Windows 8-as, 10-es gépeddel nem tudsz internetezni? A Microsoft tud róla, vizsgálja a problémát

 ( trey | 2016. december 13., kedd - 19:14 )

A hírek szerint egy rosszul sikerült frissítés nyomán bemutatkozó misztikus DHCP kliens bug keseríti meg a Windows 8 és Windows 10 felhasználók egy részének életét. Kárenyhítésként reboot, bizonyos parancsok futtatása jöhet szóba, de végleges megoldás még úgy tűnik nincs. A Microsoft vizsgálja a problémát, de különösebb információkat egyelőre nem szolgáltat arról, hogy mit sikerült elszabni. További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Akkor ezért felkiáltójelezett bent két Win 10.
Hálókártya tiltás/engedélyezés jéé van IP, két óra múlva dettó, restart megjavul, pár órára rá megint.
(ekkor kaptak fix címet (nem akartam szabiról beszaladgálni amikor épp eldobják), azóta nem kell kiszállunk beszállunk játékot játszani).

Nekem is panaszkodott egyik kolléganő, hogy az otthoni gépe sárga felkiáltójeles. Meg, hogy mitől lehet... Mondtam neki, hogy ezt így távolról hadd ne találjam ki.

--
trey @ gépház

Bakker! Már a 4. gépünkön jelentkezik a hiba, mindegyikben hálókártyát cseréltünk. Elsőre egyet vettünk, most már 3-asával vesszük. Ezek szerint feleslegesen...

Azért hálózati hiba elháritásnál szerintem előbb el kéne jutni az ip cim ellenőrzéséig (apipa a kérdéses hiba esetén) mint a hálókártya vásárlásig.

Nálam 200 gépből 3-nál jött elő, restart megoldotta. (nem kikapcs-bekapcs, az ugye hibrid boot esetén nem ugyanaz mint a restart)

+1

Én ezért tiltottam le az összes tetves windows frissítést.
Komolyan több problémát generál, mint amit megold.

Az eszköz naprakész. Legutóbbi frissítéskeresés: ‎2016. ‎08. ‎11., ‏‎4:04.

+1
Lassan mi is eljutunk ide minden ügyfélnél...
--
"Sose a gép a hülye."

Érdekes, ubuntu-n volt olyan, hogy egyetemi hálózatba nem kapott ip-t a gép.
windows-al, fedora-val ment rendesen. Lehet, hogy amikor win10-be "berakták" az ubuntu-t ezt is sikerült ? :)

És a hálózati admin mit mondott? Mert nekem ilyen problémám még sosem volt Ubuntu-val. Pedig Windows szerver oszt IP-t a gépemnek, ami ha ma reggel nem kapott volna IP-t a DHCP szervertől, ezt a kommentet nehezen tudtam volna megírni erről a hálózatról.

--
trey @ gépház

Amikor ezzel a problémával foglalkoztam nem tudták. Érdekes, hogy ha win-t bootoltam, akkor kapott ip-t, és ha ez után restart ubuntu-ra, akkor ubuntu szintén kapott. Fedora-val ez a probléma nem fordult elő. Olyan mintha ubuntu nem adna értelmezhető "életjelet", hogy az adott végpontra rádugtak valamit. Az a gyanúm, hogy valami hálózati eszközzel lehet a probléma, vagy az ubuntu hw kezelése lehet valamiben más, de mivel fedora-t raktam a gépre, gnome-shell-el nagyon jól elvagyok, ezért annyira nem is mozgat a kérdés.

Ubuntu-n a NetworkManager-ből én ki tudok nézni egy ilyet bug-ot. De szerintem valami más lesz mögötte. Milyen háló vezérlővel volt ez? Atheros? Egy nagyobb MTU, pl. 8192-es megért volna egy próbát.
Vagy valami teljesen más, konfig gond volt. :D

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

múlt héten pénteken fogadtam egy partnerrel 5e Ft-ban, hogy egy hibásan kiadott frissítés miatt szív otthon két gépével is. mondjuk nem voltam túl korrekt, mert addig már láttam ennél több pont ugyanilyen problémát 1-2 napon belül. mentségemre legyen mondva, nem volt túl jó stílusa az "adósnak", engem szeretett volna számon kérni: ezek szerint kár volt. sörben fogom behajtani, ha már naponta látok ismeretlen sört a blogban.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

No azért ez is vicc. :)

Először a feleségem jelezte, hogy eltünt a Wi-Fi internetelérése, majd a lányom 200 kilóméterrel arrébbról. Még egy barátom W10 laptopja, utánna. Idegesek voltak, de mondtam nekik, majd az MS ahogyan elcseszte, a soron következő "foltozó kedden" rendbe is teszi. - Használjanak addig kábelt. Az még működik, egyenlőre, (hálistennek!)...
- (Egyébként ezek inteles Wi-Fi eszközök, ott lesz valahol "az" kiindulási pont.)

De le nem mondanék, semmi pénzért a WU-ról, ezekért a csekélységekért.., mennyi előnny(!) - (A W10 óta olyan jó nekem! Hiba? --> MS. (Elég nehéz megcáfolni.., Tegnap még volt Wi-Fi, ma nincs. Hozzányúltam? - NEM!)
:-)

Ja, már amelyik laptopon van UTP csatlakozó, mert a szép, szupervékony vackokon már az sincs...
TODO: beszerezni USB-UTP hálókártyát (pár éve még USB-s wifi kártya volt a menő)

jó wifid van, ha a lányod 200 kilométerrel távolabbról is vette! ;-)


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Idézet:
a soron következő "foltozó kedden" rendbe is teszi.

Node net nélkül hogy kapják meg a gépek a patchet? :)

Nekem egyelőre még senki nem szólt, de már készítem az "Ugye én megmondtam, hogy ne frissíts" subjectű levelet :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Osztogatják a járókelőknek pendrájvon.

Csak ne azon, ami tönkrevágja a gépeket :)

--
robyboy

Nincs itt semmi látnivaló, ennek a frissítésnek az volt a célja, hogy a karácsonykor a családdal legyünk, ne csak a netet böngésszük. :)

Ez a komment 10/10, bearanyozta a napomat! :D
(közben pedig javítom a hálóval küszködő win8-10-es gépeket)

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Karácsonyi hangulatjavító... (szerencsére néhány gép még tud pinggelni :))

ezt (vagy hasonlót) a featuret anno a windows vista is tudta, egyszer csak random véglegesen meghalt a dchp kliens, csak a reinstall segített.

Azóta fejlesztettek a bugon.

*dhcp, elírtam.

Ügyfeleimnél az alábbi módszer segített:
- Eszközkezelő
- Hálókártya eltávolítása
- Gép újraindít

Statikus IP-vel nem próbálta orvosolni a bajt senki? (rajtam kívül)

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Én azt állítottam be tegnap. Azóta nem hívtak be (ilyen ügyben), szóval úgy tűnik megoldotta.

Néhány hete win 7-en van net probléma, azt írja ki hogy adapterhiba. Rendszergazdaként lefuttatva a hálózatjavítást megjavul.

Pedig erre a bugra minden fórumban minden win10-freaknek az volt a válasza, hogy "jónekemawin7" :D
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ez kb. az egyik legszarabb a mai világban, amikor egy kliens elbukja a hálózati kapcsolatát.

--
robyboy

Óbakker... ez magyaráz pár dolog... az egészben az a cink, hogy én mindig mondogatom az embereknek, hogy a frissítéseket fel kell tenni, mert az úgy a jó. Erre meg ők hogy az elba... izé... elrontja a gépet (meg marha lassú lesz). Én meg ugye tiltakozom. De ezek után egyre nehezebben védhető a helyzet.

De igazad van! Jobb helyeken (enterprise környezetben) ELŐBB teszt gépekre teszik fel a frissítéseket, majd ha minde ok, UTÁNA élesítik azokra is, amiken munka folyik.
Ez így van már sok-sok éve.
Ellenben a valóság? Nyilván felvet 1-2 érdekes kérdést, mert így a 0day secu. hole könnyen válik 1-2 napossá => ebből jön a kapkodás, sok frissítést nem tesztelnek igazából és ugyan ott vagyunk megint, ahol elkezdtük. :D

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Ezt nem úgy szokás csinálni, hogy a frissítések meg vannak különböztetve aszerint, hogy biztonsági hibát javítanak, vagy sem, és az előbbit prioritással kell kezelni, az utóbbi meg ráér, ha érint a hiba, és jól ki van tesztelve?

Azok az idők részben végetértek 2016 októberében:

https://blogs.technet.microsoft.com/windowsitpro/2016/08/15/further-simplifying-servicing-model-for-windows-7-and-windows-8-1/

From October 2016 onwards, Windows will release a single Monthly Rollup that addresses both security issues and reliability issues in a single update. The Monthly Rollup will be published to Windows Update (WU), WSUS, SCCM, and the Microsoft Update Catalog. Each month’s rollup will supersede the previous month’s rollup, so there will always be only one update required for your Windows PCs to get current. i.e. a Monthly Rollup in October 2016 will include all updates for October, while November 2016 will include October and November updates, and so on.

valamint

Also from October 2016 onwards, Windows will release a single Security-only update. This update collects all of the security patches for that month into a single update. Unlike the Monthly Rollup, the Security-only update will only include new security patches that are released for that month. Individual patches will no longer be available.

--

Most nem nagyon értem, máris van *csak* biztonsági frissítés. OK, ellentétben amásikkal, minden hónapra van egy, nem pedig 1 db az özönvíz óta, de akkor mégiscsak lehet sec-only peccseket feltenni, vagy nem?

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"biztonsági hibát javítanak, vagy sem, és az előbbit prioritással kell kezelni"

Igen, csak mostantól nem lehet felrakni / leszedni egyesével ha vmelyik secu update bootloopba tossza a gépet. All or nothing.

A nem-secu updateknél dettó. Valamelyik szar a 10-ből, akkor nem tudod feltenni az összes többit amik meg kellenének.
--

https://support.microsoft.com/en-us/instantanswers/20a98a29-df85-b9e9-f04e-e7812bc903f6/defer-upgrades-in-windows-10

Idézet:
Some Windows 10 editions let you defer upgrades to your PC. When you defer upgrades, new Windows features won’t be downloaded or installed for several months. Deferring upgrades doesn’t affect security updates. Note that deferring upgrades will prevent you from getting the latest Windows features as soon as they’re available.

Az utóbbi napokban az irodai Win10-es gépeken random megszűnt a nethozzáférés, egy restart után általában helyreálltak. Az ugyanezen a hálózaton lévő Win 8-as gépeken semmi gond nem volt.

--
DigitalOcean SSD VPS 10$ kredittel(referral url!)

"Részben" kapcsolódik:

"Microsoft to business: Don't worry about Windows 10, consumers will test it"
http://www.computerworld.com/article/2878026/microsoft-to-business-dont-worry-about-windows-10-consumers-will-test-it.html

"Some analysts and users have connected the dots, arguing that after Microsoft's massive layoffs in mid-2014, when the company's software testing groups were especially hard hit, the quality of its updates declined.

"Microsoft fired all those testers last year," pointed out Wes Miller, an analyst with Directions on Microsoft, in a Friday interview. "Now consumers are the testers."

Ezek alapján jól működik a rendszer: a felhasználók tesztelők megtalálták a hibát! /s
--

Nem tudom van-e hozza koze, de nekem a frissites utan az UWP appok nem ertek el a netet. Se edge, se twitter, semmi mas. Persze a chrome, csgo ment faszan :) Neztem en IP-t, ujra raktam a nic drivert is, de semmi. Vegul a visszaallitasi pont hozta helyre a dolgokat.

---
http://www.vultr.com/?ref=6814182

Na itt is van egy ilyen katasztrófa W10. Mi a végső kotta? Mi a megoldás? Nincs kedvem az egész életem annak a javításával tölteni amit a redmondi kutyaütők elbasztak.

Haggyad: fix IP beállítása, reboot, WiFi tiltás, engedélyezés. Megoldotta.

--
trey @ gépház

Csak ha nem akarja máshol is használni a gépet. :(

Nekem már a tököm tele van azzal, hogy minden szart nap mint nap frissíteni kell(ene). érdemes(?).
Tisztára függővé teszi az embert.

Nézzük csak:

kb. 3 telefon, két céges, router, TV, laptop, desktop, tablet, SSD, firmware, OS, App, printer, fényképező, GPS, térkép, stb... nem is tudom fejből felsorolni.

