NetBSD/vax - megéri folytatni?

 ( trey | 2016. szeptember 29., csütörtök - 13:28 )

Johnny Billquist régóta javít dolgokat a NetBSD/vax portban. Mostanra azonban eljutott arra a pontra, hogy feltette a kérdést: megéri-e további energiát ölni ennek a portnak a foltozgatásába?

Idézet:
I've been fixing things in NetBSD/vax for a long time. On and off, admittedly, and mostly focused around the 86x0 support.

But it seems as if this is not worth doing anymore. NetBSD/vax does not build natively, and have not done so for years. And noone seems to even notice. [...] It seems as if NetBSD/vax is actually dead. It just hasn't realized it yet. [...] Just for a blast, I'm booting Ultrix on the 8650, to see what the difference in speed will feel like. But I think I'm going to stop trying to boot and run NetBSD on the 8650. I don't see the point anymore. Is anyone actually trying to use NetBSD/vax at all? [...]

Persze, ahogy ilyenkor lenni szokott, azonnal jelentkezett néhány ember, aki "ha lenne időm használnám (majd ha nyugdíjas leszek bla, bla) / én észrevettem / szerintem megéri, csak valaki csinálná" rendkívül "hasznos" visszajelzéseket adtak...

A szál itt kezdődik.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amennyire en erzekelem (persze lehet, hogy rosszul latom), az egesz NetBSD arrol szol, hogy par ember a sajat szorakoztatasara hekkelget egy os-t....

Eleg sok ilyen project van. Szerintem nem baj, amig ez nem faj senkinek, es a keszito realizalja, hogy ezt legjobb esetben is maganak csinalja, legfeljebb lesz meg 1-2 megtevedt ezen a sargolyon, akit erdekel.

En pl. igy vagyok a Free Pascal 68k portjaval. Van meg kb. 5 ember akit ez erdekel rajtam kivul. Ebbol 2-3 hasznalja, rajtam kivul. Es engem ez tok kielegit, mert rengeteget tanulok a projektbol es tisztaban vagyok vele, hogy magamnak csinaltam es csinalom. Ha 1 masik usernek mar jobb lesz tole, az mar a bonusz.

Ha eppen a vilagot akarom megvaltani, akkor majd mason kezdek el dolgozni, es ez igy van rendjen. A fenti NetBSD-s balesetben csak annyi hiba volt, hogy a kollega nem vette eszre, hogy mar reg maganak csinalja...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A különbség annyi, hogy itt a (talán az egyetlen még) "készítő" mondta, hogy "hagyni kéne a 'csába".

--
trey @ gépház

Ez nem jelent semmit. Sokan vannak akinek annyit jelent a személyes projektjük, hogy ha ők maguk már nem akarnak rajta dolgozni, akkor szeretnék egyszer és mindenkorra lehúzni a rolót és abból jönnek az ilyen "hagyni kéne a csába" dolgok, meg a dráma.

Ha már nem okoz örömet egy projekt, akkor fel kell állni, azt mondani, hogy "köszi a sört srácok, majd jövök", aztán tovább állni. Aztán majd az élet eldönti, fontos volt-e másnak ez annyira, hogy folytassa. Ha nem, akkor tényleg abba lett hagyva a csába. Ha meg fontos, akkor majd valaki felveszi és folytatja, aztán kész.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Azért kicsit több itt ennél, mert a /vax egy hivatalos, Tier II portja a NetBSD projektnek (nem egyszemélyes show), s mint ilyennek, meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak:

"Generally speaking, the port boots and works, but keeping it working is the responsibility of the user community. This includes, but is not limited to, kernel changes and toolchain upgrades.
Developers committing MI changes are still encouraged to keep ports up-to-date when it can be easily done.
MI architecture decisions may penalize organic ports if there is a benefit for focus ports.
If the port is not working at release time, a release is done without the port and the port is moved down to the life support tier."

A rendelkezés egyértelmű. Rend a lelke mindennek.

--
trey @ gépház

Felreertes ne essek, nincs ezzel semmi problemam. Inkabb arra probaltam utalni, hogy a NetBSD mar magaban egy niche-projekt. En aztan tenyleg semmi jonak nem vagyok az elrontoja, mindenki azt haxol, amihez kedve/szabadideje van.

A problema csak akkor van, ha az ilyen senki altal nem eszrevett projekt vezetoje kiall es a fuj a vilagra, hogy ot senki nem ismeri el vagy veszi egyaltalan eszre.

A te hozzaallasod a full respect kategoria...

Azért ez elég problémás szerintem: "NetBSD/vax does not build natively, and have not done so for years. And noone seems to even notice."


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Magán az os-en emlékeim szerint több mint száz ember dolgozik rendszeresen. Ők biztos jól szórakoznak, meg még az a pár appliance gyártó, akinek ez az os az alaptech. Az tény, hogy web, email, dns szervert üzemeltetni ma már nem olyan jó móka, mint régen. A BSD-k között szokott menni oda-vissza a technológia csere is, úgyhogy az szerintem mindig jó, ha okos elmék okos dolgokon dolgoznak hobbiból.

Ahogy először olvastam a címet: "NetBSD - megéri folytatni?"
:D

Én használtam anno. Volt benne DECnet support és mopd, így tudtunk Xyplex terminálszervereket bootolni anélkül, hogy VMS-t raktunk volna a VAX-ra. 2003-ban eljöttem a tett helyszínéről, nem tudom, hogy azóta kiváltották-e más megoldással :)

A NetBSD nem az a projekt ami anno azzal hencegett, hogy egy kenyérpirítón is elfutna, de mára tulképp csak az x86-64 desktop architektúra egyes részeit támogatja (néhány hangkártya, néhány videókártya...), miközben a kenyérpirítón ténylegesen linux fut, néha több is egymástól függetlenül?

Asszem a NetBSD/arm es NetBSD/mips portok eleg aktivak, a release mappaban legalabbis eleg sok embedded arch-ra forgatjak le, szoval pont kenyerpririton kepes lenne futni. Hogy PC-bol csak az ujabb architekturakat tamogatja, az kinda termeszetes, foleg annak fenyeben, hogy a Linux is elobb-utobb errefele fog elmozdulni.

A periferiak tamogatasa lehetne jobb, ez teny.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik