Android alkalmazások futtatása a Windows Phone 10 Preview-n

 ( trey | 2015. augusztus 24., hétfő - 13:15 )

A Microsoft április végén jelentette be, hogy tervei közt szerepel az Android programok futtathatóságának megoldása Windows Phone-on. A Windows veterán Paul Thurrott szerint ez nem pozitívum, hanem az öntökönbökés kategória. Mindenesetre, a fenti videó szerint kezd a dolog használhatóvá válni.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát van benne valami... ki és miért fog a platformra eltérő működési és design filozófiával alkalmazást fejleszteni, ha az jól futtatja a másik két platform alkalmazásait, amelyet egyébként is meg kell írni?

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

A probléma az, hogy eddig sem nagyon fejlesztett senki WP-re. Ha futni fognak az androidos programok, akkor még kevesebben fognak ebbe energiát invesztálni. Egyrészt kiszúrás a WP fejlesztőkkel. Másrészt, ha a felhasználók rákapnak az androidos programokra, akkor mi okuk lesz majd WP telefont venni?

--
trey @ gépház

Faterom munkahelyen (videki, de nagy kabeltv/internet szolgaltato, tehat leginkabb nem egysegsugaru userek csoportja) nem reg volt ceges telefoncsere. Majdnem barmit valaszthattak volna a dragabb keszulekek kozul is, de egy csomoan WP-t kertek. Nem ertem en sem, talan azert mert jobban integralodik a windowsos/microsoftos cuccokkal, amiket muszaj hasznalni, vagy mert "nokia", vagy kitudja. Az en munkahelyemen pedig peldaul csak WP jar a dolgozonak.
Arra akarok kilyukadni, hogy szerintem van egy reteg, akik valamilyen kulso vagy belso kenyszer miatt WPn vannak/maradnak. Ha a hianycikkeket tudjak potolni androidos cuccokkal, a megelegedettseguk novekedese szerintem szelesitheti az egesz WP tabort.

Hm... ahol én eddig láttam céges WP beszerzést, ott volt egy kis susmus a többi Microsoft licenc okán -- ugye listaáron még nem vett soha senki Microsoft/IBM/Oracle terméket, a discount aktuális százaléka pedig mindig erős érv, amikor a beszállító el akar adni valamit... :)

...és persze a főnökök iPhone-t vagy Galaxy-t kértek és/vagy kaptak... :)

...egy éve úgy tudtam integrálódni a céges szolgáltatásokhoz Android telefonnal, ahogy az akkori Lumia 520 nem tudott, például emlékeim szerint a Lumia nem tudott keresni a távoli céges telefonkönyben, csak ha le volt szinkronizálva a teljes telefonkönyv.

Szóval a mit választ és a mit kap az nem ugyanaz.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

> például emlékeim szerint a Lumia nem tudott keresni a távoli céges telefonkönyben, csak ha le volt szinkronizálva a teljes telefonkönyv.

off: mire épült a céges telefonkönyv? 520-asom ugyan sosem volt, de a 920-as vígan szinkronizálta az onprem AD-t/exchange-et már egy éve is. vagy a telefon modellek között lenne a különbség?

"off: mire épült a céges telefonkönyv?"

Mittudomén, AD gondolom... :)

"520-asom ugyan sosem volt, de a 920-as vígan szinkronizálta az onprem AD-t/exchange-et már egy éve is. vagy a telefon modellek között lenne a különbség?"

Szinkronizálni tudta. Azt nem tudta, hogy nem szinkronizálja le, de mégis kereshető, mert nem volt szükségem párezer bejegyzésre, hanem amikor kellett valaki, akkor megkerestem.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Hát nem tudom, hogy mi lehetett nálad a probléma, de nekem ez a feature tökéletesen működik (Lumia 925)...

Ahja, örülük, hogy most már működik, de attól még nálam nem működött a 520-on míg a Galaxy Note II szépen integrálódott az összes Microsoft szolgáltatással (ráadásul a Knox-ban, tehát megmaradt a privát szférám is)...

