Lesz lehetőség MP3 lejátszásra a stock Fedora Workstation 25-ben

 ( trey | 2016. november 11., péntek - 11:19 )

A Fedora projekt úgy ítélte meg, hogy az MP3 szabadalmak lejárásával lehetőség lesz MP3 dekóder használatára a stock Fedora Workstation-ben. Így a Fedora Workstation 25 felhasználói már azonnal képesek lesznek telepíteni a disztribúció által biztosított plugint az internetről. Továbbmenve, a Fedora Workstation 26-ban már ott lehetnek a szükséges fájlok a telepítő médián is.

További részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

#progress #science #linex

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

^

#fogalomnelkuliseg

Ez kb. olyan, hogy a Linuxomon van hang a G.726 enkódolt videón, Windows 10-en meg nagy süketség van a default hiányzó kodek miatt.

Máshogy megfogalmazva, a 80 ezer forintos IP webkamera által rögzített videó Linuxon hanggal, W10 alatt hang nélkül "élvezhető" alapértelmezetten.

Gondolom W10-ben sem azért nincs benne default, mert nem fért el a fél megás fájl a telepítőben, hanem mert pl. szabadalmi okai vannak.

Disclaimer: nekem egyik OS alatt sem okoz gondot telepíteni a hiányzó cuccot.

--
trey @ gépház

A kettő között mondjuk van egy kis különbség: az MP3-at nem kellett beírnom a Google-be ahhoz, hogy tudjam, miről van szó. :)

Az MS-nél is analóg telefonközpont van még? :)

Szabadalmak szempontjából semmi, max. annyi, hogy a Microsoft valószínűleg kifizette a jogdíjat az MP3 után, amit aztán beleépített a termék árába.

Én jobbnak látom, ha nem vásárol helyettem egy amerikai vállalat. Nagy fiú vagyok már, majd eldöntöm, hogy kell-e nekem és ha kell, akkor beszerezhetem-e magam, használok-e helyette alternatív dolgot vagy teljes mértékben elkerülöm.

--
trey @ gépház

Nincs ezzel semmi gond szerintem. IT-iparon kívül is vannak hasonlók. A kényelemnek mindig ára van; vagy pénz- vagy időbeli.

Az internetes adat az egyetlen dolog amit egyfolytában "lopnak" és mégsem lesz soha kevesebb :)

A jog és a tisztesség két külön dolog, mégis az egyik a másik védelmében született.

Van N (es KN) verzio, mely nem tartalmaz codecet es media playert. Eldontheted, kell-e Neked es ha igen, beszerezheted, stb. Viszont attol meg bevasarolt a nagyvallalat es nem sporol semmit az, aki N-t vesz.

Hint:

https://support.microsoft.com/en-us/kb/3010081
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48231

Én kipróbáltam az N verziót pár éve, nem jutottam vele messzire. Nem emlékszem már melyik komponens (VS, Win Phone SDK, emulátor, driverek) hasalt el mert nem ismerte fel a Windows verziót, de pár nap küszködés után ment a rendes változat a helyére.

És melyik érint több embert? A G.726 vagy az MP3?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Irreleváns. A probléma nem a Linux disztrókkal van, hanem az amerikai szabadalmi rendszerrel. Felesleges a "Linuxra" fogni.

--
trey @ gépház

+1

--
zrubi.hu

Most épp mit fogtam már megint a Linuxra? Arról magyarázok, hogy a G.726 codeced meglehetősen rétegigény, míg az mp3 lejátszás nem az.

Az, hogy az US szabadalmi rendszere gyökér, azt nem is akartam vitatni. De attól még van és létezik és nem tudod kikerülni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Végül is a telefonáló emberek egy réteg, csak elég vastag réteg. Nem vagyok biztos abban, hogy kevesebben vannak az mp3 használóknál.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én úgy is tudok telefonálni, hogy életemben nem hallottam a G.726-ról. Nem értem, hogy egy desktop oprendszerben miért fontosabb ez, mint az mp3.

Desktop gépen valóban nem fontosabb. Nem figyeltem eléggé. A kérdést láttam, ami arról szólt, melyik érint több embert. Tegyük hozzá, kontextusba helyezve látom, hogy nem ez az igazi kérdés, hanem az, hogy desktopon melyikkel találkoznak az emberek gyakrabban.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha engem kérdezel, 0 darab MP3-at hallgatok desktopon. Jóval több ipari kamera videót nézek meg ennél.

--
trey @ gépház

És mint tudjuk, a desktop userek túlnyomó része nem hallgat mp3-mat, viszont jóval több ipari kamera videót néz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

2016-ban ki a fasz hallgat mp3-at desktopon? De megkockáztatom, telefonon is? Egyébként szalmabáb püfölés helyett a szál itt kezdődik és nem arról szól, hogy többen hallgatnak-e mp3-at mint amennyi kamera videót néznek.

--
trey @ gépház

Esetleg néha ki kellene húznod a fejed a homokból és megnézni, hogy ki a faz hallgat mp3-mat. Meglehetősen sokan.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Valóban.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

par ev es talan dvd-t is lehet majd :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability