Az FCC sürgette az Apple-t, hogy közbiztonsági okokból kapcsolja be telefonjain az FM chipet, de az nem tudja

Címkék

A Federal Communications Commission (FCC) vezetője, Ajit Pai egy közleményben sürgette az Apple-t, hogy közbiztonsági okokból kapcsolja be telefonjain az FM rádió chipet. Hivatkozva arra, hogy a mostani hurrikán- / katasztrófa-gazdag időszakban életeket menthet, ha a polgári lakosság a WiFi és internet hálózat összeomlása esetén rádióból értesülhet a fontos információkról. Egyesek vélték tudni, hogy az Apple azért nem engedélyezi az FM rádiót készülékeiben, hogy a felhasználókat a rádióadók zenei kínálata helyett a fizetős zenei szolgáltatások - Apple Music - felé terelje. Az Apple válaszolt: nem tudja bekapcsolni az FM chipet, mert egyrészt nincs a készülékeiben ilyen, másrészt nincs a készülékeiben FM adás vételéhez szükséges antenna sem.

Apple cares deeply about the safety of our users, especially during times of crisis and that's why we have engineered modern safety solutions into our products. Users can dial emergency services and access Medical ID card information directly from the Lock Screen, and we enable government emergency notifications, ranging from Weather Advisories to AMBER alerts. iPhone 7 and iPhone 8 models do not have FM radio chips in them nor do they have antennas designed to support FM signals, so it is not possible to enable FM reception in these products.

Részletek itt.

Hozzászólások

A sok Doomsday prepper most szomorú. A Resident Evil és társai filmekből tudjuk, hogy egy globális katasztrófa esetén a rádió életmentő lehet :D

--
trey @ gépház

"Csak" majdnem mindegyikben van:
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_5a-8818.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_5a_prime-8753.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_a1_(5x)-8776.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_max_2-8582.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_4_(4x)-8608.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_5c-8439.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_4x-8580.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_4-8531.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_4a-8420.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_4_(china)-8419.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_4_prime-8263.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_4_(mediatek)-8291.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_pro-8233.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_3x-8212.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_3s_prime-8250.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_3s-8150.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_3_pro-8007.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_max-8057.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_3-7863.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_3-7862.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_prime-7822.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_3_(mediatek)-7769.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_2-6992.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_2_pro-7710.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_2_prime-7480.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_4i-7211.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_2-6884.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_4_lte-6866.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note_4g-6561.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_4-6518.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_note-6217.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_3-5678.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_1s-6373.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_redmi-5609.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_2a-5646.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_2s-5397.php
http://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_2-4928.php

Normális HUP-ot használok!

Mikroszavazás Jevgenyijnek.
Jelige: második lépés.

Mi az, amit a ma embere várhatóan mindig magánál fog tartani:

1; Sokol rádió fél tucat 9 Voltos elemmel

2; iPhone 8

ui.: A helyes megfejtők között iSzőlőcukor 8 Gold Editiont sorsolunk ki, mely köztudottan serkenti a józan gondolkodást.

---
Science for fun...

A Sokol-403-as volt a legelterjedtebb típus Magyarországon. Ezt 8,4 V-os akkumulátorral árusították, de az akkumulátor élettartama elég rövid volt. Így hamar kicserélték/tük 9 V-os elemre. Ami elég gyorsan lemerült, ezért legtöbben 2 db. 4,5 V-os laposelemmel + befőttes gumival használtuk.

Pedig be kéne kapcsolni a geiger számlálót is.
Mert az almás a legjobb telefon...

iRadio Extender for iPhone 8/X - Catastrophe Edition: $89.99
iFM Antenna Cable for iRadio Extender, White: $19.99
iRadio Extender Adapter for iPhone 7: $14.99

Az iRadio Extender Adapter Cable Adapter adaptert kihagytad, ami ahhoz kell, hogy a kabel AAPL-haziszabvany csatlakozojat be tudd dugni abba az adapterbe, ami a vegen a szifonba mar belemegy.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

az iphone tulajokat Jobs fogja fogadni a tulvilagon, persze csak ha elofizettek erre a szolgaltatasra...

