A swap partíciókat swap fájlra cseréli az Ubuntu a 17.04-es kiadástól kezdve

Címkék

Az Ubuntu úgy döntött, hogy alapértelmezetten a !LVM-alapú telepítésekhez az Ubuntu 17.04 (kódnevén "Zesty Zapus") kiadástól kezdve nem swap partíciót, hanem swap fájlt állít be:

Today, carving a partition and reserving twice the RAM size for swap makes little sense. For a common, general, machine most of the time this swap will not be used at all. Or if said swap space is in use but is of inappropriate size, changing it in-place in retrospect is painful.

Starting from 17.04 Zesty Zapus release, instead of creating swap partitions, swapfiles will be used by default for non-lvm based installations.

Secondly, the sizing of swapfiles is very different. It is no more than 5% of free disk space or 2GiB, whichever is lower.

További részletek itt.

Hozzászólások

Nagy ügy, én már régóta ezt csinálom *Ubuntun :D

Mostakkor btrfs root ugrik, vagy megoldjak btrfs-en a swapfile problemat?

Does btrfs support swap files?

Currently no. Just making a file NOCOW does not help, swap file support relies on one function that btrfs intentionally does not implement due to potential corruptions. The swap implementation used to rely on some assumptions which may not hold in btrfs, like block numbers in the swap file while btrfs has a different block number mapping in case of multiple devices. There is a new API that could be used to port swap to btrfs; for more details have a look at project ideas#Swap file support.
A workaround, albeit with poor performance, is to mount a swap file via a loop device.

btrfs FAQ

Semmi nem akadályoz meg abban, hogy telepítéskor a lemez felosztásánál az advanced opciót, majd a kézi particionálást válaszd, ahol létrehozol btrfs fájlrendszert és swap partíciót.

Ez a bejelentés az alapértelmezett telepítésre vonatkozik, mint mindig. Btrfs nem alapértelmezett, nem átlagfelhasználónak való. Magyarul, semmi sem változik a btrfs-t használni akarók számára.

--
trey @ gépház

32 GB memoria van a gepemben, kell nekem swap particio/file? Windowson mar evek ota kikapcsolom.

Ezek szerint nálad a suspend akkor is működik, ha megszűnik az áramellátás. (megszűnik a hálózati feszültség, lemerül az akkumulátor stb.)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Nem a boot idő miatt kell a suspend, hanem azért, hogy az otthagyott state-et folytatni lehessen. (ramdrive, böngésző session, futó programok, ilyen-olyan bejelentkezett programok stb)

A notebookom soha nincs kikapcsolva. Ha indulok lecsukom, suspendel, megérkezek kinyitom és ugyanúgy van ahogy elindultam. Éjszaka is csak suspend (vagy az se, csak win+L).

Kiskoromban azt tanultam, hogy a swap partíció gyorsabban működik, mint a swap file. Logikusnak hangzott, ezért elhittem. Mára ez is változott? Mert OK, hogy egyre ritkábban kell a swap, de azért néha mégiscsak kell, és akkor a sebesség nem mindegy.

Tud, sot, a swap volt az elso, amelyik tudott (... ertheto okokbol).

Ott a pont, a swap file hatulutoje, hogy nem lehet TRIM-elni, hacsak valami okostojas le nem implementalta, hogy a swap file tovabbadja az underlying device-nak, hogy akkor melyik blokkokat lehet TRIM-elni, meg amugy is, szepen blokkokra igazit mindent :)

Kérdés, hogy mi a helyzet az SSD-k elhasználódásával. Mert ugyebár az SSD nem írható újra akárhányszor, véges darabszámszor írható újra.
Hogyha SSD-n van a swapfájl, akkor egy káros programmal a swapfájlon keresztül az SSD celláit kifáradásig lehet pörgetni. A sebesség eltérés elhanyagolható, hogyha 4-5 év elteltével szórja a bad sectorokat az SSD.

Régebben mindenféle how-to -k voltak, hogyan kell SSD-re linuxot telepíteni.
Pédául: https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/ssd
Note: don't select the BTRFS file system! Because under certain circumstances, BTRFS causes a huge amount of write actions. <-- ez igaz?

With "noatime" in /etc/fstab <--ezzel tényleg jobb?
Swapfájl tényleg jó ha SSD-n van?
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

> Note: don't select the BTRFS file system! Because under certain circumstances, BTRFS causes a huge amount of write actions. <-- ez igaz?

Igen, nagyjából igaz. Hacsak ki nincs kapcsolva a COW funkció az adott BTRFS fájlrendszernél. Ezért nem jó pl. nagyméretű virtuális fájlrendszereket sem rajta tárolni.

Ez az elhasználódás eléégé túl van lihegve.

Itt számolgattam 1,5 éve, a mostani állást is leírom.

Total_LBAs_Written 21716994152 (*512 byte / 128 GB -> 82x írtam tele)
Reallocated_Sector_Ct 0
Power_On_Hours 14437, vagyis 601 * 24 óra
Power_Cycle_Count 4707
Wear_Leveling_Count 221

Az SSD-t 2012 augusztusában kezdtem el használni, és nem igazán kímélem, volt hogy OpenWRT-t fordítottam rajta, és 4G RAM mellett azért swap-et is használ sokszor.

Röviden: ha feltételezeh hogy csak 1000x lehet újraírni az SSD-t, akkor is hátra van még az "élete" szűk negyedét használtam el 3,5 év alatt. Ez egyébként egy 128 gigás samsung 830-as MLC SSD, szóval semmi extra, egy teljesen kommersz darab volt amikor vettem.

1. az egész cucc az ubuntu default telepítéséről szól, ott pedig nem CoW FS az alap (a btrfs nem stabil, a zfs pedig bele van drótozva valahogy, de na).
2. épp az a kindulópont, hogy nem igazán van szükség swap-re, ezért
2/a. az nem lesz nagy méretű
2/b. ritkán lesz használva
3. advanced user ezt simán csinálhatja másképp
4. de ha valaki ragaszkodik a CoW fs-hez és swapfile-hoz, akkor is simán megcsinálhatja hogy csinál 1 darab 2 gigás swapfile helyett mondjuk 50 darab 40 megást és mindnek más prioritást ad.
5. lehet én tudom rosszul, de a cow is blokkszinten működik, és nem file szinten.

With "noatime" in /etc/fstab <--ezzel tényleg jobb?

Természetesen, sőt SSD-nél kötelezőnek tekintem, hiszen az acces time az aktuálisra módosul, ha akár csak olvassák a file-t, vagy a directory listát. Ez elég csinos mennyiségű írást eredményez akkor is, ha egyébként senki sem írja a file-okat. A noatime az acces time update-elését hivatott megakadályozni. Ha használod a noatime flag-et, nem kell a nodiratime, mert már benne foglaltatik.

Swapfájl tényleg jó ha SSD-n van?

Erről megoszlanak a vélemények. A sebesség miatt jó, az elhasználódás miatt rossz. Egyik lehetőség a swappiness értékének alacsony beállítása, s a swap SSD-n tartása. A másik lehetőség a swap HDD-re tétele, így nem gond az elhasználódás, de agyonütöd a sebességet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kiskorodban még virágkorukat élték a vasreszelék pörgetők, rajtuk a mai napig így érdemes csinálni.

