A Raspberry Pi Foundation bemutatta a PIXEL-t, egy új, LXDE-alapú asztali környeztet a Raspbian-hoz

Címkék

Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight

A Raspberry Pi Foundation alkalmazásában álló Simon Long tegnap egy új, LXDE-alapú asztali környeztet jelentett be a Raspbian-hoz, a Raspberry Pi lapokhoz szánt, Debian-alapú operációs rendszerhez. Eddig a Raspbian a pehelysúlyú LXDE asztali környezettel érkezett, de a Raspberry Pi Foundation felvette Simon Long UX mérnököt, hogy tegye azt jobbá, a felhasználók számára még kívánatosabbá. Két évnyi munka eredményeként megszületett a PIXEL, azaz a "Pi Improved Xwindows Environment, Lightweight".

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ha jól értem akkor csináltak egy skin-t, adtak neki egy sájni nevet és addig erőszakolták a szavakat amíg ki nem jött rövidítésben, és erre elment 2 év :D

2 évnyi munka egy új ikontémáért,rendszertémáért és háttérképért?

Esetleg n-edik skin helyett, valaki végre újra írhatná az openboxot opengl támogatással.

Állítólag a chromium gyorsabb lett, mert ezzel nem kell a színrendszerek között konvertálgatni. (16-32 bit)

Related: Van* hw gyorsított jutbob a chromiumban (ffmpeg valami mókolás). Próbáltam, valami van, az érződik, de... Nem tudom.

Hiába van hw video dekódolás, ha a kirajzolása továbbra is fbturbo baja. A vlc már régebb óta tud hw gyorsítást rakta, de teljes képernyőn attól még használhatatlan. Amúgy valamelyik kommentben azt mondják, hogy nincs teljesítménybeli változás.

Ha jól értem, akkor ez arról is szól, hogy az LXDE fejlesztése leállt, mert LXQT irányba mentek el és az alapítvány nem akar váltani, ezért forkolták, hogy ne kelljen alkalmazkodni az új rendszerhez. Pedig a hardveresen gyorsított rajzoláshoz lehet pont az LXQT felé vezet az út.
https://www.raspberrypi.org/blog/introducing-pixel/#comment-1263784

Más kapcsán meg épp fogom a fejemet, mert össze vissza gányolnak. Egy kommentből derült ki, hogy a pi3-on fixen be van drótozva az 1.2A mód az usb-hez, a korábbról ismert állítási lehetőség pedig ezért hatástalan.

"Hiába"
amúgy kb tényleg, érzésre egy árnyalattal jobb csak, fullscreen továbbra is 0fps.

És akkor a pi2+-ról/pi3--ról mi a véleményed? :D
Elvileg van/lesz valami ilyemi, "pi3 soc pi2-re clockolva", wifi/bt nélkül, mert drága a pi2-őt gyártani.

szerk.: amúgy ordas nagy különbséget nem vélek felfedezni a két héttel ezelőtt látott default raspbianhoz képest. Lett egy szép háttér, meg rakat új ikon. Cserébe random crashel az lxpanel.

Ha jól vettem ki, akkor a pi2+ a régi pi2-t váltja ki, mivel céges projektekben még keresik, viszont annyira nem fogy nagy mennyiségben, hogy megérje az alapítványnak a korábbi socot rendelni. 32 bites módban kb mindegy szerintem, hogy melyik soc. A levett órajellel gondolom a fogyasztás sem nagyon különbözik az eredeti 2-től. Volt nemrég valaki aki pi2 beszerezhetőségéről postolt, mert a pi3 alapbeállításokkal túlmelegedett abban a környezetben, ahol használta, a pi1 meg gyyenge. Szóval neki ez kapóra jön majd egy hónap múlva, mikor tényleg lehet venni is.
Otthonra persze a pi3 éri meg jobban, mivel állítólag egy árban lesznek, de aki terméket épített a 2-re, annak fontosabb lehet, hogy módosítás néljül a helyére tehető a 2+.

A 3A-t vártam, hogy vajon kiadják-e idén, de valahol kommentben írták, hogy még csak tervezgetik. A cm3 az ami már gyártás előtt áll.

Részemről meg kíváncsiságból vettem egy s905 és egy s905x boxot, amiket 22-35 dolcsi közt lehet kapni kompletten. A pi3 kimarad az életemből. A régi usb gondok továbbra is megvannak minden pi-vel, csak a súlyosságuk változó kernelenként.

Az évek során már többször arra jutottam, hogy a pi úttörő szerepe vitathatatlan az olcsó boardok és boxok elterjedésében, ellenben túlságosan erősek az üzleti érdekek a döntéseiknél. 1-2 év múlva lesz érdekes, hogy akkor hol tartanak, milyen eszközzel versenyeznek az azóta megjelent és elterjed alternatívákhoz képest. A pi esetében persze még mindig erős érv a támogatottság, bár ez sokszor abban nyilvánul meg, hogy a maroknyi közösségi fejlesztő eredményei közül a szimpatikusakat hivatalosan támogatottá teszik.

Csak nekem ugrott be elsőre, vagy másnak is a jelent az agents is shieldből, amikor az elején kérdezi, hogy mit jelent a shield és hogy erről mi jut eszébe, majd a válasz, hogy valaki nagyon azt akarta, hogy shield legyen az intézmény rövidítése. Itt meg azt, hogy pixel.

Ezt a UX mérnököt mondjuk nem értem, így, egy mérnökdiplomával, és UX céget vezetve...

Valószínűleg ő a UI Engineer-re gondolt, merthogy a UI-nak része a mozgás, valahogy a UX célokat nem látom.

Mondjuk múltkor a Gnome-osok leptek meg hogy egyszer az életben nem tűntek el a usability kutatások eredményei a süllyesztőben, az utóbbi évek algoritmusa az volt, hogy valaki önlabban vagy GSoC-ként, esetleg a Canonical pénzén csinált pár kutatást, megállapított dolgokat, majd következetesen nem történt semmi.

Szóval a végén (na, nem a delikvens által) még lesz rendes UX a UNIX világban?:)