Linux Mint 18.3 “Sylvia” Cinnamon és MATE

 ( trey | 2017. november 27., hétfő - 16:06 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Úgy látom a Linux Mint a Linuxok szürke eminenciása.
Semmi nagy durranás, de aki használja az elégedett vele.
Én is telepítettem már laikus felhasználóknak Internetezni, Facebook-ozni, Youtube-ozni tökéletes! És utána nem kell a Windowst simogatnom nekik egy-egy frissítés után, persze licencük sincs. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ja, ez is mutatja a linux desktop magas színvonalát, hogy egy ilyen öszvér, összetákolt, féllábú, gány disztró is képes ezt az érzést hozni. :(

A hozzászólásod meg azt, hogy életedben nem használtál Mintet, s valószínűleg még csak nem is láttál közelről.
T. E.

Évek óta ez a leghasználhatóbb ubuntu derivatíva nekem, semmi gányt nem érzek benne (mate edition), amit hozzáadtak azaz ubuntuhoz pluszban történt. Az ubuntu lts repóból táplálkozik, plusz van neki egy sajátja néhány hasznos dologgal. Ebben mi a gány? A lubuntu, illetve az lxde az gány, bár az is jól tud működni, ahol helye van.
Szerintem te még közelről nem láttál linuxmintet.
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Cinnamonos mintet tettem fel szülőknek 1-2 éve mert hasonlóan jókat olvastam előtte róla.

Zabálta a memóriát (magában az asztal evett közel 2 gigát) ami a böngészős "nagyi linuxa" kategóriában elég sok, bár még emészthető. Az kevésbé, hogy folyamatosan esett-kelt, rendszeresen megdöglött a fájlkezelő, vele együtt az egész asztal. 1-2 másodperc fekete képernyős gondolkozás után visszajött magától, de a fájlkezelőben a munkamenet elveszett, böngészhette ki újra az ember a mappákat, ahol dolgozott. Fater a haját tépte tőle, annyira soha nem utálta a számítógépet, mint amíg Mintet kellett használnia. Jó kis bevezető volt neki a linuxok világába, lehet tippelni, hová kívánta az egészet.

"Utolsó" linuxos próbálkozásként felraktam neki Xubi LTS-t, azt azóta is imádja.

Saját tapasztalat is elég negatív, ha valamit bele kellett nyúlni a rendszerbe, akkor dedikált Mintes választ nem nagyon fogsz találni neten, a bubuncsus alaphoz képest meg el van faragva annyi benne, hogy az arra vonatkozó találatok ne legyenek jók. Pl. a régi DVD-it akarta berippelni apám, de Minten sehogy se sikerült belőnöm rendesen az optikai lemez kezelést, míg Xubin ha jól emlékszem egy package-t kellett feltenni és ment mint az ágyba kullantás.

Kár érte, mert a Cinnamon DE számomra nagyon bejövős mind kinézetre, mind filozófiára, de részemről a Mint ezek után elég offos.

És használta a swap-ot? Az, hogy tele a memória az még nem mond el mindent. Vagy?

Alapból nem swapolt, mert 4 giga mem volt a gépben. Persze ha egy böngészdét elindított az ember sok tabbal, akkor már tudott swapolni. Szóval igen, nem csak valami cache volt amit igény esetén kitakarított a rendszer, igenis hiányzott az a durván ~1 giga, amit felzabált a falánk DE.

Igen cinnamon... azt én sem használom, szerintem a koncepció nem rossz, de még nem forrta ki magát. Szerintem a gnome3 saját felületénél használhatóbb, és ugye gyakorlatilag arra épül, illetve annak alapjaira épül (nem biztos hogy jól tudom). Nekem is memzabáló, de a legutolsó már elég stabil volt mikor kipróbáltam (1 hónap használat után mondom).
Nekem az xfce és a mate felületek jönnek be, és tökéletesen tudom használni. Az első ubi derivatíva volt a mint amivel jól működött az optimusos nvidiám a laptopban. A többin szögelni kellett, de itt a restricted driver felpakolása után ment out-of-the-box. De voltam így wifivel és más hardverekkel is. Nem tudom mit csináltak máshogy a mintesek, de működött, míg pl. a vanila ubival nem.
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Nem tudom, hogy mit csináltál azzal a géppel, de nekem 3 laptopon is van fenn Linux Mint 17 meg 18 Cinamonnal, de egyik sem egy alap fogyasztásban 500 MB fölé. Valami ott nagyon el volt szabarintva...

Tavaly próbáltam belakni magamnak a cinnamont, minten, ha már ők csinálják. Nem jött össze. Primitív, látszik, hogy gnomeból származik. Instabil is volt mihelyst nem a defaultot akartam használni, hanem kicsit személyre szabni (ami nem a háttérkép váltás nekem...). Aztán nem igazán jött be ez az új kiadás, új install téma így a 21. században, plusz azóta olvastam még a biztonsági frissítéseikről, ami nincs, a vakvágányra tett csomagokról, hogy ne törjenek a saját cuccaik, meg az ubuntuból és debian csomagokból összelegózott felépítésről. Kicsit mintha poliverzum építené... De nyugodtan cáfoljatok meg.

Cinnamont és az Ubuntu alapú Mintet én tudatosan kihagytam.
Linux Mint Debian Editiont használtam MATE-val évekig, az teljesen stabil és jól használható. (Miután az LMDE átállt testing alapról stable alapra, jöttek a Debian biztonsági frissítései is.) (Dist upgrade működött.)

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Ubuntu LTS-en használom a Cinnamont, nekem bejön. A Mint-nél nem tetszett anno, hogy nincs dist upgrade, így nem foglalkoztam vele, de a Cinnamon megtetszett.

Ubuntu, Lubuntu, Mint/cinnamon
Kb. 3 éve használom egy réginek mondható E5430/8Gb-os gépen.Nagyon meg vagyok vele elégedve. Külső tárolókat is használok.
Az egyetlen porszem, hogy a firefox néha lerogyasztja a gépet és erre nincs egy console vagy ilyesmi amivel ki tudnám lőni.