Manapság viszont egyre általánosabb az SSD. Itt nincs seek time, nincs relevanciája a fájlrendszer töredezettségének vagy hogy épp a "lemezen" hol helyezkedik el az adat, így éppen mindegy hogy a swap keveredik-e a rendszerfájlokkal vagy hogy mennyire elszórtan helyezkedik el a fájlrendszerben. A swapfájl pedig ilyen körülmények közt sokkal rugalmasabb, hiszen egyszerű az átméretezés.

(És azzal mit csinálsz, hogy swap partíció esetén csak belecímzek a diszkbe, swap-fájl esetén pedig ezt megelőzi az, hogy a fájlrendsze kikeresi a szerinte ideális elhelyezkedésű adatblokkot? Csak mert swap fájl esetén van egy plusz réteg szoftver, amelyik belepofázik a dologba - ergo ez lehet nagyon gyors, de időben garantáltan *több*, mintha nem lenne.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Értem, és ez hol reprezentálódik? Mert tippem szerint a különböző fájlrendszerekben általában nincs külön swapfile kezelő plusz rutin. De ha van is, akkor még mindig ott van, hogy minimum egy abszolút fájlnév - i-node - diszkcím transzformációval hosszabb ideig tart elérni egy swapfile-t, mint egy swap-partíciót.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Szerintem nem Windows-ról volt szó, de legyen egy kis ontopic is, ha már Windows pagefile kezelés:

When reads or writes to the paging file are occurring (through IoPageRead and IoPageWrite), Windows checks whether the request comes from kernel mode and is not being performed on behalf of Superfetch (which always uses idle I/O). In this case, the IRP uses normal priority even if the current thread has a lower I/O priority. This is called the paging bump.

Forrás: https://www.microsoftpressstore.com/articles/article.aspx?p=2201309&seq…

Üdv,
Marci

FAT32-nél ez meredek lenne. :-) (Hogy én is kiskoromról beszéljek; főiskolán mondta a Windows-t oktató tanár - nem NT kapcsán -, hogy célszerű a virtuális memóriának egy fix helyet lefoglalni. Méltán igaza is lehetett akkoriban. Win telepítések után azonnal be is állítottam.)
Fentebbre pedig, aki a töredezettség miatt aggodalmaskodik, innen lentebbről üzenem, hogy a fejlécek FAT32 óta kicsit máshogy néznek ki, meg maguk a blokkok végei is.

Persze, ha nem pucolná le a visszaadott lapokat az oprendszer, mielőtt kiosztaná egy másik szoftvernek, az is gyorsabb lenne. Security szempontok miatt mégis mindenki megteszi.

Sőt a virtuális memória használata is alapvetően plusz egy layer, mégis használják a rugalmassága és a flexibilitása miatt.

LVM detto. WDDM detto.

Millió+1 olyan eset van, amikor valamiért mégis inkább a komplexebb, lassabb megoldást választják az általa nyújtott plusz rugalmasság vagy szolgáltatások miatt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csináltam egy gyors tesztet raw swap partícióval és titkosított ext4 fájlrendszerrel, 16GiB méretekkel.

SSD:

# dd if=swapfile of=/dev/null ibs=1M
16384+0 records in
33554432+0 records out
17179869184 bytes (17 GB, 16 GiB) copied, 20.5645 s, 835 MB/s

# dd if=/dev/sdb1 of=/dev/null ibs=1M
16386+0 records in
33558528+0 records out
17181966336 bytes (17 GB, 16 GiB) copied, 19.9776 s, 860 MB/s

HDD:

# dd if=swapfile of=/dev/null ibs=1M
16384+0 records in
33554432+0 records out
17179869184 bytes (17 GB, 16 GiB) copied, 140.732 s, 122 MB/s

# dd if=/dev/sda3 of=/dev/null ibs=1M
16384+0 records in
33554432+0 records out
17179869184 bytes (17 GB, 16 GiB) copied, 120.009 s, 143 MB/s

A szignifikáns eltérést valószínűleg a titkosítás okozza SSD-n, a HDD-n meg ezen felül a fej mozgatása a nem összefüggő fájl miatt. De mindenki mérhet... :)

Mit is számít az, ha felváltva olvasok többször is egy raw eszközről és egy fájlból darabonként kétszer annyi adatot, mint amennyi az összes memória? Ráadásul a 8GB memóriából 6.5GB használt mindenféle dolgokra, a maradék 1.5GB memóriából gazdálkodik a buffer és a cache... :)

Nem kellene befolyásolja az ilyen jellegű mérést, adódóan a cache működéséből, de csak a kedvedért:

# sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches; dd if=swapfile of=/dev/null ibs=1M
16384+0 records in
33554432+0 records out
17179869184 bytes (17 GB, 16 GiB) copied, 20.2572 s, 848 MB/s

# sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches; dd if=/dev/sdb1 of=/dev/null ibs=1M
16386+0 records in
33558528+0 records out
17181966336 bytes (17 GB, 16 GiB) copied, 19.9776 s, 860 MB/s

Tulajdonképpen igen. Ez valahogy olyan, hogy a diák is sok szót képes kimondani a szájával, de hiába van meg ez a fizikai képessége, ha nem tanult, és nincs mit mondania arról a témáról, amiről a feleltetésnél a tanár kérdezte. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyrészt, mint mások is írták, az SSD nagyságrendekkel gyorsabb tud lenni a HDD-nél.

Másrészt akár HDD, akár SSD, a memóriától mindkettő nagyságrendekkel lassabb. Értsd: ha swap-pelni fog akkor baromi lassú lesz a gép/progi/minden, és ezek után vagy a user lövi ki a túl sok memóriát foglaló programot, vagy előbb-utóbb jön az oom-killer.

Alapesetben paging van, az meg nem fáj annyira :) Ha swaping-re tér át a memóriakezelés, akkor tényleg érdemes elgondolkozni a RAM felfelé tornázásán.

Korábban is nagyságrendekkel gyorsabb volt a RAM mint a diszk - maximum annyi a különbség, hogy mostanság a fájlrendszer, mint absztrakciós rétek kevésbé jelent teljesítményveszteséget. Ettől persze nekem még randa lesz az, hogy van egy szál cékettőspontbekszles, izé, /, és abban egybehányva minden, mertúgyegyszerűatelepítőésúgyismindegydesktopon :-)

a huposok mindig jobban tudják, melyik projekt döglött meg. azt is hogy mikor, miért.
(lejjeb egyébként utaltam rá, hogy a panther évek óta swapfile-t használ.)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Nekem általában nincs swap.

Néha van valami, amihez kell. (Ha jól rémlik, pl. Oracle 8 telepítéshez kellett legalább x méretű swap jó pár éve). Amikor kellett, létrehoztam egy (vagy több) swap fájlt, aztán a telepítés után, amikor már a futáshoz nem kellett, letöröltem.