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

> egy csomoan WP-t kertek. Nem ertem en sem

azért lehet azt szeretni is :D

tudom, tudom, MS advocate vagyok, de az ok-okozati összefüggés mégsem stimmel: előbb volt Lumiám, minthogy oda mentem volna dolgozni ;)

Persze hogy lehet, nekem is egesz szimpatikus volt a 620 uj koraban, amit kaptam, szoval nem elvi okokbol csereltem le. Aztan elkezdett hianyozni belole baromira par app (normalis billentyuzet, akkor meg ertesitesi sav sem volt, gagyi volt a regi spotify is, meg a jo ssh kliens vegszukseg esetere, meg stb). Ehhez jott hozza, hogy annak speciel harmatgyenge rezgoje is volt. Aztan vettem egy nexust :).

én nagy android fanatic voltam, de egy ideje már inkább utálom. a mostani telefonom úgy lett használható, hogy visszabutítottam minimálra, a gyerek tabletjét fél órája vágtam majdnem a a falhoz idegemben.

egyetlen ok ami miatt még mindig kitartok emellett a fostaliga mellett, hogy túl sok google servicet használok, és még nem volt kedvem elváltani.

már jó ideje egy Windows (nem rt) tabletet használok, és imádom, főleg az androidos dolgaimmal szemben. ha egy wp fele ilyen jól használható, akkor fogok neki adni egy esélyt. mondjuk a gmail app az jó, a Windows mail meg nem.

addig már eljutottam, hogy nem ajánlom egyiket se senkinek, mert szopás mindennel van, engem meg ne szidjon senki. pick your own poison, nekem mindegy. :)

> mondjuk a gmail app az jó, a Windows mail meg nem.

8 vagy 10? az való igaz, hogy a 8.1-es mail app egy fos

> nem ajánlom egyiket se senkinek, mert szopás mindennel van, engem meg ne szidjon senki

^ this

8, 10ben még nem néztem. nekem megfelel a böngészős.

Nekem is a céges telóm Windows-os, és valóban azért választottam, mert jobban integrálódik az exchange-dzsel, AD-vel, meg a többi MS-es céges software-rel. Amúgy azóta, hogy ezt a telefont kértem, a céges policy már nem is engedi iOS-es vagy androidos telefon szinkronizálását az exchange-dzsel, szóval mindenképp jobb választás volt ez :)

Saját használatra meg van egy androidos telóm, arra szerintem az sokkal jobb. De amúgy van olyan kolléga (fiatalok is), aki a WP-t preferálja saját célra is.

Több ismerősöm is monda hog azért haszná wp-t, mert gyorsabb mint az android. Ami kb azt jelenti, hogy a low-end árkategória is fluidnak néz ki, szemben az androiddal.

Fluidnak néz ki, ja... a szimpla fekete háttér nem röccen, az már igaz... :)

Egy csomó programnál ez annyit jelentett, hogy tappintás, a menü elrepült, fekete képernyő, 2 másodperc, ikon, 2 másodperc, inverz ikon, 2 másodperc, első képernyő az alkalmazásban... nem röccent, csak eltelt 6 másodperc.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

A baj az, hogy ebben a világban nem azt adod el, ami jó, hanem azt, amire azt mondják, hogy jó. Nem kell gyorsnak lenni, ha elég csak azt az érzést kelteni, hogy gyors.

Hát ja... most mondjam azt, hogy ezért tart még mindig csak 2,x százalék körül a WP... :)

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Olvastam én már ilyet is olyat is, úgyhogy inkább megnéztem. Nálunk azért ennél erősebb és erősödik.

Én egy ilyen linket hoznék: http://www.idc.com/prodserv/smartphone-os-market-share.jsp

Az látszik, hogy az iOS és az Android ingadozik, éppen melyik mit jelent be és melyik Android vendor tud valamit villantani, a WP meg stabilan nem csinál semmit évek óta...

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

+1
Ráadásul a maszek Lumia 735-ömről semmi nem hiányzik, amit a céges Droidos ZTE-vel elérhetek...
Ugye nem véletlen vettem magamnak Lumiat, és főleg nem azért, hogy egyszer majd hátha sikerül Droidos appokat futtatni rajta...
Ez tényleg öngól!

> BERUS
Motor: Manjaro 0.8.13

Szép világ az amikor WP-n androidos appokat fogsz futtatni! BB-n már megy, de én nem használom ki!

--
Arch Linux | LXDE

"A probléma az, hogy eddig sem nagyon fejlesztett senki WP-re."

Ehhez képest még nem szembesültem olyan helyzettel, hogy valamire égető szükségem lett volna, de nem találtam rá megoldást a storeban.

"Másrészt, ha a felhasználók rákapnak az androidos programokra, akkor mi okuk lesz majd WP telefont venni?"

Mondjuk nem kell nightly buildet használniuk, ha nem akarnak lyukas os-t hordani a zsebükben? ;)

Használható forgalmi információk.

Waze? Vagy nem olyan forgalomra gondolsz?

"Ehhez képest még nem szembesültem olyan helyzettel, hogy valamire égető szükségem lett volna, de nem találtam rá megoldást a storeban."

Nekem nem kell magyaráznod a bizonyítványt, nem én állítom, hogy a) senki sem fejleszt rá b) a fejlesztők elégedetlenek c) öntökönbökés volt a lépés. Elhiszem, hogy neked ez így jó és igényed sincs komolyabb ökoszisztémára.

"Mondjuk nem kell nightly buildet használniuk, ha nem akarnak lyukas os-t hordani a zsebükben? ;)"

Hogy senki sem keres egy marginális OS-ben sebezhetőséget, mert érdektelen, nem jelenti azt, hogy azzal nincs probléma. A mai világban nincs olyan, hogy valami nem sebezhető. Persze jó sötétben lenni mint a gomba és azt hinni, hogy ha nem szólnak róla hírek, akkor biztonságban vagy ;)

Ezeket már javították (0day-ek tavaly november óta)?

"We're aware of the reports regarding Internet Explorer for Windows Phone. A number of factors would need to come into play, and no attacks have been reported. We continue to monitor the situation and will take appropriate steps to protect our customers.

[...]

"It remains unclear why Microsoft hasn't issued fixes. TippingPoint alerted Microsoft to three of the vulnerabilities in January and one of them last November."

[...]

Fully patched Internet Explorer for smartphones menaced by whopping 4 code-execution bugs (Updated)

--
trey @ gépház

Valószínűleg mobilon a legnagyobb probléma ezekkel a hibákkal az hogy elcrashel az Internet Explorer. Nem az MS-t akarom védeni, de a WP-n eléggé el vannak szigetelve az alkalmazások egymástól, és a fájlrendszertől is. Ha ezekkel hozzá lehetne férni a rendszerfájlokhoz, vagy magasabb jogosultságokat lehetne szerezni, akkor már jailbreak-elték volna vele a 8.1-es Lumiákat.

Ugyanazt csinálja a hozzá képest sokat hypeolt Stagefright is. Hallottál már életképes Stagefright exploitról? Ami nem csak egy crash-ig jut el?

"Ha ezekkel hozzá lehetne férni a rendszerfájlokhoz, vagy magasabb jogosultságokat lehetne szerezni, akkor már jailbreak-elték volna vele a 8.1-es Lumiákat."

A remote exploitok nem feltétlen ahhoz vannak, hogy azonnal legmagasabb jogot szerezzenek vele. Sokszor fűzik össze az ártalmatlannak látszó remote-ot több másik exploittal.

