Megjelent a LibreOffice 5.2 „fresh” Windows, macOS és GNU/Linux rendszerekre

 ( gyarakilaszlo | 2016. augusztus 4., csütörtök - 9:12 )

Bejelentjük a LibreOffice 5.1.5 „still” kiadást is, vállalati szintű bevezetésekhez

A Document Foundation bejelenti a LibreOffice, a valaha volt legjobb szabad irodai programcsomag 5.2-es, számos felületi fejlesztéssel és vállalati szintű funkcióval rendelkező fő kiadását, egyelőre a tapasztalt felhasználóink számára.

Ezzel egyidejűleg kiadásra került a LibreOffice 5.1.5 a vállalati szintű telepítések és a stabilitást előnyben részesítő felhasználóink számára.

A LibreOffice 5.2 dokumentumbesorolási funkcionalitást nyújt a TSCP szabványnak megfelelően, valamint számos továbbfejlesztett előrejelzési függvényt a Calcban. Ezen kívül mostantól több aláírás-formátum is támogatott az aláírások OOXML fájlokból importálásával és azokba exportálásával együtt.

Az interoperabilitási funkciók is tökéletesítésre kerültek, beleértve a jobb Writer importálást DOCX és RTF fájlokból, valamint megjelent a Word for DOS dokumentumok támogatása. Támogatottá váltak a HÉT.NAPJA függvényben további típus argumentumértékek az egyéb táblázatokkal való interoperabilitás érdekében, valamint a képletkifejezésekben a helyettesítő karakterek az XLS/XLSX és ODF 1.2 formátumokkal való kompatibilitás érdekében.

A felhasználói élményt befolyásolja, hogy a Writer és a Calc egy eszköztáras módot kapott, hogy egyszerűbb legyen a tartalomra koncentrálni. Néhány új ikon került az alapértelmezett eszköztárakba néhány gyakran használt funkció – mint a változáskövetés megjelenítése/elrejtése és táblázat első oszlopának/sorának rögzítése – gyorsabban elérhetővé tételéhez. Ezen kívül a legtöbb helyi menü mostantól személyre szabható.

A LibreOffice-t 140 milliószor töltötték le a 2011. januári első megjelenése óta. Az irodai csomagot nagy szervezetek is telepítették minden kontinensen, ezek sorába legutóbb a litván rendőrség csatlakozott több mint 8000 munkaállomással.

A LibreOffice 5.2 további új funkciói

 • Új rajzeszközök – beleértve kitöltött görbéket, sokszögeket és szabadkézi vonalakat – váltak elérhetővé minden programmodulban.

Writer

 • Dokumentum nyomtatásakor a nyomtatók listájában elérhető a „Nyomtatás fájlba” lehetőség.
 • A Google Drive tároló használatához támogatott lett a kétfaktoros azonosítás.
 • A Mentés eszköztárgomb már tartalmaz egy gyors Mentés sablonként lehetőséget.

Calc

 • Új függvények váltak elérhetővé, a használatukat bemutató részletes buboréksúgókkal.
 • Az állapotsoron több összesítő függvény lehet egyidejűleg aktív, gyors áttekintést adva az adatokról.
 • A pénznem eszköztárikon mostantól egy legördülő menüt tartalmaz a használni kívánt pénznem gyors kiválasztásához.
 • A kijelölt cellák szegélyének eltávolításakor ki lehet választani a szomszédos cellák szegélyeinek eltávolítását is.

Impress

 • Egyéni animációk használatakor az oldalsávval rendelhet gyorsan effektust egy elemhez a korábbi párbeszédablak használata helyett.
 • Az effektusok listája az állapotsoron mostantól a leírásukat is tartalmazza.
 • A tulajdonságok oldalsávon az új Dia háttere panel lehetővé teszi a dia formátumának, tájolásának és háttérképének módosítását.

A jobban dokumentált új funkciók teljes listája egy külön PDF dokumentumban érhető el, és a weboldalon. A Writer, Calc és Impress legjelentősebb új funkcióit bemutató rövid videók a itt érhetők el.

A LibreOffice 5.2 a felszín alatt is fejlődött, köszönhetően több száz önkéntes munkájának. Ez egy olyan nyílt forrású irodai programcsomagot eredményez, amelyet egyszerűbb fejleszteni, karbantartani és javítani.

A Coverity Scan szerint a LibreOffice 5.2 1000 kódsorára eső nyitott problémák száma a kiadás idején rekordszintű 0,00 (7,8 millió forráskódsorra), a nyílt forrású szoftverekre jellemző 0,61-es és a zárt forrású szoftvereket jellemző 0,75-ös ipari átlaggal szemben.