Partíció nem adható hozzá ennyire szabadon. (Nem tudom, LVM alatt logikai kötetre mehet-e swap. Azt viszonylag egyszerű lenne létrehozni/megszüntetni. Mondjuk nem tudom, lv-nek van-e előnye swapfile-hoz képest)

1. Viccnek szántam (a smiley jelzi a végén).
2. Mélyebben nem érdekel az fhs, mindenki oda teszi ahova akarja, felőlem lehet /etc alatt is.
3. De nekem a / is megfelel, főleg hogy akkora dzsuva van már ott hogy az hihetetle. Részben amúgy a so called fhs-ben leírva is, pl. /lib* nálam 4 van, az /srv is nagyon kellett, nem is tudom hogy létezhettünk nélküle. Ja, meg /media, csak a /mnt-t nem vitte el a cica. Aztán 2 kernel, 2 initrd, 3 virtual fs, meg még mittudomén...

Egy dolgot leszámítva igazad van.
A /media és /mnt szétválasztása jó dolog volt.
Az értelme: /media alá megy minden, ami automatikusan csatolódik. /mnt alá pedig tudsz csatolni kézzel.
És célszerű nem összekeverni őket. Persze, ha jó rémlik a systemd ezt is összekeverte.

Ami pedig az fhs érdektelenségét illeti: sajnos a káosz az egyik legnagyobb ellenérv a Linux terjesztéseknél, és az ilyen hozzáállás miatt igazuk is van.
A szabadság nagyon jó dolog, de igenis szükség lenne a szabályokra (nem csak ezekre), hogy legalább minimális esélye legyen a Linuxoknak.

Visszatérve a swapfájl helyére: talán a / alatt lenne a legjobb helye. Elvileg ott a könyvtárszerkezeten kívül nincs túl sok fájlfájl (talán 1-2). Jó lehetne akár a /var vagy /tmp is, de azokat lehet külön partícióra is rakni, az meg lehet nem tenne jót az ébresztésnek. De passz, ki kell próbálni.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Lehet, hogy viccnek szánod, de szerintem nem hülyeség. Azért, mert a / nem feltétlenül az az eszköz, amelyre a swap-et tenné az ember. A /tmp nem jó, Fedorán például tmpfs, ami ugye RAM és swap. :) A /var szintén nem jó, nálam önálló filerendszer a HDD-n, de kérdés, a swap-et is odatenném-e. Mindazonáltal ezekből számomra az jön ki, hogy akkor járunk a legjobban, ha a swap nem file, hanem külön partíció filerendszer. Az LVM lehetősége miatt húztam át a partíciót.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

én eleve nem értem, hogy miért kell swap file-t fixen/alapértelmezetten létrehozni.

szerintem a swap fájl lényege, hogy nem kell állandóan léteznie. ha valamiért kell csinálok egy valamekkora fájlt, amikor nem kell eldobom, helyet felszabadítva.

ha állandóra kell akkor jobb ha partíció, nem kell 2szer kiolvasni/írni, fixen tudom menyi helyet foglal, ha kifogyok a helyből merevlemezen, -bár ilyesmi már évek óta nem fordult elő - nem lassul be mint a windows, vagy legalábbis nem annyira :))

ez a swap fájl valami felemás megoldás az átlagfelhasználóknak, de szerintem alapértelmezetten elhibázott..
:)

Az, hogy a swap nem csak önálló filerendszer, hanem file is lehet Linuxon, szerintem a flexibilitást növeli. Ahogy írod, én is önálló filerendszeren tartanám, helyesebben szólva ott tartom, a feltételes mód nem indokolt. Ugyanakkor el tudok képzelni olyan helyzetet, amikor mindenképpen a swap file a nyerő. Ilyen például a live Linuxom. Ott ugye nagy merészen csinálhatok a gépen egy üres alkönyvtárba egy swap file-t, de nyilván nem méretezhetem át a filerendszereket, s nem csinálhatok önálló filerendszert neki, mert a gép tulajdonosa fellógat egy villanyoszlopra. :) Vagy azért, mert nincs hozzá elég hely.

Én a swap-re nem úgy tekintek, mint valami ártalmas dolog, amitől lassú lesz a gép. Ez nem igaz. Ha nagyon sarokba szorul a kernel, az out of memory killer aktiválódását megelőzően van még hova menekülnie, s ez szerintem növeli az üzembiztonságot, még ha futásidő is az ára.

Ezen felül megfigyeltem, hogy néha swap-el akkor is, ha van még bőven RAM, az alkalmazások nem használják ki. Ezt sok block I/O műveletnél teszi. Ilyenkor régen használt dolgokat kilapoz swap-re, s az így felszabadított RAM-ot is disk cache-nek használja, akár több GB-ot is. Ettől nem lesz látványosan lassú, mert ritkán használt dolgot lapozott ki, s ha az mégis kell, csak visszalapozza. Hely van hozzá, hiszen a disk cache-ből bármikor lefaraghat. Ez inkább növeli a sebességet azáltal, hogy nagyobb blokkokat lehet egyben a block device-ra DMA-zni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK, kösz, sok mindent megtudtam a hozzászólásokból.

De vannak-e benchmarkok swap-partíció/swap-file összehasonlításra?

(Elhiszem, hogy SSD-n minden gyorsabb, hogy miért nem veszek több RAM-ot, stb, de annyira nem vagyok gazdag és a munkahelyem sem az, hogy ne kényszerülnék itt-ott "vasreszelékes" lemezre swappelni. Akkor meg érdekel, mit vesztek sebességben a partíció->fájl cserével.)

Akik ennek nemsokára örülnek (nézd, az Ubuntu ezt megoldotta, dekirály), azok pont ugyanúgy szidták a Windows swapfile-megoldását, mert a swap partíció a jobb.

Nem arról van szó, hogy tudta vagy nem tudta. Hanem hogy megmagyarázták maguknak, hogy a swap partíció jobb, teljesítményben, meg hát amúgy is, amit a Windows csinál, az rossz.
Most a Canonical megmondja, hogy swapfile lesz, és hirtelen megmagyarázzák maguknak, hogy igazából a file jobb, mert nem kell neki külön partíció.

és ez nem vicc. pár éve már tud fagyni, a kékhalálnak is van már megfelelője egy ideje, ma a swapfile, holnap a kényszeres automatikus frissítések... ez mind mutatja az elkötelezettségüket a minél windows-közelibb OS kifejlesztése mellett.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Mióta systemd van, azóta a suspend-ból felébredés kb. 5mp-et vesz igénybe (ssd-s gépen).
Régebbi ubuntun ez olyan 1-2mp volt.

Valamikor nem lehet utána leállítani a gépet, relevans bug:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/systemd/+bug/1441253

Bejelentve: 20150407, utolsó megerősítő hozzászólás: 20161108, status: won't fix,

De ennek (systemd gyűlölés) mi köze a swapfájlhoz?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

de miért?
anyának is ezt adtad amikor kicsi voolt?

En igy allitottam be eddig is:


sudo swapon -s
sudo fallocate -l 4G /swapfile
sudo chmod 600 /swapfile
sudo mkswap /swapfile
sudo swapon /swapfile
sudo swapon -s
sudo vi /etc/fstab
# /swapfile none swap sw 0 0

sudo vim /etc/sysctl.conf
# vm.swappiness=10
sudo sysctl -p

Valamit beneztem volna?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez azt csinálja, mint a sudoedit.
Ahelyett, hogy a másik user (root) jogosultságaival futtatná a szövegszerkesztőt, lemásolja a fájlt, azt szerkesztheti az eredeti user a saját jogosultságaival, majd a szerkesztés végén felülírja a cél fájlt.

Pl. Vim esetén a :! paranccsal tetszőleges programot futtathat a kapott jogosultsággal.

Ha csak "alapértelmezetten", akkor semmi vész, az alapértelmezés úgy is csak az idiótáknak van fenntartva. Az amúgy is egyre lassuló Ubuntu-t legalább ezzel is tovább lehet lassítani.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Ehhez még hozzájön az is, hogy a swap-ot sosem elejétől végéig, azonos méretű blokkokban kell írni/olvasni, hanem más-más kezdőpozíciótól más-más méretű adatot.
Partíciónál csak a beolvasandó/kiírandó adat kezdőszektorát kell ismerni, meg azt, hogy hány szektort kell beollvasni/kiírni.
Fájlolvasásnál meg még van egy "file pointer", amiből ki kell számolni hogy fizikailag hol vannak azok a szektorok, plussz ha jó töredezett a fájlredszer, akkor egy szimpla tömb beolvasása/kiírása esetén is igencsak bólogatnia kell az író-olvasó fejnek.

Persze a swapfile sem hülyeség, ha live Linuxot indítok Windows-os gépen, és csak ntfs-t vagy fat-ot használhatnák swap-nak.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

azért fura ez a topik (úgy a hozzászólások)... szinte minden újítást az ubuntu részéről üdvrivalgás fogadott. most megint van egy, oszt' mindenki vinnyog, picsog, nyafog, már-már felháborodik...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

újításnak tekinthető, hogy az ubuntu az eddig partícióként preferált swap-megoldást lecserélte a file-alapúra.
mintha erről szólna a topiknyitó post.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

bármi változás történt ubuntuéknál, az eltért a korábbi (megszokott?) dolgaitól. PR értéke csak így van, az ubuntu meg a PR miatt került oda, ahova. ha meg már PR, akkor azt újításként kell előadni.

(PR-ost nem kerestek? éppen ráérek.)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Azért minden rosszindulat nélkül érdekelne, hogy mi a BP válasza az alábbi Ubuntu dolgokra:

- több architektúra támogatása
- mobiltelefonok
- IoT eszközök
- megfelelően kiépített infrastruktúra (rendszeres biztonsági frissítések, hibabejelentő és -követő rendszer)
- cloud technológiák
- openstack
- hardver provisioning (MAAS)
- szervermenedzsment
- hyperscale
- live patching
- vendorokkal való kapcsolattartás
- kutatás / fejlesztés
- robotika
- partnerprogramok
- oktatás
- fejlesztések visszajuttatása az upstream-ekhez
- fejlesztői / karbantartói háttér
- vállalati / oktatási / kormányzati programok
- komoly referenciák, ahol használják

és még sorolhatnám. Lássuk be, egy profi projektet hasonlítasz egy hobbiprojekthez. Egyiknek több milliós felhasználói tábora van, a másiknak meg egy maroknyi.

És akkor el is jöttünk ahhoz a kérdéshez, hogy miért hírértékű (itt is) az, ha az Ubuntu-val történik valami. A válasz: mert sokkal több embert érint (itt is).

--
trey @ gépház

mindenféle rosszindulat nélkül érdekelne (már pár hónapja), hogy a "/visszajelzés" link működik-e.
illetve mivel én nem vagyok fejlesztője a blackPanthernek (de még hivatalos képviselője sem, legfeljebb felhasználója), arra kérlek, hogy a blackPanther OS kapcsán felmerülő kérdésekkel keresd meg a facebook-on elérhető felhasználókat támogató csoportot, vagy a fejlesztők csoportját, vagy a bP fejlesztőit a weboldalán található kapcsolaton keresztül.

köszönöm.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

közreműködője. nem PR-osa, nem tulajdonosa, nem fejlesztője. majd ha sikerül különbséget tenni, meg nem belelátni faszságokat a postjaimba, akkor lesz miről trécselni.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

hogy eljutottunk idáig (hogy személyeskedsz, ellentétben velem), csak annak tudható be, hogy megöl az ideg, mert nem vagyok hajlandó beszélni a témáról... :D

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Sajnos a személyeskedés inkább rád volt jellemző ebben a szálban és nem nem akarsz, hanem nem tudsz beszélni a témáról, mert nincs miről. Teljesen felesleges terelned.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

A történet onnan indult, hogy te tettél egy elég fajsúlyos állítást, amit ezek szerint nem tudsz bizonyítani.
Ez már régen nem csak a bP-ről vagy az Ubunturól szól, hanem rólad is.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

De még mindig nincs a lista, hogy _szerinted_ az Ubuntu a bP-től milyen dolgokat és ötleteket nyúlt le vagy merített belőle. Mindenki ezt várja, könyörgöm, ne terelj! Te állítottad ezt!

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Biztos, hogy jó linket adtál? Mert itt az itteni hozzászólások kigyűjtéséről van szó, ami szerintem sem igazán etikus. Az idők folyamán biztosan mindenkinek lesznek gyengébb, megalapozatlan hozzászólásai, amelyek a környezetükből kiragadva különösen alkalmas egyes emberek lejáratására. Nem igazán értem, ez mire jó, de tény, a hozzászólásaink publikusak. Mondjuk betűnkét is ki lehetne ragadni, s a betűket más sorrendbe összerakva... szóval így akármit is mondhattam. :)

Visszatérve viszont az Ubuntu vs. Blackpanther kérdéskörre. Azon túl, hogy nagy figyelemmel várjuk, melyek a Blackpantherből az Ubuntu által hasznosított műszaki megoldások, még ha így is lenne, az sem okozna gondot, lévén a nyílt forrás lényege éppen az, hogy amit már valaki kitalált, azt elég felhasználni, nem kell újra kitalálni, s így nem forgácsolódnak szét a fejlesztői energiák. Ezeket többen jeleztük, s érdemi választ nem kaptunk egyik dologra sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"a nyílt forrás lényege éppen az, hogy amit már valaki kitalált, azt elég felhasználni, nem kell újra kitalálni"
Ami még nyílt forrás, arra ugyanúgy vonatkozik copyright és annak kötelező feltüntetése.
Így ha valóban van olyan dolog, amit az Ubuntu átvett a blackPanthertől, és ezt nem hivatkozta megfelelően, annak bizony komoly szerzői jogi következménye lehet. Ezért is fontos ezt tisztázni.

a lehetséges ok, blokkolod (tehát nem látod) a (most éppen) szegecs néven futó köbgyökér postjait.

(avagy illendő volna tudni -tizenvalahány év huphasználat után- a szálakat követni)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

elvakult ubuntu-függőséged nem teszi lehetővé bizonyos dolgok objektív megítélését. az pedig, hogy _szerintem_ mi merre hány-nyóc-kalács, teljesen mindegy.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Egyáltalán nincs Ubuntu, meg semmilyen függőségem, te terelsz, ahogy ezt már mások is szóvá tették. Látom én, hogy nem lesz ebből semmi, mert valójában bekamuztál ide egy nagyot és amikor az állításodat konkrét tényekkel, információkkal kellene alátámasztani, arra nem vagy képes. Helyette terelsz, mellébeszélsz, személyeskedsz.
Igazából csak annyi kellene, hogy leírd ide: bocsi fiúk, nagy hevületemben alaptalanul állítottam valamit, ami nem igaz.

