Joe Belfiore: Új Windows 10 Mobile funkciók és hardver fejlesztése immár nem fókusz

 ( trey | 2017. október 9., hétfő - 13:25 )

Aki esetleg nem hitt volna még abban, hogy a Microsoft mobilos törekvései (újfent) elhaltak, annak Joe Belfiore, a Microsoft Operating Systems Group csoportjának vezetője adhatja meg a félhivatalos választ:

Ennek fényében úgy fest, hogy Microsoft mobilba beruházni nem érdemes. Hacsak, újabb reboot nem jön...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak azt nem értem, hogy hogy tudták ennyire elszabni...kétszer is.
Biztos bennem van a hiba.

Megvették a Nokiát.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A Nokia nem okozója, hanem kárvallottja, a legnagyobb vesztese ennek az egésznek.

A Nokia úgy volt hülye ahogy, kompletten megérdemelte, ami történt.

Jó hardvert gyártott, alátolnak egy Androidot és szevasz. Ennyire pofon egyszerű, semmi más nem kellett volna, csak egy lapát, amivel összesöprik a földön heverő zsetont.

Ehelyett háborúba vonultak egy Symbian nevű szarral. Sokáig dolgoztam a Nokiánál, előbb vonultam volna egy bunkósbottal a telefonháborúba, mint Symbiannal. Könnyebb egyesével felpofozni a usereket, mint versenyképessé alakítani a Symbiant.

A vesztük az volt, hogy a menedzsment elhitte azt a sok baromságot, amit a szórólapokon feltüntettek. Mármint, hogy nem véletlen piacvezetők, hogy a Symbian a legjobb, hogy a Nokia telefonoknál nem lehet jobbat venni.

Szoftverfejlesztőként azért láttuk, hogy mire képes egy Symbian.
Undorító volt programozni, C/C++ (nehezebb, mint a java), tisztázatlan API, a fejlesztők az egyetemről jöttek, más nem csinálta azt a szar melót, nem értették a rendszert, ilyen szellemiségben születtek "átlátható", "jól megtervezett" megoldások. Komplett zűrzavar API szinten is.

Miközben az Android egy java származékon ment, amit kb. minden egyetemista ismert, addig a Symbian C++-on, dokumentálatlan API-val, fagyással, a malloc-free származékok minden szépségével, lehetett invalid pointerekkel küzdeni, hozzá egy átláthatatlan rendszerrel. Azért volt jó, mert kis memóriafogyasztása volt és működött szar telefonokon is. Pontosabban kizárólag szar telefonokon ment, mert kultúrált rendszerbe ilyen szemetet nem raktak.

Anélkül, hogy ott dolgoztam volna tudni lehetett:
- nehezen érthető API, programozók, akik rühellik az egészet, C++ pointerezgetés, lassú fejlesztés, sok hiba, sok szoppancs
- ha 1 hónap Symbianon megírni azt, ami Androidon 1 hét, az értelemszerűen probléma, mert legalább 4X költséget jelent

Azt nem értem, hogy a menedzsment számára hogy nem volt világos, hogy a fejlesztők haladni szeretnek szopás helyett.
Akik a legalsó szinteken dolgoztak, azoknak eszébe nem jutott volna Symbiannal menni háborúba az Android ellen...

Úgyhogy Elop jóvoltából átváltottak Windowsra, majd magát a patinás márkát is kilökték az okostelefonos piacról.
Szóval egy addigra már rosszul teljesitő rendszer helyett váltottak egy olyanra, aminek nem volt jövője az addigra már rendesen beállt okostelefonos piacon.

Anno ha androidos Nokiát adtak volna ki ész nélkül megvetem volna. Most már kétszer is meggondolnám hogy Nokiára fanyalodjak e. Végül is így se úgy se támogatom az európai gyártást. :S

Van még olyan, hogy európai gyártás?