Az iphone-okban attol meg, hogy ugyanaz az alkatresz szama es meg ugyanugy is nez ki nem azt jelenti, hogy ugyanaz is van benne. Az meg kulon erdekes, hogy az FCC - ami minden keszuleket bevizsgal - surgeti az Applet holott tudnia kene, hogy nincs benne FM csip mar jo reg ota. Es meg ha a regebbiekben volt is csip (volt), az nem az jelenti, hogy be is van kotve :)

Értem én, hogy gőzgép, de mi „hajcsa?” Szóval, az egy dolog, hogy az XY chip többet funkciót tud, mint ami engedélyezve van (láttunk már pár ilyet a történelemben), de eladtak X millió db iPhone 6-ot, ha nincs benne a többi szükséges alkatrész, csak a szoftverben engedélyezik a funkciót, ilyen-olyan erősítő, antenna, stb. hiányában hogy a fenében fogná be a rádiót?

Az Apple biztos nem fog küldeni sem másik Iphone-t, sem lightning csatlakozóba feldugható külső rádió erősítőt (utóbbi ráadásul kicsit fail is lenne.)

--
-- Üvegfiú - Csontkemény harc
Tégy Jót!®

rtl-sdr megy az OTG porton androiddal, az tudja hagyomanyos FM -et es meg tobbet is ;-)
Kar hogy RH nincs, csak URH. RH inkabb alkalmas apocalypsis utan tobb ezer KM -re levo jeleket fogni,
ha talalsz egy nagy antenat.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ez annyira tipikus...

Allandoan surgetik az embert, gyerunk mar, gyerunk mar, aztan a vegen mindig kiderul, hogy fogalmuk sincs, mit akarnak...

... azon kivul, hogy valaki masra sozzak a felelosseget.

Mondjuk tényleg vicces ez az ember az FCC-ből. iPhone-ban eddig nem volt FM rádió, de azért kapcsolják be! Mindezt azért, mert volt olyan rádiós egység, ami támogatta. (BTW mind támogatja? Az Intel alapú is? Mert, ha nem, akkor még ezt is magyarázni kéne a user-nek.) Mindezt úgy, hogy egy csoki áráért van manapság FM rádió.
--
https://naszta.hu

Nem tudom az USA-ban milyen az FM kínálat, de itthon nem hiszem hogy konkurencia lenne bármelyik stream szolgáltatónak :)

Elvileg tudhatna, gyakorlatilag már alig vannak rendes helyi adók vidéken, központilag kapják az anyagot, valamint nagyon vacak a foghatóságuk nagyobb távra (jó esetben 30-40km)
Bár az országosaké is csak azért jobb, mert jó helyen és sűrűn vannak adóik. A legjobb megoldás a DRM (digital radio mondiale) elterjedése lenne, ami közéhullámon (talán hosszún is) tud FM minőséget, már azt se lehet akkora gond, hogy zavarja az ADSL-t.
Amúgy nem hiszem, hogy ne lehetne normálisan redundánsan megcsinálni a mobilhálózatot korlátozott kapacitású vészadókkal (csak vészhívás és információszolgáltatás), szórásos vészadással, de biztos többe kerülne.

Venni kell melle egy telefont infra-val, jack csatlakozoval, fm radioval, meg minden foldi joval occsoert. Csak aztan at ne szokjon a jonep ;)

Ez is azert van, mert nincs egy jack dugo a cuccon... ;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"közbiztonsági okokból"

Sok kocsog van.
Nem jo a kozbiztonsag.

Az FM csipes telefonokban a jackdugós fejhallgatót szokták antennaként használni. Állítólag az Apple telefonjain nincs jackdugó aljzat. Na?