----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

a hupon nincs semmiféle kötelezettségem a blackPanthert illetően. csak hogy rendbe tegyük a kérdést...
(amikor egyesek a "lopás" szót látják/adják bele egyes postjaimba, az a valótlan állítás pl)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Szándékosan nem írtam most semmit a „lopásról”, viszont mivel most sem írtál konkrétumokat, nyugodtan kijelenthetjük: megpróbáltál nagyot mondani alaptalanul, de nem jött össze.
Igazából kár volt ebbe az egészbe a bP-t belerángatnod, mert csak rontottad a nevüket egy olyan dologban, amihez nekik semmi közük. Hasonló esetekben megérné kicsit jobban előre gondolkodnod.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Segítek, innen indultunk: http://hup.hu/cikkek/20161219/a_swap_particiokat_swap_fajlra_csereli_az…
Egy állítás, amit azóta sem tudtál semmilyen módon alátámasztani.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

innen indultunk, igen. a linkelt post a személyes véleményem, érzésem a $subject kapcsán. ha már egy egyszerű véleményt is alá kell támasztani bármiféle módon (nálad/feléd) bazzeg... :D

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

pár éve kíváncsi voltam egy témakörben a tiédre. nyilván a fentiek alapján nem reagáltál (azóta sem). nem akasztott meg, viszont (tőled) nem erre számítottam. boldog karácsonyt.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Azért az valahol érthető, hogy licensz értelmezési dolgokba nem száll be egy fórumon. Mint magánszemély, nem fog neked felelős válaszokat adni, mint MS alkalmazott meg legfeljebb annyit mondhat, hogy mindenkinek magának kell értelmeznie az EULA-t (és ez valóban így van) - ezt pedig több ízben megtette már (és következetesen és korrekten feltünteti, hogy éppen melyik személyisége válaszolt)

Ha meg belegondolsz, hogy egy olyan cég jogi dolgairól beszélünk, ami egy ligában játszik az "If you proceed with this horse shit, the sky over Utah will blacken with lawyers"-forrás hárombetűs céggel [https://www.youtube.com/watch?v=6r65WwO1-uA&feature=youtu.be&t=30m14s]...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Azt azért tegyük hozzá, hogy a "mindenkinek magának kell értelmeznie az EULA-t" megközelítés esetén azt mondom: "a szoftvert gyártó cég nem vállal felelősséget a szoftver használatából eredő károkért" alapján én sem vállalok felelősséget, hogy ugyanúgy értelmezem ahogy ők értelmezik, ilyen mdon nem vállalom, hogy megtermelem neki a bevételt.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Természetesen a Microsoft segít az Ügyfeleinek abban, hogy egy adott licencelési kérdést hogyan értelmezünk mi. Én nem vagyok erre feljogosítva, de közvetítettem már nem egy ilyenben. Volt közte olyan Ügyfél kérdés is, ami a legfelső licencelési csapat bevonását igényelte és csinos Visio ábrákkal illusztráltuk a helyzetet...

Azzal az alapállással, hogy a szerződéses ügyekben a szerződés szövege az irányadó, nekem nincs bajom, minden más szerződésre is igaz.

Szerinted mi lenne a helyes megközelítés?

Üdv,
Marci

Nincs sok kedvem belemenni licencproblémákba (ezt elkerülendő preferálom az érthető licencű szoftvereket - biztos nem hallottál róla, BSD-t használok ahol csak lehet), de mondjuk talán a földi halandók számára jobban érthető licencek segíthetnek. De félreértések elkerülése érdekében jelzem: fenti megnyilvánulásom alapja az volt, hogy szerintem ez a "értelmezze a kedves vevő magának a licencet" elég sajátos eredményre is vezethetne. Szóval ezt a szálat én nem nagyon vinném tovább.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

mivel fogalmad sincs a marcinak akkor (és nem a fórumon) vázolt szituról, szerintem hagyjuk is ennyiben.
egyébként úgy a fórumon, mint privát megkeresésben sokaknak adott választ hasonszőrű kérdésekben. a lényeg, hogy akkor -részünkről- nem egy egyszerű licensz-értelmezési probléma állt fenn.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

„nem vagyok fejlesztője a blackPanthernek (de még hivatalos képviselője sem, legfeljebb felhasználója)”

Nekem nem úgy tűnik: http://hup.hu/node/151071

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Sehol, csak ahhoz képest, hogy mezei felhasználónak titulálod magad, nagyon sokat tudsz a BP körüli történésekről. Többet, mint egy mezei felhasználó.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

csak hogy boldog legyél, de ezek akkor sem a blackPanther hivatalos válaszai, kivétel nélkül a saját véleményem/meglátásom/rálátásom:

1. igény (és pénzbeli hozzájárulás) kérdése
2. v3ct0r dolgozik egy mobilváltozaton (erről írt pár szót ő is a hupon)
3. majd ha lesz háromezer fejlesztő meg büdzsé
4. eddig is készültek frissítések, bugreportra is van lehetőség
5. ha owncloud és társaira gondolsz, akkor van ilyen
6. szerintem nincs, de 3. pont erre is
7. 3. pont
8. passzolom
9. passzolom
10. passzolom
11. 1-es pont
12. nyilvánvaló, a megfelelő léptékkel
13. HMiki foglalkozik ilyesmivel egy ideje
14. többféle, általában célirányosan
15. az egyedi kiadások élveznek/élveztek elsőbbséget, a mindenki által elérhető változatokhoz létezik írott és videós anyag is
16. zárt körű fejlesztői csoport
17. kislétszámú fejlesztői csoport
18. vállalati van, a többiről (keveset tudok és) nem nyilatkozhatok
19. 18-as pont

most tényleg, hobbiprojektnek néztek egy szoftvert, amibe több mint 10 millió Ft-ot ölt a gazdája, emellé meg egy canonicalhoz mérten kérnétek számon bármit is?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

"most tényleg, hobbiprojektnek néztek egy szoftvert, amibe több mint 10 millió Ft-ot ölt a gazdája"

Igen. Sokan ennél többet is ölnek dolgokba, ami attól még hobbi marad.

"mellé meg egy canonicalhoz mérten kérnétek számon bármit is?"

Semmit sem kértem számon. Beszélgetünk arról, hogy melyik mennyit nyom a latban az embereknél. A válaszokra pedig kitérni semmi értelme. Messze nem támasztják alá, hogy a BP nem hobbiprojekt.

--
trey @ gépház

az biztos, de amint raksz bele némi pénzt (előtte rúdtánc-oktatás, reklámozod, bérelt csődületet alkotsz), még akár milliárdos is lehetsz belőle, úgyhogy hajrá! :D

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Mármint a bevétel>kiadás? Tehát pozitívba fordult a dolog?
(teszemaszt a saját idődet nem beleszámolva, mint kiadás)

Ha ez igaz, akkor szívből gratulálok.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért az Ubuntu több, mint hobbiprojekt... :)

...szerintem a különbség az, hogy a normál projekteknél a piacszerzés és a profitmaximalizálás vegyesen a cél, a hobbiprojektek esetén meg van egy jó nagy adag elhivatottság és szelektív maximalizmus, vagyis olyan részekkel bíbelődik néha az ember, amelyek nem annyira lényegesek, de jólesik dolgozni azokkal a részekkel, akkor is, ha ezzel rosszabb lesz a termék minősége a felhasználó szempontjából per befektetett munka. :)

Nehéz lenne meghatározni, hogy mit is nevezhetünk hobbi projektnek.

