Windows 10 Insider Preview Build 14328 PC-re és mobilra

 ( trey | 2016. április 23., szombat - 17:23 )

Windows Ink

Gabe Aul, a Microsoft Engineering Systems csapatának alelnöke tegnap bejelentette, hogy elérhető mind PC-re, mind mobilra, tesztelésre a Fast Ring csatornát követő Windows Insider-ek számára a Windows 10 Insider Preview Build 14328. A mobilosok sok újdonságra ne számítsanak, mert ez csak eggyel újabb build, mint amit szerdán kiadtak. A PC-sek számára izgalmasabb lehet a build, mert ez egy MAJOR, azaz nagy build, benne számos újdonsággal. Ilyen újdonság például a Build 2016-on bejelentett Windows Ink funkció, amely kézírással jegyzetelést tesz lehetővé, úgy, ahogy azt az ember tollal papíron tenné..

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Ilyen újdonság például a Build 2016-on bejelentett Windows Ink funkció, amely kézírással jegyzetelést tesz lehetővé, úgy, ahogy azt az ember tollal papíron tenné.. "

Berakták a paintet a Windowsba?

Hát ha már a Linux belefért akkor logikus hogy a paint is :)

Felhős paint :P

Idézet:
Amikor Windows-eszközével kommunikál beszéd, írás (kézírás) vagy gépelés útján, a Microsoft olyan információkat gyűjt a beszédről, szabadkézi bevitelről és gépelésről – a Naptár és a (névjegyalbumként is ismert) Kapcsolatok alkalmazásra vonatkozó információkat is –, amelyek segítenek abban, hogy személyre szabott felhasználói élményben legyen része.

Például, amikor SMS-t küldök, és bepötyögöm, hogy "0504 " vagy "0138 ", akkor a megjelenik a szóajánló és egyetlen szót ajánl: kwt925 (vagy efféle, a rendszámom). Mert tudja, hogy a mobilparkolásnál ezt szoktam beírni...

Üdv,
Marci

Ez Androidon is így megy, de a Googlenél legalább abban biztos lehetsz, hogy ez alapján nem fognak zaklatni :)
(nem beszélve arról, hogy ott ugye ezzel "fizet" az ember :))

Tök jó, ehhez miért kell felhős szinkronizáció?

Miért, kell?

Üdv,
Marci

Hol van tárolva a rendszámod?

A kocsi elején és hátulján.

Üdv,
Marci

Ne a Bingbe írd be a kérdést.

Ez azért logikus. Machine learninget csinálni és az adatokat személyhez köthetően gépek között megosztani mégis hogyan lehetne másképpen?

Nem a módszerrel van bajom. Egyszerűen kétlem, hogy az a cég nem használja más célra amennyiben érdeke úgy kívánja. :)

(Ez persze nem azt jelenti, hogy a Google nem Evil, csak kispályás...)

A Google a kispályás ebben? LOL

Nem ebben kispályás, hanem a "szemétkedésben" (náluk nem volt Get the FUD, Halloween Documents, SCO, ... ), bár lehet az üzletpolitikának nincs ráhatása az adatkezelésre.

Szerintem ez a kérdés egyszerűen eldönthető. :) Ha a cég ezeket a feature-őket a felhasználói élmény fokozására opcionálisan ajánlja, de ravasz akadályoktól mentesen könnyen kikapcsolhatóvá teszi és okos trükkökkel nem ez irányba próbálja kényszeríteni a piacot, akkor valószínűleg nincs más komoly érdek a háttérben.

Ha valóban a felhasználók igényeinek a kielégítése lenne az elsődleges szempont, akkor transzparens is lehetne a gyűjtés és feldolgozás, nem az.

Mit értesz az alatt, hogy transzparens lehetne?

Mondjuk dokumentálva lenne valahol pontosan mit küld a vortexbe. :)
(tudom ha nagyon kíváncsi vagyok játszhatok SSL MITM proxyt bár szerintem azzal se lennék sokkal előrébb ha kibontanám mert valószínűleg azon belül is titkosítanak :))

Az a baj hogy ez csak akkor ér valamit ha garantálni tudod, hogy a dokumentáció megfelel a valóságnak.