„A LibreOffice 5.2 jelentős lépés az asztali szabad szoftvereknek, és hamarosan elérhető less teljes funkcionalitású felhő alapú irodai csomagként is” mondja Michael Meeks a The Document Foundation (TDF) egyik igazgatója és a LibreOffice Online vezető fejlesztője. „Az asztali és felhő alapú változatok szoros integrációja értéknövelt funkciókat fog biztosítani, biztosítva mindkét platform előnyeit minden felhasználó számára”

„A LibreOffice gyorsan növekszik, köszönhetően a szabványos dokumentumformátumához – amit egyre több kormányzat ismer el a legjobb interoperabilitási megoldásként – hasonló funkcióinak” mondja Thorsten Behrens, a The Document Foundation (TDF) egyik igazgatója, és az OASIS ODF műszaki tanács tagja.

Elérhetőség és vállalati bevezetések

A LibreOffice 5.2 a legújabb technológiát képviseli a nyílt forrású irodai csomagok funkcionalitását tekintve. Vállalati szintű telepítésekhez a TDF a kiforrottabb 5.1.5-ös verziót javasolja.

A LibreOffice 5.2 „fresh” és LibreOffice 5.1.5 „still” azonnal elérhetők a következő hivatkozásról. A LibreOffice felhasználói, a szabad szoftverek rajongói és a közösség minden tagja támogathatja a The Document Foundationt adománnyal.

A LibreOffice 5.2 GNU/Linux rendszerre elérhető új csomagformátumokban is, amelyek egyszerűvé teszik az alkalmazás telepítését és frissítését: FlatPak a Red Hat-től és Snap a Canonical-től.

A TDF minden esetben a LibreOffice bevezetését a világszinten elismert legjobb gyakorlatoknak megfelelő 3. szintű támogatást, migrációs vagy képzési konzultációt nyújtó tanúsított szakemberek támogatásával javasolja.

A LibreOffice 5.2 és LibreOffice 5.1.5 egyaránt tartalmaz a Document Liberation Project által készített, a gyártóspecifikus dokumentumformátumokat támogató konverziós programkönyvtárakat.

További technikai részletek

 • A LibreOffice 5.1.5 változásnaplói: RC1 és RC2.
 • A LibreOffice 5.2 változásnaplói: RC1, RC2, RC3 és RC4.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Köszönjük a munkát a LibreOffice fejlesztőinek! Évek óta megelégedéssel használom.

+1

+1

+1

+1

+1

+1

csatlakozom.

--
GPLv3-as hozzászólás.

+1

KisSzikra - TTZ Modding Csoport

+1

A "LibreOffice Fresh" ppa-ban meg mindig az 5.1.5 a legfrissebb?

Milyen ppa-t hasznalnak akik a legfrissebbet szeretnek, itt pl. most az 5.2-t? (hu, ezt jol megfogalmaztam)

A marketing listán is épp ezt kérdezte valaki, a válasz alapján már úton van, csak át kell szinkronizálódjon minden repóba.

Koszi, akkor meg varok

LibreOffice Pre-Releases (természetesen ez a tároló nem az éles környezetre való, inkább tesztelésre).

Koszi, a fresh-t pont azert szeretem, mert nem alfa nem beta, hanem uj de csak stabil van benne.

"valamint megjelent a Word for DOS dokumentumok támogatása"

A végső érv a frissítés mellett ;)

Letöltöttem, felraktam a magyarítással együtt, de a GUI továbbra is angol, átállítani nem lehet, mert csak az angol nyelvet ajánlja fel. Így nem okés, most jön az 5.1.5.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Nem lehet, hogy valami területi beállításod angol? Mármint az operációs rendszerben.

Ha feltette a magyarítást, akkor állítható kell legyen a nyelv, ezt nem befolyásolja a területi beállítás.
Biztos, hogy feltetted a magyarító csomagot is, nem csak a helyesírásellenőrzőt magyarul?

Igen, Nem ez az első LO, amit telepítek a hu.libreoffice.org -ról letöltve.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Hat nem tudom, de nekem jol mukodik:

$ LC_ALL=hu_HU.utf8 libreoffice => magyar lesz minden
$ LC_ALL=en_US.utf8 libreoffice => angol lesz minden
$ LC_ALL=de_DE.utf8 libreoffice => mivel nincs nemet locale telepitve ezert a wm default en_US.utf8 lesz

https://people.gnome.org/~michael/blog/2016-08-03-under-the-hood-5-2.html

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho