Megérkezett az Ubuntu 17.04

 ( trey | 2017. április 13., csütörtök - 15:57 )

Adam Conrad bejelentette az Ubuntu 17.04 (kódnevén "Zesty Zapus") elérhetőségét. A bejelentés leolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ebből most a Unity-s vagy a GNOME-s változat az okés? :)

Idézet:
„Unity 8 is available as an alternative session”

Cool! :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Nem volt elég programozójuk, hogy kivegyék belőle a 8-ast.

--
robyboy

Ubuntu-Gnome is megjelent, infó az oldalukon:

"As a result of this decision there will no longer be a separate GNOME flavor of Ubuntu. The development teams from both Ubuntu GNOME and Ubuntu Desktop will be merging resources and focusing on a single combined release, that provides the best of both GNOME and Ubuntu. We are currently liaising with the Canonical teams on how this will work out and more details will be announced in due course as we work out the specifics."

--
robyboy

Még mindig javítatlan benne az UEFI bug. Telepítéskor nem lehet a netre csatlakozni mert jön a "force uefi?" kérdés és telepítés után nem bootol az ubuntu gnome vagy megszakad a telepítő. Ha nincs csatlakoztatva a netre akkor feltelepül rendesen és bootol is. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/1547286
---
Amíg a test renyhe, az elme dolgozik...

korai volt:)
a tálca ikonkainak némelyike nem jelenik meg, és néhánynak a menüje nem működik, v nincs is.

az intel video driver még mindig gány.

valahogy nem megy rendesen a trim, v. ilyesmi, mert időnként elfogy a hely az ssd-ről, és manuálisan kell fstrim-et indítani.

...

Erre szokták a beavatottak azt mondani, hogy akkor használj LTS-t.

--
robyboy

+1

ki mondta hogy élesben használom?

Hát, mivel zavart, hogy szar a driver, gondoltam, hogy fontos.

--
robyboy

ettől még fontos.
főleg hogy már az előző verzióban sem volt jó.

Hát ja. Elég amatőr. Főleg, hogy anno mindenki Intel VGA-t javasolt linux alá.

--
robyboy

Nem, a beavatottak erre azt szokták mondani, hogy normális disztrót kell használni, lehetőleg valami gördülőset, nem eltéest meg Bloatbuntut.

Biztosan én vagyok finnyás, de még nem találkoztam normális distróval... talán még a Debian, ami számomra elfogadható.

--
robyboy

Javasolnék jóindulatúan egy manjarot. Nem vagyok egy HC linux guru de nagyon kényelmesen elvagyok vele és ubuntu alapú minthez képest ég és föld.

Manjarot még sosem próbáltam, de mindig a Debian-nál kötök ki, valószínűleg azért, mert ezt ismerem a legjobban, szoktam meg. A megszokás meg nagy úr.

--
robyboy

Mi a baj az LTS-sel? :-)

"az intel video driver még mindig gány."

ezt kifejtened?

Jol latom, hogy ez egy 10 eves laptop? Tenyleg azt varod, hogy az Intel kijavitson egy hibat egy olyan hardveren, ami mar erosen elavult? :)

gondolod hogy csak én használok ilyen processzort?
és csak az én 10 éves laptopomban van ilyen?

Ki beszelt a processzorrol (vagy nem ertem a problemadat - nem a video meghajto a problemas)?

Biztosan sokan vagytok, de ugy tunik, megsem elegen - kulonben az open source community valoszinuleg mar megszulte volna a megoldast. Az Intelen biztosan nem mulik ez, ugyanis a dokumentacio nyilvanos, elerheto: https://01.org/linuxgraphics/documentation/driver-documentation-prms/intel%C2%AE-965-express-chipset-family-and-intel%C2%AE-g35-express

Amugy tudod minek van iden EOL-ja? A Windows Vistanak, amit 10 eve adott ki a Microsoft. Szerinted mi lenne a reakcio, ha odamennel a Microsoft szekhaz ele tuntetni, hogy javitsanak ki egy hibat a Vistaban?

Azt sem ertem, mi koze ennek az Ubuntuhoz... vagy Fedoran es Arch-on mukodik, csak Ubuntun nem?

most ugyan nincs kéznél a gép, de ez egy intel core 2 duo proci azthiszem, aminek a belsejében van egy intel hd video. hogy most éppen milyen video van benne, nem tudom, mert ugye függ a proci pontos típusától.

szerintem ebből a prociból még nagyon sok működik, sokkal újabb gépekben is, és mivel konkrétan ez egy laptop, nem lehet csak úgy beleszerkeszteni egy videokártyát.

ennek a videonak a meghajtásához i915 + drm kell.

Nem a processzorban van a videokartya, hanem a csipszetben (965 - lasd a fentebbi linket). Na jo, ez nem sokat segit rajtad, csak gondoltam, legyunk pontosak :)

ilyen alapon azt is kérdezhetnéd, mi köze az ubuntunak a linux kernelhez,
vagy a linux kernelnek az intel hd driverhez.

Igy van. Mi koze van hozza? Az uj disztro uj kernellel erkezik, ami alulrol behatarolja a verziojat (bar elvileg ha nagyon akarsz, megprobalhatsz regebbi kernelt forditani ala - akar mukodhet is).

Forditva ez nem igaz, vagyis egy regi Ubuntu ala meg nagyon sokaig elerhetoek az uj kernelek PPA-ban. Tehat csak ezert teljesen felesleges Ubuntu verziot upgrade-elni.

Masreszt pedig balgasag lenne azt varni az Ubuntu-tol, hogy egy kernel bugot javitson. Az nem az o dolguk, legfeljebb tovabbpasszoljak a hibajelentesed a megfelelo bugtrackerbe.

ui: az Intel driver rossz pelda, az ugyanis kb. egy eve mar az upstream kernel resze, vagyis a hibajavitasok kozvetlenul megjelennek a kernelben. Hogy ez jo vagy rossz, azt mindenki dontse el maga - a rossz oldala pont az, hogy egy veletlen driver regresszio miatt nem tudsz upgrade-elni, akkor sem, ha a kernel mas reszeivel nincs problemad.

"Ki beszelt a processzorrol"

Javíts ki, ha tévedek, de az integrált gpu a prociban van. Adott processzorra jellemző a benne lévő gpu

Én nem tudom, hogy te mit használsz, de én 10+ éve kizárólag Intel video chipes laptopokat használok kizárólag Linuxszal és sosem volt vele problémám. Most ezzel írok, ezzel szerkesztem a HUP-ot minden egyes nap.

Mi a gondod? Mivel sikerül ezt összehozni? Zavarnál a részletekkel?

--
trey @ gépház

most épp nem tudok részletekkel szolgálni, mert a gép épp nincs nálam, de kb a 4.8.0-as kernel óta van vele gond, és nem javult a 4.10.0-ával sem.

[drm_kms_helper] *ERROR* [CRTC:29:pipe+B] flip_done timed out

Ja hogy ez egy regression. Hat akkor egyszeru: a 4.4-es kernel LTS. Szerintem tedd vissza azt. Es jo esely van ra, hogy - mivel ennyire behatarolt - hamarosan kijavitjak.

Egeszen pontosan 16.04-es Ubuntu a te baratod. Miert is akarsz 17.04-re upgrade-elni? :)

:)

mert van ÚJ stabil ubi:)

"Egeszen pontosan 16.04-es Ubuntu a te baratod."

Milyen fura az élet, hogy nekem gpu problémáim pont 16.04 alatt voltak, ami abban nyilvánult meg, hogy dolgok villództak bizonyos esetekben. Ez 17.04-re áttérésnél javult.

Emlékeim szerint ezt a villódzást a második monitor letiltásával meg lehetett oldani. Legalábbis nálam ez megoldotta a jelenséget, nem csak ubuntu, hanem fedora alatt is. Ha ugyanarra a villódzásra gondolunk.

--
robyboy

Ne nevezzük megoldásnak azt, ha az elérhető munkaterületemet megfelezem :)

Hát ja :) egy monitornál még müködik.

--
robyboy

Nekem 16.04 alatt Inteles GPU-val ilyen problémám van: https://s11.postimg.org/bf7k80n1f/Shutter_2017-04-17-001.png
Lenovo T410, átlag 5-6 suspend-resume után annyira szétesik a Unity, hogy újra kell indítani a gépet. Indítón nem jelennek meg az ikonok, ablak fejléce használhatatlan stb. Úgy emlékszem, hogy a legutolsó HWE alatt is csinálta.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

965-ös grafikus chipet én is használtam, és nem volt vele problémám Linux alatt sem. Igaz ez jóval a 4.8-as kernel előtt volt, 4.6 óta i5-be integrált HD4000-et használok, és azzal sem volt még gond.

Amúgy meg ha ekézzük a Linuxot, akkor a Winről ne is beszéljünk: 3 hónapja bootoltam be Win10-re (x64 Prof). Egy órát tartott neki, míg a frissítéseket kereste és letöltötte, közben 33%-on tekerte a procit, a HDD-t 100%-on, a memóriafogyasztás közel 3 giga. Most mit kell 4 darab nyomorult frissítésen ennyit tekerni? Még most sem végzett, mert most meg a frissítések telepítésánek előkészítésével vergődik több mint fél órája, 77%-on áll, közben meg teker tovább mindent. Akkor sem lehet hátradőlni, ha 100%-on lesz, mert akkor meg kérni fogja, hogy indítsam újra, és leállásnál telepíteni fogja őket, meg következő boot után bejelentkezés előtt pedig véglegesíteni fogja a telepítést. Tényleg ez kell az embereknek? Közben meg használhatatlan a gép, egy nyomorult netflixes sorit nem tudok megnézni, mert nem tölti be a videókat, darál a HDD. Szerintem ebben az egyben hajbazernek a végén igaza lesz, hogy ez így bloatware. Linux alatt a frissítés olyan észrevétlenül jön le és települ, hogy észrevenni nem lehet, nem zavar a géphasználaton semmit, és utána sem möhög, hogy indítsam újra, meg nem indítgatja újra a gépet magánakció keretében.

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation HD Graphics 5500 (rev 09)

Semmi gond vele. Használom időnként két monitorral (pontosabban saját kijelző + projektor) és rendesen teszi a dolgát.

--
trey @ gépház

Idézet:
és utána sem möhög, hogy indítsam újra, meg nem indítgatja újra a gépet magánakció keretében.

man systemd.offline-updates ;) Bár technikailag nem magánakció, megvárja, amíg leokézod...

AFAIK Fedora 25-ön a GNOME használja is.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mire számítottál ?
Munkahelyemen múlt héten frissítettem 14.04 -ről 16.04-re. Így nincs vele gond.

Ezért használok Debian-t ;)

--
robyboy

instabil ágat?

Nem, stabilt. Viszont 4 éves a vasam, szépen támogatja. A problémák mindig a vadiúj cuccokkal vannak. A linux ebben sosem volt jó, hogy az aktuális vasakat normálisan kezelje.
Most ott tartunk akkor kb. hogy egyik nagy VGA-gyártót sem támogatja rendesen. Ha ez így megy tovább, halál lesz a vége. Kezdem azt hinni, hogy anno még a Win95 korában a linux messze jobban támogatta a hardvereket, viszont manapság a windows jobban áll ezen a téren... sok pénzükbe is kerülhetett ezt elérniük.

--
robyboy

most oké hogy bináris de nvidia gyönyörűen támogatja az ubit. Igaz én mindig úgy vásárolok hardvert, hogy nézem a linux támogatást.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"de nvidia gyönyörűen támogatja az ubit. Igaz én mindig úgy vásárolok hardvert, hogy nézem a linux támogatást."

Elmesélhetném mennyit szoptam egy frissen vásárolt nvidia kártyával. Nagyon támogatva éreztem magam, amikor egyik driverrel a gép nem bootolt, a másikkal használhatatlanul lassú volt :)

Az Intel saját linux-"drájver-fejlesztői hatáskörben" eldöntheti, mely hardververziótól támogatja a megjelenítést, pl. leginkább a legújabb hardvereit. (Így nem érzek reményt arra, hogy újabb fejlesztéseivel "Core 2"-eseket támogasson. Ha a régebbi linux-os meghajtók működtek, akkor ezeken a régi laptopokon, gépeken a kernel-verzió nem lehet a legfrissebb.) Valaki, kisokos kiszámolta előre, hogy az öreg hardverek cserére kényszerítésével, mennyivel több új (intel) hardver kerülhet értékesítésre. Ennek meg számukra - beláthatóan, - számos előnye lenne.

Az elmúlt 10 évben, ha tehettem, makacsul mindig NVIDIA megjelenítést választottam, - laptopoknál is. - ha gépet vettem. Ott kisebb a csalódás esélye, mert van nyílt drájverfejlesztés is. Valamelyik csak működik, valamilyen szinten. De időnként még így is kell variálnom a VGA verzókkal. (Ezért vagyok nagyon "desktop"-párti. Ha véletlenül "inteles" a laptop, mindig Windows kerül rá.)

Ma már nem divat kernelt fordítani, de lehet, hogy itt régebbi kernel működő driver-modulja kellene. - (Ha persze a 17-es Ubuntu-fejlesztés egyáltalán nem korlátozza az ilyen megoldást. (Régen "Ubiztam" már utoljára, akkor valószínűleg még szabadabb volt, a fordítások szempontjából.)

Mindenki él ezekkel a hardver-"avultató" módszerekkel. (pl. lsd. Microsoft, aki legutóbb azt találta ki, hogy új hardverekre nem fog frissítéseket kiadni a W10 előtti rendszerekhez, - persze, ha egyáltalán valaki fel tudja telepíteni rá..., ezt azért, a laptop gyártók is már BIOS szinten akadályozni fogják.., valszeg.) - (Ha egyes "vasaknál" mégis sikerülne, egyáltalán működik majd egy megvásárolt és elvben 2020-ig támogatott W7-es aktiválási jogosultsága? - Erről nem nyilatkoztak - v. csak elkerülte a figyelmemet.)

Manapság a fejlesztői tevékenység hatékonyságának növelése a cél, (A szívások csökkentése elemi érdeke minden fejlesztőnek,) és ehhez először is a hardverek időben nagymértékű fregmentálódását meg kell szüntetni. A jövőben csak még keményebben fognak "rendet vágni" a hardverek között, a mostanában "feltáruló" szoftveres lehetőségek.)

Legalább az Ubuntu-nál ezzel a protekcionista "trükkel" (aktiválás+WU) nem kell küzdeni...

Ne haragudj, de sok zoldseget irtal - peldaul hogy az Nvidianal van nyilt driverfejlesztes, az Intelnel meg nincs? WTF?

https://01.org/linuxgraphics/documentation/development/source-code

Ehhez kepest pont az NVidia a zart forraskodu, az open source projekt (nouveau) meg vert-verejteket izzadva probalja meg ujrairni a meghajtokat, az NVidia pedig joreszt le se sz*rja oket (https://nouveau.freedesktop.org/wiki/FAQ/#index7h3).

Az Intel laptopos csipszetek/cpu-k tamogatottsaga az utobbi evekben magasan a legjobb az osszes alternativa kozul (sima asztali felhasznalasra vonatkoztatva, a 3D / jatekok tamogatasarol nem tudok, abban lehet, hogy az Nvidia jobb).

3D / jatekok tamogatasarol nem tudok, abban lehet, hogy az Nvidia jobb

LOL

Lehet

nem értesz te a csipszekhez

se

"csipszekhez" tényleg nem értek, ki nem álhatom még a krumplifajtáját sem. - :)

Tudod, az a bizonyos "tojás-fogyasztás". Meg tudom róla állapítani, hogy nálam működik vagy sem. - Felhasználónak ennyi elég is, ez alapján már anyázhat. (Természetesen a fejlesztő is "anyázhatja" a felhasználót. Itt kérem demokrácia van!) - Persze a végén működnie kéne mindennek...

te nem vagyon nagyon penge ebben a threadkövetés nevű dologban

Félre értetted. - Az Nvidia deklaráltan zárt. Az Intel tudtommal az open-es közösség számára biztosítja a forrást. ("Intel® open source 3D Graphics Drivers for Linux") - Nem tudok hasonló fejlesztésről mint a "Noveau" "inteles" vonalon. (Persze akár el is kerülhette a figyelmemet, írtam, szinte a kezdetektől NVIDIA termékeit használom.) Másrészt, hangsúlyozva, hogy nem játékra..,- használtam sokáig nyílt Nvidia-drivert (Noveau-t) KDE-hez, - mert a zárt, - megelőzően több verziót is próbáltam, - azon a hardveren nekem nem működött.

Hogy mi nyílt és mi zárt? (Ha csak a forrás meg vagy nem léte, akkor egyértelmű.) De gondolom az Nvidia drájver-fejlesztése is sok konzultációval jár. Az Intel meg deklaráltan nyílt fejlesztést végez az open-es közösség támogatásaként. Azaz midkettő annyiban egyforma, hogy gyári, vagy a gyártó által fizetett fejlesztők készítik. (A Noveau meg közösségi.) A hibás fejlesztések javítását, ha a gyári fejlesztők végzik, akkor ott felmerülhet bizonyos támogatások "szabotálása". - Én azt állítottam, hogy a régi hardver támogatása nem érdekük.

"a tálca ikonkainak némelyike nem jelenik meg"

Ez nem annyira bug, mint inkább egy felesleges változtatás.

Ez azért van, mert a programok a XDG_CURRENT_DESKTOP környezeti változó értékére hagyatkoznak, annak eldöntése érdekében, hogy az indicator api-t használják-e az ikonok megjelenítésére, vagy sem. A változó értéke korábban Unity, most "Unity:Unity7" lett.

A workaround egyszerű, indítsd úgy a programokat, hogy a változó értékét visszaírod a régire. Nálam két appot érint, Chromium hibajegyet csináltam, Skype-ot pedig megoldottam úgy, hogy beraktam egy ilyet a launcher scriptbe:

export XDG_CURRENT_DESKTOP=Unity

Biztos valahol felül lehet írni rendszerszinten is, de annak meg ki tudja milyen mellékhatása lesz a rendszer többi részére nézve, jobb esetileg kezelni.

Frissítés nekem elszállt (cracklib-runtime). Mindegy, marad a parancssoros kókány megoldás.

Felrakva, egyetlen gondom volt vele, hogy kurzor eltűnt. A tweak utility-vel megint beállítottam, X restart és minden visszatért a rendes kerékvágásba.
Egyelőre az első kiadás a 17.04 ami nem csinált komolyabb gebaszt nálam. (kopp kopp kopp)

-42-