Kilép a béta állapotból és teljesen támogatott funkció lesz a Windows Subsystem for Linux

 ( trey | 2017. július 30., vasárnap - 9:19 )

A Microsoft részéről Rich Turner bejelentette, hogy a Windows 10 Fall Creators Update megérkeztével a Windows Subsystem for Linux (WSL) kilép a béta állapotból és teljes mértékben támogatott Windows funkció lesz. A Windows Insider programban részt vevő tesztelők azt észlelhetik, hogy az 16251-es Insider build-től kezdve a WSL-en már nincs béta címke. A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

És így jött el a desktop Linux éve... Mission complete!

--
trey @ gépház

Mit is szoktak még folyton kérdezni? Ó, igen:

Ebben már benne van a KDE4 is?

Ez már a KDE5... :D

De van-e ebben Linux?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Eljott Linux syscallok eve.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

És tényleg. Nem véletlen használok még mindig Windowst desktopra de ez oltári nagyot könnyített az életemen. Eddig egy linux VM-et használtam egy csomó adminisztrációs feladatra, ami most már nem indokolt.

Esetleg most mar nem kell majd hozza bekapcsolni a dev modot sem?

SMB v1 még mindig aktiválva van alapból?

--
robyboy

nem, letiltották egy korábbi developer buildben, SMB3 van bekapcsolva; gondolom az őszi rolloutban megy ki a plebsnek.

Ez egy szép mentés volt az MS részéről, hogy nem kikukázták a Project Astoria (aka Android on Windows Phone) keretén belül kifejlesztett megoldást, hanem egy pozitív PR-t eredményező, hasznos terméket csináltak belőle.

Szerintem az is szempont lehetett, hogy volt régen egy olyan hogy Subsystem for UNIX-based Applications, ami viszont Windows Server 2012-ben deprecated lett, az R2-ből pedig ki is került.

Linux hater pár éve: Linuxon Wine, mindennek az alja
Linux hater ma: Windowson ugyanaz fordítva? Sikertermék!

A Microsoft Linuxszal kapcsolatos elmúlt 15+ éves ténykedését volt szerencsém az első sorból végigkövetni. Felköpött, majd szépen aláállt. Szép, tudathasadás következett be nála. A pálfordulás is inkább vicces, mint sikeres. De nem csak a Microsoft esett át ilyen változáson, hanem néhány vérwindosos admin is.

Emlékszem, 15 évvel ezelőtt ezeknek a véleményeire a Linuxról. Most ezek fújják teljes pofával a trombitát, hogy micsoda nagy dolog ez.

--
trey @ gépház

Az MS-nel is elokerult valaki - aki nem rohogte ki az iphone-t - es latta, hogy az ugyfelek reszerol eros igeny van az opensource-ra, meg a Linux-ra. Ket lehetosege volt. Szarik az egeszre es sokat bukik, vagy beall a trombitajaval a felvonulas elere.
Most a kivenhedt, kisse dohos szagu bohoc izzadva probal ritmusra lepkedni a sor elejen. :D

Nem kell messze menni. Van nekem olyan munkatársam, amelyik kiröhögött a gépemen a Linuxommal, amikor a céghez jöttem és fújta a rossz Microsoft propagandát. A Linux hobbisták szórakozása, hamar eltűnik a süllyesztőben, bla bla bla.

Már akkor megmondtam neki, hogy a vége az lesz, hogy a gépén is előbb-utóbb Linux fog futni, ő meg azon kapja magát, hogy Linuxot telepít.

Most mi van? Linux van a telefonján és Linuxokat telepít és adminisztrál.

Hjam.

--
trey @ gépház

Most Linux vagy Droid? Milyen disztrókat telepít?
Amúgy meg a droidos ökoszisztéma nélkül a Linux kernel maradt volna a hálózati eszközök firmware-ében, valamint webszervereken. NAS-okban is csak azért fut, mert van SaMBa.
Azért elvakult Linux hívőnek se érdemes lenni. Ami jó és támogatott, azt kell használni, és elhiszem, hogy sok Linux hívőt frusztrált az elnyomás, most meg elégtételt éreznek, de azért ez inkább tudomány és szakma, nem vallás.
Én örülök annak is ha a Wine futtat jól egy újabb programot és annak is, ha a WSL csinálja ugyanezt. A szabványosítás felé kellene menni, de nem erővel, hanem ésszel, de addig is inkább legyenek ilyen hidak, mint a csakazértisLinux vagy csakazértisWindows.

Tudomány? Mióta? Hogy Ballmer elment kosárlabdázni? Addig mi volt Redmondban? Vallás? Ahahaha. Hát persze! Az evangelista szót is a Microsofttal kapcsolatban hallottam először.

--
trey @ gépház

Na pont ezt mondom, hogy felcsattansz te is. Pont olyan a te puffogásod mint Balmer majomkodása, nem különb. Ahelyett, hogy a lényeggel foglalkoznánk, már megint ez a bezzeg a májkrémszaft.
Amúgy ugyanaz a helyzet, mint mikor Munkás Pista az IBM-re mutogatott, hogy ő a nagy ellenség, közben meg már rég nem. Most vannak új mumusok, akik havernak mutatkoznak. A gugli már fejleszti a saját kernelét, úgyhogy acsarkodás helyett dolgozni kéne. A Picipuha is azt csinálja, igaz sok pénzt elszór baromságokra, de had csinálja.

Kicsit be kéne nézned a színfalak mögé, nem csak a bábszínházat lesni. Hátha segítene.

Tapsikolni, hogy a WSL már majdnem tud annyit, mint 20 évvel ezelőtt a Wine 0.001.

--
trey @ gépház

Annak kell tapsikolni, hogy van és hivatalos.

Az is valami. Csak ugye nem kéne egyeseknek a szájukból segget csinálni és akkor nem olvasnák a fejükre, hogy mennyi faszságot hordtak össze az elmúlt 15 éveben és néztek hülyének olyanokat, akik a torz világképükből kicsit kilógtak.

--
trey @ gépház

nagyon fontos szavak!

Ok, de a WSL-ben hol van Linux?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Már két helyen is püfölöd ezt a szép kis szalmabábot. Jó szórakozást hozzá.

--
trey @ gépház

Kérdésre valami konstruktív válasz?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hol volt olyan állítás explicit, amin lovagolsz?

--
trey @ gépház

Én már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mikor tűnik el mellőle a Windows végleg. :)

És akkor most örülünk, vagy félünk? Eddig minden, amivel a Microsoft elkezdett kompatibilis lenni, az megindult a lejtőn. Hisz az a stratégiájuk, hogy kiszemelnek egy terméket, aztán elkezdenek versenyezni a fejlesztő céggel. Nem mindig a szoftver tudása volt az, amivel kiszorították az eredeti céget a területen, hanem egyéb módon megolajozott beszerzések. Majd amikor már elég sok felhasználót magukénak tudtak ahhoz, hogy ne legyenek mellőzhetőek a piaci szegmensen, akkor elkezdenek szándékos vendor-in-lockokat és inkompatibilitást beépíteni. Valamint a még hasznos funkciókat is kiszedni. Innen kezdve már sokan kényszerpályán vannak, meg kell venniük a Microsfot termékét, mert a piacon már elég sokan ragaszkodnak a fájlformátumokhoz, megoldásokhoz ahhoz, hogy ne lehessen őket figyelmen kívül hagyni. Ilyenkor az eredeti fejlesztő cég értéke elkezd csökkenni, majd a Microsoft aprópénzért felvásárolja őket. Persze lehetséges, hogy előbb sikerül valahogy más módon kikezdeni a vetélytársat és felvásárolni a céget amikor már veszti az értékét.

Szóval én inkább aggódok, mert ennek a beépítése azt jelenti, hogy rá akarják tenni a kezüket a Linuxra is. Most még persze kompatibilisek, meg egy Ubuntu alrendszert raknak bele. Aztán amikor már sokan a Windows részeként ismerik meg a Linuxot és azzal azonosítják, akkor eljön a nap, hogy a Microsoft lecseréli az Ubuntut egy saját vacakra, aminek az egyik fontos szempontja az, hogy inkompatibilis legyen valami apró, de kényelmetlen ponton az eredeti Linux rendszerrel, majd kényszeríteni a fejlesztőket arra, hogy a termékeiket ne az eredeti Linux szabványok és konvenciók szerint készítsék, hanem a Microsoft Linux szerint.

Szerintem jobb lett volna, ha a MS egyszerűen fogja és bejelenti, hogy mostantól az egész Windowst újraépíti Linux alapokon. A MacOS-ből is lett MacOS X...

linux nem egy fejlesztő cégé, ezért nem kell félni. Debian mindig lesz, slackware mindig lesz, redhat tuti mindig lesz, steamos mindig lesz. Ubi az kemény dió. Jó lenne ha maradna.

Egy esetben kell félni, ha az m$ rárakja az officet linuxra. Na akkor el lehet majd kezdeni aggódni a linuxért, addig nyugi van és kazsuál m$ szidás lol...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egy esetben kell félni, ha az m$ rárakja az officet linuxra.