Munkahelyen ugyanez.

És minden egyre szarabb.

--
robyboy

+1
--
"Sose a gép a hülye."

"minden szart nap mint nap frissíteni kell(ene)"

Ideális esetben ez nem olyasmi, amitől szarabb lenne, ami neked plusz munkát jelent és "kell" vele foglalkoznod. Ideális esetben az automatikus frissítések zavartalanul megtörténnek, és nem is vágják agyon a rendszered :)

Sosem szerettem, ha a frissítések maguktól megtörténnek, szeretem tudni, hogy mi történik, mikor és miért. Ez lehet, szakmai ártalom. Amúgy nem csak a szakmai életemben, de egyéb területeken is így vagyok mindennel. Akkor élem a saját életem, ha fentiek ott is így müködnek. A tudatlanság nem opció.

Sajnos nem hiszek abban, hogy minden egyre szebb, jobb, gyorsabb, biztonságosabb lesz a frissítések által.
Inkább azt hiszem, hogy lassabb és kaotikusabb lesz minden ezáltal. Föleg, ha pl. a Microsoft-os Patch-függöségeket is nézzük.

Az egyik alapfeltevés az, hogy amikor egy cég kifejleszt valamit, akkor az kvázi egy kész egész, ami mögött valamiféle tervezési és kivitelezési koncepció van. Aztán megjelenés után jönnek elö a hibák, hiányosságok, stb... és elkezdödik a foltozgatás, aminek az eredménye, hogy már semmi sem konzisztens többé. Növekszik a kód, lassul, stb... lehetnek szép javítások, amikor kódhibát javítanak, és lehetnek durvább esetek, amikor workaround-dal dolgoznak, mert más megoldás nincs. Na, ez a legszarabb, itt sérül az eredeti koncepció a legjobban.

Nomeg persze újabb hibák is kerülnek mindenbe. Sokszor mondom peccselésnél, hogy telepítek egy hibalecserélö frissítést.

--
robyboy

Október 18-a óta szívok egy Lenovo Z51-70 es laptoppal, Broadcom 802.11ac wifi kártyával.
Az irodában minden gép megy rendesen, ez meg véletlenszerűen hol megy, hol nem. Vagy újraindítás vagy wifi kártya tiltása/engedélyezése megoldja egy időre.

Háromféleképpen jelenik meg:
- szakadozik, majd közli, hogy nem tud rejtett wifihez kapcsolódni
- A már említett sárga felkiáltójeles
- és amikor csillag jelenik meg, de hálózatokat nem lát

Van egy negyedik is, de akkor látszik a hálózat a listában, csak közli, hogy nem tud csatlakozni. Reboot és OK egy darabig.
Arra gyanakodtam, hogy az 802.11ac kártya nem működik együtt a bgn AP-val, de ezek szerint én is érintett lehetek.
Amit még tapasztaltam, hogy nagyon rövid a hatótáv és érzékeny a falakra. Ahol ez megáll, ott a többi gép még 40-50%-on mutatja kb a jelerősséget. Ugyanazon a helyen képes full ropit jelezni, meg 'hálózat nem található' jelzést adni.

A laptop.hu annyit mondott, hogy tegyek fel másik drivert. Meg szét googliztam az agyam és mindenféle beállítást kipróbáltam, amit ajánlottak. Max. egy időre hozott enyhülést.

Most hogy írod, engem is érinthet, eddig 2x jött elő az utóbbi 2 hónapban. Először bár mutatja, hogy a wifi hálózathoz csatlakozva van, de már a routert sem érem el róla, majd ha megpróbálok újracsatlakozni, az már nem sikerül. Mas wifi hálózatra sem tud csatlakozni, csak a reboot segít.

A második esetben azt figyeltem meg, hogy az internetszolgáltatás is elment ezzel egy időben, nem tartom kizártnak, hogy ez triggerelte a problémát. Vagyis amíg stabil az internetelérés, addig minden rendben.

Itt azt írják, hogy adtak ki hozzá javítás sunyiban.
"Microsoft updated its website to confirm KB3206632 is the patch you need to install to cure the networking connectivity headache"

Azóta nem jött panasz.
(újjak csuriban)