Az olasz hadsereg átállította első 8000 munkaállomását LibreOffice-ra

 ( trey | 2016. szeptember 14., szerda - 13:53 )

LibreOffice az olasz hadseregnél

Nemrég jött a hír, hogy az olasz hadsereg jóval több mint 100 ezer munkaállomásán vált LibreOffice irodai programcsomagra. A váltás során régebbi és újabb proprietary megoldást cserélnek nyílt forrású LibreOffice-ra.

Az Európai Bizottság Joinup blogjának Open source observatory melléklete most arról ír, hogy az olasz hadsereg 8000 munkaállomáson elvégezte az átállást. Sonia Montegiove, a LibreItalia nevű open source támogatói csoport elnöke egy előadást tartott a váltásról az FSFE Summit 2016 rendezvényen. Előadásának diái elérhetők itt.

Részletek a blogbejegyzésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A visszaallast mikorra tervezik?

Amint troll kérdések nem lesznek a HUP-on ;)

Vagy megérkezik a megfelelő Nokiás doboz a gyártótól. ;)

Nem visszaállás lesz a következő lépés, hanem az Ubuntura váltás ;)

TrueOS lesz az az Ubuntu
csak hogy ne legyenek hitviták :)

Azért most jön a neheze... A nem informatikusokat hozzászoktatni valami újhoz... Valószínűleg egy ilyen átállásnál tök fontos, hogy eleget és elég élesen beszéljenek arról, hogy mi az értelme az egésznek, hogy értség a felhasználók miért történik a dolog, miért igényelnek tőlük tanulást.

Katonák, most épp ez a parancs...
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Annyiban igazad van, hogy a libreofficos srácok jó lenne ha beletennék a szalagos ui-t. Könnyebben lehetne átállítani az embereket.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ezt lehet az MS jogi osztálya is likeolná. :)
(bár az is lehet, hogy azóta szabadabb a Ribbon UI mint volt)

Könnyen telepíthető LO pluginként kell készíteni és akkor gyakorlatilag lehetetlen fogást találni rajta.

Más kérdés, hogy szvsz a ribbon ui inkább átok mint áldás. Egyetlen jó gondolat az Ubuntus Unity koncepcióban a HUD. Az viszont fényéveket ver a ribbon ui-ra. Ez bekerülhetne direktben is a LO-ba.

A Microsoft Office-ban meg ott van a Tell Me.

Üdv,
Marci
A Microsoftnál dolgozom.

Ízlések és pofonok, de szvsz. inkább egy jól megcsinált ribbon, mint a HUD. Amikor először bejött a Ribbon sok cég rárepült, hogy ez de jó és berakta a saját programjaiba, egy Matlab pl. szvsz. katasztrófa lett, a Sibeliusban ahogy láttam teljesen korrekt - mert az nem csak arról szól, hogy sáv, oszt jónapot, az automatikus alakítás (egybe priorizálás) a szabad méretnek megfelelően és a testreszabhatóság (mert az is meg van) legalább ugyanennyire fontos, ha nem fontosabb. [lentebb írta timar, hogy lesz, kíváncsi leszek]

A könnyen telepíthető LO plug-in se segítene sokat, onnantól kezdve kezdődhetne az Ámérika-LO és a Világ-LO különválasztás, előbbit kapnák, ahol érvényesek az amerikai szoftver patentek, utóbbit minden értelmes ország :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A plugin pont arra jó, hogy ne szakadjon ketté a fejlesztés ribbon felületben. A ribbon plugint fejleszti egy Hu Csin Min egy térképen nem fellelhető Csendes óceáni szigeten. Letölthető egy svéd szerverről és
egyáltalán nem perelhető. USA-ban sem.
Az eredeti menüs hivatalos felület megmaradna, ami roppant előnyös azoknak akik kiütést kapnak a ribbontól. Amikor a MS Officeban megjelent sokan nem örültek neki, de nem volt mód a régi Office kinézet visszaállítására.
Ahogy Timar írja lesz ribbon hivatalosan a LO részeként. Szóval a szabadalmak csak nem jelentenek akadályt. Remélem a mostani ui megmarad mellette a jövőben.

Ribbont nem lehet csinálni, de tabolt nagy ikonú toolbart igen. Lásd Borland Delphi 1.0.

Láttam egyszer valami roadmap-et, amin volt ilyenről szó:

http://libreoffice.hu/2015/12/21/hagyomanyos-es-uj-menu-a-libreofficeban/

Lentebb timar már írta, hogy az 5.3-as fejlesztői buildjeiben már ott van, úgyhogy egy release-t csúsztak vele, de haladnak (bár eléggé... alfa állapotban van per pill :) ). De akik a linkelt poszt hozzászólásai közt fikáznak, hogy minek és jó a menü azok is örülhetnek, úgy tűnik, párhuzamosan lesz a kettő (legalábbis most választható, bár ahogy próbáltam indításonként csak egyszer működik jól, utána turkálni kell még egy kicsit a menüben és valami mást is állítani, hogy tényleg váltson is...).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Bocsi, valóban.

Amúgy meg, ha ez kell a népnek, akkor ez kell a népnek. Nem úgy van, hogy jobb ötletet nem szégyen lopni, csak ne legyen körberakva szabadalommal?

https://smehrbrodt.files.wordpress.com/2015/11/variant1.png

Ez nagyon szép példa arra, mikor egyesek nem értenek meg egy változás lényegét: minek ekkora Open meg Save gomb? Valóban ennyire gyakran használt funkció ez? (Tippre: egyáltalán nem vagy nem ikonokkal.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jó lenne :) ez a megjelenés olyan mintha 97-es Word lenne... váh :)

Már megvan a szalagos ui, ha ki nem szedik, a LibreOffice 5.3-ban lesz opcionálisan választható.

Na ezt megnézem...

1) A letöltött msi megnyitásakor közölte a rencer, hogy a Windows megvédi a gépemet, ezért ne futtassam. Ez a fajta retorika nálam a nyugdíjnál se jött be, úgyhogy ezen túlléptünk.
2) Hehe, a telepítő újra akarja indítani a gépet... Ööö... Nem? [az a gyanúm, ez még vissza fog ütni]
3) 5 perc keresés után végső elkeseredettségemben ránéztem a névjegyre... LO 5.0. Hupsz.
4) Na, devel build... nem tudom, mikor lesz ebből stable, de azért ezen lesz még mit alakítani (fentebb írtam, hogy szvsz. mi a két előnye a Ribbon-nak, az LO-s wiki oldalon is kihozták az automatikus méretre igazítást/priorizálást, hát azon van még mit csiszolni). De legalább a fülnevek nem ALL CAPS-ek, úgyhogy már jobb, mint az 2013-as Office :)

Jó lesz ez, ha kinövi magát (bár szerintem az ideális UI továbbra is egy sima oldalsáv lenne a definiált stílusokkal, és a szerkesztő lap, hogy a T. userek ne tudjanak inline formázni :) ), de egyelőre nagyon alfa.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ezt a legutolsó sort lájkolom. De ugye ha tudom fejből a Ctrl-[ I B U ] kombinációkat (meg esetleg a többit :-) ) és nem a menüből próbálom elérni, akkor azért használhatom.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ha a bill. kombinációkat is átütöd a "kiemelés", "erős kiemelés", "feltűnési viszketegségem van, úgyhogy alá is húzom" stílusok alkalmazására, akkor igen :)
A kedvencem, amikor minden ok nélkül az egyik kijelölés sima dölt, a másik félkövér dőlt, aztán ami nagyon-nagyon-nagyon-hangsúlyos (csak nem tudni, miért) az félkövér, dőlt, aláhúzott, ritkított és csak kicsit nagyon ocsmány. (btw, aláhúzást mire lehet értelmesen használni?)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"btw, aláhúzást mire lehet értelmesen használni?"