Attól, hogy nem hallunk róla, nem jelenti azt, hogy nincsenek ilyen exploitok. A WP szerencséje pontosan az, ami a Linuxé. Abból kifolyólag lehet biztonságosabb, hogy a kutya nem törődik vele.

"de a WP-n eléggé el vannak szigetelve az alkalmazások egymástól, és a fájlrendszertől is."

A 2014-es Mobile Pwn2Own-on semmivel sem végzett jobb helyen a WP, mint az Android. Ugyan a Windows Phone-nak csak egy ember állt neki (más nem is próbálkozott), pont az egyébként, aki a fenti sebezhetőségekhez írt exploitot, bejutott, a cookie adatbázishoz hozzáfért. Emelt szintű privilégiumokig nem jutott el.

Ugyanúgy, a Nexus 5-tel is próbálkoztak, oda is bejutottak, ott sem sikerült emelt szintű privilégiumokhoz jutni.

Idézet:
First, Nico Joly – who refined his competition entry on the very laptop he won at this spring’s Pwn2Own in Vancouver as part of the VUPEN team – was the sole competitor to take on Windows Phone (the Lumia 1520) this year, entering with an exploit aimed at the browser. He was successfully able to exfiltrate the cookie database; however, the sandbox held and he was unable to gain full control of the system.

Our second and final competitor, Jüri Aedla, is also a Pwn2Own veteran, most recently presenting a successful Firefox attack in Vancouver this spring. In Tokyo, he presented an approach utilizing wi-fi on his target system (a Nexus 5 running Android) However, he was unable to elevate his privileges further than their original level.

További részletek itt.

--
trey @ gépház

Plussz onnan, hogy Android appokat futtat a juzer WP-n, oda lehet a lowend készülékek varázsa, mert az nem fog úgy spórolni a vassal ahogy a natív appok. Merész lépes ez.

Nem spórolt a WP alkalmazás se a vassal, csak az elérhető alkalmazások többsége annyira fapados volt, hogy messze kevesebb erőforrást igényelt, mint a másik két platformon. Ami featureset-ben összemérhető, az nem éri be kisebb vassal se vagy nagyon lassan indult. Ilyen például a Solitarie, amire végtelen mennyiségű panasz van:

http://forums.windowscentral.com/windows-phone-games/257085-solitaire-most-basic-games-but-huge-battery-guzzler.html

Csodák nincsenek. :)

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Viszont az egyetlen érv a WP ellen, hogy nincsenek rá bizonyos szoftverek. Stabilitás, használhatóság minden egyéb szintjén messze veri az androidot, én nagyon sokáig android only voltam, és ma már soha nem váltanék vissza WP-ről, amíg a platform életben van. Hogy ezentúl nekem is lesz Boom Beach, az meg max egy pozitívum. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods
Get dropbox account now!

Mit értesz használhatóság alatt? Számomra az appok megléte jelenti azt, úgyhogy kicsi ellentmondást érzek. Pl nálam a használhatóság rovására menne, ha nem lenne rá Google Music, ami nem olyasmi, amit alternatívával lehetne pótolni...

> ami nem olyasmi, amit alternatívával lehetne pótolni...

Miért is? :D

Mert a Google Play Music nem csak egy alkalmazás, hanem egy szolgáltatás is (zenevásárlás,cloud) és a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz. Más alkalmazásból (hivatalosan) nem tudod használni a szolgáltatást, ezért mondom, hogy nincs rá alternatíva.

Ettől még van rá alternatíva, kapásból tudok mondani három-négy rivális szolgáltatást+alkalmazást.

Igazad van. Belegondolva, nem is kellett volna azt mondanom, hogy nincs rá alternatíva, mert tényleg van. Csakhogy az első hozzászólásomban nem is mondtam, hogy nincs, hanem azt, hogy alternatívával nem lehet pótolni. (amit olyan kedvesen kinevettél, és nem értetted miért is) Nos. Azért, mert ha megvettem egy csomó zenét az egyik szolgáltatásban, akkor azt a szolgáltatást fogom akarni használni tovább, nem pedig egy alternatívát, ahol le kell mondanom a zenékről, vagy újravásárolni.

