A PhysX SDK 3.3.2 kiadással megérkezett Linuxra a GPU-gyorsított PhysX

 ( trey | 2014. október 15., szerda - 8:55 )


Borderlands 2 PhysX-szel és anélkül

Az NVIDIA frissítette PhysX SDK-ját és elérhetővé tette annak 3.3.2-es verzióját. A változások listája szerint a kiadással megérkezett Linuxra is a GPU-gyorsított PhysX. Eddig is elérhető volt Linuxon a PhysX, de eddig a GPU helyett a CPU-nak kellett ezt a munkát elvégeznie. Mostantól a megfelelő GPU tehermentesítheti a CPU-t e feladat alól.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A procimnak eddig sem volt különösebb teher a ilyen jellegű grafikai munka. :D
...de ha ezáltal jobb lesz a teljesítmény, legyen.

Ha jól tudom Windows-ban az NVIDIA vezérlőközponton belül be is lehet állítani, hogy a PhysX-et a GPU vagy a CPU számolja.
---
Útirány.hu

Amit a GPU el tud végezni, azt célszerű arra bízni. Különben úgy lehet járni, hogy a GPU unatkozik, a CPU meg megszakad.

Lazán kapcsolódik (bár elsőre nem úgy tűnhet):

PC vs. konzol az Ubisoft állításának fényében

--
trey @ gépház

Igen, win alatt meg lehet adni, hogy cpu vagy gpu, en az egyikre bizom fixen a ket gpu kozul.

Ez az osszehasonlito video azert igy nem kerek, hiszen az egyiken egyszeruen nincsenek ott bizonyos effektek. Pedig arrol szo nincs, hogy uj effekteket vezettek volna be, pusztan arrol, hogy a szmitast mas vegzi (es ezert tobb szamitas vegezheto el). Persze ertem en, ha nincs ra kapacitas akkor bizonyos effektek kikapcsolodnak... es ezt latjuk, de akkro is sokkal korrektebb lenne egy olyan osszehasonlito video, ahol kb ugyanazt latjuk az also sarokban meg azt, hogy az egyik ennyi a masik annyi FPS-sel megy, illetve meleltte a CPU terheles esetleg.

Radeon hogyan áll a témában?

Az AMD nem a Havok Physics mellett tette le voksát?

--
trey @ gépház

Az jobb, rosszabb vagy hasonló másként?
A játékok PhysX-et és Havokot is szokták támogatni?
(Van két fiatalabb korú nagy gamer rokonom akiktől néha informálódok, de én annyira nem vagyok benne a game témában)

A Havok az egyik legjobb de szoftveres irányból létrehozott rendszer, a PhysX egy kezdetektől hardveres megoldás volt amíg az nvidia fel nem vásárolta és magába nem integrálta.

A Havok pedig az Intel tulajdonába került ha jól látom. Engem csak a végeredmény érdekel. A Borderlands 2 Radeonnal a no-physX grafikát hozza, vagy nagyjából ugyanazt mint az Nvidia PhysX-szel csak Radeonnál Havok van a háttérben?

Náluk TressFX van. De eddig csak hajat mutogattak vele a Tomb Raiderben. Az viszont gyönyörű.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az meg gondolom csak Radeonon működik. Legalább együttműködhetne a két kártya egy Geforce egy Radeon és a kettővel már talán minden játék 100% együttműködne. :-)

Szoftveresen a TressFX is működik, de riherongylassan. Ez meg ilyen harc, hogy a miénk jobb, minket vegyél stb.
Egyébként nekem Nvidiám van, de a PhysX-et bekapcsolva beszaggatnak ezek az effektek. A fejlesztők sem úgy használják ahogy kellene, leginkább nem fontos dolgokra, így a hiánya fel sem tűnik. Lara Croft statikus haja közel sem látványos, ott hiányzott a TressFX haj.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Hát én ebben nem tudok érdemben szólni, mert nem adok pénzt egy olyan cégnek, aki fél évvel a megjelenés után képes dobni egy termék támogatását, pedig az még ott van a polcokon. Plusz elsősorban Linuxot használok még játékra is, így Nvidia/Intel páros szerencsésebb számomra.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Melyik volt az? Radeon? Csak Linuxon dobta vagy Windowson is a támogatást?

Valamelyik Radeon, winen is. Pontosabbra már nem emlékszem, csak hogy az egyiknél megmaradt valami bug.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Utánaolvastam a physx témának. Eléggé megtévesztő a cikkbeli videó. Radeonnal pontosan ugyanúgy működnek a physx effektek mint Nvidia kártyával, csak ott a CPU számol.

Nem igazán szoktam játékokat fejleszteni, így a saját elképzelésem erről körülbelül úgy nézett ki, hogy pár IDE előtt ül egy sereg ember, akik veszetten körmölik a C++ kódot, amiből néhány iteráció után egyszer csak lesz egy játék. Annyival megtoldva, hogy van pár belső fejlesztésű szerkesztőeszköz (pl. az Elder Scrollsnál a Construction Set), illetve vannak játékmotorok, amikkel csökkenthető a fejlesztési idő.

Most megnéztem a PhysX honlapon hivatkozott Unreal Engine feature videóját. Hát, azt hiszem, többet fejődött a technológia, mint vártam volna.
- Gyorstalpaló (az használt eszközök 1:10-től): https://www.youtube.com/watch?v=qSx8c4BSfJs
- Részletesebb élőszöveges bemutató (10 percben): https://www.youtube.com/watch?v=acR4n6lJEdQ

Az egész havi 20$ + 5% részesedésért (forráskóddal együtt adják), de tanulóknak a a GitHub akcióban ingyen van.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim