FreeBSD alapú lesz a Nintendo Switch

 ( trey | 2017. március 4., szombat - 8:31 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekes "fordulat", bár jobban belegondolva nem meglepő...

Az ilyetén felhasználás BSD vonalon egyébként "free"?

Ha jól tudom PS4-ben is freebsd van. Abban az előadásban mondták amit a PS4 linux futtatására alkalmassá tételéröl tartottak ;)

De szerintem az OS nem nagyon lényeges kérdés. (kivéve az üzemeltetőknek) A lényeg, hogy minnél kényelmesebben meg tudjam csinálni a melót, Nekem az igényem, Julia, scipy, R, LaTeX. Ez nekem pont linux alatt áll kézre.
De simán lehet, hogy valakinek FreeBSD-n, vagy macOS, vagy akár windows-on kényelmes. Sajnos tudomásom szerint BeOS-en nem lehet kivitelezni, mert lehet nekem az tetszik a legjobban.:D

Szerintem simán csak követték a Sonyt. Egyébként Androiddal jobban jártak volna, mivel ez lényegében egy tv-re köthető gamer tablet. Androidnak ez hazai terep. A Nintendo utóbbi években mutatott elég gyenge szereplése után egyre nehezebb meggyőzni a játékfejlesztőket arról, hogy plusz erőforrást fektessenek egy Nintendo portba. Androidnál csak a Nintendo kontrollorek támogatását kell pluszban megcsinálni.

A Nintendo mozgásérzékelős Wii remote-ja itt már kukázva lett? Kár lenne érte.

Nem biztos. (én is android fanboy vagyok.) A gugli már régóta ki akarja kukázni a linux kernelt androidból. Meg a jávát is. Sajnos igaz, hogy GPL-es kódra más üzleti modellt kell építeni, mint zárt kódra. Ilyen "walled gardent" mint amilyen a nintendo, meg pláne nem lehet GPL-re.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A Linux kernel lecserélésére hiteles forrásból semmilyen információt nem láttam. A konteó, fud meg troll blogokat hagyjuk. A java lecserélése az Oracle per miatt valóban terítéken volt. De ez is el lett vetve. Az ART-al bevezetett kódfordítás megoldotta a jogi problémát, legalábbis most így látszik.

Okosórára várható nem Linux alapú Google os. És még itt sincs hivatalos bejelentés. De itt sem a GPL licenc az ok, hanem egyszerűen túl nagy és erőforrásigényes a Linux egy okosórához. Nem kell annyi szolgáltatás mint amennyit a Linux nyújt, kell viszont nagyon hosszú akkuidő és ehhez minimalizált fogyasztás.

most már látom, te szereted eldobálni a sok kis finom, jó információ morzsákat. Nem lenne belőled jó ipari kém lol...
Dehogy van elvetve, csak még nincs jó kerneljük hogy kikukázzák a linuxot...
Jáváról meg annyit, hogy még a swiftet is first class nyelvvé akarják tenni, annyira keresik az utódját.

--
GPLv3-as hozzászólás.

A Google azért lett sikeres többek között, mert a valós feladatok megoldására fordítják az erőforrásaikat. A melegvíz újrafeltalálásával nem foglalkoznak. Sok tech cég esik ebbe a hibába, és csak akkor veszik észre a hibát amikor fenntarthatatlanul drágává válik a saját tákolmányuk majd rájuk omlik.
Ha a Fuchsiara céloztál, akkor túlgondolod a dolgot.
A swiftről írottakat inkább nem is kommentálnám.

Sztem te túl naív vagy. A guglinál évenként feltalálják a melegvizet. Vagyis inkább leklónozzák.

--
GPLv3-as hozzászólás.

+1

Rendszeresen hallani kidobált project-ekről, befejezett fejlesztésekről, azért az nem igaz, hogy PONT mindig csak azt csinálják, ami majd be is fog jönni.

"A Google azért lett sikeres többek között, mert a valós feladatok megoldására fordítják az erőforrásaikat"
Jaja.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_products#Discontinued_products_and_services

Milyen felhasználás? A BSD licencű cuccokat gond nélkül lehet üzleti célra használni a forráskód kiadása nélkül, ez nem GPL.

GPL licencű kódokat ugyanúgy gond nélkül lehet üzleti célra használni, Mr. FUD.

GPL licencű Linuxra némiképp nagyobb üzlet épül, nagyságrenddel több eszközzel mint *BSD-re.

GPL licencű kódokat ugyanúgy gond nélkül lehet üzleti célra használni, csak ki kell adni a forrást, amit a Nintendo nyilván nem akar, és az Apple sem akar, és még kismillió cég nem akar, ezért aztán BSD-t használnak...

> BERUS
Motor: Bodhi Linux 4.1.0; Lubuntu 16.04 LTS; FreeBSD 11.0; Windows Phone 10

"GPL licencű Linuxra némiképp nagyobb üzlet épül"
Csak éppen a proprietary kódok hozzák a pénzt, nem a GPL licencű kód.

Köszönjük Mr. FUD a szagértést!

AOSP, Chrome, Linux alapú felhők...

Nem is értem miért nem bírja a Bing a versenyt a Google-lel? Pedig Microsoft full-proprietary szerverein fut, még a Google szerverei Linuxot használnak?! :)

"While Google will never go the entire way and completely close Android, the company seems to be doing everything it can to give itself leverage over the existing open source project. And the company's main method here is to bring more and more apps under the closed source "Google" umbrella.

There have always been closed source Google apps. Originally, the group consisted mostly of clients for Google's online services, like Gmail, Maps, Talk, and YouTube. When Android had no market share, Google was comfortable keeping just these apps and building the rest of Android as an open source project. Since Android has become a mobile powerhouse though, Google has decided it needs more control over the public source code.

For some of these apps, there might still be an AOSP equivalent, but as soon as the proprietary version was launched, all work on the AOSP version was stopped. Less open source code means more work for Google's competitors. While you can't kill an open source app, you can turn it into abandonware by moving all continuing development to a closed source model. Just about any time Google rebrands an app or releases a new piece of Android onto the Play Store, it's a sign that the source has been closed and the AOSP version is dead."

http://www.wired.co.uk/article/googles-iron-grip-on-android

Ez egy lejárt szavatosságú fud cikk. MS-trollok etetésére természetesen kiváló. A nagy jóslatból semmi nem lett. Ma is számtalan cég épít sikeres terméket AOSP kódokra Google-partnerség nélkül. Xiaomi kínai piacos termékei, OnePlus, stb. stb...
A citált alkalmazások mindegyike Google szolgáltatásokhoz kötődik. Annyira részei az Android os-nek mint a pasziánsz és aknakereső a Windowsnak.

Gmail, Maps, Talk, and YouTube Google szolgáltatáshoz kötött appok. Calendar és Google kereső dettó. Akárcsak a Play Music. Mindegyikre van alternatíva bőven Androidon. Akár off-line opensource OsmAnd, KODI, K9-Mail, aCalDAV. Külön van Duck Duck Go app. Böngészőből is bőséges a választék Lightning Web Browser ha nem jó a Firefox. És van rakat kereskedelmi böngésző, Opera, Maxthon, Dolphin, Puffin, Yandex Browser. Többségük webkit opensource kódjaira épül.
Oroszországban vagy Kínában ahol helyi nagy internetes cégek letükrözték a Google szolgáltatásait (Yandex vagy például Baidu) Gmailre, Mapsre, Talkra, Youtubera és a többire mind csináltak saját alternatívát, és ezekhez a szolgálatatásaikhoz megírták saját Android appjaikat. Teljesen jól működnek az AOSP kódbázisra épített saját Androidos mobiljaikon Google függetlenül.

"AOSP version is dead."

Android 7.1 Updates Available
ROTFL :D

Ne terelj. A tema meg mindig az, hogy a google a proftabilitas megorzese erdekeben kifarol az atala eddig fejlesztett open source megoldasok mogul, a zart forras javara.

Igen, és ez nem igaz. Fentebb cáfoltam.

Nem cafoltal semmit. Annyit irtal, hogy tobben is csinalnak appokat a Google altal a zart forras kedveert elhagyottak potlasara.

Es egyebkent se latom be, hogy egy szolgaltatas _kliensenek_ miert kellene zart forrasunak lennie. Hacsak nem az, hogy a Google a zart forrast elonyosebbnek talalja valamilyen fura oknal fogva a nyilt forrasnal.