Nehez vele elofizeteses konstrukciot letrehozni. Illetve a fogyasztoi szokasok is valtoznak, valtoztak, egy szekvencialis, nem valtoztathato program nem feltetlenul felel meg a felhasznaloi igenyeknek. A szerkesztett tartalom meg mindig lehet igeny, de az interaktivitas, a valasztas szabadsaga is fontos. Ezeket az igenyeket a streaming szolgaltatasok jobban kielegitik.

Nem is emlkeszem mikor hallgattam utoljara klasszikus, foldi sugarzasu, vagy streamelt radiot a Spotify + PodCasts helyett. Talan tavaly majusban, a berelt kocsiban? De az se volt az igazi, mert a dombok kozt Skociaban sokszor elment a jel (meg volt vagy 4 foghato ado). Szoval ott is jobban teljesitett a saved Spotify playlist a telefonrol + mini FM transmitter.

Floridában Irma hurrikán tombolása alatt mit kezdenél a Spotifyoddal?
A Spotify egyébként is gyengén muzsikál a Google Musickal szemben. Google Musicnál a havidíjas szolgáltatás mellett meg is veheted az albumot örökre. Továbbá feltölthetsz 50 ezer zeneszámot magadnak.
Ha valaki változatos zenekínálatot akar hallgatni arra pont a zenés rádiókat találták ki. Ha pedig csak a kedvenc zenéit, azt beszerzi magának és hallgathatja nyugodtan offline a mai mobil tárhely méretek mellett.
De mobil appokkal is hallgathatóak a zenés rádiók ráadásul ingyen, ha már valaki mobilnet-fetisiszta.
Itt a lényeg pont az volt, hogy katasztrófahelyzetben amikor nincs wifi nincs mobilnet de rádió lenne, a túlárazott iPhone még arra is alkalmatlan, hogy a több mint fél évszázados technológia FM rádióadásokat venni tudja. Pedig ez valóban életmentő lehet katasztrófahelyzetekben.

Normális HUP-ot használok!

Itt a lényeg pont az volt, hogy katasztrófahelyzetben amikor nincs wifi nincs mobilnet de rádió lenne, a túlárazott iPhone még arra is alkalmatlan, hogy a több mint fél évszázados technológia FM rádióadásokat venni tudja. Pedig ez valóban életmentő lehet katasztrófahelyzetekben.

+100 annyit hozzátéve, hogy se GSM*hívás/torony/egyéb/mertelvitteahurrikán

> Floridában Irma hurrikán tombolása alatt mit kezdenél a Spotifyoddal?

Azt kerdezted, hogy a DAB+ miert nem terjedt el. Elmagyaraztam, hogy azert, mert nem eri meg a tartalomgyartoknak. Nem ertem mit nem ertessz.

> A Spotify egyébként is gyengén muzsikál a Google Musickal szemben.

Irrelevans, a Spotify csak a sajat pelda volt.

> Ha valaki változatos zenekínálatot akar hallgatni arra pont a zenés rádiókat találták ki.

Hat nemtom, de nekem otthonrol a foldi sugarzasu adokkal kapcsolatban leginkabb a "kommersz zenei kinalat" kifejezes ugrik be. Par udito kivetellel, foleg a fovaros kornyeken, pl. Petofi, EstFM majd RadioCafe (tilost nem igazan hallgattam akkoriban).

Nem tudom, hogy radioban mikor talalkozhattam volna Dubioza Kolektiv-vel, S.A.R.S mikor jott volna fel, Gramatik-kal, vagy igazabol barmilyen trip-hoppal, Logistics-szel, vagyis DnB-zel, Ali Farahani-val, Korai Orom-mel, Besh O Drom-mal stb.

Oke, ezek egy resze ismerosoktol, vagy random helyen Shazamtol jon, de a foldi sugarzasu radioadoknak nem igazan lattam ekkora diverzitast. De meg ha lenne ilyen, tokeletes radio, akkor se feltetlen akkor jatszana a szamot, amikor en akarom. Amugy a Spotify egesz jol fejlodik az uj dolgok felkinalasaban, de meg azert van meg fejlodni.

Ahogy kitunik, engem inkabb a vilagzene, illetve a valamilyen szinten undergroundabb stilusok vonzanak, ebben pedig a foldi radioadok nem igazan jeleskednek (a mar emlitett Petofi/EstFM vonulaton kivul). A pop nem igazan mozgat.

> De mobil appokkal is hallgathatóak a zenés rádiók ráadásul ingyen, ha már valaki mobilnet-fetisiszta.

De minek hallgatnek olyat, ahol megszabjak, hogy mit hallgassak?

> Itt a lényeg pont az volt, hogy katasztrófahelyzetben amikor nincs wifi nincs mobilnet de rádió lenne

Nem erre kerdeztel ra, hanem arra, hogy miert nem terjedt el meg mindig a DAB+.

> ... a túlárazott iPhone még arra is alkalmatlan, hogy a több mint fél évszázados technológia FM rádióadásokat venni tudja. Pedig ez valóban életmentő lehet katasztrófahelyzetekben.

Jahogy csak egy gyengecske iPhone trollkodast akartal valahogy elsutni. Persze, lehetne benne FM vevo, de akkor mar legyen benne FM ado is, mert veszhelyzetben az is jol johet; a zseblampa meg az iranytu melle meg szereljunk meg kisbicskat is, mert "mivan ha..."... hagyjal mar :)

Eléggé egyértelmű a kapcsolat a DAB+ és a mostani téma között, a kritikai megjegyzéseid tükrében. Ha elterjedt volna a DAB+ akkor jóval nagyobb lenne a rádiós zenekínálat, amire pont neked lenne igényed. Az FM rádióhoz hasonlóan DAB rádiókon is el lehetne juttatni a fontos információkat a katasztrófa sújtotta térségekbe. A mai technológia mellett még azt is meg lehetne oldani, hogy ne a zeneszámokat megszakítva, hanem azok után mondják be úgy 5-10 percenként a nem 0sec sürgősségű információkat. Már ha annyira fontos igény a változatos zenekínálat hurrikán tombolása alatt is.

A cikk az Appleről és az FCC-ről szól. Remélem olvastad ha már hozzászólsz. :) Az, hogy az FCC vagy az Apple trollkodott-e döntse el mindenki maga.
De úgy látom bőven van ok mostanában a kritikára FM rádió képesség hiányán túl is.

Normális HUP-ot használok!

> Ha elterjedt volna a DAB+ akkor jóval nagyobb lenne a rádiós zenekínálat, amire pont neked lenne igényed.

Hidd el, en is baromira vartam :) Meg gyerekkoromban tok elbuvolt a muhold miatt TV-n is foghato radioadok irgalmatlan szama, es kesobb remeltem, hogy a DAB-bal majd ez jon el, csak egyszerubben foghato kivitelben :) Csak kozbejott az internet terhoditasa, igy a DAB picit okafogyotta valt (legalabbis errefele).

> Az FM rádióhoz hasonlóan DAB rádiókon is el lehetne juttatni a fontos információkat a katasztrófa sújtotta térségekbe. A mai technológia mellett még azt is meg lehetne oldani, hogy ne a zeneszámokat megszakítva, hanem azok után mondják be úgy 5-10 percenként a nem 0sec sürgősségű információkat.

Szerintem ezt hasznaljak is. Az, hogy az okostelefonok nagy reszeben nincs ennek vetelere lehetoseg, az egy masik dolog.

> A cikk az Appleről és az FCC-ről szól. Remélem olvastad ha már hozzászólsz. :)

Olvastam. Megelozo nap, hogy ez itt megjelent... :)

Az internet térhóditásának ellenére a DAB rádiózás nagyon jó lefedettséggel bir Norvégiában, Németországban vagy Britanniában. Szóval a skót hegyek között akár hallgathattál volna digitális rádióadókat is ha az iPhone erre alkalmas lenne.

Normális HUP-ot használok!

„Ha elterjedt volna a DAB+”

A hallgatók szempontjából: A DAB vételre alkalmas rádiók a 90-es évek végén, 2000-es évek elején jelentek meg. Ahol indult ilyen adás, általában néhány korábban is működő rádió műsorát sugározták jobb minőségben. Nem rohantak tömegek ilyen rádiót vásárolni, mert ahhoz hogy a korábban is hallgatott adót jobb minőségben hallgassák, nagyjából aranyárban kellett volna készüléket venni. Közben kicsit csökkentek az árak. Azonban ezzel egy időben megjelentek az online rádiók, illetve a spotify és társai. Aki geek, az inkább ez utóbbi kettő közül választ a mobilitás miatt. Illetve a mobilok egy része (általában az olcsóbbak) rendelkezik FM vevővel is.

Ránéztem a mostani árakra: Van néhány vevőkészülék 20 eFt alatt is, de inkább a magasabb ár a jellemző. Ha a jobb hangminőséget is élvezni akarom, akkor valószínűleg a drágábbak közül választok. Azonban ha a lineáris műsorszolgáltatás lassan, de biztosan visszaszorul, akkor van-e értelme egy ilyen típusú szolgáltatás vételére nagyobb összeget költeni?

A DAB elterjedését segítené, ha az okostelefonokba kerülne ilyen vevő. Azonban az a kérdés, hogy van-e ilyen igény a vásárlók részéről? Mert ha nincs rá jelentős igény, akkor teljesen felesleges. Itt nem az számít, hogy néhány hozzáértő mit gondol a dologról, hanem az, hogy a tömegek akarnak-e ilyen szolgáltatást használni.

Zenekínálat: A hagyományos FM adókon is elég szegényes a kínálat, amit én inkább a jogdíjakra vezetnék vissza, nem pedig az elterjedtségre. Továbbá sokan olyan zenét szeretnek hallgatni, amelyekből nagyon szegényes az itthoni rádiós kínálat. Például: jazz, latin, olasz,… Számos olyan online rádió van, amelyekkel ez az igény kielégíthető. Nem érdekel, hogy az adott műsor Miskolcról, vagy Rio de Janeiro-ból érkezik. Ha a lineáris szolgáltatás sem elfogadható, akkor pedig ott vannak a streaming szolgáltatók, szintén széles zenei kínálattal.

Angliában élek.

Amikor kiköltözés után venni akartam egy rádiót a lakásba, a sima FM rádió és a DAB rádió árkülönbsége elhanyagolható volt. DAB rádiót vettem.

Egy ideig nem volt autóm, hanem Zipcar-t használtam (aki nem ismeri: néhányszor fél órára bérelhető autók, amik általában sétatávolságban vannak, nekünk pl. 2 sarokra volt egy Golf).
Ezekben DAB rádió volt, és megszerettem, hogy mekkora nagy választék van csatornákból. Pont abban jó, hogy amiből analógban szegényes a kínálat, abból akár több csatorna is lehet. Mondjuk pl. lehet több jazz, latin vagy olasz csatorna is. Nem számoltam meg, de egyszer kíváncsiságból megnéztem, mennyi rock csatorna van. Az autó 16 programhelyére 16 különböző rock témájú adót fel tudtam programozni, és szerintem lett volna még több.

Mostanában itthon nem hallgatok rádiót, de a saját autómban van DAB rádió. 5 csatornát szoktunk hallgatni, ebből 2 elérhető analóg FM adásként is, a maradék három kizárólag digitális sugárzásban.

Angliában vélhetőleg van értelme a dolognak.

Magyarországon elvileg az Antenna Hungária szolgáltat. A hivatalos oldalon levő információk alapján elszomorító a helyzet. Az adások egy része még mindig kísérleti jelleggel megy, és nincs jele annak, hogy bővíteni szeretnék a mostani csatornakínálatot. A digitális rádiózással sokkal több országos csatorna lehetne, viszont akkor kevesebb pénzt lehetne kérni a frekvenciáért. Bár ennek ellentmond az, hogy nagyon sok rádió esetében eltekintenek a frekvenciahasználati díjtól. Tehát a háttérben valószínűleg nem pénzbeszedési megfontolások állnak.