Ahogy olvastam teszteket, itt inkább a név csak a Nokia.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

helló névrokon, úgy látszik, egyre többen leszünk az IT-ben :D

Nokia fanboyoknak és MS hatereknek nem fogod tudni elmagyarázni észérvekkel, hogy a Nokia retard módon fejlesztette a termékeit (mi a fasznak 3 smartphone vonal ezercsillió kütyüvel?) és a rendszereit, ráadásul egy olyan piacra, amit már rég letarolt az iPhone, majd az Android...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

The Smartphone beta test is almost over
Régi szép idők, hahaha! :)

kicsit sajnálom hogy az ios mellett nem az ubuntu vagy firefox os terjedt el...
Így marad az android aminek szurkolok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

na ja, mekkora kár azért a jó kis Firefox OS-ért... az Ubunutról már nem is beszélve. mindkettő nagyon előremutató rendszer volt. ja nem.

A Firefox OS TV-n nem rossz ötlet (telefonon valóban inkább fura a HTML5/JS only kód). Van is olyan TV-m (Panasonic). Mondanom sem kell, hogy azt sem fejlesztik már. :(
--
https://naszta.hu

Amilyen jó appokat fejlesztenek Androidra, szerintem simán benne van a pakliban, hogy speciális csomagokban (lásd Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition), vagy más módon, de Androidon viszik tovább a dolgot.

Úgyis az androidból élnek, minek forgatnák tovább a köpönyeget.. :)

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Még pár év és a Windows is csak egy skinnelt Linux lesz.

Azért legyünk őszinték, ez nem hír. Mármint, amikor még a facebook, linkedin stb. sem fejleszt frissítést a telefonra, akkor annak már rég befellegzett. Én kb. 2 éve váltottam róla, szerettem, de az app-ok hiánya már akkor is nagyon fájt. El nem tudom képzelni, hogy mire lehet azt ma még használni, ha már 2 éve sem volt szinte semmi rá. Nekem a végső kaput azt tette be, hogy az iOS jobban támogatja az Exchange Servert(!), mint a saját OS-ük. Kár érte, jót tett volna a versenynek, ha működik.
--
https://naszta.hu

Azért hír, mert hivatalos vonalon mindenki csöndben volt a Microsoftnál hosszú ideje.

Értem. Most hivatalos. Praktikusan meg legalább 2 éve halott.
--
https://naszta.hu

Tévedés. Halva született. Csak amikor ezt folyamatosan mondtam, amikor még állítólag futott a szekér (pedig sosem), akkor a fanboyok hülyének néztek.

--
trey @ gépház

Ebben nem értünk egyet, de már mindegy is.
--
https://naszta.hu

Nem is kell, hogy te ebben egyetérts velem, nekem elég, ha Satya egyetért. Márpedig ez a helyzet:

“I voted no,” Nadella writes. “I did not get why the world needed the third ecosystem in phones, unless we changed the rules … But it was too late to regain the ground we had lost. We were chasing our competitors’ taillights.”

--
trey @ gépház

Hát a Nokia ugye a linuxszal akart támadni, KDE, hogy ott már úgyis vannak appok csak a UI-t kell áttervezni, én még voltam olyan fejlesztői meetingen a CCC-nél, ahol próbálták a hackereket győzködni, hogy igenis, portolják a linuxos cuccokat Harmattanra.

Néhány appon (pl. VLC) túl azóta se láttam classic linuxos programok portját, persze, hetente akarják a KDE-t, az ubuntu is anno, de nem igazán megy nekik.

Az Android ugyanezt csinálta: kernel maradt, a többi kuka.

A Gnome és a KDE között már vagy 20 éve dúl a marakodás, erre jön a Google, hogy mindketten elmentek a pitypallatba.
Szóval a kritika az kritika.

A Qt szerintem nagyon erős lib, viszont ami szemetet a KDE rálapátolt, azt én sem tudom jószívvel ajánlati.
Frankón lehet Qt-s alkalmazásokat készíteni, de a plazmás, csicsás, fagyizós baromságok tényleg senkinek nem kellenek.

A Gtk-ról, hát inkább semmit sem mondok. Dokumentáció nulla, a developer majd a forrásfájlból tájékozódik, ha akar.
Én persze inkább nem akartam.

Muhaha, ezt vicces kijelenteni amellett, miután a hupon kb. minden héten hír, hogy a Linux desktop most már nem 0,0000000000000001%, hanem csak 0,000000000000001%

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem a hup-on több magyar MS huszár van, mint a hup-on kívül összesen.
Bár ezek a lelkes aktivisták mostanában egyre reménytelenebbül belemásznak a pofonerdőbe.
Bizony a Chromebook egyre inkább tényező lesz. Olcsó, egyszerű, könnyű, nulla karbantartás, maxi biztonság. Pláne Windows PC után egy átlag usernek.
Ami pedig az alkalmazások számát illeti, már most tesztelhető az Android app kompatibilitás Chromebookon. Bejön a Play a Chromebookra és game over man, game over...

Ez sem hivatalos. Hivatalos az lenne, ha konkrétan kiküldenék a sajtónak, hogy ennyi volt.

Amióta az amerikai elnök a twitteren tart sajtótájékoztatót az indiai miniszterelnökkel és másokkal egyetemben, és az összes (az _összes_) techújságíró ismerősöm a twittert jelölte meg elsődleges munkaeszközként, ez ezzel megtörtént.

Fejlesztettek es mar jo is lett mire bejelentettek, hogy nem lesz tobb eszkozuk.
A platformot akkor nyirtak ki amikor beszunktettek a telefon fejleszteseket es kiadasokat es sajnos nem kellett volna. Sokaknak, nekem is pont tudott mindent amire szuksegem van. Azt gyorsan es megbizhatoan egy jo ui-val, a legjobb billentyuzettel.

Lehetett volna valódi konkurens rendszer, de management oldalon mindent megtettek (lassú reakció a piaci igényekre, túl sok termék, licensz díjjak kérése a gyártóktól és fejlesztőktől, major frissíthetőség meghirdetése majd elbuktatása, hulladék - telefonokat téglásító Insider buildek széleskörű terítése, alapvető funkciók hiánya) azért, hogy így végezze.

Hat ahol pofanrohogtek egy iPhone-t hogy az meg minek, ott nem volt nehez nem megerteni a vilagot es elbaszni a fokuszt a termekfejlesztesben. :D

MS amugy sem nagyon ertette egy ideig mi is van. Mondjuk ez az uj fejes mar egesz ertelmesnek nez ki. Sot.
De elotte egy zsirparaszt idiota kezeben volt a strategia. Ballmer bacsirol mindig Nickelodeon-os mesek jutnak eszembe, ott szoktak teljesen idiota, nyalcsorgato szereplok lenni a rajzfilmekben, akik a homlokukkal akarjak kinyitni a befottesuveget, mikozben maguk ala szarnak. Az egesz MS buzlott. Most talan frissebb szelek fujnak egy ideje, de jo sokaig fog tartani a szelloztetes.

" Mondjuk ez az uj fejes mar egesz ertelmesnek nez ki."

Muhaha... Utóbbi években amit látok az MS-től az az, hogy belekezdenek minden szarba (nem csak WP, akármi más), aztán mikor már _majdnem_ teljesen kész termék lesz belőle, akkor kidobják az egészet és újrakezdik valami sokkal szarabban, ami az eredeti funkcionalitás 10%-ával sem rendelkezik, de legalább valami fancy dolognak tűnik. Holott teljesen jó lett volna az eredeti is, csak tovább kellett volna menni az úton.

Na ennyit az új fejesekről.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A "túl sok termék" szerintem nem hátrány. Abban, hogy az iPhone folyamatosan veszíti részesedését az Android világgal szemben benne van az Apple választék hiánya is. Próbálkozik ezért az Apple például a Plus mérettel. Pedig mennyire kritizálta korábban az Alma a "túlméretes" tepsi Android mobilokat. De még így sincs közelében sem a számtalan Android mobil kínálatának.
Márkás butatelefonokra is van igény. Az új Nokia 3310 sikere ezt igazolja.
És szvsz még bőven lenne hely a két kategória között mindenféle fél-okos telefonnak.

"Thanks to the iPhone, the iPad and the Mac, 64% of all American households today own at least one Apple product, according to a new survey from CNBC and Hart Research.

And speaking to the growing influence of Apple, the same CNBC survey conducted five years ago found that 50% of all American households owned at least one Apple product. That’s an impressive 28% gain in a relatively short period of time.