Szoval, miert is zarja be a Google a szolgaltatasai klienseinek forraskodjat?

Nem is tudtam, hogy a penztermelo Adwords es Adsense GPL. De ezek szerint az.

GPL licencű kódokat ugyanúgy gond nélkül lehet üzleti célra használni, Mr. FUD.

ROTFL. Csakhát ő nem azt mondta, hogy nem lehet, hanem hogy ilyen termékeknél ki kell adni a forrást, míg BSD-nél nem.

Meg ennek a fudozásnak amúgy is mi értelme van? Ha én pl. xy okok miatt nem szeretem a GMO-t, akkor csak rá kell mondani, hogy fud és kész? El van döntve a vita?

10 évvel ezelőtt leírtam ezeket a sajátságos hupos definíciókat:

FUD: A nyílt forráskódú és/vagy szabad szoftverek esetleges negatívumait boncolgató írás

;)

Ez is jó cucc.

Megjelenéskor 3 játék van amit lehet piszkálni abból kettő fps droppol időnként.

ez azt jelenti hogy van/lesz a L4T mellett B4T vagy ugyanazt hasznaljak?
https://developer.nvidia.com/embedded/develop/software

koszi!

--
neked aztan fura humorod van...

Egyébként miért részesítik előnyben a BSD-t ? Apple is ha jól tudom BSD-ből merített az OSX kapcsán, Sony is, most Nintendo is. A BSD féle licencek miatt vagy van más ok is ?

A legelső hozzászolást, csak azt kell elolvasnod :).

Csak tippelni tudok. A macOS/OS X/Mac OS X a NeXT oprendszerén alapul, ami a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején lett kifejlesztve. Linuxszal kb. '93 óta foglalkozom, azokban az időkben egyrészt nem látszott, hogy mi lesz belőle, másrészt eléggé kiforratlan volt, szerintem nagyon kevés emberben merült fel akkoriban, hogy erre bármit lehet alapozni.
Hogy a Sony és a Nintendo miért BSD-re alapozott, azt nem tudom. Talán jobb, talán kedvezőbb a licencelése, passz.

Ave, Saabi.

"Egyébként miért részesítik előnyben a BSD-t ?"

Például gyenge képességű programozók egyik mentsvára, akik ugyan szeretnének másoktól származó kódokat használni, de a saját forrást nem akarják kiadni, mert akkor kiderülne, hogy milyen fos kódot írnak.

--
trey @ gépház

Vagycsak a third party cégek licencei tiltják, hogy ezen partnercégek kódját olyan víruslicencekkel nyíltforrásúvá tegyék, mint a GPL.

Vagy minek feltalalni ujra es ujra a melegvizet, viszont a forras kiadasa uzleti celbol nem elonyos (keszitessz egy eszkozt, EU-ban gyartatod, mert gondolsz a fenntarthato jovore es szeretned a penzt "itthon" tartani, viszont a nyilt forraskod miatt az elelmes konkurencia a te sajat kododdal nyom le kinaban gyartatott termekkel).

Nem "vagy", max. "és". Nem kell úgy csinálni, mintha nem létezne az, amiről írtam.

--
trey @ gépház

Tokeletesen jogos, viszont a hozzaszolasod hangneme miatt megis jogosnak erzem a hasznalatat :)

Ja, hát az igazság szokott azért fájni. Szerinted amit leírtam, annak semmi alapja sincs? Nincs tele a szakma narcisztikus emberekkel, akik inkább megdöglenének, minthogy kiderüljön, hogy a produktumuk egy kalap szar?

--
trey @ gépház

Ezt sem ketlem. Es a legrosszabb, hogy sok van kozuluk magasabb pozicioban is :) Viszont a masik oldalt is meg kell emliteni, mert teljesen ertheto is lehet a BSD kod hasznalata uzleti szempontbol.

Általában az eszköz firmwarejében található bináris kód köszönőviszonyban sincs a hozzá "gpl compliance" keretében kiadott forrás tarballal. :P

eros komment egy windows telepito szakmunkastol!

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Úgy gondolod, hogy nincs semmi abban amit mondtam? Vagy a személyeskedésed annak jele, hogy a kommentem megint betalált?

--
trey @ gépház

Lesz? Már az. Munkatársamnak tegnap hozta a posta.