Abban egyetértek veled, hogy a hobbiprojektek egy közös jellemzője, hogy a döntések mögött nem feltétlenül áll gazdasági vagy piaci megfontolás, de legalábbis nem ezek az elsődlegesek.Ilyen szempontból az Ubuntu az nem hobbi projekt, mert azért minden fejlesztési döntés mögött a tulajdonos azon elképzelése van, hogy valahol, valamikor, valahogy megtérül a befektetése. Az persze egy külön lapra tartozik, hogy szerintem a legminimálisabb esélye sincsen annak, hogy az Ubuntuba eddig lapátolt sokszázmillió dollár valaha is megtérülne.

De igazándiból a hobbi és üzleti projektek közötti határ nem fekete-fehér és ezért én nem is tartom ezt fontos osztályozásnak.

Egy szoftver projektben az impakt, a horderő és a befolyás az ami jelentős. Az Ubuntu mégiscsak egy 800+ főállású mérnököt foglalkoztató projekt aminek a végtermékét cégek tízezrei, fogyasztók millió használják. Ettől persze nem lesz sem menő, sem innovatív egy cég. De azért az iparban csak jobban odafigyelnek egy nagyobb cégre mint egy pár fős garázsdisztróra aminek pár tucat felhasználója van.

"De igazándiból a hobbi és üzleti projektek közötti határ nem fekete-fehér és ezért én nem is tartom ezt fontos osztályozásnak."

Nyilván nincs egzakt vonal, de azért különbséget tudok tenni például a Civilization VI és a saját FreeCiv alapú mobiljátékom között... pláne, eszembe nem jutna, hogy esetleg a Firaxis tőlem lop, mert véletlenül ugyanaz az új feature jutott eszünkbe, hogy az Explorer (scout) egység sebességét befolyásolja a domborzat... :)

"most tényleg, hobbiprojektnek néztek egy szoftvert, amibe több mint 10 millió Ft-ot ölt a gazdája, emellé meg egy canonicalhoz mérten kérnétek számon bármit is?"

Egyesek Lego-ból építenek terepasztalokat, maketteket. Nemrég láttam egy kb. 4 méter hosszú II. VH-s hajómodelt, nagyjából olyan 2-3 millió közé becsültem anyagáron. Ha már hobbi.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

hoztál egy példát. de azon a kiállításon nem vesztél bele a makett kiállítójába, nem állítottad falhoz ipari kérdésekkel. mert a helyén kezelted a kérdést. na most akkor nézz körül itt.
:>

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

alapvetően fogalmad nincs, hogy az elmúlt 8-10 évben mennyi apróságot vett át az ubuntu pl a panthertől...
(minden épeszű kereskedő ismeri a konkurenciát, a konkurens termékeket)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Mi volt a primitív? a szmájli? Honnan tudod mennyi az IQ-m?

Te azt állítottad, hogy az elmúlt 8-10 év alatt az Ubuntu több apró dolgot a pantherből vett, meg másoktól. Kértem mondj párat. Úgy éreztem a szövegedből, hogy tudod miről beszélsz. Egyiket sem használom, nem fogok apróságokat keresgélni, ami feltehetően panther újítás lehet és használja az ubuntu is.

De akkor, most végülis te sem tudsz ilyet? Csak nagyot szóltál?

bármennyire is hihetetlen, de többfélét lesnek. ne mond, hogy te leszarnád, mit művel egy-egy konkurensed a piacon... a lopás talán túlzás (nem), de a "nézz oda de fasza, ezt mi is hamar gyorsan" az nyilvánvaló.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Tételezzük fel, hogy a bash-t a Slackware adta először alapértelmezetten a terjesztéséhez. (Azért feltételezés, mert nem tudom mi az igazság, de példához ez nem is annyira lényeges.)
Tehát azóta minden más Linux disztró a Slackware-t lopja meg, mert a bash-t adja alapértelmezetten a terjesztéséhez?

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

nem tudom mennyire tűnt fel, de lopásról csak egyes kiskollégák tesznek említést. az egész lavinát én azzal indítottam el, hogy aszongya "azért néha jó látni, hogyan rohan az ubuntu, hogy utolérje panthert...".

aztán majd amikor ezen túlleszel (te is), akkor szard le, hogy melyik terjesztés milyen szoftverekkel támasztotta meg a linuxot idáig, helyette pedig agyaljál azon, hogy milyen egyéb megoldásokat (és nem szoftvereket) vett át egyik a másiktól.

egyébként a hupon megint faszán működik a birkaefektus!

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

http://hup.hu/cikkek/20161219/a_swap_particiokat_swap_fajlra_csereli_az…
Te erre írtad, amire én reagáltam. Itt nem cáfolod a lopás szót, sőt példát hozol rá. Azaz, elismerted azt, még ha idézőjelek között is volt.
Jó, elismerem, lehagytam a lopás szóról az idézőjeleket, ami ebben a hsz-ben még megvolt. Ettől még igaz, amit írtam.

De az jól látszik, hogy arroganciával próbálod az igazadat kikényszeríteni.
Ez nagyon látványos és provokatív ugyan, de nem vezet célra. Tényekkel tudnád bizonyítani azt.

Béka veled!

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Akkor most hüppögjek? Fedorában volt először pulseaudio, Fedorában volt először systemd. Aztán a sok fantáziátlan meg mind másolja. Hüpp-hüpp... Lennart Poettering meg épp a Red Hatnél dolgozik.

Mellesleg nem arról szól a nyílt forrás, hogy ne kelljen többször feltalálni a kereket meg a langyos vizet?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Írtad:

alapvetően fogalmad nincs, hogy az elmúlt 8-10 évben mennyi apróságot vett át az ubuntu pl a panthertől...

Nem erről szól a nyílt forrás? Vegye csak át! Minek többször kitalálni ugyanazt? Mellesleg én nem beszéltem lopásról.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tökre várom a tényeket, amiket állítottál! Vagy különben rád hallgatni szakmai kérdésekkel „kapcsolatban eléggé nagy butaságra vall...”

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

FAQ:
"Az oldalra tilos postázni:

jogosulatlanul megszerzett [...] sértő adatokat, tartalmakat"

a hányadékodon (mindenki számára) látható személyes adatokat jogosulatlanul (szerezted és) jeleníted meg. de amikor egy rólad készült (sértő/dehonesztáló) fotó lát (ismét) napvilágot...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

>> (minden épeszű kereskedő ismeri a konkurenciát, a konkurens termékeket)

Te is elköveted azt a népszerű hibát, hogy az egyik linux disztrót a másik linux disztró konkurenciájának látod. Mivel egy ingyen letölthető és szabadon használható, nyílt forráskódú disztró esetében a felhasználók nem fizetnek semmit így a konkurencia szó értelmezhetetlen ebben a kontextusban.

Ha a Blahán te is nekiállnál ingyen ételt osztogatni a szegényeknek akkor te sem a másik jótékonykodó konkurenciája lennél, hanem sokkal inkább kollégája, partnere.

Az Ubuntu mögött álló Canonicalnak az bevételt olyan üzletek adják ahol tudtommal az általad protezsált disztró nincsen jelen. így nem is konkurencia.

Arról pedig biztosíthatlak, hogy a te disztród még nem keltette fel az Ubuntu befolyásos mérnökeinek a figyelmét. Bár most már ez a helyzet egy picit javult :)

"Arról pedig biztosíthatlak"
no, csak nem az ubuntu PR-osa vagy? (arról biztosíts, hogy nem biztosítasz semmiről sem)

"a te disztród"
nem az enyém, összekeversz valakivel :(

"még nem keltette fel az Ubuntu befolyásos mérnökeinek a figyelmét."
ne protezsáld...

"Bár most már ez a helyzet egy picit javult :)"
ne aggódj emiatt. biztosan lesznek még olyan kihívások ubuntun, mint a blackpantheres squashfs felcsatolása :)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

> nem az enyém, összekeversz valakivel :(

A "te autód" kifejezés sem arra utal, hogy tiéd lenne az autógyár.

Én nem tudom, hogy te ki vagy, ha bemutatkozol és elárulod, hogy milyen szereped és érdekeltséged van abban a disztróban amiről beszélsz akkor szívesen beszélgetek.

Én jelenleg a Canonical alkalmazásában dolgozom mint mérnök menedzser. Megelehetősen első kézből vannak információim azt illetőleg, hogy milyen inspirációk hatására kerül be az Ubuntuba egy-egy komolyabb változás. Arról a disztróról amiről te írsz semmilyen fórumon, levlistán, szakmai konferencián nem volt szó. Kétlek, hogy bárki a cégnél tudna rólatok. De ez még nem jelent semmit. Lehet a ti projektetek forradalmian úttörő és élenjáró ezer dologban. Ahogy az ángélus mondás tartja "great minds think alike"

Ha komoly és érdemi mondanivalód vagy kérdésed van az Ubuntuval kapcsolatban akkor én állok elébe. Én mérnök vagyok, fejlesztési vonalon. A szakmai kérdések engem jobban érdekelnek mint az üres fecsegés. Ja és igen, végiglapoztam azt az értelmetlen blődlit ami elöntötte ezt a topikot... elég ciki. Nem kéne erre a szintre lemenni, ez mégiscsak egy szakmai portál.

egy hobbidisztribúcióban nincsenek szerepek és érdekeltségek. már megint valaki összekever egy hobbidisztribúciót egy profi projekttel... :(

-nem az a lényeg, hogy egy konferencián ki mint mond... egy-egy ötlet jöhet alternatív útvonalon is, amiről "nem kell feltétlen elmesélni".
-hogy itt a hupon kinek mi nem világos az ubuntu és/vagy a panther témájában, az a topik átolvasása után biztos kiderült számodra is.
-a szintet hozták a hup érdemes művészei, nem értem a problémát, én nagyon jól szórakoztam (két posttal úgy betaláltam náluk, mint annak a rendje).
-a "szakmai portál" ügyében meg buki referált egy másik topikban, a lényeg az aláírásomban is olvasható.

mivel én nem vagyok (és nem is voltam) szoftverfejlesztő, kétlem, hogy velem konzultálnál a témában. nagy általánosságban minden másról viszont nagyon szívesen :]

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

> egy hobbidisztribúcióban nincsenek szerepek és érdekeltségek.

Minden projektben vannak szerepek és érdekek. Mindenben.

> nem az a lényeg, hogy egy konferencián ki mint mond...

De, az a lényeg. Akár hiszed, akár nem a felnőtt szakemberek formális körülmények között és módon szoktak döntéseket hozni. Az ad-hoc és alapok nélküli döntés nem jellemző az Ubunture.

> -hogy itt a hupon kinek mi nem világos az ubuntu és/vagy a panther témájában, az a topik átolvasása után biztos kiderült számodra is.

Ennek nincsen jelentősége. Én csak felajánlottam nked, hogy ha te segítségre szorulsz vagy kiváncsi vagy akkor szívesen segítek neked.

> mivel én nem vagyok (és nem is voltam) szoftverfejlesztő,

Akkor ki és mi vagy? Mi a szakmád és mivel foglalkozol?

Nézd, a polgári neved úgyis tudható. Ha nagyon akarnálak lekáderezhetnélek. Nem olya nagy ám ez a szakma.

Viszont egy apró, de fontos tanácsot azért had adjak neked. Minden amit netes fórumokon beazonosíthatóan írsz annak nyoma lesz. Amikor majd egy komolyabb szakmai tárgyalásra kerülsz, vagy egy jobb állást pályázol meg akkor minden amit a neten hagytál magad mögött látható lesz. Nemhogy manapság, de már 10-15 éve is alapvető dolog volt az állásinterjúkra jelentkezők online profilozása. Nálunk a Canonicalnál az állásjelentkezés mellé csatolja a rendszer a linkedin/facebook/google/stb automatikus profilt. Ami nemcsak egy gagyi keresés, hanem rendes profil.

Ezért tényleg érdemes észnél lenni amikor beleugrasz egy flame folyamba, vagy amikor sportból, öncélúan provolkálsz.

Én majdnem húsz éve interjúztatok szakembereket, dolgozok együtt alvállalkozókkal különféle projektekben. Ez alapján én az alapján amit ide toltál én bizony első körben szórnálak ki. Mert a provokatőrt, heccharcosokat éppeszű ember nem vesz fel komoly melóra.

Szakmai körökben és főleg informatikai, mérnöki területen a létező legalapvetőbb sarokkő az, hogy ha véleményt mondunk akkor készek vagyunk kifejteni, hogy mely konkrétumok, tények és információk alapján alakítottuk ki a véleményünket. Ebben a szakmában azt aki üres véleményt mond minden alap nélkül azt a pálya szélére szokás tolni.

Programozók, rendszerfejlesztők, rendszergazdák és hasonlók körében tévedni teljesen elfogadott dolog. Hülyeséget beszélni is megszokott. Egy dolog van amit senki nem tűr el, ez pedig az, hogy csak úgy mondasz egy véleményt anélkül, hogy azt kifejtenéd és alátámasztanád.

Az eredeti felvetésedre visszatérve pedig... a szabad szoftverek és nyílt forráskódú szoftverek világában nincsen jelentősége annal, hogy egy ötlet honnan származik. A forráskód szintjén vannak licenszek amiket be kell tartani. De senki nem tartja számon, senki nem listázza, hogy melyik disztró honna szerzett inspirációt. Ennek amúgy sincsen jelentősége. Aki ilyenen rugózik az az egész szabad szoftver mozgalom lényegét nem érti.

"Nem olya nagy ám ez a szakma."
egyrészt nem vagyok szakmabeli (nem iskolaszerűen tanultam amit tanultam, jelenleg nem az IT-ban dolgozom, bár IT jellegű munkakörülmények között)

"amit netes fórumokon beazonosíthatóan írsz annak nyoma lesz."
mindig a kontextus a lényeg, a többi engem nem érdekel.

