A Google bejelentette a következő nagy Android kiadást; az M az év későbbi szakaszában érkezik

Címkék

A Google az évente megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciájának, a Google I/O-nak idei megnyitóbeszédében hivatalosan bejelentette a soron következő Android verziót. A Lollipop utódjaként az "Android M" az idei év későbbi szakaszában érkezik majd a végfelhasználókhoz. A bejelentéssel egy időben a fejlesztők hozzáférhettek az M előzetes verziójához.

Android M

Sundar Pichai arról beszélt, hogy míg a Lollipop a nagy újdonságok kiadása volt, addig az M-mel a polírozás, a stabilitás és a használhatóság növelése a fő célkitűzés.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

A Galaxy Nexusom (4.3) már mocsok lassú, a kijelző is törött két helyen, de még nem vettem rá magam, hogy vegyek újat. Az alkalmazásengedélyek áttervezése miatt már látom, hogy eljött az ideje újítani, nekem ez a killer feature.

--

Valahogy nem hoznak lázba már az új Androidok, még mindig KitKat -on vagyok, pedig már van Lollipop release is a készülékemre. Tán' csak annak örülnék, ha a WebView a frissülő Chrome engine-t használná, mivel sok WebView app van. Ez nem tudom mikor lesz így.

"Tán' csak annak örülnék, ha a WebView a frissülő Chrome engine-t használná, mivel sok WebView app van. Ez nem tudom mikor lesz így."

Lollipop óta pont így van. Van egy Android System WebView komponens, ami Google Play-ről frissül, nem sokkal a Chrome engine frissítések után. A telefonomon éppen a verziója: 42.0.2311.138, a Chrome verziója: 43.0.2357.78 (pár órája frissült).

Technikai infók: https://developer.android.com/about/versions/lollipop.html#WebView

KitKatban még csak annyi volt, hogy Chrome-alapú a WebView (ezért már lehet Chrome-ból remote debugolni könnyen), de Lollipop úta már Google Playből frissül ez a komponens. Eredetileg nálam is v37 volt, de most már v42.
Lásd itt:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.webvie…

A legjobb, hogy android alatt tök randomban élednek fel az appok, frissítenek, és végül is fogalmad sincs, hogy mit szinkronizál a háttérben.
Az 5.0 és az 5.1 egyáltalán nem elterjedt, a top készülékeken kívül a nexus szériákra elérhető és kész. de már jön a következő nagyverzió. A jelenlegi is bugos mint a dög, a google play services ha úgy gondolja leszívja az akksit néhány óra alatt...

Valami komolyabb verziófrissítési módszerre kellene, hogy átálljon a google, mert napjainkban a kb 200.000-es teefonok kapnak 1-2 frissítést, aztán vége. Lásd samsung galaxy sIII vs nexus 4

Oks. Te vettél egy olyan cuccot, amin tulajdonképpen forkolt droid van. És akkor mi van? Szuper, hogy van ez a cég, meg szuper, hogy iPhone után droidos lettél, na de úgy általában ez a telefon és az oprendszere kb. annyit ér az androidos ökoszisztémába, mint a légyszar a papíron. Félreértések elkerülése végett, semmi bajom sincs veled, csak mostanában úgy osztod az észt android fronton, mintha a kezdetektől fogva oda tetted le volna a voksodat Nos, örülj a telefonodnak, örüljön mindenki, aki ilyet vett, de annyira kevesen vagytok, hogy szinte vicc, ahogy képesek vagytok állandóan megmondani a tutit. Remélem nincs harag? :-)

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Semmi harag nincs. Csak az ember már belefárad abba, hogy tudatos vásárlást hírből sem ismerő emberek, gagyiszar paraméterekkel rendelkező eszközöktől várnak olyat, amit 150-200 ezer forintos telefonoktól lehet elvárni. Persze ők 30-40 ezernél többet nem szánnak rá.

Van számukra egy rossz hírem. Annyiért jó eséllyel csak egy középszerű szart fognak kapni.

"Nos, örülj a telefonodnak,"

Kinőttem már abból a korból, hogy egy telefonnak örüljek.

"na de úgy általában ez a telefon és az oprendszere kb. annyit ér az androidos ökoszisztémába, mint a légyszar a papíron"

Fejtsd ki, hogy mire gondolsz. Számolj ötig, ideg nélkül. Mi a probléma?

--
trey @ gépház

> Persze ők 30-40 ezernél többet nem szánnak rá.

Mondjuk itt van tőlem fél méterre egy telefon, ami kb. ennyibe kerül újonnan, és nem telt el egy hét az utolsó frissítés óta.

Lehet ezt így is csinálni -- az, hogy egy készülék relatíve olcsó (örülünk, hogy jól megy a szekér, de az átlagember nem tud 150-200k-s telefont venni!) még nem jelenti azt, hogy nem lehet megoldani valahogy a supportot.

*Más kompromisszumokat megkötve, mintha Androidot vennél. ;)

Amúgy persze, igazad van, ezért is használok Lumiákat... két éve, talán? Vagy három?

De azért nehogy már az derüljön ki, hogy az a normális, ha egy gyártó megszórja a piacot a vackaival, aztán elfeledkezik róluk. Próbáljuk ki: a következő két évben ne frissíts a gépeden semmit, csak ami külső repókból jön, aztán vegyük elő újra a témát. :)

Nem normális, de miért kellene engem, hogy ez érdekeljen? Onnan indult a téma, hogy " mert napjainkban a kb 200.000-es teefonok kapnak 1-2 frissítést, aztán vége."

Csúsztatás. Hazugság. Elmondtam, hogy nekem egy 100K körüli telefonom van, ami erre vastagon rácáfol. Erre nekem esett valaki, hogy "de, de te x napja használsz Androidot, mit beszélsz". Mi a holdkóros pöcsöm köze van annak, hogy mióta használok Androidot ahhoz, hogy a fenti állítás egy FUD?

Utána meg elkalandozunk mindenfelé, hogy ne frissítsd a géped, meg egyéb baromságok. Kérlek, ne.

--
trey @ gépház

> mert napjainkban a kb 200.000-es teefonok kapnak 1-2 frissítést, aztán vége.
vs. a fenti link.

Ez a kijelentés így tényleg csúsztatás. Fent trey mondott egy fele ennyibe kerülő telefont, ami frissítést kap, lent mondtunk negyed ennyibe kerülő telefont, ami frissítést kap.

Attól függetlenül tény, hogy a Google kvázi egyáltalán nem köveleti meg a gyártóktól az Android verziók frissítését, s ez felhasználóként/fejlesztőként is borzasztó zavaró. Főleg, hogy nagyon kevés gyártó vállalja be előre a folyamatos, 1~2 éves frissítést.

--
blogom

Vagy vesz az ember egy 50 ezer forintos Windows Phone-t és az lesz olyan érzetre, mint egy 150 ezer Ft-os droid. Tapasztalat. Tisztában vagyok vele, hogy ez nagyon szubjektív kijelentés, de én ezt tapasztaltam, ezt látom a környezetemben ("már megint lefagyott", "várj egy kicsit, mindjárt küldöm, csak most éppen nem nyílik meg", "bakker, újraindult").

Sajnos a droid brutálisan sok erőforrást eszik meg és az olcsóbb készülékeken ezért fagyogat, indulgat újra, ezzel szemben a Windows Phone a gagyi készülékeken is elvan.

Jó, oké, WP-re kevesebb app létezik, de néhány app, extra funkció miatt nem tudom miért éri meg 50 ezer Ft helyett 150-200 ezer Ft-os költeni egy mobilra. Komoly munkákat úgysem a telefonján végez az ember, netezni, filmezni, játszani, bankolni és hasonlókat pedig WP-n is ugyanúgy lehet.

Jó pár céges telefon megy át a kezemen. Android, iPhone, meg 3-4 WP. Legutóbb a "te, mi lehet ezzel?" miatt volt a kezemben. Van rálátásom hidd el.

Nem vagyok elájulva tőle. Persze, szubjektív.

Én a picsogást nem értem. Ha valami szar, fel kell baszni a jófogásra, aztán venni kell helyette egy rendeset. Az egész nem ér annyit, amit itt egyesek lerapliznak miatt.

--
trey @ gépház

Ez az egyetlen bug, amivel találkoztam WP-n, ez valóban mindenkinél jelentkezik, központilag van elírva a pünkösd dátuma outlookban.

Biztos lehetne még hibát találni WP-ben és érveket felsorakoztatni ellene, de azt szerintem még a droidot használók is elismerik, hogy a WP-nek jóval alacsonyabb az erőforrásigénye. Emellé a gyérebb app-funkcionalitás társul, viszont nem kell 150 ezer Ft-ot költeni a mobilra, hogy gördülékenyen fusson. Biztos ér valakinek annyit is egy mobil, meg ha valaki sokat keres (mondjuk fél millió körül), annak nem egy nagy összeg, de én úgy vagyok vele, hogy minek, ez csak egy mobil... a maradék 100 ezret meg elköltöm másra.

A picsogást én sem értem, hihetetlen, hogy valakinek a mobilja a legnagyobb problémája az életében. Szeretnék olyan életet.

"Ez az egyetlen bug, amivel találkoztam WP-n, ez valóban mindenkinél jelentkezik, központilag van elírva a pünkösd dátuma outlookban."

Egy rakásról olvastam itt a HUP-on, illetve, ha nem lennék lusta, összegyűjteném egy helyre én is amivel napi szinten találkozok. Szerencsére van jobb dolgom is ennél.

--
trey @ gépház

Pedig azt hittem, sokat használom a mobilomat. Ezek szerint nem, mert én nem találkoztam buggal. Akkor meg is maradok ennyi napi használatnál :)

Egyébként ezek a bugok 8.1-ben is léteznek? Most elgondolkoztam, tényleg kíváncsi vagyok, hogy milyen bugok és én miért nem futottam bele. Pedig elég sokmindenre használom a mobilomat...

Fogalmam sincs. Eddig Andoroid-ról, iOS-ről és Windows Phone-ról beszéltünk és nem Android 5.0.x-ről, iOS 8.3-ról meg Windows Phone 8.1-ről.

Ha gondolod, akkor átterelhetjük a szót a "latest & greatest" verziókra, de akkor élből kiesik a "szar az Android, mert nekem a 2.2-t frissítette utoljára Tyintyin Boohoo gyártó", nemde?

--
trey @ gépház

Szerintem hogyha összehasonlítjuk a rendszereket, akkor mindig a legfrissebb verziókat érdemes nézni, irreleváns, hogy XY-nak valami régi mobilján mit produkál a rendszere, hiszen azért jött a friss verzió, hogy javítsa a meglévő bugokat.

Na meg nem is túl fair a WP 7-es verziójában bugokat keresni, az volt az első WP, az Andorid és iOS kikupálására jóval több idejük volt a gyártóknak. Most a 8.1 WP a legújabb, ha a rendszer hibáiról beszélünk, akkor ezt kell alapul venni. Androidból nyilván a Lollipopot, iOS-ből meg a 8.3-at.

Részben megkövetem a Microsoftot, mert a 2007/2010 termékébe/-hez "fejlesztett" hibát 2015. januárjában javította. Megkövetem, mert javította jó pár év után, viszont a javítás mikéntje botrányos, ráadásul még mindig kérdés, hogy hogyan kerül a WP-ba.

Az Outlookból az Exchange naptárba, onnan pedig a telefonra? Azt hinné az ember, hogy ilyen hiba ugyanazon gyártó termékeit használva nem áll elő, mert minden össze van csiszolva.

Szerk: talán ez is kapcsolódik.

--
trey @ gépház

„Csak az ember már belefárad abba, hogy tudatos vásárlást hírből sem ismerő emberek, gagyiszar paraméterekkel rendelkező eszközöktől várnak olyat, amit 150-200 ezer forintos telefonoktól lehet elvárni. Persze ők 30-40 ezernél többet nem szánnak rá.”

<large>+1</large>
--
blogom

nexus 4-et vettem, kb a második okostelefonom, ha a symbiant az elsőnek vesszük. symbianon ismeretlen volt a frissítés.
A nexus 4 meg 4.2.2-ről --> 4.3 --> 4.4 --> 4.4.2 --> 4.4.3 --> 4.4.4 --> 5.0 --> 5.1 --> 5.1.1.

kb 3 főverziót ugrottunk közben, kb az egyik legszerencsésebb készülék, de!
mi van a többivel?

oh vegigneztem, 3 ora, nem semmi...

Ami megfogott:
project balloon, autonomous drive, VR cardboard

Minden mas arrol szolt, hogy a google a privat adatok tumorja, egyszeruen mindenre raterpeszkedik...

ebben az is benne van, hogy az android eljutott oda, ahova eljuthatott.
Innen mar csak a privat adatok rovasara van tovabb ut.

> Csak kérdés, hogy hogy máshogy valósítanád meg azokat a dolgokat
Az biztos, hogy Android-on kivul lesz a megoldas

A kerdes mindosszesen annyi, hogy az embereknek van-e erre igenyuk. (szerintem nincs).
Viszont igy midnenki mas is sziv...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....