UbuntuBSD 16.04 Beta1

 ( trey | 2016. augusztus 10., szerda - 10:58 )

UbuntuBSD 16.04 Beta1

Elérhető tesztelésre az UbuntuBSD 16.04 (kódnevén "A New Hope") első béta kiadása. A kiadás Ubuntu Xenial és FreeBSD 10.3 elegye.

UbuntuBSD 16.04 Beta1

Érdekessége az új init rendszer, amely Busybox Init-en és OpenRC-n alapul.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Őőőő... Értem, szuper. Legyen minél színesebb és mindenre kiterjedő az OpenSource csodás világa. A kezdeményezők és fejlesztők saját elmondása szerint szép feladat, nagy projekt, de mi ezzel a nemes cél? Csak, hogy legyen? Mi motiválta ennek a hybrid-nek a napvilágra kerülését?

Vagy talán ezt majd a jövő fogja eldönteni?

Lehet szimpla hobbi is. Én pl annak idején írtam saját text editort, commandert, email klienst. Volt értelme? Nem, de jólesett.

Egyetértek. Nekem is volt saját commanderem, Turbo Pascalban írva, AT-ken a főiskolán többen használták mert kicsi volt (tehát nem egy egész floppy, csak pár 10 kb) és gyors. Tehát még userbase is adódott. És saját oprendszerem is lenne már, ha nem kellene mindig mással foglalkozni. :)

Amúgy megértem a törekvést, alkalmazásfejlesztő és civil felhasználói énem jobben örülne egy Kernel + disztróspecifikus eszközkészlet + GNU halmaz helyett egy oprendszer + kisebb GNU halmaznak.

---------------------------------------------
Arch - android - Smalltalk - flamenco - GRASS

Idézet:
Tehát még userbase is adódott.

Mondjuk akkor a "volt-e értelme" kérdésre "igen" a válasz.

C64-re Assembly-ben írtam commander programot. + még vagy 1000 másikat mindenféle nyelven + mindenféle OS-re. Többnyire már petpalack formájában köszönhetnek vissza jobb esetben... az adathordozók egyes komponensei.
Lehet, hogy a brain-újrahasznosítás korába csöppentünk? :-D

Egyetertek. En se ertek egyet azokkal akik amiatt panaszkodnak, hogy tul sok nyilt-forrasu projekt van. Az emberek azt kezdhetnek a szabadidejukkel amit eppen akarnak, es ha az eredmenyet(es a forrast) szabadon elerhetove teszik az csak jo.
--
:wq

A bejelentéstől fél évet már megélt, itt van a Beta1, lassan meglesz az első stabil verzió is :)

Eddig motoszkált az agyamban, hogy ilyen mintha már lett volna. De már a VM-et futtató gép sincs meg, amin anno megnéztem az előző verziót. Az akkor elkövetett jóslatom az volt, hogy lesz frissítés 10.3-ra - no ezt a fenti bejelentés szerint meglépték -, és azt is jósoltam, hogy 11.x-re nem fognak átlépni. Anno vagy 2-3 hónapig heti egyszer ránéztem a VM-re és ha jól rémlik, egyetlen egyszer volt valami csomagfrissítés is. Most akkor majd megnézem egy újabb VM-ben :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Idáig is létezett ilyen, FreeBSD kernel/GNU userland. Ezt átültették Ubuntu userland-re, ahogy nézem egész jól haladnak vele.

sőt, a debian/kfreeBSD-t tényleg elég csak átnevezni

lehet hogy én vagyok eltájolva, de a legtöbb free program amúgy is fut/fordítható, de legalábbis minimális erőfeszítéssel pártolható különböző bsd-re. hogy egy ilyen disztibúciót most dragon fly, black fly, debian gnu/netbsd v. ubuntubsd néven nevezik..

nos ennek is pont annyi az értelme, mint a többinek..

a kérdés inkább az, sikeresebb lesz e mint a többi..

szerintem!:)

Garantáltan systemd mentes :)

CTRL+F ––> systemd

Oh, shi~
Oh, wait:
http://www.cio.com/article/3046588/open-source-tools/ubuntubsd-helps-users-escape-systemd.html
Vagyis, ebben még nincs benne ez a rákos áttét? Yay!

Engedtessék meg, hogy idézzek magamtól: "A systemd-től való menekülés linuxon nem oldható meg?"

A freebsd meg eléggé konzervatív, még a végén a solaris/illumos fut be, openindiana, smartos...

Az imént szabadultam meg a systemd-től az itthoni szerveremen ezzel a módszerrel:
https://talk.devuan.org/t/migrating-from-debian-to-a-minimalist-devuan/181
Úgyhogy most már Devuan-om van. A sok purge meg clean után 20%-kal kisebb a rendszer, ZFS egyebek rendben. A nyamvadt kis grafikus felület amúgy is már LXQT volt rajta.

Nincs is annal szebb, amikor a sytemd nem engedi kikapcsolni a gepet, ha van egy beragadt job (mnodjuk egy suspend utan), igy se altatni, se kikapcsolni nem lehet...

Es eljutottunk oda, hogy neha bizony ujra kell inditani a gepet, hogy ezt a
szornyu allapotgepet nullazzuk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

OT
Érdekes ez a leírás, csak azt nem látom, hogy melyik pont az, ahol fizikailag leváltja a systemd-t és beállít valamilyen másik init-et.
/OT
=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Hát itt:
root@debian:~# apt-get dist-upgrade
Meglepően sok gnome cucc jön le egy olyan rendszerről, ahová gnome-ot senki nem telepített:
root@devuan~# apt-get purge .*gnome.*
De ez a legszebb:
root@devuan:~# apt-get purge systemd systemd-shim libsystemd0 dbus

OK, vak vagyok, ezt a purge systemd-t nem vettem észre. (És nem tudatosult bennem, h a dist-upgrade során meg felteszi a saját initjét.) Kösz.
=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Szerencsére egyelőre még nem kell semmi saját init, a Debian 8-ban továbbra is benne van a megszokott sysvinit. A gebasz ott van, hogy van néhány olyan, főként desktop környezetben szükséges csomag, ami függ a systemd-től.

Szerver környezetben eddig még mindig "megúsztam" a Devuan-t, sima Debian 8 alapokon tudtam teljesen systemd-mentes rendszert csinálni.

Desktop környezetben pedig azt a néhány, systemd-függő csomagot helyettesíteni kell a Devuan repositoryból.

Dehogy,

csak a bubuntu* Canonical* belefog minden "jóba" mindenbe értsd mindenbe.. Mert már telefont is "gyártanak" (mmint OS szinten) ugye, most már "gyártanak" BSD* kernel alapú bubuntut.

Remek.

Ez kb csak a marketingre lesz jó, semmi másra, bár arra is inkább rosszul ...

Lentebbi hozzászólásokkal egyetértek, mindenki döntse el maga hogy mire váltja be a szabadidejét. Ezzel nincs is gondom, csak valahogy túl sok helyre akar a Canonical betörni, az már nem biztos hogy hobby... és szabadidő ...

Én is vettem részt "halott" projektekben (lásd UHU-Linux) vagy Frugalware (mostanság sajna halott), de sose hírdettem s vertem a mellemet hogy UBUNTU***** MEGCSINÁLTA!

Meg.. jah. lófasz meg esti fény :)

Frugalware nem halott, csak szétesett a 6 havi stabil kiadás rendszere. Azért a -current ág naprakész, igazából most egy rolling diisztróként él.

Lehet hogy én látom rosszul, de egyrészt ennek az ununtubsd-nek kb. semmi köze a "bubuntu Canonical"-hoz. Másrészt a mellverés itt összesen egy "Enjoy!!" volt, szóval szerintem ezt is túlreagálod.
--
♙♘♗♖♕♔

A tavasszal megjelenő verzió is beta1 (illetve hát az first beta) volt :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Parancssorba bootol...

Nem felejtetted el valamelyik DE-t kiválasztani a telepítés közben? Nekem a normál XFCE-t kiválasztva, grafikusan bootolt. Mondjuk a kikapcsolás már nem ment normálisan :-(
=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Lehet... :)

Unicode-ot tud már alapból ez vagy valamelyik másik BSD? :-)

Szervác Attila - http://321.hu/sas

FreeBSD-nél az "új" vt (console driver) tudja, ha minden igaz, szűk két éve alapértelmezett. Grafikus felületen pedig enélkül is tudta (legalábbis 2013 óta biztos, akkor kezdtem FreeBSD-t használni).
Egyéb igény? :)

motmár csak egy kávét kérek :)

Jelenleg az OpenJDK-1.8 (8.102.14) verzió az alapértelmezett. ;-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Hány cukorral?

tényleg, már alapértelmezett lenne? Én a megfelelő link alapján:

https://wiki.freebsd.org/Newcons

úgy vettem le, hogy még nem az, de e szerint rosszul értelmeztem a wikit és virtuálban ki kéne próbálnom

Szervác Attila - http://321.hu/sas

/bin/sh 10.x alatt nem tudta, 11.x-ben már az is megy látványosan. (/bin/(t)csh jóval régebb óta kezeli.)
=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

jó, na de akkor az van, hogy a tty már alapból newcons-vt4, és a jelenlegi alap sh már alapból ennek megfelelően nyomja az outputot, de nem feltétlenül lesz már okos a sort-om például meg ilyenek, szóval e téren még szívnék a tizenpluszéve megszokott linuxomhoz képest?

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Az mindegy (pl. a sort szempontjából), hogy az sh mit kezel. Ha a tty (vagy ahol épp fut az sh) meg tud jeleníteni utf8-as karaktereket, akkor a cat program kiíratja az árvíztűrő tükörfúrógép tartalmú fájlokat (nézd csak itt - pont ez volt a gond: az sh nem fogadta billentyűzetről az ékezetes karaktereket, de ha indítottál egy cat-ot, az már igen).

Természetesen alkalmazásfüggő, pont a sort a dokumentáció szerint jól működik. Mivel a Linuxszal ellentétben itt a dokumentáció (legalább a man) és a szoftverfejlesztés többé-kevésbé ugyanannak a gárdának a dolga, ezért ha a fejlesztő lekódolta pl. az UTF-8 kezelést, akkor dokumentálni is fogja; illetve ha a man-ban azt látod, hogy az 1-byte-os kódolást használó locale-okon kívül elkezeli még a ....-t is, akkor valószínűleg azért írta bele, mert le is van már kódolva. Ellenőrizni egyrészt online: http://www.freebsd.org/cgi/man.cgi (itt a listából javasolt a használt OS-verziót kiválasztani), másrészt egy VM-ben élesben ;-) (Jellemzően a ritkábban használt eszközöknél simán lehet még találkozni olyasmivel, hogy "csak 1-byte-os karakterkódolással működik" vagy épp, "több-byte-osak közül csak UTF-8-at ismer".)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nem sok lépés, és lesz FreeBSD is linux kernellel :)
http://www.freshports.org/devel/linux-kernel

Nem úgy gondolják :) The default configuration comes with QEMU/KVM guest support.