"ravasz akadályoktól mentesen könnyen kikapcsolhatóvá teszi"

ne legyenek illúzióid, vélhetően senkinél nem kapcsolható ki teljesen. ha a Google control panelén kikapcsolt állapotba húzol minden szart, akkor nem fognak monitorozni? vagy a MS-nál ue? végül is kiírják a képernyődre, hogy okés haver, akkor téged békén hagyunk, és talán még a szívükre is teszik a kezüket. hhhhh. a felhasználói élmény fokozása rizsa is csak részben állja meg a helyét.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Épp ez az, semmi ilyenről nincs szó még nyomokban sem. Tehát..

Nem próbáltam mert nincs min, de itt van még egy ékes példa: https://ask.slashdot.org/comments.pl?sid=9023153&cid=51973339

Gmail man anyone? Seggből szájba?

Mire akarsz utalni? A Gmail man az ms lejárató kampánya a google ellen, amivel a saját cuccukat reklámozzák, ami vélhetően egyáltalán nem jobb.

A VPN dial-out user experience-el tényleg semmi gond nincs? Hogy kb 6 kattintás kitárcsázni egy vpn-t out of the box?

Nem tudom elhinni, hogy ezeket az újitásokat többen kérték, mint az óra melletti kapcsolatkezelő fejlesztését.

Ill. nem is fejlesztését, hanem a butitás visszavonását.

Röhej, hogy a W7 óta folyamatos a visszafejlődés ebben a témában.

Ott még egy kitárcsázott kapcsolaton lehetett jobbkatt-al status-t, properties-t kérni.
W8-ból ezt kivették, ott, ha a státusz érdekelt kb 4 kattal távolabb, a network and sharing centerből lehetett eljutni.
W10-ben pedig már a kitárcsázás is vagy 4 kattal több lett, vicc.

Ideje lesz rávegyem magamat egy saját kapcsolatkezelő megírására, mert nagyon sok vpn-t használok.

Valóban, egyre jobban el van dugva.
Feedbackre fel!

Üdv,
Marci

- De hiszen a tervek ki voltak állítva.
- Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam õket.
- Ott van a kiállítási részleg.
- Zseblámpával.
- Talán leszakadt a villanyvezeték.
- Meg a lépcsõ.
- Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?
- Ó, hogyne - felelte Arthur -, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következõ felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!

Ezügyben kicsit szkeptikus vagyok. Rákeresve a problémára, millió találat van, általában az a megoldás, hogy irjuk bele batch file-ba a kitárcsázó parancsot, meg az elbontó parancsot és tegyük az asztalra. (másból se állna az asztalom mint ezekből)

Őszintén szólva nem néztem meg connect-en, de nagyon meglepődnék, ha nem lenne már csillió bejelentés ezügyben. Főleg az keserit el, hogy folyamatos a visszafejlődés ezen a téren. Nem hiszem el, hogy w8 butitása idején nem volt szintén csillió bejelentés amiatt, hogy jöjjön vissza a status és properties jobbklattyra és ahelyett, hogy hallgattak volna rá, w10-ben még hülyébb lett a kapcsolatkezelő. Ezek után feleslegesnek érzem, hogy én is bejelentsem, hogy a w10-en gyakorlatilag használhatatlan a kapcsolatkezelő.

(egyébként érdekes, nekem ez az egyetlen komolyabb gondom a w10-el, de ez nagyon fáj. Van még pár kényelmetlenség, de az megszokható és cserébe kap sok okosságot az ember, de ez a rész egyszerűen katasztrófa)

Én belül is mindenhol azt hallom, hogy sosem látott módon figyelnek a fejlesztőcsapatoknál a felhasználók visszajelzéseire.
Szerintem ezért érdemes használni a Windows Feedback appot.

Üdv,
Marci

"I miss the sign on the door saying "Beware of The Leopard"." :)

De már van egy visszajelzés ugyanerről, van neki 5 6 szavazata...

Van ott 311 szavazatos is: Windows-Feedback:?contextid=223&feedbackid=d7be8a1a-142f-48a3-af4a-741de3d10bb7&form=1&src=2
Csak olyan gyenge a Feedback app keresője, hogy nem találni rá egykönnyen. Akkor meg hadd fésülgessék a Kollégák! :)

Üdv,
Marci

Ezt sajnos nem érzem.
2-3 éve feldobtam egy feedback-et a mobilos remote desktop kliensre (uservoice-on azt hiszem), hogy lehessen felbontást állitani, mivel értelmetlen párcolos, fullhd-s, sőt 4k-s kijelzőkön nativ felbontású remote desktopot használni amin semmit nem látsz olyan kicsi a desktop és a sávszélességet is pazarolja.

Pár hét alatt több mint ezer szavazatot kapott, az első 10 kérésben biztosan benne volt.

Hivatalos válasz az lett rá, hogy a mobil készülékeken nem lehet a felbontást beállitani, mert nem engedi az oprendszer.
Olyan részletesen irtam le, hogy teljesen kizárt, hogy komolyan félreérthette volna bárki, hogy a mobil felbontását akarnám megváltoztatni és nem pedig az rdp kapcsolat felbontását, amit az összes más rdp kliens tud.

És persze semmi nem történt, jött ezer új verzió, teljesen értelmetlen és/vagy huszadrendű új feature-ökkel, miközben ez egy nagyon alapszintű probléma. Most vagy én érzem nagyon-nagyon rosszul a prioritásokat, vagy valami más nem stimmel, de kicsit belefáradtam, hogy ennyire triviális hibákat jelentgessek.

Talán épp olyan hibát jelentenék be, amit más ezer ember még nem jelentett, nincs rá ezernyi sirás a neten, mert arra még azt gondolnám, hogy hátha tényleg nem tudnak róla.

Szerk: bár ez pont nem az amit én irtam, hanem egy 1 évvel ezelőtti bejelentés ugyanarról, messze ez vezeti az összes szavazatot: https://remotedesktop.uservoice.com/forums/272085-remote-desktop-for-android/suggestions/7894425-change-desktop-resolution-option

"a mobil felbontását akarnám megváltoztatni "

Szerintem pont hogy ezt nem engedi a mobil rendszer. Persze a te problémád megoldásához nem is kellene felbontást állítani, csak értelmes skálázással (dpi függvényében) megjeleníteni a távoli asztal képét.

Semmi dpi függvényében.
Ha azt mondom, hogy 640x480-as rdp-t kérek, akkor úgy kell képiteni a kapcsolatot (ez az rdp protokoll része, semmi köze a kliens eszközöd nativ felbontásához) majd átméretezni a kapott képet a nativ felbontásra és megjeleniteni a képet.
Pont úgy ahogy bármelyik videólejátszó is teszi, amikor (99%-ban) nem a nativ felbontással megegyező felbontású filmet nézel.

Nagyon-nagyon egyszerű a dolog, semmi köze ahhoz, hogy mit enged meg a mobil rendszer.

Még azt is megkockáztatnám, hogy valószinűleg zéró valós fejlesztést igényel, most is tudnia kell a kliensnek, egyszerűen nincs kivezetve az UI-ra ez a paraméter. Márpedig enélkül használhatatlan a hivatalos kliens egy nagyfelbontású telefonon.

Arra gondoltam, hogy ha egy 640x480-as képet kérsz, akkor azt kapsz, de a kliensed mondjuk 2x-es nagyításban rajzolja ki eléd, ha a telefon dpi-je arra enged következtetni, hoy a pixelsűrűség kétszer akkora mint a normális.

Hogy mi a normális? Nem tudom, valami alapján megállapították css-ben is a device pixel ratio-t.

Nem ertem mi a baj. A win mindig is figyelt arra hogy fokozza a felhasznaloi elmenyt. Egy akarmi elerese altalaban minimum 4-8 kattintast igenyelt. Ekozben fugyelt arra, hogy bemutassa a termekpalettajat, a win3.11es ikonoktol kezdve a win98as dialogusokig. De igy megismerhetted a rendszered. :)
Vissza a gyokerekhez. Csak most mar csunya is. :)

Hmm, 53 szó, és egyik sem ad hozzá semmit a témához.

Amúgy meg, ahogy Marci is mondta: ha valami nem jó, jelezd.