“The product is ubiquitous by income group, age, race, sex and region of the country — more than half of nearly all demographic groups report owning at least one Apple product,” the report notes. “The household ownership rate is below 50 percent for only a few groups, including those with incomes under $30,000, retirees and women over age 50.”

Also interesting, though perhaps not surprising given that Apple products are priced at a premium, is that when looking at Americans who earn more than $100,000 per year, 87% of them own at least one Apple device."

http://bgr.com/2017/10/10/iphone-popularity-apple-ipad-products/

"Yet along comes investment bank Piper Jaffray's latest "Taking Stock with Teens" survey and insists that US teens are more excited about iPhone than ever.

In this twice-a-year survey of teens' mercurial minds, 78 percent said they owned an iPhone. And 82 percent declared that their next phone will be an iPhone. This is the highest iPhone-loving number the survey has ever seen.

Which might make some wonder: "What on earth are the competitors doing?" Or, perhaps: "Are there that many hand-me-down iPhones floating about the world?"

Still, these are the fall results gleaned from talking to 6,100 teens, with an average age of 16, from various income groups across 44 states.

...

Also, 17 percent of these teens said they planned to buy an Apple Watch in the next months. That's up from 13 percent in the spring survey."

https://www.cnet.com/news/next-phone-will-be-iphone-say-more-teens-than-ever/

"Android has a more market share in developing nations like Asia and Africa while iOS leads the market in developed countries like US, Australia, Europe etc. This may be due to the various cultural and socio-economic factors that are in play in the local geographies.

Android exhibits a high level of device fragmentation due to the huge variety of models and varieties available, not just in Samsung but from other OEMs too. This becomes a problem when a lot of Android users are still running their devices on older versions of the OS. This is a big headache when it comes to fixing the bugs, and it creates vulnerability and security concerns. This is not a problem in the case of Apple with fewer models.

In terms of User Interface and experience, Apple seems to clearly top the charts, followed closely by Android at the second place. iOS offers a simple and clean interface, that is easy to use and navigate, but Android offers a deep-set of menus to choose and use and is ideal if you need QWERTY keyboard.

As the OS model is more open in Android compared to Apple, it is slightly more vulnerable to hacks and cyber threats. The device fragmentation and openness of installing apps that are from third-party makes Android OS susceptible to security concerns.

App development in Android takes more than 40% of code lines and is 30% more expensive than iOS of Apple. But, once developed, it is easier and quicker to publish in the Play Store. iOS App Developers find it more of a stricter and longer process in iTunes.

Maintenance and Bug fixing are difficult in Android OS compared to iOS, due to high levels of device fragmentation.

Apple Apps are more beautifully designed, easy to use and are presented in a well-organized iTunes Store. Android offers an extensive range of Apps in the Google Play store.

Apple Users access more content categories and do more online shopping than Android users. This means that they have higher mCommerce engagement than Android users.

iPhone users tend to make more In-App purchases compared to Android. Ad-displays is the main source of revenue generation in Android Apps.

As per App Annie reports, revenue generation is 60% more on iTunes store of Apple, as compared to Google Play of Android."

https://android.jlelse.eu/apple-vs-android-a-comparative-study-2017-c5799a0a1683

ez még lazán kapcsolódik:

https://www.windowscentral.com/windows-core-os

"We already know Microsoft is prototyping new mobile hardware internally, which is often referred to as simply "Andromeda" on the web. Could Microsoft be planning to release a mobile device next year, powered by Windows 10 with WCOS that showcases to hardware makers and the rest of the world what can be done? We're yet to find out. Regardless of who makes new mobile devices running Windows, whether they be phones, tablets, wearables or something else entirely, WCOS will give them a stage to do it."

https://www.windowscentral.com/microsofts-plan-windows-10-mobile-and-existing-phones

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Elég szomorú lenne, ha ez igaz lenne. Mert akkor még mindig ott tartanának, hogy egy újabb reboot nem segít ezen.

Amíg nincs körülötte egy versenyképes ökoszisztéma (store), addig ez egy reménytelen dolog. Arra a kérdésre pedig, hogy szükség van-e a világnak egy 3. store-ra telefon témában, a Microsoft első embere megadta a választ legutóbbi könyvében (szerinte nincs).

--
trey @ gépház