26-29 millió eurót tervez spórolni az olasz hadsereg a LibreOffice-ra váltással

Tavaly szeptemberben jelentette be a LibreItalia Association, hogy az olasz hadseregnél folyamatban van a LibreOffice irodai programcsomagra és Open Document Format-ra (ODF) váltás. Azóta sok hír nem érkezett a projekt felől, egészen mostanáig. Most kiderült, hogy az olasz védelmi minisztérium 26-29 millió euró megtakarítást remél az elkövetkezendő években a LibreDifesa név alatt futó projekttől. A projekt célja a szervezet jóval több mint 100 ezer desktop gépének átállítása a nyílt forrású irodai programcsomagra.

A hadsereg Microsoft Office licenceinek lejáratát figyelembe véve, a tervek szerint 2017-re mintegy 75 ezer, 2020-ra pedig további 25 ezer LibreOffice felhasználójuk lesz.

További részletek az Európai Bizottság Joinup blogjában itt.

Hozzászólások

Igen jól teszik, átlag usernak tökéletes a LO.
LOAD "http://digx.hu",8,1

Sajnos nem így van. Odaadtam Win 10-en az LO 5.1.x-et egy egyszerű usernek, aki egy sor szöveget írt be és megpróbálta kinyomtatni a kis lézernyomtatóján. A papíron semmi sem volt. Megnyitottuk ugyanott valami WordPad-del, az meg ki tudta nyomtatni. Próbaképpen átváltottam a default Liberation valami fontról Arial-ra, akkor már rögtön az LO is kinyomtatta. Gondolom az LO úgy döntött, hogy a fontokat a nyomtató is ismeri (vagy valami hasonló).

Ugyanitt pár sor szöveg, plusz a lap tetején bal oldalon egy kép, aztán az átmásolva jobb oldalra + függőleges tükrözés. Az eredmény: szerkesztés közben a másolt kép a helyén, nyomtatási előnézetben szintén, de nem tükrözve, kinyomtatva meg sehol.

És ez még a Writer, ami még viszonylag jó. Az Impress használata szerintem rosszabb, mint csákányozni a hegyoldalt. Arról nem is beszélve, hogy pptx-et annyira nem tud olvasni, hogy inkább átváltok Android tabletre + (pl. OTG-n) egér + billentyűzet + PowerPoint Mobile.

Windowson is rendszeres, hogy pdf-et nyomtatva betuk helyett kriksz-kraksz jon ki. Ekkor be kell pipalni, hogy a fontot is kuldje le (amit persze midnig elfelejt a windows. Pedig AD szabaly is van mar ra:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vajon a "Libre" használatát Windows 10-en tervezik megvalósítani? - (Cikkből nem derül ki. Igaz, a dokumentumok legalább NATO tagországhoz kerülnek..., - a megosztott tárolás meg kétségtelen rendelkezik némi előnnyel.)

8 milliárd Forintot költöttek csak office licencere? Mert gondolom az üzemeltetést ezután sem veszik 0-nak. Azért ez elég durva. Ha egy állam költ ennyit mindenestül, még az is nagyon soknak tűnik.

Nem vagyunk egy súlycsoportban velük. Ott is van számos gond a gazdasággal, de a nagyságrendek eltérőek.

- Olaszország területe valamivel több mint 3-szorosa Magyarországnak
- Lakossága valamivel több mint 6-szorosa
- GDP-je kb. 16-szorosa a miénknek
- Ezt ki kellett keresnem a Google-lel: A hadsereg létszáma kb. 7-szerese a miénknek. Ezt a viszonyt kicsit nehéz értelmezni, mert az olaszoknál az Arma dei carabinieri a fegyveres erők egyik haderőneme, és ennek megfelelő nálunk nincs.

Magyarország miért nem akar spórolni?