26-29 millió eurót tervez spórolni az olasz hadsereg a LibreOffice-ra váltással

 ( trey | 2016. május 12., csütörtök - 22:05 )

Tavaly szeptemberben jelentette be a LibreItalia Association, hogy az olasz hadseregnél folyamatban van a LibreOffice irodai programcsomagra és Open Document Format-ra (ODF) váltás. Azóta sok hír nem érkezett a projekt felől, egészen mostanáig. Most kiderült, hogy az olasz védelmi minisztérium 26-29 millió euró megtakarítást remél az elkövetkezendő években a LibreDifesa név alatt futó projekttől. A projekt célja a szervezet jóval több mint 100 ezer desktop gépének átállítása a nyílt forrású irodai programcsomagra.

A hadsereg Microsoft Office licenceinek lejáratát figyelembe véve, a tervek szerint 2017-re mintegy 75 ezer, 2020-ra pedig további 25 ezer LibreOffice felhasználójuk lesz.

További részletek az Európai Bizottság Joinup blogjában itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Igen jól teszik, átlag usernak tökéletes a LO.
LOAD "http://digx.hu",8,1

ez a 100k office ez szerintem valami olyat jelenthet, hogy a tényleges katonák céges laptopjára ez is jó lesz :D nem hiszem, hogy ennyi irodista van ott azért, elég irreális lenne.

Nem csak átlagnak.
Ligatúra, hármaspont, de még a kerninget sem használja egy irodista (sajnos).

Sajnos nem így van. Odaadtam Win 10-en az LO 5.1.x-et egy egyszerű usernek, aki egy sor szöveget írt be és megpróbálta kinyomtatni a kis lézernyomtatóján. A papíron semmi sem volt. Megnyitottuk ugyanott valami WordPad-del, az meg ki tudta nyomtatni. Próbaképpen átváltottam a default Liberation valami fontról Arial-ra, akkor már rögtön az LO is kinyomtatta. Gondolom az LO úgy döntött, hogy a fontokat a nyomtató is ismeri (vagy valami hasonló).

Ugyanitt pár sor szöveg, plusz a lap tetején bal oldalon egy kép, aztán az átmásolva jobb oldalra + függőleges tükrözés. Az eredmény: szerkesztés közben a másolt kép a helyén, nyomtatási előnézetben szintén, de nem tükrözve, kinyomtatva meg sehol.

És ez még a Writer, ami még viszonylag jó. Az Impress használata szerintem rosszabb, mint csákányozni a hegyoldalt. Arról nem is beszélve, hogy pptx-et annyira nem tud olvasni, hogy inkább átváltok Android tabletre + (pl. OTG-n) egér + billentyűzet + PowerPoint Mobile.

Ilyen problémákba belefuthatnak az olaszok is, ha mindjárt a teljes költséget 0-ra akarják csökkenteni, és nem vesznek supportot.

Windowson is rendszeres, hogy pdf-et nyomtatva betuk helyett kriksz-kraksz jon ki. Ekkor be kell pipalni, hogy a fontot is kuldje le (amit persze midnig elfelejt a windows. Pedig AD szabaly is van mar ra:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vajon a "Libre" használatát Windows 10-en tervezik megvalósítani? - (Cikkből nem derül ki. Igaz, a dokumentumok legalább NATO tagországhoz kerülnek..., - a megosztott tárolás meg kétségtelen rendelkezik némi előnnyel.)

8 milliárd Forintot költöttek csak office licencere? Mert gondolom az üzemeltetést ezután sem veszik 0-nak. Azért ez elég durva. Ha egy állam költ ennyit mindenestül, még az is nagyon soknak tűnik.

Attól függ melyik államnak, Magyarországnak ez meg se kottyan!

Nem vagyunk egy súlycsoportban velük. Ott is van számos gond a gazdasággal, de a nagyságrendek eltérőek.

- Olaszország területe valamivel több mint 3-szorosa Magyarországnak
- Lakossága valamivel több mint 6-szorosa
- GDP-je kb. 16-szorosa a miénknek
- Ezt ki kellett keresnem a Google-lel: A hadsereg létszáma kb. 7-szerese a miénknek. Ezt a viszonyt kicsit nehéz értelmezni, mert az olaszoknál az Arma dei carabinieri a fegyveres erők egyik haderőneme, és ennek megfelelő nálunk nincs.

Köszönjük.

Magyarország miért nem akar spórolni?

Mert Magyarorszag jobban teljesit!
Es a reformok is mukodnek!
:D

Ha az állam keveset költ, abból keveset lehet lopni. Ennyi.