A Microsoft nyílt forrásúvá tette a ChakraCore-t, az Edge böngésző JavaScript motorjának, a Chakra-nak magját

 ( trey | 2016. január 14., csütörtök - 9:21 )

A forráskód elérhető a GitHub-on MIT licenc alatt. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vajon emögött milyen érdek húzódik?

Gondolom ki van adva a managereknek, hogy minden héten valamivel meg kell jelenni a médiában. Így az emberek hite megmarad az MS termékekben.

Mondjuk az MS nem is rossz cég. Az Edge - tudtommal - tényleg jó böngésző és a videóban bemutatott debugger is zsír. Szóljatok, ha az Ubuntu repókban feltűnik az Edge, esetleg a Play Store-ban, akkor majd ránézek közelebbről.

Nem, az Edge nem "tényleg jó böngésző" még, közelről sem. Egy pre-alpha kiadásnak is gyenge. Hiányzik a pluginelhetőség, borzasztó lassan rendereli az oldalakat, mikor az egyik tab dolgozik valamin az egész böngésző használhatatlan (még a tabváltás sem megy), stb. stb. De legalább gyorsan indul.

En inkabb azt mondanam hogy mashogy rossz mint a tobbi. :) Azoknak akik egyebkent sem toltogetnek le kiegeszitoket jo lehet. Szoktam latni amikor a csalad tobbi tagja hasznalja, en nem vettem eszre hogy lassu lenne. Persze ez oldalankent is.

De nekem pl. pont most csinalja azt a FireFox hogy ket masodpercenkent 5 masodpercre nem valaszol, pedig ugyanazok a tabok vannak megnyitva mint maskor.

Most kipróbáltam néhány oldallal újra, de továbbra is lassú. Kicsit trükközik, mert az oldal elejét gyorsan megjeleníti, viszont ha görgetnék le bizony meg-megakad másodpercekre. Nem tudom (és nem is érdekel) mit csinál, ez számomra használhatatlan a mindennapokban. Már két tabnál is előfordul, hogy kattintok egy tabon és 2-3 másodperc mire átvált, mert az egyik oldalon molyol valamit.

Kivancsisagbol en is kiprobaltam. Egyik tabon fut a JetStream benchmark, masik tabon youtube video, plusz nyitottam nehany random hiroldalt, de en nemigazan vettem eszre drasztikus lassulast. Ellenben szinten megnyitottam a JetStream-et FireFox-ban, itt azert neha eleg erosen meg-meg akad.

Ettol fuggetlenul az emlitett extensionok hianya miatt el sem gondolkodnek rajta hogy napi hasznalatra ataljak ra.

Én nem nyitottam semmit, csak egy HUP-ot és görgetés közben simán megáll másodpercekre. Aztán nyitottam mellé egy Origot (összesen 2 tab) és amíg azon az oldalon dolgozott nem tudtam visszaváltani a HUP-ra.
Megnézem majd otthon is, de ezen a gépen sem kellene problémának lennie (4 magos AMD, 8 GB RAM).

Kiprobaltam most ezt is, nekem akadasmentes volt. (8 magos Intel, 16 GB ram).

Az fasza amikor egy oldal akadas mentes megjelenitesehez 8 mag es 16 giga memoria kell :D
Jo kis szoftver ez....jajj varj, nem is :D

Meg se probaljam akkor egy i3-ason 2 GB RAM-mal hasznalni? A firefox es a Chrome is roccenes mentesen fut rajta.

Beirtunk ket adatot te meg rogton lecsapsz ra, gratula. ;)

Most kiprobaltam egy Lenovo-s tablan (Intel Atom Z2760 CPU (2 mag), 2 GB RAM) es ott sem akadt meg annyira mint a FireFox a nagy gepemen. Most erre te mit kovetkeztetnel ki? :)

Szerk.: A benchmark-os tabra van hogy kiirja hogy regota nem valaszol, leallitsa-e? De ettol fuggetlenul at tud valtani mas tabokra is - igaz kicsit lassabban - de amikor atvalt, ott mar nincs gond...

Talán nem 32-bites Firefoxot kellene használni. Egy folyamatként fut, így a 4GB-os korlát miatt hiába van 16GB a nagy gépen.
A Chrome technikailag jelenleg előnyben van a Firefoxszal szemben. Viszont a firefoxhoz elérhető a pluginek túlnyomó része ugyanúgy mint Chromehoz. Itt már jelentős a MS Edge lemaradása. Egy uBlock többet jelent mint plusz 4GB ram. User Agent Switcher még egy ma már használhatatlannak számító Pentium 4 pc-t is böngészésre használhatóvá tesz mobilwebre állítva.

Szerintem tippelj ujabbat, ez most nem jott be. A JS benchmark futasa alatt 1Gb alatt marad a memoriahasznalat es egy magot sem hasznal 100%-on.

Szerencsere nem futtatok egesz nap teszteket es az elso hozzaszolasomban jelzett belassulas sem jellemzo annyira hogy egy kicsit is elgondolkozzak azon hogy kitegyem magam egy ujabbb bongeszovaltassal jaro nyuglodesnek.

