Itthon és elérhetővé vált a HoloLens

 ( trey | 2017. november 2., csütörtök - 16:53 )

Idézet:
Magyarországon is elérhetővé válik a világ első hordozható, holografikus, Windows 10 alapú számítógépe, a Microsoft HoloLens – jelentette be a vállalat a londoni Future Decoded eseményen. Az eszköz újabb 29 országban forradalmasíthatja a legkülönbözőbb iparágakat, például az autógyártást, autóipart, az igazságszolgáltatást vagy éppen a filmkészítést, filmgyártást.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Számomra az egyik leginspirálóbb esettanulmány: https://www.youtube.com/watch?v=IgtHnCJJUMU

Üdv,
Marci

Jópofa meg minden. De még mindig bosszantó, hogy a valós látvány helyett a marketingesek elképzelését mutogatják. Valós látvány: mintha egy tablet lenne egy méterre eléd téve és csak ott van virtualitás, pici a látható vr terület.
https://cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/3795434/Screen_Shot_2015-06-16_at_10.37.33_AM.0.png

Persze, aki egyébként is endoszkóppal dolgozik, annak ez nem hátrány :D

Nézd csak meg a videot, végig látható rajta az eszköz látótere, amikor a HoloLens szemszögéből nézünk...
Próbáltad már az eszközt?

Üdv,
Marci

Oszinten megmondva szerintem se feltetlen korrekt a video; picit halvany teglalap mellett el is kellett volna vagni a cuccot a szelenel.

OK, Te próbáltad?

Üdv,
Marci

Nyilvan nem :)

De itt nem is arrol van szo, hogy mennyire jo a cucc, hanem, hogy konkretan mennyit latni. Ahogy igazabol a VR szemuvegnek is relativ kicsi a latoszoge, de jatek kozben nem zavar, mert nem arra koncentralok. Nyilvan, ha no majd a latoter, az pozitivan fog hatni a hasznalhatosagra, de mar jelen allapotaban is kielegito a minosege.

Szerk: de oke, abba meg belemegyek, hogy a teglalapon kivuli grafikanak sokkal halovanyabbnak kellett volna lenni, ezzel erzekeltetve, hogy ugyan nem latod, de hidd el, nem fog zavarni, mer...

Mielőtt először próbáltam, már végigolvastam egy csomó kritikát a látótérrel kapcsolatban. Lejjebb leírtam a tapasztalataimat: koncentrált munka esetén észre sem veszed, keresgélés esetén fura.

Üdv,
Marci

én próbáltam.
+: döbbenetesen fixen áll a térben a vr
-: tényleg zavaróan szűk a látótér

eh, ez céges monitoron észre sem vettem... pedig most nem is az előtt ültem, amelyiknél a webes diff pirosa fehérnek látszott :D

Egyébként nem próbáltam, nem járok ms rendezvényekre, kollégák egy időben jártak, mert mindig jó alkalom sörözésre, ha nem kell dolozni. De tartottam már magam előtt telefont, ami vr-rel szórakozott. Kíváncsi leszek, hogy mikor kezdik árulni az iphone fejpántot, ami az ember elé tartja a telefont a vr éményhez ;)

Az én tapasztalatom szerint a látótér inkább olyan, mint egy 21" monitor normál távolságból. Ami azt is jelenti, hogy ha épp "dolgozol" valamivel, észre sem veszed. Viszont ha keresel valamit a térben, akkor már feltűnő, mert nem tudod "meglátni a szemed sarkából" ami szokatlan. Ezt némileg korrigálhatja a térhatású hang: ha a keresett holmi hangot ad ki, ösztönösen odafordítod a fejed.

Üdv,
Marci

Lehet hogy az én hibám, de az "esettanulmány" - elsősorban a tanulmány szó miatt - számomra sokkal tudományosabb tartalmat jelent mint amit ez a marketing videó ad.

Talán lehetne esettanulmánynak nevezni, ha a végén a nagyik kipróbálnák a ténylegesen megépített lépcsőliftet. Ehelyett többször, másodpercekig szemlélhetjük a „tervező” cég székházát. Még azt is nehéz eldönteni, hogy ez az anyag a HoloLens-t, vagy a céget kívánja reklámozni.