De legalább DRM-mel is kísérleteznek.

Magyarországon az Artisjus sarc miatt nem akarnak DAB váltást. A beszedett pénzt ugyanis jelentős részben rádiós hallgatottság alapján osztják el. Mivel FM analóg rendszerben eléggé behatárolt a zenés adók száma gyakorlatilag a kis számú és nagy hallgatottságú kereskedelmi zenés adó, meg persze a Petőfi dönti el melyik együttes milyen arányban kap pénzt az Artisjustól. Azzal, hogy mit és mikor adnak. Elég rendesen eltolták az arányt a magyar zenészek felé. És ezzel egy ideje már mindegyik fél elégedett. Mindenki tart attól, hogy megkavarják ezt a jól bejáratott rendszert.

Normális HUP-ot használok!

Igazából nem követem.

TV-nél tudom, hogy pár éve meglépték azt, hogy leállt az analóg sugárzás.
Rádiónál tudom, hogy van még, de mivel az egyetlen rádió amit rendszeresen hallgatok, az az autórádió, ami tud analógot is meg digitálist is, és kizárólag a digitálist használom, az otthoni rádióm, amit nem használok, az nem is tud analógot, így igazából az, hogy ki akaráják-e vezetni az analógot valamikor nem nagyon érint.

> a túlárazott iPhone még arra is alkalmatlan, hogy a több mint fél évszázados technológia FM rádióadásokat venni tudja

Jó, de amúgy egy tárgy nagyobb eséllyel nem alkalmas FM vételre, mint igen. Ha én veszélyeztetett területen laknék, bizony lenne otthon zsebrádió, mégpedig több okból is. A legfontosabb ezek közül az, hogy a zsebrádió nem merül le egy nap alatt, ami megszorult helyzetben nem utolsó szempont.

Fura, hogy pont a hurrikanok tipikus nyomvonalan elok nem erzik veszelyeztetett teruletnek...
Majd minden evben lemegy par hurrikan az atlanti regioban, evtizedek ota.

http://news.nationalgeographic.com/2015/08/140829-ten-years-of-hurrican…
http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/E11.html -- fasza kis tablazat eves bontasban.

Gyakorlatilag a Karibi környék egy nagy ártér lett.

Továbbá Texas egész területén és Oklahoma államban rendszeresen pusztítanak tornádók. A teljes nyugati part pedig földrengészóna. Mára ugyan megtanultak földrengésbiztosan építkezni, de egy 7 feletti erősségű rengésnél a legjobb technológiák mellett is keletkezik kár. Mindenfajta katasztrófát egybevéve az Egyesült Államok területének tekintélyes része kockázatos különböző természeti katasztrófákra nézve.

Normális HUP-ot használok!

Mit jelent az, hogy nem terjedt el?

Mobiltelefonokban? Vagy hol?

Én az autómban DAB rádiócsatornákat hallgatok. Amiken mindig bemondják azt is, hogy hogyan lehet még hallgatni őket.

A mobilomon pl. lehetne a rádió csatorna saját appján keresztül.

Azt tippelem, hogy mivel a tartalom elérhető külön rádió vevő hardware nélkül is, talán nincs rá olyan nagy igény, a telefon gyártók meg emiatt inkább megspórolják a hw elemek árát.

Ha valóban szeretnék az FM rádió vevőket telefonokban is látni, akkor kötelezni lehetne a gyártókat erre. Ugyan úgy, mint sok másra. Persze olyan módon, hogy feladatra alkalmas legyen, mert pl. itt egy rossz példa: Alcor DV3-T vevő. Van rajta LAN csatlakozó, mert előírás. Hogy belül be sincs kötve? Nem baj. Nem előírás, hogy működjön is.

Megjegyzem, hogy PMR adó-vevők beépítésére is lehetne kötelezni a gyártókat, hasonló indokból.
Közvetlen kapcsolatot biztosíthatna katasztrófahelyzetben, de a mindennapokban is hasznos lehetne. Hogy kevés a PMR csatorna? Csak szabályozás kérdése.