A Google bejelentette a következő nagy Android kiadást; az M az év későbbi szakaszában érkezik

 ( trey | 2015. május 29., péntek - 8:26 )

A Google az évente megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciájának, a Google I/O-nak idei megnyitóbeszédében hivatalosan bejelentette a soron következő Android verziót. A Lollipop utódjaként az "Android M" az idei év későbbi szakaszában érkezik majd a végfelhasználókhoz. A bejelentéssel egy időben a fejlesztők hozzáférhettek az M előzetes verziójához.

Android M

Sundar Pichai arról beszélt, hogy míg a Lollipop a nagy újdonságok kiadása volt, addig az M-mel a polírozás, a stabilitás és a használhatóság növelése a fő célkitűzés.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Pont az M-nek nem lesz joizu kodneve? Pedig a muffin pont jo beleillene a sorba...
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Miért ne lenne? A Lollipopot is "L Developer Preview"-ként mutatták be, aztán amikor elkészült, elnevezték Lollipopnak.

Arcpalma

http://en.wikipedia.org/wiki/Code_name

"to give names to projects whose marketing name has not yet been determined"

https://www.yahoo.com/tech/s/did-google-just-accidentally-reveal-android-m-full-233025305.html

Itt milkshake-et spekulálnak, de ettől még bármi lehet.

--

Készítettem pár videót a megjelenést követő percekben.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9IbQQxzxq0X3OC3MY3HhV5Qu33E89RBE

Ez emitt is fent van hivatalosan, nem? https://www.youtube.com/channel/UC_x5XG1OV2P6uZZ5FSM9Ttw

--

A Galaxy Nexusom (4.3) már mocsok lassú, a kijelző is törött két helyen, de még nem vettem rá magam, hogy vegyek újat. Az alkalmazásengedélyek áttervezése miatt már látom, hogy eljött az ideje újítani, nekem ez a killer feature.

--

1hónapja cseréltem le szintén samu galaxyt, sajnálom, hogy eljárt felette az idő..

Melyik Galaxy-t cserelted le? ;)

amire válaszoltam, google samu galaxy nexus

Valahogy nem hoznak lázba már az új Androidok, még mindig KitKat -on vagyok, pedig már van Lollipop release is a készülékemre. Tán' csak annak örülnék, ha a WebView a frissülő Chrome engine-t használná, mivel sok WebView app van. Ez nem tudom mikor lesz így.

"Tán' csak annak örülnék, ha a WebView a frissülő Chrome engine-t használná, mivel sok WebView app van. Ez nem tudom mikor lesz így."

Lollipop óta pont így van. Van egy Android System WebView komponens, ami Google Play-ről frissül, nem sokkal a Chrome engine frissítések után. A telefonomon éppen a verziója: 42.0.2311.138, a Chrome verziója: 43.0.2357.78 (pár órája frissült).

Technikai infók: https://developer.android.com/about/versions/lollipop.html#WebView

KitKatban még csak annyi volt, hogy Chrome-alapú a WebView (ezért már lehet Chrome-ból remote debugolni könnyen), de Lollipop úta már Google Playből frissül ez a komponens. Eredetileg nálam is v37 volt, de most már v42.
Lásd itt:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.webview&hl=en

A legjobb, hogy android alatt tök randomban élednek fel az appok, frissítenek, és végül is fogalmad sincs, hogy mit szinkronizál a háttérben.
Az 5.0 és az 5.1 egyáltalán nem elterjedt, a top készülékeken kívül a nexus szériákra elérhető és kész. de már jön a következő nagyverzió. A jelenlegi is bugos mint a dög, a google play services ha úgy gondolja leszívja az akksit néhány óra alatt...

Valami komolyabb verziófrissítési módszerre kellene, hogy átálljon a google, mert napjainkban a kb 200.000-es teefonok kapnak 1-2 frissítést, aztán vége. Lásd samsung galaxy sIII vs nexus 4

Többet kell spórolni, aztán venni egy rendes készüléket. A ~ 100 ezer forintos telefonomon 7 hónap alatt kb. 5-6 frissítést éltem meg. Ebből volt egy major 4.4.4 -> 5.0.2.

--
trey @ gépház

Oks. Te vettél egy olyan cuccot, amin tulajdonképpen forkolt droid van. És akkor mi van? Szuper, hogy van ez a cég, meg szuper, hogy iPhone után droidos lettél, na de úgy általában ez a telefon és az oprendszere kb. annyit ér az androidos ökoszisztémába, mint a légyszar a papíron. Félreértések elkerülése végett, semmi bajom sincs veled, csak mostanában úgy osztod az észt android fronton, mintha a kezdetektől fogva oda tetted le volna a voksodat Nos, örülj a telefonodnak, örüljön mindenki, aki ilyet vett, de annyira kevesen vagytok, hogy szinte vicc, ahogy képesek vagytok állandóan megmondani a tutit. Remélem nincs harag? :-)

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Fuj, a vegen meg biztos kiderul hogy az Ubuntu se mukodott jol neked, mar megint falkazol itt. ;)

Semmi harag nincs. Csak az ember már belefárad abba, hogy tudatos vásárlást hírből sem ismerő emberek, gagyiszar paraméterekkel rendelkező eszközöktől várnak olyat, amit 150-200 ezer forintos telefonoktól lehet elvárni. Persze ők 30-40 ezernél többet nem szánnak rá.

Van számukra egy rossz hírem. Annyiért jó eséllyel csak egy középszerű szart fognak kapni.

"Nos, örülj a telefonodnak,"

Kinőttem már abból a korból, hogy egy telefonnak örüljek.

"na de úgy általában ez a telefon és az oprendszere kb. annyit ér az androidos ökoszisztémába, mint a légyszar a papíron"

Fejtsd ki, hogy mire gondolsz. Számolj ötig, ideg nélkül. Mi a probléma?

--
trey @ gépház

> Persze ők 30-40 ezernél többet nem szánnak rá.

Mondjuk itt van tőlem fél méterre egy telefon, ami kb. ennyibe kerül újonnan, és nem telt el egy hét az utolsó frissítés óta.

Lehet ezt így is csinálni -- az, hogy egy készülék relatíve olcsó (örülünk, hogy jól megy a szekér, de az átlagember nem tud 150-200k-s telefont venni!) még nem jelenti azt, hogy nem lehet megoldani valahogy a supportot.

Akkor picsogás helyett azt kell venni. Megkötve az összes kompromisszumot. Természetesen.

--
trey @ gépház

*Más kompromisszumokat megkötve, mintha Androidot vennél. ;)

Amúgy persze, igazad van, ezért is használok Lumiákat... két éve, talán? Vagy három?

De azért nehogy már az derüljön ki, hogy az a normális, ha egy gyártó megszórja a piacot a vackaival, aztán elfeledkezik róluk. Próbáljuk ki: a következő két évben ne frissíts a gépeden semmit, csak ami külső repókból jön, aztán vegyük elő újra a témát. :)

Nem normális, de miért kellene engem, hogy ez érdekeljen? Onnan indult a téma, hogy " mert napjainkban a kb 200.000-es teefonok kapnak 1-2 frissítést, aztán vége."

Csúsztatás. Hazugság. Elmondtam, hogy nekem egy 100K körüli telefonom van, ami erre vastagon rácáfol. Erre nekem esett valaki, hogy "de, de te x napja használsz Androidot, mit beszélsz". Mi a holdkóros pöcsöm köze van annak, hogy mióta használok Androidot ahhoz, hogy a fenti állítás egy FUD?

Utána meg elkalandozunk mindenfelé, hogy ne frissítsd a géped, meg egyéb baromságok. Kérlek, ne.

--
trey @ gépház

Nem kell rá haragudni. Valahogy meg kellett oldania, hogy leírhassa ide: Lumnia

:)

A háziúr engedte be a porszívó ügynököket. :)

> csúsztatás

Oké, nekem igazából mindegy, részemről téma lezárva.

> mert napjainkban a kb 200.000-es teefonok kapnak 1-2 frissítést, aztán vége.
vs. a fenti link.

Ez a kijelentés így tényleg csúsztatás. Fent trey mondott egy fele ennyibe kerülő telefont, ami frissítést kap, lent mondtunk negyed ennyibe kerülő telefont, ami frissítést kap.

Attól függetlenül tény, hogy a Google kvázi egyáltalán nem köveleti meg a gyártóktól az Android verziók frissítését, s ez felhasználóként/fejlesztőként is borzasztó zavaró. Főleg, hogy nagyon kevés gyártó vállalja be előre a folyamatos, 1~2 éves frissítést.

--
blogom

Meglehet. Hogy is volt embrace, ...?

Vagy vesz az ember egy 50 ezer forintos Windows Phone-t és az lesz olyan érzetre, mint egy 150 ezer Ft-os droid. Tapasztalat. Tisztában vagyok vele, hogy ez nagyon szubjektív kijelentés, de én ezt tapasztaltam, ezt látom a környezetemben ("már megint lefagyott", "várj egy kicsit, mindjárt küldöm, csak most éppen nem nyílik meg", "bakker, újraindult").

Sajnos a droid brutálisan sok erőforrást eszik meg és az olcsóbb készülékeken ezért fagyogat, indulgat újra, ezzel szemben a Windows Phone a gagyi készülékeken is elvan.

Jó, oké, WP-re kevesebb app létezik, de néhány app, extra funkció miatt nem tudom miért éri meg 50 ezer Ft helyett 150-200 ezer Ft-os költeni egy mobilra. Komoly munkákat úgysem a telefonján végez az ember, netezni, filmezni, játszani, bankolni és hasonlókat pedig WP-n is ugyanúgy lehet.

Jó pár céges telefon megy át a kezemen. Android, iPhone, meg 3-4 WP. Legutóbb a "te, mi lehet ezzel?" miatt volt a kezemben. Van rálátásom hidd el.

Nem vagyok elájulva tőle. Persze, szubjektív.

Én a picsogást nem értem. Ha valami szar, fel kell baszni a jófogásra, aztán venni kell helyette egy rendeset. Az egész nem ér annyit, amit itt egyesek lerapliznak miatt.

--
trey @ gépház

Ez az egyetlen bug, amivel találkoztam WP-n, ez valóban mindenkinél jelentkezik, központilag van elírva a pünkösd dátuma outlookban.

Biztos lehetne még hibát találni WP-ben és érveket felsorakoztatni ellene, de azt szerintem még a droidot használók is elismerik, hogy a WP-nek jóval alacsonyabb az erőforrásigénye. Emellé a gyérebb app-funkcionalitás társul, viszont nem kell 150 ezer Ft-ot költeni a mobilra, hogy gördülékenyen fusson. Biztos ér valakinek annyit is egy mobil, meg ha valaki sokat keres (mondjuk fél millió körül), annak nem egy nagy összeg, de én úgy vagyok vele, hogy minek, ez csak egy mobil... a maradék 100 ezret meg elköltöm másra.

A picsogást én sem értem, hihetetlen, hogy valakinek a mobilja a legnagyobb problémája az életében. Szeretnék olyan életet.

"Ez az egyetlen bug, amivel találkoztam WP-n, ez valóban mindenkinél jelentkezik, központilag van elírva a pünkösd dátuma outlookban."

Egy rakásról olvastam itt a HUP-on, illetve, ha nem lennék lusta, összegyűjteném egy helyre én is amivel napi szinten találkozok. Szerencsére van jobb dolgom is ennél.

--
trey @ gépház

Pedig azt hittem, sokat használom a mobilomat. Ezek szerint nem, mert én nem találkoztam buggal. Akkor meg is maradok ennyi napi használatnál :)

Egyébként ezek a bugok 8.1-ben is léteznek? Most elgondolkoztam, tényleg kíváncsi vagyok, hogy milyen bugok és én miért nem futottam bele. Pedig elég sokmindenre használom a mobilomat...

Fogalmam sincs. Eddig Andoroid-ról, iOS-ről és Windows Phone-ról beszéltünk és nem Android 5.0.x-ről, iOS 8.3-ról meg Windows Phone 8.1-ről.

Ha gondolod, akkor átterelhetjük a szót a "latest & greatest" verziókra, de akkor élből kiesik a "szar az Android, mert nekem a 2.2-t frissítette utoljára Tyintyin Boohoo gyártó", nemde?

--
trey @ gépház

Szerintem hogyha összehasonlítjuk a rendszereket, akkor mindig a legfrissebb verziókat érdemes nézni, irreleváns, hogy XY-nak valami régi mobilján mit produkál a rendszere, hiszen azért jött a friss verzió, hogy javítsa a meglévő bugokat.

Na meg nem is túl fair a WP 7-es verziójában bugokat keresni, az volt az első WP, az Andorid és iOS kikupálására jóval több idejük volt a gyártóknak. Most a 8.1 WP a legújabb, ha a rendszer hibáiról beszélünk, akkor ezt kell alapul venni. Androidból nyilván a Lollipopot, iOS-ből meg a 8.3-at.

Akkor hogyan jön ide a nem frissülő Android, mint probléma? Nyilván akkor nem azokat hasonlítgatjuk a WP-hez, nem?

--
trey @ gépház

Nem tudom mi ez a nem frissülő Android, én ilyesmiről nem írtam semmit.

Onnan indult a szál, amiben válaszolgatsz.

--
trey @ gépház

Az alairasomban van egy felig-meddig alapos gyujtes :)
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Elírva? Szóval nem egy egyszerű függvény számolja ki? Simán a kismanók írják fel kézzel minden évben?

Januárban már ismert probléma volt a Facebook bejegyzések szerint. Ezzel nincs gond, ember tervezi, hibázhat. Na, de pünkösdig nem lehetett kijavítani? 4 hónap alatt? Az esedékességig? Ez nem hiba, ez slendriánság.

--
trey @ gépház

Kis ország, kis piac, kis figyelem.

Ha ez irónia, akkor nem szóltam, amúgy mi van? Ez egy katolikus ünnep ami lazán 2 milliárd embert érint és 5 milliárdnak meg bezavar. :)

Nyilván több embert érint. Ezt találtam:

https://support.microsoft.com/en-us/kb/2764690

Már csak azt kéne kitalálni, hogy mi köze van a Windows Phone-nak az Outlook 2007-hez és az Outlook 2010-hez, mert az illető Outlook 2013-at használ.

--
trey @ gépház

Részben megkövetem a Microsoftot, mert a 2007/2010 termékébe/-hez "fejlesztett" hibát 2015. januárjában javította. Megkövetem, mert javította jó pár év után, viszont a javítás mikéntje botrányos, ráadásul még mindig kérdés, hogy hogyan kerül a WP-ba.

Az Outlookból az Exchange naptárba, onnan pedig a telefonra? Azt hinné az ember, hogy ilyen hiba ugyanazon gyártó termékeit használva nem áll elő, mert minden össze van csiszolva.

Szerk: talán ez is kapcsolódik.

--
trey @ gépház

Viszont ha az Outlook.com-on is hibásan volt, akkor szólni kéne az üzemeltetőknek, hogy a cég más részén már egy ideje van fix a problémára.

--
trey @ gépház

Bankolni Windowson?
Minden vágyam! Ne vicceljünk már!

Miért ne lehetne?

Mert nincs kedvem pl időzített átutalás indítani így. :)

„Csak az ember már belefárad abba, hogy tudatos vásárlást hírből sem ismerő emberek, gagyiszar paraméterekkel rendelkező eszközöktől várnak olyat, amit 150-200 ezer forintos telefonoktól lehet elvárni. Persze ők 30-40 ezernél többet nem szánnak rá.”

<large>+1</large>
--
blogom

nexus 4-et vettem, kb a második okostelefonom, ha a symbiant az elsőnek vesszük. symbianon ismeretlen volt a frissítés.
A nexus 4 meg 4.2.2-ről --> 4.3 --> 4.4 --> 4.4.2 --> 4.4.3 --> 4.4.4 --> 5.0 --> 5.1 --> 5.1.1.

kb 3 főverziót ugrottunk közben, kb az egyik legszerencsésebb készülék, de!
mi van a többivel?

Kicci kínai úgy fogja támogatni mint a sub 100 usd-s not activated (not so geniue) windows 8-át.

Kit érdekel, hogy mi van a többivel? Téged miért érdekel? Te vagy a Máltai Szeretetszolgálat? Vagy komolyan nem értem :)

--
trey @ gépház

Inkább ne frissüljön az android, minthogy olyan lassú legyen, mint a dög. (pl: Nexus 7 2012 android 5.1-el)

Ez sajnos igaz. 5.1-el sem lett gyorsabb, bár szerintem a sima 5 volt a vállalhatatlan. De a nexus 5-öm nagyon szépen muzsikál most az 5.1.1-el.

Hát igen, n7-en én is gondolkodok a kitkat downgrade-en, de az 5.1.1-et még megvárom.
Nexus5-ön az 5.1.1 elég sokat dobott, mintha nem leak-elne, és mintha az akku sokkal továább bírná.

Moto G, Lollipop-pal érkezik. ~60 k bruttó, függetlenül, szállítással...

+1

A 2013-as Motom 4.3-al jött, kapott 4.4-et, majd most 5.0-t. Kevesebb, mint 60kHUFért.
Elismerem, hogy vannak gyerekbetegségei, néha megakad, de messze nem igaz a fenti kijelentés, miszerint ~200kHUFnál kezdődik a droidos élet.
--
blogom

oh vegigneztem, 3 ora, nem semmi...

Ami megfogott:
project balloon, autonomous drive, VR cardboard

Minden mas arrol szolt, hogy a google a privat adatok tumorja, egyszeruen mindenre raterpeszkedik...

"a google a privat adatok tumorja, egyszeruen mindenre raterpeszkedik..."

Igaz. Csak kérdés, hogy hogy máshogy valósítanád meg azokat a dolgokat amiket a google csinál, amik beláthatóan jók és hasznosak, hacsak nem teszi ezt?

ebben az is benne van, hogy az android eljutott oda, ahova eljuthatott.
Innen mar csak a privat adatok rovasara van tovabb ut.

> Csak kérdés, hogy hogy máshogy valósítanád meg azokat a dolgokat
Az biztos, hogy Android-on kivul lesz a megoldas

A kerdes mindosszesen annyi, hogy az embereknek van-e erre igenyuk. (szerintem nincs).
Viszont igy midnenki mas is sziv...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

GWT 3.0-ról van valami hír?