Szerintem nem szabad használni. Nem írógép ez, hogy másképp ne lehessen kiemelni.

Üdv,
Marci

Írógépeken hogyan működött az aláhúzás? Gondolatjeleket húztak fél sorral lejjebb?

Volt rá dedikált billentyű.

Üdv,
Marci

Ja, ez: _ csak ott ugye vissza lehetett lépteni és ugyanarra a pozícióra még egy karatert ráütni. Ez utóbbi itt nem nagyon megy...

Mondj még olyan munkahelyet, ahol a jól fizetett alkalmazottak igényeihez igazítják a cég vagy szervezet eszözeit és nem fordítva.

Szerencsére az olasz LO közösség kommunikációban bitang erős, emiatt nem kell őket félteni.
___
Arany János: Grammatika versben

A lenézett r=1 felhasználók védelmében megjegyezném: nem sokkal azután, hogy megjelentek az első iPhoneok, iPadek és androidos mobilok és tabletek nagyon hamar megértették, hogy ezek ugyanúgy használhatóak a napi böngészésre, levelezésre, videózásra, zenehallgatásra mint a PC-k csak még kényelmesebbek is.
Szóval nem igaz, hogy amit a júzer elsőre megszokott, ahhoz élete végéig ragaszkodik. Ha jobb alternatívát raknak elé, akkor boldogan átvált rá.

Sajnos az a tapasztalat, hogy a LibreOffice nem jobb alternatíva.
Félreértés ne essék, digitális írógépnek, meg otthonra jó az - én is ezt használom magáncélra, de annyi benne a bug, hogy rendesen dolgozni szvsz nem lehet vele.

Hát igen ez így van, jobbnak is kell lenni. Be lehet érni a Microsoftot Office csomagban is pláne ha nem hazai pályán megy a verseny.
Azt azonban nehéz elképzelni, hogy a MS Officenál bármiben is több bug legyen. :)

Nem olyan rég futottam bele, hogy egy sima vkeres/fkeres függvény is bugos. Végül is nem sokszor találok valamit, csak amikor használnám...
Próbálom én mindig használni, de vagy nem megy, vagy iszonyat nyögvenyelős még mindig, ha egy egyszerű pár oldalas szövegnél, vagy egy szorzó-összeadó táblától több kell.
--
The Community ENTerprise Operating System

Azt próbáltad már, hogy Beállítások -> LO Calc -> Számítás és a "Helyettesítő karakterek és reguláris kifejezések tiltása a képletekben" (5.2-ben, 5.1-ben még csak "Reguláris kifejezések engedélyezése a képletekben" van itt, amit ki lehet kapcsolni). Ha például van egy pont a keresendő szövegben, akkor azt regexpnek veszi - és nem mindig ezt akarod.
___
Arany János: Grammatika versben

Kedves supportos úr! Lefordítaná nekem amit írt? 5.2-től nem bekapcsolni kell, hanem kikapcsolni? Ráadásul nem csak a regexpeket, hanem a globbingot is *egyszerre* ? Vagymivan.

És csak azé' mer' ilyen a hangulatom máma: magyarul nem reguláris kifejezés (tudom, mikor egymás mellett senyvedtünk, én is ezt használtam, sőt még most is), hanem "szabályos kifejezés". De amúgy persze mindegy.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ha megnyitod az ablakot, akkor most 3 lehetőséged van: regexpet akarsz (alapértelmezett), globbingot akarsz, vagy egyiket se. És korábban is alapból be volt kapcsolva a regexp, ez nem változott.
A szabályos kifejezés azért reguláris, hogy legalább az informatikusok értsék.
___
Arany János: Grammatika versben

Nem volt semmi ilyesmi, egy sima stringet kellett volna keresni, de ez nem ment se mezőre hivatkozással, sem direktben a függvénybe beírva.
--
The Community ENTerprise Operating System