FreeNAS 9.10-RELEASE

 ( trey | 2016. március 26., szombat - 19:49 )

A FreeNAS Development Team nevében Jordan Hubbard bejelentette, hogy elérhető a FreeNAS 9.10-RELEASE. A kiadás a FreeBSD 10.3-RC3-ra épül. A bejelentés elolvasható itt. Letölthető innen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekes egy monstum kezd már lenni, már rég nem egy nas os. Ez elég érdekes jövőt fest:

basic support for hosting virtual machines with bhyve.

Általános célú OS terjesztés annyi van, mint fűszál a réten. Jobban örülnék, ha nem tévesztenék szem elől a fő célkitűzéseiket és ha inkább egy szűkebb szolgáltatáskészletű, de atomstabil NAS funkciókat adó rendszer lenne. Van ezen a területen is mit fejleszteniük.

--
trey @ gépház

Ha jól tudom nagyjából ezen filozófia mentén váltak ketté a nas4free-vel...

A lightweight megoldások sajnos mindig ugyanazt az életpályát futják meg. Talán amiatt, mert máskülönben valaki ráépít egy "extended" verziót, amivel a hozzáadott értékhez mérten aránytalanul nagyobb felhasználóbázist visz el az alapváltozattól, ami az eredeti projectben lévőknek nem buli, így inkább előre menekülnek, mondván ha ez kell a népnek, megkapják, a többiek meg max kikapcsolják/nem kapcsolják be.
Legalábbis SZVSZ.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Az nagyon jó lenne. Jó lenne, ha tényleg abba az irányba fejlődnének, pl beletennék az ingyenesbe is a HA funkciót, estleg ceph és ceph head funkciókat.

Ha ingyenesben is benne lennének akkor már lenne értele sok helyen a támogatást vagy a vasat is megvenni, de nem hinném, hogy bevezetés előtt sokan bele mernének ugrani egy ismeretlen rendszerbe.

Ne menjünk ilyen messze. Én első körben egy normális és stabil iSCSI target-nek is örülnék már.

--
trey @ gépház

Mi a problémád a 10-s FreeBSDtől elérhető ctld-alapú megoldással? https://www.freebsd.org/doc/handbook/network-iscsi.html (Természetesen gőzöm sincs, mennyire van/nincs kivezetve a FreeNAS-ban. Amikor kellett, ez alapján a doksi alapján belőttem, és ment. Agyon nem teszteltem.)

Nekem a tapasztalatom az, hogy teljesen stabil a ctld, igaz, jelenleg csak tesztrendszeren megy hónapok óta, mert az éles rendszerek még FreeBSD 9.x, istgt -vel mennek.
De a tesztrendszer is tekerve van, nem csak idle -ben áll a sarokban.

Magával a FreeNAS-sal viszont nem túl jók a tapasztalataim, tele van buggal, ezért nem is stabil. Többször sikerült olyan állapotba hozni, hogy tökönszúrta magát a tesztrendszeren, aztán repült, és ment a helyére FreeBSD.
De igazából egy iscsi targethez nem is kell pár percnél több konfigurálást egy alap freebsd 10.x -en, és teljesen jól megy a ctld (zfs -en, ráadásul nálunk geli+zfs van, hibátlanul).
(Ezt a 9.10-es FreeNAS -t ki akartam próbálni a hétvégén, de az .iso a boot végén, a "trying to mount root from ZFS...." után hibára panaszkodik, hogy valameliyk file checksumja nem stimmel. Nem is kísérleteztem tovább, elkönyveltem, hogy ez a FreeNAS sem sikerült. (Annyit azért megtettem, hogy újra letöltöttem az .iso -t, hátha letöltés közben ment valami félre, de az eredmény ugyan az.) :) )

Egy iscsi target kedviért felesleges is szerintem FreeNAS -t feltenni.

(Egyébként FreeBSD -k között a HAST és CARP failover belövése sem egy nagy dolog, hivatalos howto is van hozzá, és működik. Nem kell ahhoz sem FreeNAS.)

Összegezve, inkább FreeBSD 10.x -et tegyetek fel, a ctld konfigurálása nem pilótavizsga, rém egyszerű, s ha kell, akkor a HAST és a CARP failover is elég egyszerűen konfigurálható dolog. Felesleges az instabil FreeNAS -sal szivatni magatokat.

Nyilvánvalóan megoldom a problémát máshogy, csak ez az egész a FreeNAS egy bizonyos funkciójának (vagy az egészének) a létjogosultságát kérdőjelezi meg. De ha már virtualizáció, akkor a "NAS"-t nyugodtan elhagyhatják.

--
trey @ gépház

Abszolút egyetértek veled. Tapasztalatom szerint a FreeNAS a 8.x szériában még teljesen stabilan használható stuff volt, de azóta rohamosan romlott a stabilitása. Így számomra is kérdéses a FreeNAS létjogosultsága egy ideje.
(Gondolom azért hívják "NAS"-nak, mert van benne SMB és AFP meg NFS meg mittudomén még mi támogatás is. Viszont a rendszer egésézére jellemző az instabilitás a tapasztalataim szerint, szóval sima fileservernek sem javaslom. Bár van, akinél _állítólag_ működik gond nélkül a FreeNAS, nekem nem ez a tapasztalatom.)

Állítólag egyébként a FreeNAS -ban van valami optimalizálva, amitől gyorsabb lesz az iscsi, de erre vonatkozóan nincs semmilyen tapasztalatom (amíg működött, nem éreztem gyorsabbnak egy szimpla, tuningolás nélküli FreeBSD-nél).
No meg 10Gbit etherneten amúgyis olyan gyors az iscsi, hogy a SAS lemeztömb a szűk keresztmetszet, nem igazán tudom, hogy néhány beállítás mit tudna gyorsítani rajta. Nem is érzem szükségét, alap FreeBSD alatt is teljesen kielégítő az iscsi sebessége.