Bocsi... de ezen már túl vagyunk, a Samsung telefonomon rajta van az egész M$ Office pereputty, ráadásul letörölhetetlenül, amiatt nem is fér el más app igazán a telefonon.

akkor inkább pontosítok. Desktop linuxra gondoltam, mobilon az m$ hála istennek egy fogatlan oroszlán. (reméljük az is marad lol...)

--
GPLv3-as hozzászólás.

mar csak az a kerdes, hogy a linuxos mssql fut-e benne :)

Vagy ha nem, akkor a Windows-ozat Wine-ban el lehet-e benne indítani :-)

Remélem, senki se kap infarktust, hogy én valami pozitívat írok és nem lépek be az össznépi fikaparádéba:

Üdvözlöm az Microsoft ezen fejlesztését, bár itthon csak Windows Millenium-om van a játszós laptopon, de ezzel a lépéssel lassan megnyílt a lehetőség a fejlesztők előtt, hogy értelmes körülmények között Windows-on fejlesszenek ruby/php/go/python-nal.

Hogy ez miért jó? A Windows-on szocializálódott embernek nem kell VirtualBox-ban futtatni egy Linuxot a fent említett nyelveken való fejlesztéshez. Vagy például nálunk a tesztelő kollégák tudják lokálisan futtatni a terméket a Windows-os gépükön, különösebb halálhörgés nélkül. Most VirtualBox-oznak ők is. Se nekik és nekünk, fejlesztőknek se lesz kisebb az e-péniszünk ettől.

Szóval szét lehet szedni, de én örülök, hogy immár van ilyen lehetőségünk.

Rubyhoz es Gohoz ugyan nem ertek, de a PHP/Python megy a futtatokornyezet feltelepitese utan. Nincs szukseg VirtualBoxra. Ezek akar RPi-n/Androidos telefonon is mennek (probaltam), ahol a virtualboxozas nem is mukodne.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Go-t még nem próbáltam, Python-nal dolgoztam Windows alatt, lehetetlen helyekről kellett összevadászni telepítőket, amik a különböző lib-eket adták, nem volt mindenre jó a PIP vagy micsoda... nagyon rossz élmény volt. Ruby legalább ilyen körülményes. Persze minden megoldható, de ha egy rendszeren ez 1db parancs, másikon pedig google-özés... hát erre egyáltalán nem érek rá.

Egy dolog megy állítólag windows-on tutin, ami multiplatform: A cégnél a Java-s kollégák mind Windows-on nyomják! :)

Python-hoz léteznek különféle csomagok Windowsra, az egyik legteljesebb az Anaconda. Alapból van benne egy rakás népszerű lib, és pip-pel továbbiak telepíthetők, illetve van hozzá a conda nevű csomagkezelő is, ami gondoskodik a bináris függőségek telepítéséről is.

köszi, ha arra vet a Sors, igyekszem észben tartani, hogy ezek szerint nem kell tőle annyira félni... :)

Én is tisztában vagyok a dolog előnyeivel és annak örülök, hogy végre pótolták a POSIX, UNIX kompatibilitási réteget.
És azzal is tisztában vagyok, hogy a Linux nem egy cég egyetlen terméke. De visszatekintve a Microsoft történelmére és tetteire, meg arra, hogy hogyan próbálta lejáratni, meg elgáncsolni a Linuxot kb. 10 éven keresztül, ne mernék nagy összegű fogadást kötni arra, hogy idővel nem fog itt történni valami. Persze az is előfordulhat, hogy tényleg felnőtté vált ez az arrogáns vállalat.

Nem tudom mennyire indokolt a múlt idő használata, mert ha csak 10%-a igaz annak, amiket a Techrights oldal rendszeresen ír, akkor semennyire.

--
trey @ gépház

Szomorú...

Hát igen, kb. ilyesmikre gondoltam én is, amikor az aggályaimról írtam. Simán belerak olyan dolgokat, amit levédett.

Valakinek van elmelete arrol, hogy a python miert jelentosen (~50%) gyorsabb WSL alatt, mint nativan?

> python.exe -c "import sys; print sys.version"
2.7.13 (v2.7.13:a06454b1afa1, Dec 17 2016, 20:53:40) [MSC v.1500 64 bit (AMD64)]
> python.exe -m test.pystone 1000000
Pystone(1.1) time for 1000000 passes = 4.98978
This machine benchmarks at 200410 pystones/second
> bash.exe
$ python -c "import sys; print sys.version"
2.7.13 (default, Jul 31 2017, 11:24:24)
[GCC 5.4.0 20160609]
$ python -m test.pystone 1000000
Pystone(1.1) time for 1000000 passes = 3.34375
This machine benchmarks at 299065 pystones/second

Windowson a process / thread indítás sokkal lassabb, mint Linuxon, szerintem ezzel függ össze.

