Librem 5 – biztonságra és a privát szféra védelmére fókuszáló, Linux alapú telefonra indult közösségi finanszírozási kampány

 ( trey | 2017. augusztus 24., csütörtök - 19:57 )

A terv: egy olyan Debian alapú telefon létrehozása, amely a biztonságra és a privát szféra védelmére fókuszál, nincs "walled garden". A kampányt 1,5 millió dollárra indították. Eddig 31 ezer dollárra tettek ígéretet.

A projekt honlapja itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Eddig ez állt legközelebb ehhez: http://neo900.org/. Sajnos a Neo900 megrekedt valahol... végre készülhetne egy debian-fon normális hw-el... sajnos erősen megkérdőjelezhető, hogy elkészül-e.
Sajnos a gta04 sincs folyamatosan készleten: http://projects.goldelico.com/p/gta04-main/
Talán ez fog először gyártásba kerülni, és bár lehet telefonként használni, nagyon nem az: https://pyra-handheld.com/boards/pages/pyra/

Szerintem az a 700 dolláros árnál rekedt meg. Megkérdezték a közösséget mennyit adnának érte, azok meg bő nyállal ráhazudták a szavazásánál ezt az árat. Az arányokat megnézve nem a 700$-osok voltak többségben, de ugye nem ezt nézték. Nem tehetnek róla, ők fejlesztők, nem eladásból élnek, nem értettek hozzá. Egyébként ha tényleg beindulna a dolog, szó nélkül beszerezneém. Aminap került a kezembe az N900-am, azon tűnődtem, hogy valahyog rendbehozom a szériahibás USB-t rajta, és újra használom majd.
Amíg ilyen 300-akról volt szó a Neo900-nál, addig még én is gondolkodtam rajta, aztán szembejött a Jolla, és az jobban érdekelt. Ha jól tudom nincs is más aktív támogatással rendelkező mobil Linux OS a Sailfish-en kívül. Persze ha leszámitjuk a community supported rendszereket, amibe a Maemo is beletartozik.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

$8m = FUN GOAL, Signatures of entire team printed inside the phone case
$10m = Free encrypted VPN tunnel service for all backers for 1 year
$20m = FUN GOAL, Candy Crush (clone)

Nagyjából ennyit a komoly tervekről.

lol

Véleményem itt megtekinthető...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A Canonical egy nagyon hasonló projekttel az Ubuntu mobillal már befuccsolt.
Szóval nem egyszerű amire vállalkoztak, de én drukkolok nekik!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

olyan, mint a gyom, valahol mindig előbújik.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Kitalálhatnánk már mi is valami hasonló projektet :)

--
robyboy

"World’s first ever IP-native mobile handset"

au

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

szánalmas*

Nem ez a szánalmas, hanem ahogy a Canonicalnál belekapnak minden fasságba, aztán abbahagyják. Speciel az Ubuntu Phone-t nem kellett volna abbahagyni. Amúgy jelenleg is az Aquarist használom. Amíg szét nem esik, vagy nem lesz másik Linuxos teló.
--
ulysses.co.hu

most epp az iiot a meno;)
(ket i-vel)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem lett volna szabad leállítani az ubi phone-t. Afféle startup dolognak néz ki ez az ág így utólag. Elég gáz egy nagy cégtől. Szerintem a gyártók voltak ellenérdekeltek. Mégis micsoda dolog lett volna egy olyan telefon a hw gyártóknak ami csak úgy kapja folyamatosan a sw patcheket amíg el nem romlik? Az ő szemszögükből bizonyára kétségbeejtő. Igazából a projekt elásása az összes többi piaci szereplő elemi érdeke volt. Stallman zászlóra tűzhetné már a telefont is... de tudom neki pont az ismert okok miatt nincs is ilyenje...

Sajnos ez esélytelen, a rádió rész körbe van bástyázva szabadalmakkal :(

szerencsere eselytelen es a sok hippi szabadszoftverhuszar aki erre nyaladzik nem lepi el ezt a terepet is

tipikusan nagyot akarnak harapni, megneztem az oldalt, fut-fat igernek amit nagyobb cegek is csak nyogvenyelosen teljesitenek...

55 nap a PCB tervezesre egy vicc, foleg ekkora frekik mellett - tudom, bukott mar be hardware kiserleti projektunk amire sok penzt koltottunk, szakemberek csinaltak, es _nem_ volt meg ennel sokkal egyszerubb PCB 55 nap alatt.

Ha modulokbol legozzak ossze, akkor megoldhato. Eros a gyanum, hogy az rf reszet a mostanaban olyan divatos, eloregyartott,felbevagott vias modulokbol akarjak osszerakni. Dolgoztam ilyenekkel, gyakorlatilag drotozas (tap, gpio vagy usb) es mar megy is.
Mondjuk a proci oldalon azert meg lehet nagy pofaraesesuk, mert a memoria eleg hepcias tud lenni a vezetekhosszokra, meg aztan ott van az energiamanagement, az LVDS interface. Nem lehetetlenség, de kell hozza egy-ket ilyen eszkoz tervezeseben jartassag.
Amivel, szeritem, nem szamoltak, az az antennatervezes. Ugyanis fem hazat akarnak, es oda nem eleg csak egy cad mernok. Sokkal nagyobb nevek is futottak mar bele ilyen pofonba (Lasd. Antennagate).
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "