A Microsoft megerősítette, hogy előfordulnak "fagyási" problémák az Anniversary Update-tel SSD-vel rendelkező gépeken

Több oldal - köztük az mspoweruser.com - is arról írt, hogy a Microsoft megerősítette, hogy előfordulnak "fagyási" problémák a Windows 10 Anniversary Update-tel olyan számítógépeken, amelyekben SSD is található:

Microsoft has received a small number of reports of Windows 10 freezing after installing the Anniversary Update on systems with the operating system stored on a solid-state drive (SSD) and apps and data stored on a separate drive. This issue does not occur when starting Windows 10 in Safe Mode. If you are experiencing this issue, we will be providing updates to this thread. Click the Subscribe button at the end of this post if you want to be notified when this thread is updated. In the meantime, you can work around this issue by signing into Windows 10 using Safe Mode to move your apps and data to the same drive as your operating system.

A probléma olyan gépeken jön elő, ahol az operációs rendszer SSD-n található, az alkalmazások és az adatok (apps and data) pedig egy másik, külön meghajtón. Amíg a Microsoft dolgozik a javításon, ideiglenes kerülőmegoldásként a Windows 10 Version 1511-re (aka the November Update) való visszaállást javasolja.

Részletek itt, itt és itt.

Hozzászólások

Végülis, nem egy elterjedt technológia az az ssd vagy mifene ;)

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Érdekes amit mondasz a folder redirectionről, kár hogy, már ismerős egy tegnapi hírből amit még akkor olvastam. Sosem gondoltam volna, hogy win alatt ez nem csak a microsoft szerint „nem elterjedt” konfig opció. Azt hittem ez SSD-nél az alap használat része.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

"Azt hittem ez SSD-nél az alap használat része."

Hát akkor tévedtél. A microsoftnak nyilván pontos statisztikája van - irta is, hogy nagyon kevés konfigurációt érint, bár te ugyse hiszed el :) - szerintem az ssd-s gépek 5-10%-a ha használ folder redirectet.

Igazából többszáz általam ismert ssd-s gépből egy sem használ folder redirectet. A legtöbb átlag usernek simán elég egy darab ssd, azon van a rendszer és minden más, max aki filmeket töltöget vagy valamiért sok adata van, az használ erre egy hdd-t mellé (notebook esetén külső-t) amire ment, de nem emlékszem, hogy bárki bajlódott volna folder redirect-el emiatt. (userek 99%-a azt se tudja mi az, vagy, hogy létezik ilyen, nemhogy azt tudná, hogy lehet beállitani)

(és persze még csak nem is mindenkit érint, aki ssd mellett folder redirect-et használ, egyéb körülmények is kellenek)

Ok, lehet el kell ismernem, hogy advanced SSD userekkel vagyok körülvéve. Kifelejtettél egy jelntős szegmenst. Ma egy átlag játék 30-70 giga, ami azért egy SSD-n jelentős helyet foglalna el, két darabnál már könnyen az egészet. Viszonylag kevés otthoni átlagfelhasználó van akinél emiatt nem lenne fontos a hely, ami kizárólag SSD- vel ma nehezen kivitelezhető.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Egyre erősebb bennem az érzés, hogynemhogy a sok advanced ismerősöd, de te magad sem láttál még folder redirectet...
Legalábbis erre utal, hogy játéktelepitésekről kezdesz most beszélni, aminek pont az ég világon semmi köze a folder redirect-hez.

Súgok egyet megint: group policy-ben kell beálliteni (nem a userek dolga, azt sem tudják mi az) és nem a program files-t irányitja máshova (ahova ugye a nagy játékok defaultból települnek) hanem a documents, videos és hasonló profil mappákat.

Amint irtam már korábban is, akik sokat töltenek le, azok a letöltőprogramban beállitják a vinyót alapnak, a játékosok meg nemes egyszerűséggel az installnál a vinyót választják ki telepitési helynek. De ennek semmi köze a folder redirect-hez.

Ezt lehet group policyből nem csak unattended telepítéskor? :)

Mintha tavaly még nem is lett volna támogatott. (most is csak részben)

Important usage notes

- We don’t recommend using this setting, except perhaps in a test environment.
- When this setting is changed, the Windows Store and Windows Store apps are not supported.

Ezt lehet ki kellene szedni: ;)

- Beginning with Windows 10, OS upgrades are supported even if user profiles have been redirected to another drive. For example, if you are using Windows 7 or Windows 8.1 with ProfilesDirectory set to D:\, you can upgrade to Windows 10.

Nemhogy tavaly, de már az xp-ben is lehetett group policy-ból folder redirectiont csinálni. link

A mostani windowsokhoz: link
(lehet ezzel kellett volna kezdeni, mert úgy tűnik tényleg senki nem ismeri miről is szól az egész hir)

Amiről te irsz az pedig nem folder REDIRECT, hanem egyszerűen telepitésnél fizikailag máshova rakatni az egész profile foldert.

És ha csinál valami hasonlót, annak mi köze lesz arról amiről beszélünk? Fogd már fel, hogy teljesen másról beszéltél, hőzöngtél, mint amiről a cikk szól.

(egyébként nem csinál, ahogy már többször is leirtam a letöltő programokról általában, a steamben is beállithatod, hogy hova tegye a dolgait)

Már miért csinálná ezt? Most kipróbáltam, de ettől még ugyan oda mutatnak a profilom alatt lévő music, documents stb. folderek. Csupán létrejött a másik meghajtón egy < username >\music stb. folder. De sehol nem találtam nyomát redirection-nek. Csupán a megfelelő alkalmazások innentől kezdve külön a saját beállításuk piszkálása nélkül is felolvassák onnan a fájlokat.

" akit érinthet, az pont nem elterjedt konfigban használja"
Akiket ismerek azok mind így használják, tudniillik egy 60-120GB-s SSD megfizethető. Azt viszont mindenki luxusnak gondolja, hogy a mydoc alatt tárolt képeket és családi videókat SSD-n tartsa. Ez igaz a vállalati környezetre is. MS egyszerűen elmulasztotta tesztelni ezt az esetet és emiatt a userek megszívták. Ráadásul itt már annyi védelem sincs a felhasználóknak, hogy kikapcsolod az update-et és havonta ereszted rá, hogy kisebb eséllyel borítsa meg a rendszert.

Vannak bőven, itt lentebb Gellei pl. utal rá, hogy az SSD melletti HDD használat az nem legitim. Nyasgem Windows vásárlók. That's the new MS UX. Feel the difference? :D

Ma átállt egy ügyfelünk irodai parkja Win10-re. Egyszercsak hív, hogy nem mennek a szoftvereik. Végül kiderült, hogy Win7/XP compatibility mód állítása mellett hajlandó elindulni a dolgok többsége. Jövő héten rakhatják vissza a pöcröff működő Win 7-et. A lényeg ahova ki akarok lyukadni az, hogy ezt az SSD-s hibát legalább fogják javítani. De rengeteg hiba van amihez nem is nyúlnak azzal, hogy a szoftver fejlesztője oldja meg. Ugyanígy röhejes mennyiségű hardver van aminek nincs Win10-es drivere. Minek is lenne? A Win10-en állítólag minden Win7-es SW fut, ha hihetünk a MS marketingnek. A Win10 perpill instant oboa, ami random időpontokban kényeztet.

Láttam hasonlót, egy darab .lnk került kiírásra az utána le is zárt CD-re.

Illetve nem tudom ezt csinálja-e még a Windows, de régebben többször láttam olyat, hogy pendrivera másoláskor nem a Word dokumentumot, hanem annak tartalmat beillesztve létrejött egy új fájl, ami aztán teljesen használhatatlan. Persze ez utóbbi csak akkor derült ki, amikor az eredeti dokumentum már a devnullé lett.

Teljesen legitim, hogy "minden ismerősöd" megturkálja a group policy-t, csakhogy az egy darab számítógépén más mappába tegye a családi videókat. Az én átlagos ismerősöm egy pendrive-ra nem tud átmásolni egy docx fájlt, nemhogy egy folder redirectet be tudna állítani.

Te, biztos hogy ugyanarról a feature-ről beszélünk? ;)

szerk: azt nem tudom, hogy elfelejtettük-e tesztelni, tbh az is lehet, hogy tényleg, de az indoklásod akkor is rossz

> Amíg a Microsoft dolgozik a javításon, ideiglenes kerülőmegoldásként a Windows 10 Version 1511-re (aka the November Update) való visszaállást javasolja.

Es a kikapcsolhatatlan autoupdate nem fogja ujra elrontani frissiteni?

--
http://blog.htmm.hu/

köszi. a check for updates irány nálam nem megy, a learn more-t megnézem. ha egyik sem megy, várok. de ami a lényeg, a normál frissítés alatt is meg kell jelenjen, nem csak külön programmal lesz frissíthető.

update: learn more elküld a korábban említett letöltős oldalra, amelyik irányba meg nem szeretnék menni. akkor várok tovább.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Dell OptiPlex 5040, 128GB SSD + 3TB HDD, éjjel-nappal megy az Anniversary Update lassan két hete, a rendszer SSD-n, némelyik adat HDD-n némelyik SSD-n, kopp-kopp fagyás nuku.
Én olyat tapasztaltam hogy egy meg nem nevezett vírusírtó ugyanazon verziója 32 bites 1607-es gépre nem települ, frissítés során el is távolítja a Windows a már telepített vírusírtó klienset, 64 bites gépeken meg zokszó nélkül működik tovább a kliens frissítés után is.
Ami még nyűg, hogy a nyomtatási sorkezelő se szereti a központi nyomtatónkat az új Windowsban, néha a nyomtató meghajtóprogramot is újra kell telepíteni, nem mindig elég a spooler szolgáltatás vagy akár az operációs rendszer újraindítása és a nyomtatási sor törlése.

Gratulálunk. Egyáltalán nem is értem, minek kell egy olyan OS-t használni, amin keresztül a Microsoft ingyentesztelőt csinál a felhasználóból. Össze kéne számolni mennyi elektromos energia, internetes forgalom ég el a folyamatos frissítések telepítésére és mennyi elvesztegetett idő/pénz a hibák miatti szopásra.

Hibák, sajnos, mindenfelé előfordulnak:

[...] az útikalauz szerkesztőit beperelték azok a családok, amelyek hozzátartozói amiatt hunytak el, hogy szó szerint vették a Traal bolygóra vonatkozó bekezdést (mely így szólt: "A mohó bogárpattintó fenevad kedvelt eledele a turistának", ahelyett hogy így szólt volna: "A mohó bogárpattintó fenevad kedvelt eledele a turista") [...]

Üdv,
Marci

Jajj, mert pl az Ubuntut nem kell pecselgetni, mert a Mozilla a Firefox-szal nem kísérletezget nagy tömegeken ésatöbbi.
Az a baj, hogy fizetni kell a Windowsért (ha már ennyire gyűjtik az adatokat), valamint hogy nem nagyon látszik az eredménye a sok begyűjtött adatnak. Gyűjtik-gyűjtik és cserébe megint elcseszték a start menüt, mintha az lett volna a legnagyobb gond a TH2-ben.

Jajj, mert pl az Ubuntut nem kell pecselgetni

Kelleni kell, de ott még dönthetsz úgy, hogy nem ;)

a Mozilla a Firefox-szal nem kísérletezget nagy tömegeken

Az e10s-re gondolsz? Arra, hogy 1%-on teszteltik úgy, hogy bármikor visszaállíthassák még nekik is, miután időtlen idők óta fejlesztés és tesztelés alatt van? Tényleg, rohadék Mozilla.

Az a baj, hogy fizetni kell a Windowsért

Nem, az a baj, hogy az MS is elkezdi azt játszani, amit a kugli, hogy az eddigi rendszert (OEM-eken keresztül árul a népesség nagy részének, aztán ha support kérés van, akkor mutogat az OEM-re, hogy ő támogatja a rendszert) felborítja azzal, hogy úton-útfélen lecseréli a fél rendszert, mert olyanja van. És az OEM, aki összerakta a hardware-t, nem tudja az összes code path-et tesztelni, mert nincs rá kapacitása, az MS láthatóan nem igazán teszteli, mert csak, így marad a user, akinek adott esetben a munkaeszköze megy tönkre (persze, aki munkára használja a gépét, az vegyen Enterspájzt...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Dell Latitude laptopok, kivetel nelkul (nem vagyok benne 100%-osan biztos) kekhalal boot utan, ha lefutott az update.

az ég kék, a fű zöld, a windóz fagy.
még valami?

--
GPLv3-as hozzászólás.

egy barátomnál a Windows 10 update két napóta internet lassulást okozott.
alábbi linken javasoltak után látszólag működni kezdett rendesen, addig volt hogy 20sec-ig nem volt response egyes nemzetközi oldalaknál pl facebook, bing, google stb... belföldieknél ritkábban de ott is volt hiba.... pontos összefüggést nem értem, mert úgy gondolom hogy vagy mindenhol van TCP gond vagy sehol... de valaki biztos jobban érti, elmondhatná a véleményét:

http://betanews.com/2016/08/10/slower-internet-windows-10-anniversary-u…

Minden esetre Linux alatt nekem tökéletesen ment ugyan azon a kábelen, szóval biztos nem hálózati/szolgáltatói gond volt. Amúgy lehet, hogy még más is van, mert azért 1x-2x még utána is furcsa volt, de jelentősen javult a beállítás után.... érzésre.

Egy ügyféllel beszéltem az előbb. Más témában ugyan, de előjött a w10 frissítési anomália kérdésköre is, eléggé fel volt háborodva. Náluk a frissítés óta néhány gépen nem megy a távoli asztali kapcsolat. Semmilyen szerver felé nem képes felépíteni a kapcsolatot a kliens a frissítés óta.

Ki kell kapcsolni (vissza állítani 100%-ra) a szöveg, kijelző... stb. méretének módosítását! :)

Nekem is volt pár napig (és újraindításig) lassulás, átlátszó, nem frissülő vagy csak átméretezésre frissülő panelok, ablakok, óra!, ikon tooltipek - de megjavult. Nem is tudom mikor láttam utoljára ilyeneket.
(absolute blind chat in Miranda ftw)

Engem már az is zavar, hogy telepítés után önkényesen kinyírta a classic shell-t mert szerinte nem kompatibilis...
Mondtam neki olyat, hogy ha azt leírnám, Trey levágna az oldalról de rögtön :D

-[Lenovo y510p SLI]-

Dehogy vágna. Gelei beírná, hogy nincs hibátlan szoftver, mrceeka pedig megkérdezné, mire jó a Classic Shell, és egy start menü testreszabásáról szóló cikket linkelne, a Microsoft pedig gyártaná tovább a telemetrikusan szarráfejlesztett szoftvereket, és boldogan élnénk, amíg meg nem boldogtalanodunk.

:)

Tényleg az teszi be a kaput főleg, hogy az m$ 1. xarik a userekre, erőlteti a xarját 2. Erőszakkal próbál megakadályozni abban, hogy legalább valami értelmes kompromisszumot találj magadnak.
Most már jóideje húzom a visszaállást w10-ről valami másra (egyszerűen nincsen kedvem nekiállni) és azt sem tudom w7, vagy 8.1 legyen e :) Kezd csúnyán betellni a pohár. A w10el.
Van lenovó laptop w10, lenovo tablet (8.1 bing frissítve 10-re), lumia 735 (szintén zenész), két xbox, outlook cím, onedrive, volt office előfizum is.
Nem mondhatják, hogy nem voltam hűséges vásárló. Ehhez képest egy bugos beta állapotú sw kerül a telóra minden builddel, csökkenteni akarták a onedrive tárhelyet, önkényesen irtogatja le a szoftvereimet a tabletről és laposról, xbox gyakorlatilag nem fejlődik, gallyba--ták a hangnavigációt a windows maps-ben, és lehetne sorolni.
A lumiámat ha nem kéri el asszony kiviszem agyaggalambozni (szó szerint ez a terv, megnézzük hogy bírja a 12-es sörétest :D :D :D ), tablet eladó, nem is használom már, mert csak felb. (bááár most mehetne vissza a 8.1 nem bafftatna a w10 frissítéssel, és nem mászna fel suttoymban már) a laptop az igazi kérdőjel :D
Office már libre, és gdocs lesz a oneplus-on, és asszem többetn em állok szóba m$ platfrommal csak a kötelező szinten. :)
Oltári hülyeség volt microsoft ökoszisztémát felhúzni itthon. (és drága is ahhoz képest amit ad)

-[Lenovo y510p SLI]-

Aha :D Ebből amúgy csak a lumiát sajnálom, és azt is csak most, hogy kiadták rá a tizest. Visszaállnék 8.1-re szívesen, csak sajnos az már teljesen halott irány.

A tabletet nem sajnálom, a lenovo miix3 tényleg bivaly jó kis vas, nagyon sok előnye van, hogy wines. Ráadásul van hozzá 8.1-es recovery. Xbox meg játékgép, azzal mást nem is csinálok, arra teljesen jó. Igazából szerintem vallás háború, hogy ps4, vagy xbox. Az outlook levelezés nekem jobban tetszik mint a gmail-é. Ezt személy szerint szintén szeretem. A onedrive jó pakolgatni. Bár ujabban a felhős kukává alakult át a gdrive mellett :)))
A laptopon még jó kérdés mit kezdek. A tabletet eladom, laposon visszalépés lesz windows verzióban, telefon oneplus3 lesz, xbox játékra és kb. ennyi.

-[Lenovo y510p SLI]-

Á ez már egy másik Microsoft. :P

Today’s customers live in a multi-platform, multi-cloud, multi-OS world – that’s just reality. This world brings new challenges and customers need tools to make everything work together. Microsoft is working company-wide to deliver management tools that empower customers to manage any platform, from anywhere, on any device, using Linux or Windows. This shift to a more open, customer-obsessed approach to deliver innovation is one of the things that makes me most excited to come to work every day.

Épp ezért szabadítjuk pre-sales (SAM bácsit)/sales vendoraink (v-alami@microsoft.com) az összes (leendő) ügyfelünkre :)