"Miért is? :D"

Hmm... ha megvettem pár filmet, zenét és könyvet a Google Play-en, akkor azt hogyan és hova tudom átvinni?

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Amíg ki nem derült, hogy vásárlásról van szó, addig a Google Music alatt a stream szolgáltatást értettem, mint az emberek nagy része. (Btw ki és miért vásárol manapság zenét?) Nyilván így már értem, miért nem lehet váltani olyan egyszerűen.

Stream esetén is van olyan, hogy az egyiken nincs meg az az album, ami a másikon elérhető...

...és persze annak is van racionalitása és piaca, hogy veszed a zenét... az új albumok vannak olyan áron, mint a stream havi előfizetése, a régebbiek pedig vannak 600-800 forint körül, illetve van sok, aminél 100-300 forint az albumár. Ha van néhány kedvenced és nem érdekel más, akkor nem éri meg a stream.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Először user kell. Vagyis, ha az MS megteremti a költözés lehetőségét egy irányba, akkor jó és ravasz húzás részéről. Sok embernek van már Androidja és megvásárolt alkalmazásai is, ami számukra visszatartó erő lehet a váltásra. Androidot szidni divat. Minden adott a piaci réshez.

"Sok embernek van már Androidja és megvásárolt alkalmazásai is, ami számukra visszatartó erő lehet a váltásra."

A megvásárolt alkalmazások nem fognak menni WP-n, mert a teljes Google integráció hiányozni fog.

Aztán például egyre kevesebb alkalmazás indul tölthető fel egy-az-egyben az Amazon alkalmazásboltjába, mert ki kell szedni belőlük azt, ami ott nincs és az azért Android, nem pedig egy emulációs réteg. A játékok nagy része nem fog menni, mert vannak bennük natív hívások, amihez nem elég az Android réteget emulálni, az alatta lévő Linuxot is kell.

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ehhez hanyas IQ kell:

Ha van egy androidos telefonom, akkor azon nem tudok futtatni, csak androidos appokat.

Ha van egy wp-s telefonom, akor azon tudok futtatni androidos appokat is.

Akkor melyiket celszeru valasztani?

Ez ennyire nehez lenne; nekem nem.

hehe, marad nekem az iphone :D

Unalmas interfesszel.

Mondjuk kifejezetten kíváncsi lennék, hogy a népszerű Android appok közül hány százaléknak kell a Play Services.
--
blogom

És akkor így mennyivel van több app Windowsra? De legalább az Androidos appok szarul fognak rajta futni. Ehhez nem IQ-kel hanem józan "paraszt" ész. Fényévekkel előzi az Androidos világ a WP-t jelenleg. Ezen nem fog segíteni, hogy Android appokat tud futtatni, a Blackberry-nek sem jött be se a Jolla-nak.

--
honlapom http://dyra.eu/

Apropó Blackberry... Az megvan, hogy az újon már Android fut? :) Eljutunk még az életemben szerintem a full androidos Microsoft telefonig... :) Ez a lépés csak gyorsítja ezt a folyamatot.

--
trey @ gépház

Volt egyszer egy OS amiről a gyártója azt állította: "a better DOS than DOS and a better Windows than Windows".

Itt olvashatsz róla: https://en.wikipedia.org/wiki/OS/2

A felhasználók is döntöttek, meg az alkalmazásfejlesztők is:

"IBM also made a crucial error in promoting OS/2 as a “better DOS than DOS and a better Windows than Windows.” Having such amazing compatibility with other popular operating systems out of the box meant that the market for native OS/2 apps never had a chance to develop. Many people bought OS/2. Very few people bought OS/2 applications."