A mérés thread indítás után, pythonon belül történik.

A megoldás a gcc jobb minőségű fordítójában rejlik, valamint a Python make-kor lefut egy ~300 tesztből álló felmérést és az alapján még inkább a procira szabja az interpretert. (PGO)

Lehet, hogy én vagyok fordítva bedrótozva, de a neve nem fordítva kellene legyen? Én, aki sohasem használtam, ezzel a névvel azt sugallja, hogy linux-ra tudok feltelepíteni valami cuccot, ami windows-os.

Nekem is ezt sugallta amikor először megláttam a címet. De hát olyat nem lehet, hogy azt sugallja a cég, hogy a Linuxot hozzák házhoz... Helyette azt kommunikálják, hogy ők már betették a lábukat a Linux világba is.

A legdurvább az lenne, ha egy távoli jövőben a Windowst Linux-kernelre építenék, persze saját grafikus szervermegoldással és WM-mel, kb. ahogy a MacOS BSD-alapú. Maradna a saját bináris formátum, az .exe, a .dll, stb., meg az NTFS is, mert 100 év múlva is még csak annál fognak tartani. De legalább ugyanúgy hasítana rajta a telemetria és a game-mód.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Azért például az NTFS jogosultságkezelését elég masszív hákolással, és csak nagyjából tudod Linuxos FS-ekben leképezni... A PE meg a PE32+ formátumokkal mi a bajod? Persze, a dll-hell az gáz, de lehet értelmesen is építkezni - tudásban/funkcionalitásban meg egyáltalán nem tűnik rosszabnakz ELF formátumnál... (A ReactOS meg a BeOS is PE...)

+1

az történt, hogy a flame engine rámatch-elt a Microsoft szóra, és különösebb szakmaiság nélkül sikerült megint bemondani valamit
igazából DLL hellt sem láttam már jó ideje, arra is jórészt azok "emlékeznek" akik valójában nem is használnak Windows-t (legalábbis az elmúlt 15 évben)

Szerencsére ebben a 15 évben a hdd kapacitás ára is elérte azt a szintet, hogy a 10 Gbyte-os winsxs ne legyen fájdalmas.

DLL-hell: nem használsz elég embedded fejlesztőeszközt.
Meg amúgy: nekem azért fura, hogy a szoftverek komoly százaléka hurcolja magával az msvcrt adott verzióját. Ha minden olyan szép és jó, akkor ez miért kell?

Fejlesztőeszközök nálam is csesztek el dolgokat, de nem hiszem, hogy a Linux annyiból jobb lenne. Ott vagy ráfordítod az adott rendszerre vagy csomagtárolóból letöltöd a központilag fordított programot, míg Windows alatt ősöreg binárisoknak kell futnia, és ahhoz képest mekkora egy katyvasz a Windows környezet, elég jó eséllyel el tudja látni ezt a feladatot.
A Windowsnál ugye nem tudja a Microsoft sem, melyik ujjába harapjon. Ki lehetne vágni a rendszerállományok 3/4-ét biztosan és még mindig működne a rendszer, max a régebbi programok, vagy a régebbi fejlesztőeszközöket használó programozók cuccai lehalnának indításnál (na jó meg a vezérlőpult fele se működne :D ).
Lásd WoW64. Nem lenne rossz, ha már a desktop Windows esetén is ki lehetne vágni, de még csak a Server Core tudja, és akkor is bizonyos szerepkörök nem működnek.

A PE-ben a kedvencem a "Portable" rész :-)

Iszonyat jó feature.
Megvallom, csak most néztem utána és állítottam be. Elolvadok, annyira k.jó...

Tudja valaki, hogy csinálja? Ez valami konténeres "jail" megoldás? Lényegében ott van minden fájlom az AppData alatt. Kifele a mnt .ből látok, de jogosultságok a helyükön, nem írhatok pl a system32-be.

Tök jó, hogy minden hardvert és beállítást lát azonnal, nem kell szenvedni a hálózatokkal mint egy VM-ben.

Nekem ez most nagyon jó lesz. Van egy projektünk ami php-memcached -et használ. Ez az extenson nincs lefordítva windows alá.
Megcsináltam, hogy a kis ubuntu alatt fut egy php-fpm, a windows alatti apache pedig azt hívogatja. És faxán működik. Egyelőre.

Szóval nagyon jó lesz tleg. Elismerésem MS felé.

Így csinálja. A többi bejegyzést is javaslom elolvasásra.

Köszönöm!

A lényeget kiszűrve magyarul is olvashatsz a működésről:
http://kpocza.net/Files/Publications/SzSzK170325_UoWandExtension.pdf

De a legautentikusabb információforrás az, amit BaT írt.

Köszönöm neked is!