arcfelismerő megoldást tett le az asztalra.

Viszont ezért felesleges volt egy rahedli hardvert belezsúfolni a készülékbe. Egyrészt megdrágítja azt, másrészt a kijelző bánta (notch).

--
trey @ gépház

Alighanem a faceid lett volna az X egyik selling pointja, mellbevágó árának egyik legfőbb ürügye. És pont az a gáz, hogy egy "sóher" ujjlenyomat azonosító szenzorhoz képest semmi hozzáadott értéke nincsen, legalábbis abban a scopeban amire az X-ben használják. Sőt, úgy tűnik, hogy a touchid a megbízhatóbb eszköz user azonosításra. Az meg, hogy ezek gyerekbetegségek, meg hogy később mi lesz, senkit nem érdekel egy olyan iparágban ahol félévente érkeznek az aktuális flagshipek. Szerintem az X-et úgy ahogy van egyszerűen csak elbaszták, nem kell túlmagyarázni, a legnagyobbakkal is előfordul hogy mellényúlnak. Nem a technikával van a gond, ne értsél félre. Vágom én hogy egy A11 soc, bionic chip, neurális biszembaszom, komplex szenzorrendszer milyen hightech, de ez így nem vásárlói szokásokat, iparágat alakító cutting edge technológia (aminek szánták) hanem csak simán kocka recska. Lehet, hogy a a faceid a siri sorsára fog jutni, az is világmegváltásnak indult, ugye az új ember-gép interface meg a többi bullshit. Aztán a jópofa-ezt-is-tudja kategória lett belőle, kb. annyi a gyakorlati haszna mint mikor harminc éve a hétzenélős kvarcórám le tudta játszani egy adott gombkombinációra az összes ébresztő zenéjét.

Lehet, hogy te masik cikket neztel, de itt arrol van szo, hogy a gyereked, aki nem kepes donteni felelossegteljesen, mert nem erti/latja/tudja a penz erteket, ne vegyen a nevedben a csaladi megtakaritasbol fingos appot, csak mert amugy a mindennel biztonsagosabb azonositason ugy setal keresztul, mint a nyitott ajton.
Szo sem volt arrol, hogy az Apple felporgette az emberkereskedelmet. :)

Az ujjlenyomat szenzor azért kevésbé biztonságos, mert a szenzorok kevés jellemző pontot dolgoznak fel. Tippem az, hogy kicsit drágábban sokkal jobb szenzorokat is lehetne készíteni. (Hint: még az ikreknek sem egyezik az ujjlenyomatuk.) Érzésem szerint a Face ID mögött álló számítási kapacitást kellene megnövelni ahhoz, hogy megbízhatóbb legyen. Tehát megint csak a pénzről van szó.

Ha valaki kitalálná a DNS szenzort, akkor a gyakorlatban, a költségek lefaragása miatt, az sem lenne sokkal biztonságosabb.

Mindig. Idővel viszont kialakul az a középút, ami egy megnövelt biztonságot ad a kényelmes használat mellett, megfizethető áron. Az Apple, és a csúcskategóriás android gyártóknál azért szégyen egy ilyen hír, mert az ár nem az alapvetően meghatározó tényező, és akár jó is lehetne.

nem mulhat el nap apple post nelkul. lassan erdemes lenne atnevezodni hungarian apple haters portalra (hahp.hu).

Valóban kurva gáz, hogy nem múlik el nap Apple hazugság, ügyfélátbaszás stb. nélkül. Addig nincs gond, amíg csak én kérem számon. De amikor már felügyeleti szervek és bíróságok teszik, akkor szánalmas, hogy itt nekiálltok rinyálni amiatt, hogy szót emel valaki az ügyben.

Ne sírjatok, Apple-huszárok! Amíg lesz miről, addig itt hír is lesz róla!

--
trey @ gépház

Nem rossz am ez kommunikacios- es vitagyakorlatnak :)

Amugy nem ertem azokat, akik sirnak emiatt, engem sokkal jobban idegesitett, amikor tavaly telen Londonban 23%-nal kikapcsolt a telefon, mikor fotozni akartam vele.

Akkor nem kotottem ossze a hideg + oreg akksit a jelenseggel, a 7-esnel meg koszonhetoen az Apple-nek ez eddig sose fordult elo.

Nekem teljesen bevalt az X. Nem hasznalok csaladi vasarlast, azt se tudom miaz :D A csaladtagjaim nem tudjak feloldani a face id-t, es amugy is "letepemakezedetesazzalbaszlakagyonhahozzanyulsz" policy van. Nem ertem amugy a blogmestert, hogy miert szurja a szemet ennyire az apple. Ugyanakkor azokat sem ertem, akik neha igen jelentos vehemenciaval vedik az apple-t.

Szerintem ez az Alma 2017-2018 "Samsung robbanós akku" féle botránya. Azzal a különbséggel, hogy a robbanós akku
nem volt szándékos és jobban kezelte a Samu. A akkuszívatás egyszerűen "priceless", annyira tökéletes kifigurázása
önmagának az almától... kiegészítve a kb. semmire se jó Face ID-val. Amiről 10 percet ömlengett a cég első embere.
Mit is mondott hogy 10X megbízhatóbb mint a ujjlenyomat azonosítás. Csak a gyereked meg ne próbálja (Még írás közben
sem bírom ki nevetés nélkül) Ok, a OnePlus is beígérte a világ egyik legjobb kameráját az O5re és max erős közép, vagy
gyenge felső kategóriás lett. Az Applehez képest így is hiper korrektek voltak;) (Nekem O5 van, ott se kolbász a kerítés
, de azért...)
Csak a sok internetes mémre várok amit anno a samu is megkapott talán joggal. No annak a 10X kéne kapnia almának most.
Talán a többi főleg kínai gyártó felhagy alma majmolásával...
Persze an