Az idézet a következő cikkből való: http://arstechnica.com/business/2013/11/half-an-operating-system-the-triumph-and-tragedy-of-os2/5/

u.i.
Elég nagy a baj egy platformnál ha egy másik platform ökoszisztémáján akar felemelkedni...
A kompatibilitási problémákról meg ne is beszéljünk.

Ne bántsd az Os/2-t, jó volt az! (a maga korában mindenképpen).

Szép jövő állt előtte.

Csak bekerült az MS - IBM darálóba. :(

Aha... tehát:

Ha van egy windows pc-m, akkor azon nem tudok futtatni, csak windowsos appokat.

Ha van egy ubuntus pc-m, akor azon tudok futtatni windowsos appokat is, thx to wine:)

Akkor melyiket celszeru valasztani?

Ez ennyire nehez lenne; nekem nem.

Ehhez hanyas IQ kell? :p

> Ha van egy windows pc-m, akkor azon nem tudok futtatni, csak windowsos appokat.

Colinux. Buktad.

Abban az arkategoriaban, mint ahol a windows phone kezdodik az andoidos telefonok nem sokat ernek - fagy, lassul, akadozik. Ellentetben a windows phone lumia hasonloan alacsony aron tenyleg jol mukodik - gyors, nem fagy, nem is lassul. Mukodik, stabilitas teljesen mas mint androiddal. Alkalmazas teren elegge siralmas a helyzet wp-on.

Akinek olcso es jol mukodo telefon kell inkabb wp mint occso androidos izek. Ha van ra keret akkor magasabb kategorias andoridot valasztanam.

a kollégáknak nettó 40 000 - 50 000 Droid telókat veszünk. A nagy részük DUAL sim, nettó 90 körűl már bitang jó gépek vannak. De nettó 30 000 körül is vannak elfogadható Droidos masinák. Szerintem ez az állításod nem igaz.

--
honlapom http://dyra.eu/

Valoban lenyegtelen, hogy androidos appok futnak wp-n.

A felhasznalok donto tobbsege valoban leszarja, hogy csillio alkalmazast irtak androidra, wp-re meg lenyegesenn kevesebbet.

Kb. az elmeny erdekli.

meg, hogy tudjon rajta bongeszni,

meg, hogy feszbukozni.

Es itt vege is van az erdeklodesu kornek (persze tudjon rajta telefonalni is es fenykepezni PONT).

Ja, es tud alkalmazasokat letolteni ra; ettol meg pont ugy erzi, hogy jajj de jo.

Letolt par huzogatos jatekot a 2 eves gyerekenek, es meg tenyleg leszarja a vilagot.

NA ez, az amit nem igazan fognak megerteni az itt forumozok, mert baszottul magugbol indulnak ki.

IQ tehat nem kell, vaoban. Telefon mukodjon; es ezen a teren az androidos telefonok FENYEVEKKEL vannak lemaradva a wp-tol!!!

(IQ: nem a csucs szar androidokra kell itt asszocialni, azt vegye meg, akinek van penze.)

Olcsó WP...

Büszkeség miatt dollármilliárdokból dotált, keresztfinanszírozott, életképtelen ökoszszitémával rendelkező rendszer, amire ráment egy régi mobilgyártó kompletten.

Előbb-utóbb lesz a Microsoftnál (vagy a befeketetőknél) egy pénzügyi szakember, aki ennek az ámokfutásnak véget vet.

Ha nem, akkor mehet tovább a dollárégetés. Te meg tovább ringathatod maga az "olcsó" WP létezésében.

--
trey @ gépház

Ringatom? Latom a korulottem (rokon) levok wp-s hasznalatat, es erzem (csalad) is, mert atjon.

ugyam mar, ocsem; rossz pontrol nezelodsz.

Úgy látom, fiam, nem sikerült megérteni, hogy miről beszéltem.

--
trey @ gépház

Mennyit fizet egy ilyen reklámhozzászólásért a Microsoft?
Van havi norma mint az oroszoknál?