A holland adatvédelmi hatóság szerint a Microsoft megszegte az adatvédelmi törvényüket a W10 telemetriával

 ( trey | 2017. október 15., vasárnap - 10:43 )

Ha a redmondi szoftvergyártó nem orvosolja a problémát, szankciók jöhetnek. A Dutch Data Protection Authority sajtóhíre itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az első dolog, amit a telepítés után kikapcsolok.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

R=1 nem is hallott még róla, így nem fogja kikapcsolni.

Akinek mindegy, azt úgy sem zavarja.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha jól rémlik telepítés közben feljönnek a telemetriával kapcsolatos opciók (talán nem mind?), úgyhogy ha R1 képes olvasni, értelmezni, és nem csak a tovább gombot nyomni, akkor kicsit jobb helyzetben van.

Kb. 5 perce adtam az egyik munkatársamnak új gépet. Ahogy megnyitotta a chromeot, feljött neki a kérdés, hogy szeretne-e belépni a chrome fiókjába. Lendületből nyomta a belépést, majd mikor feljött az ablak, hátrafordult, és megkérdezte, hogy "ez amúgy micsoda?". Az ilyen emberek szerinted megnézik azokat az opciókat? Akarják azzal fárasztani magukat, hogy értelmezzék, hogy mi van odaírva?

Ezt értem én, de az emberi hülyeséget nem lehet szoftveresen megoldani, és az már nem az ms hibája, hogy még azt se kapcsolja ki a user, ami oda van elé téve. Más miatt lehet hibáztatni, de na.

Majdnem jogos. Szvsz az lenne a korrekt megoldás, ha alapból minden ki lenne kapcsolva, és megkérdeznék, hogy akarod-e segíteni a termék jobbá tételét telemetria adatok küldésével.

loop
Átlag Józsi elolvasás nélkül igent mond arra is. :)

Azért ne menjünk át politikusba, ez az egy kérdés igazából legalább két kérdés:
1. Akarsz-e telemetriát?
2. Elhiszed-e, hogy ennek a célja kizárólag/nagyrészt/kisrészt a termék jobbá tétele?

En neha meg feltetelezek joindulatot.
A telemetria adatokat valoszinuleg tobb penz keresesere akarjak felhasznalni. Ha nem adjak el oket, akkor ez elvileg ugy mukodik, hogy a felhasznalasukkal olyan termeket fejlesztenek, ami meg tobb embernek tetszik (valamilyen szempontbol jobb).

Szerinted :)

Szerintem.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

köszönjük emese

Wtf is Emese és mit köszönsz neki? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Fiatal lehetsz :)

https://youtu.be/vHuC76h4lwg

Hogy jön ez ide?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Úgy hogy a fórumokon így fejezik ki, ha valaki, szerintük, olyat mond, ami vagy nem újdonság vagy hülyeség. Több helyen is láttam már, hogy így használják. Nem kel ezen felháborodni. Emese az együgyű hölgy a bankos reklámból.

Amúgy meg fene bánná a telemetriát, ha az látszódna a szoftvereik minőségén. De valahogy nem látszik. SzVSz próbálnának fejleszteni valami MI-t, úgy is gyúrnak erre a termékvonalra is, ami feldolgozná a telemetriaadatokat, de valahogy még értelmes dolgot nem sikerült kinyerniük a sok adatból, max a rosz nyelvűek szerint a mi személyes adatainkat, amiket amúgy örömmel megad átlagJóska a Facbúknak és a guglinak, már amikor rákeres valamire, miközben be van jelentkezve valamelyik guglis szolgáltatásba, csak a cúnya Picipuha ne juthasson hozzá.
Mutassatok olyan rendszert manapság, amiben nincs telemetria. Mindben van, csak máshogy hívják.

Amúgy akkor nem bánnám a telemetriájukat, ha tudnám milyen adatokat szolgáltatok nekik. Ergo legalább láthatnánk róla egy jelentést; mit is vitt most éppen el.
Meg még az is jó lenne, ha nem jelentene minden egyes indulásnál és tenne a rendszerembe minden nap felesleges "kilométereket".
Azt meg hogy ki hogy keres és milyen felületeken ne általánosítsuk. Főleg ne vonjuk össze a böngészési szokások analízisét a háttér-tárolóid feltérképezésével. (Persze nincsenek téveszméim azzal kapcsolatban, hogy bármelyik cég juttathat a gépedre bármilyen algoritmust. De egyelőre még csak a Windowsnál tapasztaltam azt a jellegű szkennelést, amit ők telemetria néven aposztrofálnak.)

"olyat mond, ami vagy nem újdonság vagy hülyeség"

Az, hogy "Az első dolog, amit a telepítés után kikapcsolok." ezek közül hova sorolható? :) Hülyeség volna? Cáfolod, hogy a kommentelő kikapcsolja? Vagy nem tartod újdonságnak, hogy így tesz?

Itt a Köszönjük Emese megfejtése. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

csak nekem nem tűnik viccesnek?..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

mármint eltologatod a csúszkákat? :) Akkor a "részletes" helyett csak a "minimál" telemetria megy ki tőled is.. Ha jól emlékszem teljesen megszüntetni nem lehet. Az hogy ők mit raknak a "minimál" alá pedig rajtuk múlik.. "semennyit" opció nincs..

"mármint eltologatod a csúszkákat?"
- Ilyet én nem állítottam. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Szomorúan halljuk. Mindjárt megkeressük önöket a térképen, és egyben vállaljuk, hogy 10-15 éven belül válaszolunk felvetéseikre."

Picit el vagy szerintem tájolva, Hollandia az EU 6. legnagyobb gazdasága. Olyan jelentéktelen cégecskék vannak ott, mint Shell, ING, Airbus. Nem hinném, hogy velük szívesen packázna egy magára valamit is adó nemzetközi piacokon játszó cég.
--
Csaba

Az elmult evekben ez a ceg a legfanatikusabb kovetoin kivul mindenkivel packazott. Ja nem, tevedtem, a sajat fanatikusait is ugyanugy szivatta.

Hmm. Igy nezve, az mindenkepp mellettuk szol, hogy legalabb nem reszrehajloak. :-)

Nem a fanatikusokat, hanem a licencért, a szolgáltatásért fizető felhasználókat!!! Nem is csak az elmúlt években, de teszi ezt bőven ma is. És ha hinni lehet az "esőistennek" akkor a "fekete eső" még csak ezután érkezik majd... (Időre bérelhető szolgáltatáskapcsolt oprendszerrel, mert lássuk be ez a végcél. Csak kelleni fog hozzá nagytömegben a "felhőbe oltott" digitális életünk, ami végül foglyul ejti majd a pénztárcánkat is. - (Az a szerencsénk, hogy errefelé ez kicsit lassan halad. De ami késik nem múlik, tartja a népi mondás...)

(És de, részrehajlóak, saját(NSA) részre...)

Ez utolso, Gibsoni vilagkep kialakitasa nem kotheto egy vallalathoz. Ezt mi, feljasznalok hozzuk letre. Ez a mi felelossegunk. Elvegre a lenyeg, hogy minden jozan megfontolas ellenere, szeretjuk a Nagy Testvert. Foleg dios ginnel. (ha jol emlekszem)