Kiegészítés: De az sem kizárt, hogy a terv alapján nem sikerült megépíteni a lépcsőliftet. :-)

Akkor legyen használati esetet bemutató marketing video, nem ez a lényeg.

Üdv,
Marci

Ebben a videóban semmi olyan nem történik, amit a Hololens nélkül ne lehetne ugyanúgy megcsinálni.
Kb. most már az emberek fantáziáját is kinyírják, mert nem kell majd semmit sem elképzelni.

--
robyboy

Itt annyi a dolog, hogy minden lépcsőfok két sarokpontjához illeszt egy eszközt. Hogyan is történhet ugyanúgy a lépcső felmérése hagyományos módon?

Üdv,
Marci

Tökmindegy. Kapsz egy feladatot, és megoldod. Hagyományos módon, jól. Hololens nélkül.
Nem mondom, hogy sehol sincs létjogosultsága, de ahhoz, hogy egy lépcsöhöz az ember építsen egy ilyen felvonót, pont, hogy nem Hololens kell.

--
robyboy

Bocs, de ez mellébeszélés, állítottál valamit. Hogyan is történhet "ugyanúgy" a lépcső felmérése hagyományos módon?

Üdv,
Marci

Szarakodhatunk a szövegértésen, de nem írtam felmérésröl egy szót sem. A videó lényegében egy lépcsöre épített felvonóról szól, amit szépen meg lehet építeni Hololens nélkül is. Ùgy méred ki, ahogy akarod. Itt nem a mérésen van a hangsúly, hanem a végeredményen.

Találhattak volna valami olyan felhasználási területet is, amire azt mondja az ember elsö ránézésre, hogy "hú´baz, ez igen!".
Nem találtak.

--
robyboy

Egyáltalán nem volt kérdés, lehet-e Hololens nélkül lépcsőt építeni. Lehet.
A video arról szól, hogyan könnyíti meg az eszköz és a rajta futó alkalmazás a felmérést és a tervezést. A videóban pedig pont azon van a hangsúly, amin szerinted nem.

Üdv,
Marci

Megvilágosodtam! Nem is értem, hogy jutottunk el idáig, Hololens nélkül. Off: Emlékszünk még a Microsoft Kinect-re? Na, az is forradalmi volt.

--
robyboy

Kár, így sosem fogjuk megtudni, hogyan lehet "ugyanúgy" megcsinálni. (Azt meg nem vitattam, hogy máshogy ne lehetne megcsinálni.)

Üdv,
Marci

Megadom magam :) nem ugyanúgy, máshogy, de UGYANAZT.

--
robyboy

Azzal semmi vitám nincs. :D
Ugyanis számomra a HoloLens egy egyéni és csoportos hatékonyság növelésére szánt eszköz. Ezek általában arra valók, hogy az eddigi módszert korszerűsítsék.

Akkor jöhet az állításod izgalmasabb része: "Kb. most már az emberek fantáziáját is kinyírják, mert nem kell majd semmit sem elképzelni."
A példa pont az ellenkezőjét mutatja. A lépcsőlift konstrukciót egy konkrét lépcsőre illeszteni nagyrészt nem igazi kreatív munka.

Üdv,
Marci

Bizonyos élethelyzetekben bizonyosan van létjogosultsága, más helyzetekben meg talán egyáltalán nincs. Az biztos, hogy mi még fogjuk látni, hogy mi lesz ebböl, pár év múlva.

--
robyboy

Eddig nem volt erre megoldás, tehát utólag nem lehetett felvonót építeni?

Hol olvastad ezt?

Üdv,
Marci

A "kevert valóság" kifejezés elég furán hangzik. Kezdjük el megszokni? ;-)

Nem uj a kifejezes.

Az ialyen emberigennyel rendelkezo dolgok lofaszt sem fognak forradalmasitani, hisz a sebessege az embertol fugg es a tudasa is.

+1

Ahogy például az okostelefon sem. Meg a személyi számítógép sem. Meg a golyóstoll sem.