Ez nem tipp. Ha 32-bites Firefoxot használsz akkor tök feleslegesen van 16GB ram a pc-ben. A FF csak 4GB-ot tud használni. JS benchmark-ot ez nem limitálja, bár 64-bites Firefox szvsz jobb eredményt érne el. Egyik böngészőre sem akarlak rábeszélni. Tőlem akár lynx-et is használhatsz.

Idézet:
Ha 32-bites Firefoxot használsz akkor tök feleslegesen van 16GB ram a pc-ben.

Nem csak bongeszek a gepemen. ;)

Idézet:
A FF csak 4GB-ot tud használni.

Mint emlitettem, toredeket sem hasznalja a 4 GB-nak.

Idézet:
JS benchmark-ot ez nem limitálja, bár 64-bites Firefox szvsz jobb eredményt érne el.

Ritkan futtatot JS teszteket, az eredmenyt most sem neztem meg egyszer sem. Azthiszem mar a 32 bites FF sebessegevel is megvagyok elegedve. 64 bites FF-al nem menne nehany plugin amit meg hasznalgatok, igy nem surget semmi a valtasra.

A 4 giga az inkább olyan 2GB, max 3, ha jól emlékszem...

vagy meg kevesebb :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Itthon nem akad (i5, 8GB). Valami akkor nem teljesen százas azzal a Windowszal. Az akadás dolgot visszaszívom, de ettől még nem lesz pluginelhető :)

Fentvan az osszes frissites?
Egyebkent mar igy is tobb idot oltunk ebbe a topicba, igy hogy igazabol egyikonk sem akarja hasznalni... :)

Na ez is egy érdekes téma, ugyanis nincs fent minden frissítés, a WUpdate mégis azt mondja hogy up-to-date a rendszer. :D

> pluginelhetőség
> hiányzik

Nekem aztán nem, egy ideje leszoktam már arról, hogy bloatware vackokat telepítsek a böngészőbe. Nagyjából azóta, mióta ebben a threadben bemuttaták a privoxy-t.

Az én böngészőm se karácsonyfa módjára van "feldíszítve", egy-két extra feature viszont eléggé hiányozna, amit alapból egyik böngésző sem tud. Nem nagy dolgokra kell gondolni, de ha megszokja az ember akkor feltűnik a hiánya.

Csak sajnos Nálad - no offense - pont nem lehet tudni, hogy igény alapján választottad a böngészőt, vagy böngésző alapján az igényt.

Teljesen mindegy, a Privoxy működik mindennel.

Egyébként igényhez a böngészőt: Edge-et használok, és Chrome-ot a Comodo-féle Chromium-forkot. Ez utóbbit azért, mert van néhány site, amihez több accountom van (beleértve pl microsoftos oldalakat, mondjuk az Azure vagy O365 admin site-ját), és rohadt kényelmetlen váltogatni a 2FA miatt. Az Edge az elsődleges. A Privoxy mindkettővel működik.

Egy korabbi irasom hogy kb. mit varok el egy bongeszotol. 1-2 extension kicserelodott, de az igenyek nem valtoztak. :)

Úgy gondolhatják, hogy így külsős fejlesztők is hozzájárulnak majd (a videón 4:20-nál), és végeredményben jobb terméket kapnak, mintha csak a saját mérnökeiket engednék oda, plusz olyan helyeken is használják majd, ahol nekik eszükbe se jutna, tehát jobban terjed.
___
Arany János: Grammatika versben

Vajon emögött milyen érdek húzódik?

[rosszindulat és alőítélet]
Mert ők is lopták, valaki elkezdte ezt pedzegetni, és 'megelőzésképp' inkább kiadták maguktól :D
[/rosszindulat és előítélet]

Disclaimer: I am not speaking on behalf of my employer, this is my personal opinion

--
zrubi.hu

"Vajon emögött milyen érdek húzódik?"

'Úgyis mindegy' elv. :) A böngészőháborút a Microsoft elvesztette.

Lelki szemeim előtt látom, hogy a Nodejs a jövőben telepítéskor feldob egy JS választó ablakot, mert az MS kérni fogja ezt az EU bíróságon.

Nem jársz messze, a bejelentésben leírták, hogy tervben van egy Node.js felé irányuló pull request, amivel a Chakrát választható JS motorrá akarják (fogják) tenni.

/rosszízű elitista megjegyzésem: teljesen mindegy min fut, az egész Node a teljes ökoszisztémájával együtt egy kifforatlan szutyok, a JS meg alapból teljesen alkalmatlan bármilyen komolyabb projekt fejlesztésére

Igazából fura is, hogy van még a V8-on kívül pár motor, miért nem lehet választani. Simán el tudok képzelni olyat, hogy adott alkalmazástípus esetén jobb választás egy másik motor, mert abban jobb az implementáció arra a területre.

/rosszízű elitista megjegyzésem: ugyanez igaz az összes többi vacakra is, de ez már hit kérdése.

Már miért ne lehetne választani? Letöltöd a nodejs forrását, meg a kedvenc js motorod forrását, és hajrá.

--
openSUSE - KDE user