Nyílt forrású, víz alatti sikló nyerte a 2017-es Hackaday Prize 50 ezer dolláros nagydíját

Címkék

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Nagyon király! Napelemes töltő kellene még bele, meg GPS (nem láttam említve, lehet, hogy már van), és mehet az óceán átszelés, sőt a Föld-körüli út!

A GPS ilyen fél-1 méteres vízmélységig működik? Működne ez az óceáni áramlatokkal szemben, hullámzásban?

A vízfelszín elég durván visszaveri a rádióhullámokat. A sós víz még jobban :(
Az emberes tengeralattjáróknak is tipikusan periszkópot kell felküldeniük (nyilván azon van az antenna), ha kommunikálni akarnak. Másik megoldás a VLF sáv, 300kHz alatt 10-20 méterig behatol a "közegbe". Viszont az adóantennának kurvanagynak kéne lennie, tehát itt csak venni tudnak, kiemelkedés nélkül.

Úgyhogy az Embertelen Vízalatti Tárgynak egy bóját kell fenn[haha]tartania egy antennával, hogy a gps fasza legyen. Sad.

Valamilyen dokumentum műsorban pár éve láttam, hogy a 2 emberes mini tengeralattjárókról már akkor áttértek rádiókapcsolat nélküli, gps vezérelte változatra. Hajótest 10 ich-csel a víz alatt, antenna tízzel vízfelszín felett. Lehet próbálni észrevenni...
Nem grammok, mázsák a nagyságrend...

A végén amikor a jövőbeni verzióról beszél az a doboz egy Pixhawk repülésvezérlő. Abban van sokminden, többek közt GPS is bár kívácsi vagyok a megvalósításra, mert víz alatt az már nem fog működni. Mondjuk egy okos szoftverrel lehet mit kezdeni, mert a Pixhawkban gyorsulásmérő, baro szenzor stb.

Hát ez totál csalódás, azt hittem kígyózó mozdulatokkal úszik, de hát ez csak egy szárnyas toll.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Hadd trollkodjak egy kicsit :)
A listában nem található semmilyen CAD modell *.stl fileokon kívül, ami kb. egy készen lefordított programnak felel meg, tehát nem módosítható és nem opensource (az stl kiterjesztést eszi meg a 3D nyomtató). A képek alapján a CAD rész Autodesk Inventorral volt készítve, *.ipt, *.iam kiterjesztésű fájlokat azonban nem látni sehol.