Üdv,
Marci

Várjunk még egy kicsit az értékeléssel. Majd 7 év múlva döntsünk arról, hogy forradalmasított-e valami. Aki most forradalomról beszél, az jósol. A jóslat pedig vagy bejön, vagy nem.

Olvasd újra: én nem állítottam, hogy a Hololens forradalmasítani fog bármit, ahogy az ellenkezőjét sem.

Üdv,
Marci

„Az ialyen emberigennyel rendelkezo dolgok lofaszt sem fognak forradalmasitani”

Erre reagáltál. A szarkasztikus válaszod alapján nem értesz egyet ezzel a kijelentéssel.

Pontosan. Úgy gondolom, általánosságban lehet egy eszköz forradalmi, ha "a sebessege az embertol fugg es a tudasa is". Mutattam három eszközt, amit meglehetősen forradalminak gondolok, pedig pont az Oregon által körülírt kategóriába tartoznak. Ezzel mutattam rá az állítása körüli kétségeimre.

Üdv,
Marci

Ha kevés esélyt látnál arra, hogy forradalmasítja a világot, akkor valószínűleg nem azt írtad volna, amit írtál. Így viszont, ha szó szerint nem is állítottál olyat, hogy forradalmasítani fogja a világot, az a következtetés vonható le, hogy erősen bízol benne. Erre mondta volna a nagymamám: „Nem sz@rtál a kútba, csak a szélére, és onnan belelökted.”

Nem. Oregon általánosító kijelentésére reagáltam csak. A többi a Te képzeleted szüleménye. A HoloLensről van véleményem, de nem fejtettem eddig ki. Nem fekete és nem fehér.

Üdv,
Marci

Nekem az nem forradalom, hogy hulyek is hasznaljak valaminek az alapfunlcioit. Ez nem az a dolog ami el fog jutni a hulyekhez.

Nem vágyom arra, hogy egy próbaidös, képzetlen arc hajtson végre rajtam bypass-mütétet úgy, hogy rátolják ezt a szemüveget, és azon keresztül kapja majd az utasításokat.

Aztán meg az élettani hatásaira is kíváncsi leszek, hogy fogják magukat érezni szegény, nyomorult melósemberek, akik egész nap ezzel a szarral a fejükön kell, hogy dolgozzanak?

--
robyboy

Nyilván ilyet senki sem akar. Ez egyben az eszköz súlyos félreértése is lenne. Viszont, hogy egy liftszerelőnek ne telefonon keresztül kelljen elmagyarázni egy viszonylag ritka hiba megoldását, hanem a segítője távolról láthatja, amit ő is lát és mutathatja a megoldást, az már érdekes lehet.

Amúgy van egy valóban nyugtalanító, de szerintem félrevezető üzenet ezekben a jövőkép videokban, amiken régóta kacagok: azt mutatják, hogy az adott eszköz használata a szaktudást radikálisan helyettesíteni tudja-fogja. Ebben is van igazság persze, de a marketingvideok világába érkezve teljesen komikussá válik néha. Kedvencem: amikor a kertésznek megmondja a növényről, hogy zsálya. xd
Ezek sajnos odavágnak az egész sztori hitelességének, pedig nem kéne a fürdővízzel a gyereket is kiönteni.

Üdv,
Marci

Szerintem sokkal valóságosabb felhasználás lesz a home pornó kiterjesztett valóság támogatása, vagy minden ember ruhan nélküli megjelenítése, és efféle "okosságok"...
Tudjuk, hogy rengeteg találmány elfajult az idök során, ld. pl. Internet, ami már-már leginkább egy szemétdombra emlékeztet, föleg a "dark" része.

--
robyboy

Ebben a temaban az apple a kiraly. O hiteti el minden balfasszal, hogy zenet szerezni es rajzolni konnyu, pedig o csak az egyszeru swjet mutatja be egy szakemberrel. Ezek az alkalmazasok az adott teruleten levo jartassagokat nem helyetessitik.

nekem izgatja a fantáziám. sosem próbáltam még, de ha tudok lehetőséget, hogy hol lehetne, szívesen. no meg ha emberi ára lesz (100k korul tartom annak) egyből veszek is :)

-42-