PF-re vált fokozatosan a Solaris

 ( trey | 2015. április 14., kedd - 13:22 )

Az Oracle alkalmazásában álló Alexandr Nedvedicky egy, az openbsd-tech listára küldött levele szerint a Solaris-ban az IPF az utolsókat rúgja. A Solaris 11.3-ban már opcionális tűzfalként szerepelni fog az OpenBSD saját megoldása, az PF. Az Oracle reményei szerint a Solaris 12-ben már csak a PF fog szerepelni egyedüli tűzfalmegoldásként.

Idézet:
IPF in Solaris is on its death row. PF in 11.3 release will be available as optional firewall. We hope to make PF default (and only firewall) in Solaris 12. You've made excellent job, your PF is crystal-clear design.

Ugyanez bő lére eresztve elolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez is csak egy Linux. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Jobb Linuxot csináltak, mint a Linux?

Hát, az SMF lemásolásánál azért kicsit túltolták linuxék a biciklit.

Egyébként nem, jönnek néha emberek, akik felkészültnek érzik magukat, és bizalmaskodóan megkérdezik, hogy Linuxot használunk? Amikor erre azt mondom, hogy nem, FreeBSD-t, akkor néznek, és visszakérdeznek: az egy Linux? Mivel nem vagyok történelemtanár, rájuk hagyom. Aztán máskor hallom, hogy büszkén magyarázzák másoknak ránk mutogatva, hogy ők egy ritka Linuxot használnak.
/o\
--
zsebHUP-ot használok!

:):)

+1
Teljesen korrekt meglátás, én is jártam így párszor az utóbbi időben :)
---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

a solarisból szerintem lehetett volna egy kiváló rendszer,de amit a sun meg most az oracle összebalfa..izélnak vele...

A Solaris nem egy rossz rendszer és a 11-es bizony elég nagy előrelépés a 10-eshez képest, az SMF és a hasonló over-engineeringgel teli dolgai ellenére is. Persze nem jó minden bajra, nem a bölcsek köve, de a "linuxos közösség" példát vehetne arról (és nem csak ész nélkül lophatna), hogy bizonyos alrendszereket föl lehet építeni logikusan, kicsit előre gondolkodva.

Mondjuk vannak benne dolgok, amik meg a "not invented here"-szindrómától bűzlenek, pl. mostanában az Automated Installerrel volt pár köröm. Ennek ellenére egy sokkal tervezettebb és összeszedettebb rendszernek tartom, mint akármelyik Linux disztribúciót.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

+1 (de én Solaris adminként melózom ergo nem vagyok teljesen elfogulatlan :D )

Azt bánom csak őszintén, hogy nem illumos-ék lépték ezt meg. Ebből ebben a formában előreláthatólag nem sok minden fog máshová eljutni...
------------------------
Program terminated
{0} ok boto
boto ?