Bemutatkozik az OpenBSD új httpd-je

 ( trey | 2015. március 15., vasárnap - 12:04 )

Az OpenBSD egy olyan vadonatúj webszervert tartalmaz, amelynek a fejlesztése mindössze két héttel az OpenBSD 5.6 kiadás befejezése előtt indult. A munka azóta is aktívan folyik és a webszerver első bemutatkozása óta jelentős fejlesztések történtek, készültek el. De miért van szükség egy újabb webszerverre?

Reyk Floeter OpenBSD fejlesztő AsiaBSDCon 2015 (Tokió, 2015. március 12-15) rendezvényre készült Introducing OpenBSD's new httpd anyagából ez kiderül(het).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Legalabb a konfigfajlja nagyon hajaz az nginx-re.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

vagy a lighttpd-re

minek?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Leírják a PDF-ben.

Mert csak az a jo, amit ok fejlesztenek xD

Az még faszább, amikor olyan technológiákat ekéznek, ami náluk nincs és azon a pályán az OpenBSD a közelébe nem ér a fejlettebb versenytársaknak. Lásd filerendszer, különösen a ZFS:

http://quigon.bsws.de/papers/2015/asiabsdcon/mgp00021.html

"Going to bite back", ez az ultimate műszaki érv. :D

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Nem műszaki érv, hanem a sokéves fejlesztői tapasztalatukra támaszkodnak. Eddig jól működött, miért változtatnának rajta?

Ha nekik jól működik "A" technológia, akkor attól még nem kell fikázni "B" technológiát, ami hasonló szolgáltatásokat nyújt. Pláne a ZFS-t, ami gyakorlatilag a jelenlegi összes filerendszert szinte mindenben körberöhögi. Jó lenne már elfogadni, hogy az egyik operációs rendszernek mások az erősségei és a gyengéi, mint a másiknak.

Amúgy az se gyenge húzás, hogy "throws the clean and careful layering out of the window". Hol is láttam még ilyet? Ja, persze, minden IP stack így működik. Nincs az ISO-szabványnak megfelelő határozott elkülönülés az egyes rétegek között. Pont emiatt gyors.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

A "throws the clean and careful layering out of the window" azért is különösen vicces az OpenBSD-sek szájából, mert konkrétan ők az egyetlenek, akik kidobták az egész layerfs-t (a nullfs/umapfs/union funkciókkal együtt), amikor bejelentettem nekik néhány biztonsági hibát a kernelben ezekkel kapcsolatban... :)

Olyan vagy! :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

igen ez jellemzo, beleneztem a httpd kodjukba is egy okadek fos az egesz

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Azt hiszem, hogy ők ugyanezt mondták a Lynx kódjára is.

ilyen "kiszolgaljuk a fileokat amik a gepen vannak" mentalitas mellett valoban: minek? rewrite-jellegu dolog nelkul nem igazan nez ki effektivnek.

Jó lesz. Hasznos lesz.