"Amikor majd egy komolyabb szakmai tárgyalásra kerülsz, vagy egy jobb állást pályázol meg akkor minden amit a neten hagytál magad mögött látható lesz."
így van, hiszen mindenkit részletesen megismersz annak akár három postjából is. (elhamarkodott ítéletek lvl07)

"amikor beleugrasz egy flame folyamba"
a topikot nem én nyitottam, ebben tőlem kurvázást/köpködést nem olvashattál.

"amikor sportból, öncélúan provolkálsz."
mint egyel feljebb. szokás szerint nem én provokáltam másokat. szálak elemzése, beküldött postok nyelvtani értelmezése...

"amit ide toltál én bizony első körben szórnálak ki."
éljen az ítélkezés eme csodás és egyenes formája.

"Mert a provokatőrt, heccharcosokat éppeszű ember nem vesz fel komoly melóra."
az itt pattogó huppereknek mégis van kenyere... hihetetlen, nem?

"Szakmai körökben és főleg informatikai, mérnöki területen a létező legalapvetőbb sarokkő az, hogy ha véleményt mondunk akkor készek vagyunk kifejteni"
ja, minden épkézláb helyen így van. legutóbb amikor így álltunk a dolgokhoz HMikivel, mindkettőnket úgy basztak ki egy facebook csoportból, hogy csak úgy fröccsent... pedig csak érvekkel, tényekkel cáfoltunk pár balfasz állítást a blackPantherrel kapcsolatban.

"Ebben a szakmában azt aki üres véleményt mond minden alap nélkül azt a pálya szélére szokás tolni."
a hupon még érhetnek meglepetések, kérlek ne ijedj meg.

"Programozók, rendszerfejlesztők, rendszergazdák és hasonlók körében tévedni teljesen elfogadott dolog."
én is tévedtem egy kurva nagyot: azt gondoltam -így pár nap után- hogy két hupperen kívül azért többen látnak át a szitán... :(

"Hülyeséget beszélni is megszokott."
most ez a divat.

"Egy dolog van amit senki nem tűr el, ez pedig az, hogy csak úgy mondasz egy véleményt anélkül, hogy azt kifejtenéd és alátámasztanád."
ahányszor kifejtettem bármiről, annyiszor voltam a hupperek szemében szálka. most nem vagyok hajlandó foglalkozni egy témával, most meg ez a probléma... majd ha elég nagyok lesznek ahhoz, hogy eldöntsék, kibe mikor hogyan rúgjanak bele, majd akkor én sem szarok a fejükre. ilyen egyszerű felénk az élet.

"Az eredeti felvetésedre visszatérve pedig... a szabad szoftverek és nyílt forráskódú szoftverek világában nincsen jelentősége annal, hogy egy ötlet honnan származik."
ha csak nem úgy "adod el", hogy az a Te eget rengető fasza ötleted volt...

"A forráskód szintjén vannak licenszek amiket be kell tartani."
ja, Zaza Nincsnev nevű fészbúkjúzer szerint kbarcza 15 éve szarik az ilyenekre. állítását azóta sem volt hajlandó megvitatni/alátámasztani ott, ahol a lehetőséget megadták neki. most akkor megkérdezem, ha ilyen a világ, miért pont én olvasom a litániát (már megint?)

(a privát üzenet funkció a visszajelzéssel ellentétben jól működik)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

LOL :D

Te, figyusz... nekem nagyjából eddig tartottak a gyógypedagógiai ambícióim.

Szerintem egyszer még nagyon meg fogod bánni ezt a tempót.

Ez az egész azzal kezdődött, hogy te írtál valamit aminek a kifejtésére többen kiváncsiak lennének.

Te írtad azt, hogy "azért néha jó látni, hogyan rohan az ubuntu, hogy utolérje panthert..."

Ezen állításod alátámasztása érdekelne többeket is. Engem is, bár bevallom, hogy az Ubuntun dolgozó vezető mérnökként még soha nem hallottam arról a disztróról amit te említesz. Körülnéztem az Ubuntus levlistákon, IRC archívumban, megkérdeztem pár munkatársamat. De senki sem hallott még erről. Márpedig valami után csak úgy lehet ronanni, hogy arról tud az ember.

Ezzel együtt persze lehet, hogy a szívedhez közel álló disztró tényleg csodálatosan úttörő. Lehet. De ha megkérdeznek, hogy melyek azok a területek ahol szerinted az X disztró az Y előtt jár akkor illik válaszolni.

Na ez az ami neked eddig még nem sikerült. Flame az megy, a trollkodás az megy, személyeskedés az megy... válasz nincs. Na ezért mondom azt, hogy részemről ennyi. Remélem a te kedvenc disztród fejlesztői azért rád fognak szólni, hogy ne csináld ez a butaságot, mert csak ártasz nekik.

Érthetetlen...

Először még felháborodtál, mert trey hobbiprojektnek nevezte a bP-t.
http://hup.hu/cikkek/20161219/a_swap_particiokat_swap_fajlra_csereli_az…
Most meg már te magad hívod annak.
"egy hobbidisztribúcióban nincsenek szerepek és érdekeltségek. már megint valaki összekever egy hobbidisztribúciót egy profi projekttel"

Most őszintén! Te még kiigazodsz a marhaságaidon?

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Még egy utolsó apró segíség... az aláírásoddal kapcsolatban

>> a "szakmai portál" ügyében meg buki referált egy másik topikban, a lényeg az aláírásomban is olvasható.

Azt írod, hogy a a közönség mentalitása

Nos, közöNsége színielőadásnak, koncertnek, kiállításnak van... Az amit te akartál írni az a közösség (https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g)

Nyilván nem tudják.

Van pár olyan OS és olyan disztró amit az Ubuntu fejleszői figyelnek. Az OSX, Sailfish, Tizen ilyenek. UI témában a Qt alapú rendszereket folyamatosan figyelik. Mivel a legtöbb core fejlesztő egyben Debian fejlesztő is így onnan nyilván átcsorog egy csomó ötlet. A Fedora, Suse és más nagyobb disztrók fejlesztési is nyilván eljutnak az Ubuntu fejlesztőkhöz.

De nagy naívság azt hinni, hogy az Ubuntu fejlesztők és architectek közül jelentős mértékben tudnának az ilyen pár felhasználós minidisztrókról.

Ez a kijelentésed erősen megmosolyogtató. Ettől függetlenül lehet benne némi igazság, előfordulhat, hogy voltak olyan dolgok ami esetleg előbb jelentek meg a Blackpantherhben. De azt mondani, hogy az Ubuntu rohan a Blackpanther után... Soha nem próbáltam ki, de most ezzel a kirohanással, amit lentebb lehet olvasni, kedvet csináltál hozzá.
Ezúton is Békés Boldog Karácsonyt az Ubuntu és a Blackpanther fejlesztői csapatának!

pont ilyennek szántam. viszont örülök, hogy Te megláttad benne azt, amit sokak meg nem.
(p.s.: a hupperek kirohanásá a birkaefektus idézte elő, a nevükben is elnézést kérek)

boldog karácsonyt! :)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

érd be ezzel, kérlek.
ha tényleg nem vagy képes megszámolni, hányan tukmálták a "lopás" szót egyetlen postomból kiindulva, ha nem vagy képes legalább két szálat folyamatában végigkövetni, nem az én problémám. belekotyogni mindenbe, az megy...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ezt a fingreszelést ami alant megy...